Kidričevo. Kraj, kjer se fuzbal sliši.

Urbani (Jaša Lorenčič), 7. junij 2020 ― Nogometna romantika se zame začne na (avto)cestah vzhodno od Maribora. Ali greš proti Prekmurju ali proti Ptuju, niti ni pomembno. Ko greš tja, si radosten, ker poznaš krajšo pot do stadiona. Neki skriti, tihi ponos, nagrada za to, ker greš na tekmo v »šumo«. Če to razlagaš, vzneseno, s pridevniki, slino in pivom nekomu, ki […] The post Kidričevo. Kraj, kjer se fuzbal sliši. appeared first on Urbani.
Radio s/ARS

Radio s/ARS

Radio Študent, 7. junij 2020 ― V gosteh Radarja je medkoronski projekt Radio s/ARS. Iz štirih oddajanj, predvajanih med časom razglašene epidemije, se bodo izbrane cvetke zavrtele skupaj s 300.000 Verschiedene Krawalle, Kombo B, Fish on Mars ter Mart. Posebni gost JK. Uživajte, ker lahko!  

Dediščina leta 1989 za oporečništvo danes

Razpotja, 7. junij 2020 ― Viktor Orbán. Hősök tere, 16.6.1989, Foto: Tóth István Csaba (MTI) Barbara J. Falk Leto 1989 lahko razumemo bodisi kot sinonim za agendo nenehnega raziskovanja, zakaj in kako so se dogodki tistega leta zgodili, kakor so se, kot tudi za niz zgodovinskih naukov in dediščin za organiziranje družbenih gibanj in aktivizma, zlasti proti avtoritarnim režimom. Ko rečemo, da ima oporečništvo »agendo« in »dediščino«, mislimo na dve različni zadevi. »Agenda« namiguje na bodočo uporabnost, medtem ko »dediščina« napotuje k ponovnemu preizpraševanju preteklosti. Pri tem ne gre le za pogled na preteklost kot preteklost (takšno, kot smo jo tedaj videli), temveč je vsaj toliko pomembno, kako smo svoje pripovedi o preteklosti spremenili skozi prizmo sedanjosti.
Mini teater pripravlja maksi poletje v preddverju Križank

Mini teater pripravlja maksi poletje v preddverju Križank

Misli, 7. junij 2020 ― Iz Mini teatra so sporočili, da bodo kmalu ponovno igrali svoje predstave, za kar se lahko zahvalijo Festivalu Ljubljana, ki jim je omogočil, da svoj oder začasno preselijo v preddverje Plečnikovih Križank. S programom Mini teater - Maksi poletje, Križanke 2020 bodo začeli 11. junija, ko bo na sporedu predstava Ribica v režiji Ivice Buljana.
Spet doma: Ponovno odprtje Kinodvora razveselilo zvesto občinstvo

Spet doma: Ponovno odprtje Kinodvora razveselilo zvesto občinstvo

Misli, 7. junij 2020 ― V času karantene se je v Ljubljani marsikdo žalobno sprehodil mimo Kinodvora, ki je v zadnjih desetih letih za vse generacije postal več kot le kino. Kinodvor je film, je prostor druženja, je knjigarna in, kot je v času osame ugotovil eden od obiskovalcev, zaradi vsega tega je lahko tudi nekakšen dom. In dom je spet odprl vrata!

Nika Grabar - Kot razpada spomin (2020) Intervju

DIVA nove pridobitve, 7. junij 2020 ― Delovanje Mihe Vipotnika običajno povezujemo z video umetnostjo. Njegov prispevek je v tem kontekstu nedvomno pomemben. Velja za pionirja eksperimentalnega videa pri nas. A ko govorimo o njegovih intervencijah, je pomembno govoriti o izkušnji, ki jo z deli ustvarja, o specifični čutni formi, ki jo vedno znova konstruira skozi raziskovanje časa. Nenazadnje je bil tudi Path of Crazy Wisdom zamišljen kot video, ki žarči iz televizijskega ekrana. In ta televizijski objekt smo, kot po...
1935 Rakek – Frančiška Beričič

1935 Rakek – Frančiška Beričič

Stare slike (Cerknica), 7. junij 2020 ― V Matičičevi družini, po domače Žlincovi, se je 13. decembra 1879 rodila Frančiška. Ime je dobila po zavetniku Frančišku Saleškem. Trgovskega poslovanja se je izučila pri Ivanki Mekinda v Topolu pri Begunjah. Leta 1909 se je poročila z Andrejem Beričičem, ki je imel trgovino na Rakeku. Rodile so se jima tri hčere in sin. Moža […]
še novic