Še preden se je zgodila prihodnost, smo jo pospravili v preteklost

Kriterij.si, 7. julij 2020 ― Še preden se je zgodila prihodnost, smo jo pospravili v preteklost Triptih::: Urednik Tue, 07/07/2020 - 22:17 Še preden se je zgodila prihodnost, smo jo pospravili v preteklost Prostorska umestitev Arhiva samozadostnosti avtoric Tery Žeželj in Ivane Vogrinc Vidali, njegov okvir proste dostopnosti v obdobju več ur in avtonomna odločitev obiskovalcev o vstopu in izstopu, o načinu preživljanja časa v njem, pa tudi opis v spremljevalni zloženki večera, vse to nas usmerja, da ga opredeljujemo kot avdio-vizualno instalacijo. V tem primeru se izrazito razlikuje od drugih dveh delov taistega večera pod krovnim imenom TRIPTIH:::, saj sta Za narodovo zdravje in TRANS-plant odrski celovečerni deli z okornejšim situacijskim okvirom, nadnaslov pa seveda neizbežno prikliče primerjavo. Zvest svojemu naslovu je Arhiv samozadostnosti samozadosten, saj sledeč postavitvi za obstoj ne potrebuje nikogar drugega. Po tistem, ko ga ustvarjalki prepustita v ogled za fizično eksistenco, ne potrebuje več ljudi, ki so, nasprotno, v odrskih delih tistega večera ključni pobudniki poteka živega dogodka. Seveda nikakor ne gre trditi, da Arhiva prisotnost nas, obiskovalcev, ne transformira in da mu ne doda nove razsežnosti, a spodaj v kletnih prostorih Stare elektrarne bo tudi takrat, ko vanj ne bo vstopil noben obiskovalec. V zahtevah po našem angažmaju je Arhiv eksplicitno liberalen; četudi nas navodila, baterijska svetilka na kinetični pogon in čelada usmerjajo, je količina truda in časovnega vložka prepuščena nam. Koliko in katere dele želimo videti in vplesti v svoje izkustvo, vse to diktiramo z (ne)vrtenjem ročice na baterijski svetilki. V temo potopljene neometane stene, na katere so pritrjene črne ploščice, nikoli niso vidne v celoti. Majhen snop svetilke je dovolj le za hipno prebiranje nanje odtisnjenih besedil, ki se izrisujejo prav zaradi vanje usmerjene svetlobe, a postanejo berljiva šele po nekaj trenutkih osvetljevanja. Tako moramo bodisi najprej proizvesti energijo sami ali

NOČNI OBISK in pogovor na radiu!

Ana Monro, 7. julij 2020 ― V najzgodnejših urah nedelje, 6. julija, so na povabilo ustvarjalca in voditelja oddaje Nočni obisk, Sandija Horvata v studiu nacionalnega radia Prvi gostovali Goro Osojnik, Polona Prosen, Sara Šabec in TeaVidmar, ki so med drugim spregovorili o svojem prvem stiku z uličnim gledališčem in delu v Gledališču Ane Monro. Vabljeni, da jim prisluhnete.   POSNETEK ... The post NOČNI OBISK in pogovor na radiu! appeared first on Ana Monro.

Miha Žorž: Radio Študent, Širina neke globine

OUTSIDER, 7. julij 2020 ― Bil je prekrasen septembrski dan leta 1989. V bistvu nisem prepričan, ali je bil res, vendar mi občutki, ki mi jih vzbuja spomin, govorijo, naj to napišem. Torej. Na ta nepreverjeno sončni septembrski dan sem kot novopečeni srednješolec iz skrajnega zahodnega zakotja prilomastil v Ljubljano, razpakiral skromno prtljago in si za silo uredil sobico, ki… The post Miha Žorž: Radio Študent, Širina neke globine appeared first on OUTSIDER.
38. Festival Radovljica 2020

38. Festival Radovljica 2020

SIGIC - Novice, 7. julij 2020 ― Letos se obeta že 38. edicija Festivala Radovljica, ki ga kot umetniški vodja v tesnem sodelovanju z Društvom ljubiteljev stare glasbe Radovljica in njegovo predsednico Marijo Kolar oblikuje Domen Marinčič.
SVOBODA JE GLAGOL

SVOBODA JE GLAGOL

Društvo slovenskih pisateljev, 7. julij 2020 ― Spoštovani vsi kolesarji, pešci, sprehajalci, ljubitelji poezije in prijetnih petkovih večerov, pa tudi vsi ostali … VSE VAS VABIJO slovenski pesniki in pisatelji – v petek, 10. julija, ob 21h na drugi večer poezije, glasbe in druženja! Program drugega večera: Varja Balžalorsky Antić, Milan Jesih, Ksenija Jus, Aljaž Koprivnikar in Andrej Rozman-Roza Glasbeni gostje: Ksenija Jus […]

Sergej Curanović: Plavalec

Koridor, 7. julij 2020 ― V zbirki novel in kratkih zgodb Plavalec se avtor na občutljiv, včasih melanholičen način ukvarja z vlogo človeka v tujem, pogosto nerazumljivem okolju. Obetaven prvi literarni korak mladega pisatelja. The post Sergej Curanović: Plavalec appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Navodila zaposlenim, ostalim sodelavcem in obiskovalcem v času ukrepov, povezanih z nalezljivo boleznijo Covid-19

Kino Šiška, 7. julij 2020 ― Kino Šiška z namenom zagotavljanja čim boljšega nadaljevanja s svojo dejavnostjo, poslanstvom in javne službe nadaljuje z dogodki in delovanjem DobreVage, Kavarne Kina Šiška, Kamere ter prireditvenih prostorov (Katedrale in Komune) z določenimi prilagoditvami glede na smernice in priporočila NIJZ za zagotavljajne preprečevanja širjenja nalezljive bolezni COVID-19 in varovanja zdravstva zaposlenih sodelavcev in obiskovalcev Kina Šiška in DobreVage. 

Andrej Rahten: Po razpadu skupne države

Kamra.si, 7. julij 2020 ― Celjska Mohorjeva družba vabi v sredo 15. julija 2020, ob 19. uri na predstavitev knjige Po razpadu skupne države dr. Andreja Rahtena.  Predstavitev bo v paviljonu  pred Domom sv. Jožefa v Celju na Plečnikovi 29. Mesta bodo rezervirana za vse, ki boste svojo udeležbo potrdili do 12. 7. 2020 na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. document.getElementById('cloak5aeb0576826367f75fef550ce9a19c3e').innerHTML = ''; var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy5aeb0576826367f75fef550ce9a19c3e = 'urednistvo' + '@'; addy5aeb0576826367f75fef550ce9a19c3e = addy5aeb0576826367f75fef550ce9a19c3e + 'celjska-mohorjeva' + '.' + 'si'; var addy_text5aeb0576826367f75fef550ce9a19c3e = 'urednistvo' + '@' + 'celjska-mohorjeva' + '.' + 'si';document.getElementById('cloak5aeb0576826367f75fef550ce9a19c3e').innerHTML += ''+addy_text5aeb0576826367f75fef550ce9a19c3e+''; ali tel. 03 426 48 00 Prireditev bo na prostem. V primeru dežja dogodek odpade.
Mesto in smrt v literaturi

Mesto in smrt v literaturi

Vrabec Anarhist, 7. julij 2020 ― Kadar pride do tega, da posameznik trpi kakor biblični Job, trpi pars pro toto oziroma v imenu neke večje celote. Samo tako močna čustva pri bralcih povzročijo očiščenje in zadovoljstvo. The post Mesto in smrt v literaturi appeared first on Vrabec Anarhist.

Nekaj

Vrabec Anarhist, 7. julij 2020 ― Toda kaj se zgodi z dušo, ki se skriva v telesu? Predstavljam si jo kot posebno ptico, ki odpira in zapira predale, v katerih so spravljena moja občutja. The post Nekaj appeared first on Vrabec Anarhist.

Skupna odločitev Kanade, Španije, Slovenije in Italije za zamik letnic častnih gostovanj na Frankfurtskem knjižnem sejmu

Javna agencija za knjigo, 7. julij 2020 ― Kanada, letošnja častna gostja sejma, je zaradi posledic pandemije covid-19 Frankfurtski sejem in vse vpletene države s podpisanimi pogodbami zaprosila za premik svojega gostovanja v leto 2021. Posledično se premaknejo vsa prihodnja častna gostovanja. Častno gostovanje Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu je tako zamaknjeno za eno leto – na 2023. Na knjižnem sejmu v Bologni bo Slovenija častna gostja leta 2022.

PKP 4: Ponovimo – kultura rabi ukrepe

Asociacija, 7. julij 2020 ― Vlada je nedavno sprejela tako imenovani četrti proti korona paket pomoči. V njem se podaljšujejo nekateri od ukrepov iz tretjega paketa, predvsem pa ponovno manjkajo specifični ukrepi za področje kulture. Kot smo v Asociaciji večkrat poudarili, je kultura zaradi COVID-19 eno najbolj prizadetih področji, s tega vidika pa bi po vzoru pomoči za turizem, pa … Preberi več o PKP 4: Ponovimo – kultura rabi ukrepe

Odprtje razstave Draga Tršarja in Mirka Bratuša

Gorenjski muzej, 7. julij 2020 ― Galerija Prešernovih nagrajencev Kranj vabi v četrtek, 9. julija 2020, ob 19. uri na odprtje in ogled razstave akademikov in akademskih kiparjev, Prešernovega nagrajenca Draga Tršarja in nagrajenca Prešernovega sklada Mirka Bratuše.  Umetnika bosta predstavila akademika dr. Jožef Muhovič in ... Read More

Kombinat: Hiša MJ

OUTSIDER, 7. julij 2020 ― Hiša MJ ni nova. Pravzaprav gre za enega prvih projektov arhitekturne pisarne Kombinat, ki je danes že dobro uveljavljena. Hiša je bila zgrajena leta 2012, a zdaj, po osmih letih njenega življenja, lahko zares vrednotimo kakovost njene arhitekture. Ko je neka stavba zgrajena, se arhitekturni projekt ne konča – arhitektura se takrat šele zares začne… The post Kombinat: Hiša MJ appeared first on OUTSIDER.

Hmeljar, gospodarstvenik, politik Fran Roblek

Kamra.si, 7. julij 2020 ― Osrednja knjižnica Celje vabi do konca avgusta na ogled razstave o Franu Robleku, možu, ki je na prelomu prejšnjega stoletja občutno sooblikoval Savinjsko dolino.  Razstava, ki nastala v sodelovanju z Medobčinsko splošno knjižnico Žalec in ZKŠT Žalec, je na ogled v II. nadstropju knjižnice.  Ob 155-letnici rojstva in 85-letnici smrti. Priporočamo tudi: Mož, ki je sooblikoval Savinjsko dolino: Fran Roblek (1865-1935) 
še novic