Intervju: Markus Pfisterer, soavtor prenove Plečnikovega stadiona

OUTSIDER, 26. maj 2020 ― GMP (Von Gerkan, Marg and Partners) je eden večjih nemških arhitekturnih birojev. Sedež imajo v Haburgu, poslovne enote pa po vsem svetu. Med njihovimi referencami je tudi več stadionov, ki so jih zgradili po celem svetu. Pred več kot desetletjem so zmagali na vabljenemu natečaju za prenovo Plečnikovega stadiona. O kontroverzni prenovi stroka razpravlja že… The post Intervju: Markus Pfisterer, soavtor prenove Plečnikovega stadiona appeared first on OUTSIDER.
Krešo i Kisele Kiše objavili prvo polovico albuma »Musik für Idioten«

Krešo i Kisele Kiše objavili prvo polovico albuma »Musik für Idioten«

SPRP, 26. maj 2020 ― Poskočni reški punk rockerji Krešo i Kisele Kiše so na posluh objavili prvi del albuma z naslovom »Musik für Idioten«. Tako lahko slišimo set sedmih pesmih na njihovem bandcamp profilu ali na youtubu. Skladbe so bile posnete v reškem studiu Palach pod budnim očesom Mirana Milića, za dokončen zvočni izplen pa je poskrbel Dražen Gavrilović (Pod.room Studio – Zagreb). Člani skupine še dodajajo, da bo drug del albuma luč sveta ogledal konec leta 2020.   Musik für Idioten I by Kreso i Kisele Kise      Sedem pesmi torej opeva različne tematike, ki so se vtisnile v njihove misli. »Kamilica« je avtobiografski komad, »Režimske kurbe« se naslanjajo na dogajanje okoli EPK (Evropska prestolnica kulture) v Reki, z migracijskimi tokovi je zaznamovana pesem »Boze, Cuvaj Hrvatsku (Odoh ja u Njemacku)«, kupljene diplome in pobege v tujino zaradi političnih razlogov prežema komad »Oda Gluposti«. Družinskim odnosom je posvečena »Koliko si Popio?«, »Dalibor« je posvečen uličnem junaku, na albumu pa najdemo še priredbo »Uzalud pitaš«, ki jo v originalu izvajajo legendarni Haustor. Več kot zadosti razlogov, da prisluhnete njihovim stvaritvam ter jih v prihodnosti kdaj ujamete tudi na odrih. Piše: Matej Urbanč
“Naredite mi to Katedralo spet barje!”

“Naredite mi to Katedralo spet barje!”

Smetnjak, 26. maj 2020 ― Zgornji prizor v Looking Awry Slavoj Žižek opiše takole: “A fire caused by a cigarette butt dropped into some gasoline breaks out in the small town threatened by the birds. After a series of short and ‘dynamic’ close-ups and medium … Continue reading →
“Naredite mi to Katedralo spet barje!”

“Naredite mi to Katedralo spet barje!”

Smetnjak, 26. maj 2020 ― Zgornji prizor v Looking Awry Slavoj Žižek opiše takole: “A fire caused by a cigarette butt dropped into some gasoline breaks out in the small town threatened by the birds. After a series of short and ‘dynamic’ close-ups and medium … Continue reading →
Akcija za kulturo pročelje ministrstva polepila z apeli

Akcija za kulturo pročelje ministrstva polepila z apeli

Misli, 26. maj 2020 ― Pred ministrstvom za kulturo je danes na pobudo Aktiva delavk in delavcev v kulturi potekala akcija za kulturo. Udeleženci, po ocenah organizatorjev se jih je zbralo okoli 1000, so z apeli in klicaji prelepili pročelje ministrstva za kulturo. Z akcijo so po besedah pobudnikov aktivno nastopili proti molku, v katerega se je zavilo ministrstvo.

Polona Lovšin – Ilustracije

Medobčinski muzej Kamnik, 26. maj 2020 ― Razstava ilustracij Polone Lovšin bo na ogled sočasno, od 28. maja 2020 na dveh lokacijah: V Centru Ivana Hribarja v Trzinu, Ljubljanska c. 12f, Trzin, do 22. junija 2020 v galeriji Pogled, Glavni trg 2, v Kamniku, do 13. avgusta 2020 Vabljeni k ogledu! https://www.muzej-kamnik-on.net/razstave/polona-lovsin-ilustracije/ The post Polona Lovšin – Ilustracije appeared first on MM:K.

(PRA)STOL 6. MEDNARODNI NATEČAJ IND. OBLIK.

Fakulteta za dizajn, 26. maj 2020 ― Festival lesa z.o.o., so.p. razpisuje 6. mednarodni natečaj za oblikovanje lesenega stola kot poklon kočevskemu pragozdu. Sodelovanje na natečaju oblikovalcem in ustvarjalcem ponuja možnost, da s svojim pogledom na odnos »pragozd – človek« uresničijo svojo idejo. Kaj iščemo: funkcionalen, sodoben lesen kos Rok za prijavo: 1. september 2020 Kdo se lahko prijavi: natečaj je odprt za kreativne, ustvarjalne posameznike, starejše od 18 let. […] The post (PRA)STOL 6. MEDNARODNI NATEČAJ IND. OBLIK. appeared first on Fakulteta za dizajn.

Šest pesmi

Vrabec Anarhist, 26. maj 2020 ― in kapitanka ukaže na palubi postroj mornark v beli paradni opravi, moža ni v mestu, ki se ne zaljubi, za kar do smrti je poglavij. The post Šest pesmi appeared first on Vrabec Anarhist.

OBVESTILO: ČLANSTVO IN ZAMUDNINA

Knjižnica Postojna, 26. maj 2020 ― Vljudno vabimo vse, ki niste obiskali knjižnice že eno leto, da se najkasneje do konca junija 2020 oglasite pri nas in obnovite članstvo, saj vam bo v nasprotnem primeru preteklo in boste izbrisani iz naše baze. Če si boste želeli izposojati gradivo, bo namreč potreben ponoven vpis. Prav tako naj spomnimo vse tiste, ki še niste vrnili gradiva, ki ste si ga izposodili pred izrednim zaprtjem knjižnice, da to storite čimprej, saj s 1. junijem 2020 knjižnica ponovno začne z zaračunavanjem zamudnin. Veseli bomo vašega obiska!

Obvestilo: članstvo in zamudnine

Knjižnica Postojna, 26. maj 2020 ― Vljudno vabimo vse, ki niste obiskali knjižnice že eno leto, da se najkasneje do konca junija 2020 oglasite pri nas in obnovite članstvo, saj vam bo v nasprotnem primeru preteklo in boste izbrisani iz naše baze. Če si boste želeli izposojati gradivo, bo namreč potreben  ponoven vpis. Prav tako naj spomnimo vse tiste, ki še niste vrnili gradiva, ki ste si ga izposodili pred izrednim zaprtjem knjižnice, da to storite čimprej, saj s 1. junijem 2020 knjižnica ponovno začne z zaračunavanjem zamudnin. Veseli bomo vašega obiska!

“Cajt” za mlade?

C.M.A.K. Cerkno, 26. maj 2020 ― Navidezno reševanje prostorske problematike Mladinskega centra C.M.A.K. Cerkno Spoštovani,  na medije in širšo javnost se obračamo, ker župan in podžupan Občine Cerkno, Gašper Uršič in Domen Uršič, v medijih vztrajno širita izkrivljene informacije o tem, kaj je občina pod njunim vodstvom storila za trajno in ustrezno ureditev prostorske problematike Mladinskega centra C.M.A.K. Cerkno, ki se […] The post “Cajt” za mlade? appeared first on C.M.A.K. Cerkno.
NUK II med pomembnimi naložbami za zagon gospodarstva

NUK II med pomembnimi naložbami za zagon gospodarstva

Misli, 26. maj 2020 ― NUK II bo na podlagi predloga interventnega zakona za zagon gospodarstva po epidemiji vključen na seznam pomembnih naložb, pri katerih bodo odpravili ovire za njihovo izvedbo. Gre za enega od pomembnejših korakov v smeri prizadevanj za gradnjo sodobne knjižnice, so sporočili iz Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK).

Joyce Carol Oates prejela najvrednejšo francosko literarno nagrado

Misli, 26. maj 2020 ― Ameriška pisateljica Joyce Carol Oates je v ponedeljek dobila najvrednejšo književno nagrado v Franciji. Nagrado Cino del Duca, vredno 200.000 evrov, pogosto pojmujejo kot korak do Nobelove nagrade. Preden so bili ovenčani s slavo nobelovca, so jo dobili tudi Andrej Saharov, Mario Vargas Llosa in francoski romanopisec Patrick Modiano.
Igor Kos: »ne moreš pričakovati drugačnih rezultatov z istim načinom dela«

Igor Kos: »ne moreš pričakovati drugačnih rezultatov z istim načinom dela«

Inštitut za politike prostora, 26. maj 2020 ― Igor Kos je vodja projektov na Inštitutu Wcycle Maribor. Preden je leta 2014 začel z delom v kabinetu mariborskega župana, je bil zaposlen v privatnem sektorju. Na občini je bil zadolžen za področje komunale in priprave projektov, ob tem pa skupaj z vodjo projektne pisarne vodil delovno skupino za pripravo Trajnostne urbane strategije za Maribor. Pri... The post Igor Kos: »ne moreš pričakovati drugačnih rezultatov z istim načinom dela« appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Spletno srečanje slovenskega turizma: “Slovenski turizem med in po Covid-19”

ZZMS, 26. maj 2020 ― Združenje zgodovinskih mest Slovenije sodeluje na 4. spletnem srečanju slovenskega turizma, ki ga organizira Slovenska turistična organizacija in bo potekal 27. maja ob 9.00 uri na temo »SLOVENSKI TURIZEM MED IN PO COVID-19«. Predstavili bomo kako oblikovati gostoljubna doživetja v zgodovinskih mestih in kako mesta skupaj z lastniki mestnih hotelov in turističnih namestitev pripravljajo turistično […] The post Spletno srečanje slovenskega turizma: “Slovenski turizem med in po Covid-19” appeared first on ZZMS.

Video posvetovalnica: Koronavirus in ustvarjalci no.7

Asociacija, 26. maj 2020 ― Društvo Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, vabi k udeležbi na video posvetovalnico z Juretom Novakom. NIJZ je izdal priporočila za izvedbo kulturnih dogodkov v  zaprtih prostorih. V zadnji korona posvetovalnici v četrtek, 28. maja, ob 17:00, jih bomo natančno pregledali in raztolmačili. Ob tem vas pozivamo, da … Preberi več o Video posvetovalnica: Koronavirus in ustvarjalci no.7
Hrana za dušo in ustvarjalce

Hrana za dušo in ustvarjalce

MMC Glasba, 26. maj 2020 ― Ekipa festivala Jazz 'ma mlade se je odločila, da bodo glasbenikom tudi v času pandemije omogočili nastopanje in zaslužek. V sodelovanju s 17 mladimi glasbeniki so izdali posebno vinilno ploščo z naslovom Stereo Isolation.
še novic