ANA POD OKNOM v Šentvidu!

Ana Monro, 27. maj 2020 ― V sredo, 27. maja, smo se z Ano pod oknom ustavili v Šentvidu, in menda tamkajšnji trg že dolgo ni bil tako živ(ahen) kot ob našem obisku! Nastopajoči: Camilo Acosta Mendoza, Katjuša Kovačič, Nikola Orešković.    VEČ INFORMACIJ       The post ANA POD OKNOM v Šentvidu! appeared first on Ana Monro.
Ministrstvo po akciji kulturnikov zavrača kritike o neodzivnosti

Ministrstvo po akciji kulturnikov zavrača kritike o neodzivnosti

Misli, 27. maj 2020 ― Z ministrstva za kulturo so se s skoraj desetminutno videoizjavo odzvali na torkovo akcijo za kulturo aktiva kulturnikov. Državna sekretarka Ignacija Fridl Jarc je zanikala navedbe o neodzivnosti ministrstva na pobude kulturnikov, po njenih besedah pa ni vprašanje, ali bo kultura po epidemiji preživela. Vse deležnike je pozvala k dialogu.

Delovni prostori arhitektov: Mertelj Vrabič Arhitekti

OUTSIDER, 27. maj 2020 ― Maša Mertelj in Matic Vrabič sta začela sodelovati prek skupnega projekta, veselje do dela in skupni pogledi na arhitekturo pa so ju pripeljali do skupnega biroja. Sta zagotovo ena izmed najprepoznavnejših mladih slovenskih arhitektov, ki iz projekta v projekt ohranjata svoj slog in jasno konceptualno usmeritev. Ta je prisotna tudi v prostoru, v katerem delata.… The post Delovni prostori arhitektov: Mertelj Vrabič Arhitekti appeared first on OUTSIDER.

Samanta Hadžić Žavski: Serijski morilec

Koridor, 27. maj 2020 ― Kratkoprozni prvenec Samante Hadžić Žavski dokazuje, da trilerji in grozljivke lahko presežejo prag trivialnosti, hkrati pa tudi spretno ilustrira najtemnejšo plat človeške psihe. The post Samanta Hadžić Žavski: Serijski morilec appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
KRPANKA ALI CESARSKI PRAŽENECgrafična delavnica in skupinska...

KRPANKA ALI CESARSKI PRAŽENECgrafična delavnica in skupinska...

Hiša kulture v Pivki, 27. maj 2020 ― KRPANKA ALI CESARSKI PRAŽENECgrafična delavnica in skupinska razstavadelavnica1. – 5. junij 2020razstava9. – 26. junij 2020sodelujejoNevena Aleksovski, Maria Karnar-Lemeschewa, Oliver Pilić, Zoran Pungerčar, Marko Šajn, Helena Tahir Krpanka ali cesarski praženec je nova izvedba večletnega projekta PIVKA 45°40′49.63″N 14°11′46.98″E (2015–2021), ki se ukvarja z globalnimi družbenimi problemi v lokalnem okolju. Zasnovan je v obliki delavnice, na kateri 6 povabljenih umetnic in umetnikov ustvarja grafična dela na določeno temo v izbrani tehniki. Temo predstavimo v povezavi z lokalnim partnerjem, nanjo pa vežemo tudi ustrezno grafično tehniko. Dela so predstavljena na razstavi v galeriji Hiše kulture, izide tudi spremna publikacija. Osrednja tema letošnje izvedbe projekta je ekvivalentna menjava med delodajalci in delojemalci, ki jo bodo udeleženci preučili na primeru zgodbe o Martinu Krpanu, v okviru njegovih pogajanj s cesarjem in cesarico za ustrezno plačilo, ker je rešil cesarstvo pred Brdavsom. Strukturo ekvivalenčnih razmerij iz zgodbe bodo prenesli v sodobni družbeni kontekst in v tem okviru raziskali tudi možnosti ekonomskega ravnovesja, enakosti in enakovrednosti v sodobni družbi. Tematiko bodo na likovni ravni obravnavali skozi grafično tehniko lesoreza. Izdelali bodo grafične predloge iz lesenih plošč in jih v dveh barvah (škrlatni in sivi) odtisnili na papir. Iz nabora skic in risb, ki bodo nastale v procesu snovanja grafike, bodo ustvarili grafično knjigo, ki bo hkrati tudi katalog projekta. Vsa dela bodo predstavljena na razstavi v Hiši kulture.Projekt sofinancirata Ministrstvo za kulturo RS in Občina Pivka.

Prava strast do letenja

Urbani (Jaša Lorenčič), 27. maj 2020 ― Strast do letenja je lep, dedalovskoikarovski, livingstonovski dokumentarec. Morda je režiser Dušan Moravec, hišni dokumentarist nacionalke tekoče dobe, v zelo »zračnem« filmu namerno pustil v zraku veliko praznine. Kot da bi posnel prepih modrine neba. Ampak to ni tisto, kar v Strast do letenja prikaže strast. Ne. Strast je na samem koncu. Kruta strast. Taka […]
Epidemija močno posegla v program jubilejnega Wolfovega leta

Epidemija močno posegla v program jubilejnega Wolfovega leta

Misli, 27. maj 2020 ― Epidemija novega koronavirusa je močno posegla v program letošnjega jubilejnega leta ob 160. obletnici rojstva skladatelja Huga Wolfa. Za to soboto je bil predviden osrednji koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija v Wolfovem rojstnem Slovenj Gradcu, a je ta za zdaj načrtovan konec avgusta, če bodo razmere to dopuščale.
Po Sejmu s kavča sedaj še Sejem na zraku – v živo!

Po Sejmu s kavča sedaj še Sejem na zraku – v živo!

Javna agencija za knjigo, 27. maj 2020 ― Sejem s kavča, ki ga je Javna agencija za knjigo v sodelovanju s pisarno Ljubljane, Unescovega mesta literature in s številnimi založniki uspešno izpeljala v času karantene ob svetovnem dnevu knjige, se seli na prosto. Sejem bo tokrat potekal v organizaciji pisarne Ljubljane, Unescovega mesta literature v sodelovanju s partnerji in številnimi založniki zadnji vikend v maju v okviru Slovenskih dnevov knjige. Obiskovalci so vabljeni na 4 manjše knjižne sejme na različnih lokacijah po Sloveniji: LJUBLJANA, vrt Društva slovenskih pisateljev PET, 29. maj–NED, 31. maj (10.00–20.00) KOPER, pred knjigarno Libris PET, 29. maj–SOB, 30. maj (10.00–18.00) CELJE, pred knjigarno Antika PET, 29. maj–SOB, 30. maj (10.00–18.00) NOVO MESTO, pred knjigarno Goga PET, 29. maj–SOB, 30. maj (10.00–18.00)   Sejem bo spet živ! Potem ko so bile prireditve odpovedane, knjigarne zaprte in je prodaja lahko potekala le prek spleta, smo dočakali čas, ko lahko dobre knjige spet kupujemo v živo in se ob njih družimo. Številni založniki so tudi v preteklih mesecih kljub negotovim razmeram izdajali knjige, ki jih bodo končno lahko ponudili in predstavili – v živo. Vabimo, da z založniki  na sejmu delite svoje navdušenje nad knjigami, založniki bodo z velikim veseljem delili svoja z vami. Neposreden stik s knjigo ter za založnike z vami, bralci in bralkami, je bistven, zato se vas izjemno veselimo na sejmu – v živo, na zraku! Sodelujoče založbe so za sejem pripravile poseben izbor knjig, med njimi tudi knjižne novosti, s sejemskimi popusti. Organizatorji v Ljubljani so pripravili tudi nagradno igro, ki bo cel teden potekala na FB strani Ljubljana- Unescovo mesto literature. Vsaka založba bo pripravila nagradno vprašanje, podelili bodo 30 bonov, vnovčljivih pri 30 sodelujočih založnikih, vsak bon v vrednosti 20 EUR. Sejem bo potekal v času Slovenskih dnevov knjige, ki se letos s svojim programom predstavlja na spletu. V času, ko poteka tudi kampanja Vrnitev napisanih v o
Festival dokumentarnega filma bo junija

Festival dokumentarnega filma bo junija

Misli, 27. maj 2020 ― V Cankarjevem domu (CD) so bili marca ob izbruhu epidemije novega koronavirusa primorani odpovedati 22. Festival dokumentarnega filma (FDF), zdaj pa je že znan novi termin. FDF bo potekal od 9. do 16. junija z enakim filmskim programom, projekcije si bo lahko ogledalo manj gledalcev.
Emil Memon - Dark Night / Titan (2013) Glasbeni video

Emil Memon - Dark Night / Titan (2013) Glasbeni video

DIVA nove pridobitve, 27. maj 2020 ― Video "Dark Night" je del sklopa "Glasbeni videi", skompresiranih del, ki spajajo glasbene posnetke z vizualnimi podobami kot označevalci. Pri nekaterih skladbah gre za posnetke iz pop studia z bendom, pri drugih, kot denimo pri skladbi "Dark Night", pa gre za dela, narejena v samotnem ustvarjalnem procesu doma. Skladbe združujejo elektroniko, ojačevalec in kitaro ter vokale z zvoki s 1. avenije v East Villageu na Manhattnu, ki včasih pronicajo v posnetek. Kot pravi besedilo pesmi "Tako mračna noč, ta...
S polnimi jadri naprej!

S polnimi jadri naprej!

Kinodvor, 27. maj 2020 ― Jadralke ponovno na sporedu! Dokumentarni film o Tracy Edwards in prvi ženski jadralski ekipi, ki je dokazala, da je mogoče prav vse: o ženskah v moškem svetu in športu, o pogumu in prijateljstvu. Ujemite veter navdihujočih filmskih podob v izbranih junijskih terminih.
še novic