Kam naprej?

Vrabec Anarhist, 11. julij 2020 ― Trenutne razmere v Srbiji lahko umestimo v globalni kontekst, ko se v mnogih državah rušijo demokratične institucije. The post Kam naprej? appeared first on Vrabec Anarhist.

Marko Lavrenčič: Gozdna vasica Theodosius

OUTSIDER, 11. julij 2020 ― Turistično vasico Theodosius v Vipavski dolini je zasnoval arhitekt Marko Lavrenčič. Vasica je namenjena preživljanju oddiha v naravi. Pet minimalistično zasnovanih objektov ponuja vse udobje hotelske sobe in se skozi velika okna hkrati odpira neposredno v naravo. Vasica leži na južno orientiranem pobočju, od koder se odpirajo prelepi pogledi na Vipavsko dolino. Objekti so tako… The post Marko Lavrenčič: Gozdna vasica Theodosius appeared first on OUTSIDER.
10 filmov, ki jih težko opišemo

10 filmov, ki jih težko opišemo

Deseta umetnost, 11. julij 2020 ― Nekatere filme je težko opisati, kaj šele poglobljeno razložiti, o čem govori njihova vsebina. 1. Holy Motors Holy Motors z zgodbami o družini zaide na bizarno stran. Film francoskega režiserja Leosa Caraxa predstavlja odnose med ljubeznijo, izgubo, družino – in to z eno samo osrednjo figuro – Oskarjem. 2. Happiness of the Katakuris Zgodbo o družini […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Annabelle 3  TOP 50 romantičnih filmov - III. del  A Girl Walks Home Alone at Night (2014)  Léon (1994)  Incredibles 2 (2018) Copyright © Deseta umetnost [10 filmov, ki jih težko opišemo], All Right Reserved. 2020.

Konzola Arhitektura: počitniška hiša Gromače

OUTSIDER, 11. julij 2020 ― Počitniško hišo ob reki Mirni v hrvaški Istri so zasnovali v biroju Konzola Arhitektura. Hiša se nahaja na vrhu brega ob istrski reki Mirni, na območju, ki je namenjeno gradnji počitniških hiš. Z lokacije se odpira pogled na srednjeveško mestece Sv. Jurij (Castel S.Giorgio, Santi Quaranta) in čez novi most čez Mirno vse do morja… The post Konzola Arhitektura: počitniška hiša Gromače appeared first on OUTSIDER.
The Woman in Black (2012)

The Woman in Black (2012)

Deseta umetnost, 11. julij 2020 ― The Woman In Black je verjetno ena najbolj znamenitih pripovedk o duhovih in obenem izredno priljubljeni gotski roman pisateljice Susan Hill, ki straši občinstvo že od leta 1983 in je bila doslej deležna že dveh filmskih adaptacij. Prva je ugledala luč sveta konec 80. let, najnovejša, v kateri nastopi ex-Harry Potter Daniel Radcliffe, pa je izšla leta 2012. […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Oče in sin na neslužbeni poti  La La Land (2016)  Deadpool 2  L'odyssée (2016)  Hot Fuzz (2007) Copyright © Deseta umetnost [The Woman in Black (2012)], All Right Reserved. 2020.
Svežina, ki ne zastara

Svežina, ki ne zastara

Airbeletrina, 11. julij 2020 ― Ana Svetel pravi, da je roman Marpurgi dober. Ob drugem, tokrat postkarantenskem branju, si je podčrtavala cele odlomke, ob rob pisala klicaje, srčke in komentarje, se, na kratko, večkrat vznemirila. Pravi, da velja danes morda roman razumeti tudi v luči spoznanja, da živahni tokovi idej, ljudi in dobrin, ki se navadno sekajo ravno v urbanih središčih, resda zmeraj prinašajo spremembe in novosti, a te so v vsakem primeru neizogibne.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 11. julij 2020 ― Pri mariborski založbi Litera so izdali romaneskni prvenec Zadnji gozd, ki ga je spisal slovenski avtor F. H. Naji, pri založbi Gnostika pa knjigo avstralskega avtorja Daniela Chidiaca Kdo pravi, da ne zmoreš? Založba KUD Sodobnost International je izdala slikanico Jane Bauer in poljske ilustratorke Malgosie Zajac Kako prestrašiti pošast?
Oče slovenske popevke in šansona Mojmir Sepe dopolnil 90 let

Oče slovenske popevke in šansona Mojmir Sepe dopolnil 90 let

Misli, 11. julij 2020 ― Ob imenu Mojmir Sepe se marsikomu v spomin prikličejo melodije, ki so jih in jih še vedno prepevajo tako posamični pevci kot različni zbori. Bil je med začetniki slovenske zabavne glasbe ter vseskozi njen aktivni ustvarjalec in poustvarjalec. Tesno je bil povezan s Slovensko popevko in z RTV Slovenija. Danes praznuje 90 let.
1898 Cerkniško jezero – Jožef Žirovnik, knjiga o jezeru

1898 Cerkniško jezero – Jožef Žirovnik, knjiga o jezeru

Stare slike (Cerknica), 11. julij 2020 ― Jožef Žirovnik (rojen 10. avgust 1860, Zgornje Gorje; umrl: 18. februar 1941, Ljubljana) je leta 1879 dokončal učiteljišče v Ljubljani in kot 24-letni mladenič prišel poučevat na enorazredno ljudsko šolo v Begunje pri Cerknici. Pravi Gorenjec, se je dobro vživel v naše kraje in 11 mladeniških let preživel v Begunjah (1879-1890), najprej kot učitelj na […]

11. julija 1981 je v Žireh umrl Anton Jobst, slovenski skladatelj, organist in pedagog

Kamra.si, 11. julij 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. julija 1981 je v Žireh umrl Anton Jobst, slovenski skladatelj, organist in pedagog. Rodil se je 12. septembra 1894 se je na Brdu pri Šmohorju v Ziljski dolini. Oče Nikolaj (po domače Kopičev) je bil podeželski mežnar in vaški organist ter njegov prvi učitelj. Drugi učitelj je bil mamin brat dr. Ivan Grafenauer, poslanec in organist v cerkvi sv. Križa v Beljaku. Leta 1910 je šestnajstleten začel obiskovati Orglarsko šolo ljubljanskega Cecilijanskega društva, kjer je bil njegov mentor skladatelj Stanko Premrl. Šolo je končal v dobrih dveh letih z odličnim uspehom. Jeseni l. 1912 je nastopil službo organista v Žireh, ki jo je obdržal do smrti. Tu si je tudi ustvaril družino. Z ženo Marijo Kathern, sopranistko ljubljanskega stolnega zbora, sta imela pet otrok.
še novic