12. festival Arsana: Z glasbo proti koroni in za novo prihodnost

12. festival Arsana: Z glasbo proti koroni in za novo prihodnost

Štajerski tednik, 29. julij 2020 ― Dvanajsti festival Arsana se bo v festivalsko zgodovino zapisal kot festival s stoodstotno slovensko izvajalsko glasbeno in pevsko zasedbo. Na že standardnih ptujskih odrih je od 24. do 30. julija ponudil glasbeno in spremljajoče dogajanje različnih žanrov. Občinstva je bilo letos veliko manj, saj ga je »zredčil« koronavirus. Organizatorji so dosledno upoštevali protikoronske ukrepe oz. omejitve, ki veljajo za zbiranje ljudi na prostem in prireditvah v zaprtih prostorih.
Ljubimo Mozarta

Ljubimo Mozarta

Odzven, 29. julij 2020 ― Po Beethovnovi še Mozartova glasba na letošnjem 68. Festivalu Ljubljana, in sicer s solistoma flavtistko I. Grafenauer in klarinetistom M. Bekavcem, slednjim tudi v vlogi dirigenta Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija.

Četrtkovi zeleni popoldnevi - Psihično ravnovesje v negotovih časih

Kamra.si, 29. julij 2020 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 6. avgusta 2020, ob 17. uri vabi na vrtno teraso Knjižnice Ormož na predavanje Psihično ravnovesje v negotovih časih, šesto prireditev iz cikla Četrtkovi zeleni popoldnevi. Življenje se spreminja in pogosto se soočamo z različnimi izzivi, težavami in s stresi, a izkušnja s situacijo Covid-19 je bila prav posebna. O njenih vplivih na duševno zdravje in počutje bo spregovoril strokovnjak psihiatrije. Kako različne okoliščine vplivajo na duševno zdravje, medsebojne odnose, zadovoljstvo z življenjem? Kako se soočati s težavami,  strahovi, z izzivi in negotovostjo? Kaj terjajo od nas spremembe, novosti?  Kako negovati in krepiti zdrave odnose?  Kako poskrbeti za svojo čustveno in psihološko stabilnost, duševno zdravje? To je le nekaj vprašanj, na katera bomo iskali odgovore. Vabljeni!

Zahtevek za objavo popravka v Mladini objavljenega intervjuja z g. Juretom Novakom

Ministrstvo za kulturo, 29. julij 2020 ― Ministrstvo za kulturo je danes, 29. 7. 2020, na Mladino naslovilo zahtevek za objavo popravka objavljenega intervjuja z g. Juretom Novakom, naslovljenega ''Način, na katerega se sedanja vlada loteva krize, v kateri se je znašla kultura, je katastrofalna kombinacija nekompetence in škodoželjnosti'', objavljenega dne 24. 7. 2020.

Srečanje s predstavnikoma Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije

Ministrstvo za kulturo, 29. julij 2020 ― Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc je skupaj s sodelavkama na ministrstvu za kulturo sprejela predsednika Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Mateja Žnuderla ter njenega tajnika Štefana Kušarja. Predstavnika reprezentativne zveze s področja invalidskih organizacij sta državno sekretarko seznanila z zatečeno problematiko hrambe knjižničnih gradiv v prilagojenih oblikah v Knjižnici slepih in slabovidnih Minke Skaberne, ki deluje pod okriljem Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije in je namenjena slepim in slabovidnim ter osebam, ki ne morejo brati običajnega tiska.
Zoran Srdić Janežič

Zoran Srdić Janežič

Radio Študent, 29. julij 2020 ― Za današnji intervju smo sedli z akademskim kiparjem Zoranom Srdićem Janežičem, avtorjem spomladi postavljenega spomenika priključitve Prekmurja matičnemu narodu, ki stoji ob Ljubljanici na novem Prekmurskem trgu blizu Ambroževega trga na Poljanah.
Anketa: želja po čimprejšnji vrnitvi na kulturna prizorišča

Anketa: želja po čimprejšnji vrnitvi na kulturna prizorišča

Misli, 29. julij 2020 ― Rezultati ankete, ki so jo organizatorji kulturnih dogodkov pripravili v sodelovanju s strokovnjaki s področja statistike, so pokazali, da so vprašani pogrešali kulturne dogodke v času zaprtja kulturnih prizorišč. Dogodke si želijo čim prej spet obiskovati, če bodo organizatorji le poskrbeli za njihovo varnost in dobro počutje.
Moja zgodba – poziv mladim ustvarjalcem in piscem

Moja zgodba – poziv mladim ustvarjalcem in piscem

Center in Galerija P74, 29. julij 2020 ― Rok za prijavo: 31. 8. 2020 oktober, november 2020 / pomlad, jesen 2021 KAPSULA, Trg prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana Z veseljem napovedujemo nadaljevanje programske novosti Galerije P74, novega ciklusa Moja zgodba, ki je namenjen javni predstavitvi ustvarjanja, raziskovanja in dela, ki ga kreativni posamezniki želijo deliti s svojimi kolegi, prijatelji in širšo javnostjo. Oblika […]

Srđan Nađ: Unité d’habitation sredi Aljaske

OUTSIDER, 29. julij 2020 ― V času druge svetovne vojne je ameriška vojska v odmaknjenem zalivu kakšnih 80 km južno od glavnega mesta zvezne države Aljaska začela pospešeno razvijati oporišče. Skrit zaliv, obkrožen z visokimi gorami in ledeniki, do katerega je po cesti mogoče priti le skozi 4 km dolg tunel, je bil v času vojne s svojo pomorsko luko… The post Srđan Nađ: Unité d’habitation sredi Aljaske appeared first on OUTSIDER.

:mzld: Center za obiskovalce Švicarskega ornitološkega inštituta

OUTSIDER, 29. julij 2020 ― Stavbo centra za obiskovalce Švicarskega ornitološkega inštituta so iz zbite zemlje zgradili arhitekti iz pisarne :mzld. Novi Center je nastal iz želje Ornitološkega inštituta, da bi svoje dejavnosti približal javnosti, v obiskovalcih vzbudil zanimanje in ljubezen do ptic ter jih izobrazil o bogastvu švicarskega ptičjega življenja. V stavbi tako najdemo razgiban program, v pritličju razdeljen… The post :mzld: Center za obiskovalce Švicarskega ornitološkega inštituta appeared first on OUTSIDER.
Handke ne objokuje materine smrti, temveč žaluje za njenim neizpolnjenim življenjem

Handke ne objokuje materine smrti, temveč žaluje za njenim neizpolnjenim življenjem

Airbeletrina, 29. julij 2020 ― Drobna knjižica z naslovom Žalost onkraj sanj, ki je nedavno izšla pri Beletrini, velja za eno Handkejevih najbolj osebnih knjig. To je knjiga, v kateri ni nič izmišljeno, pravi pisatelj. Kot izvemo na začetku, je nastala leta 1972, Handke jo je začel pisati sedem tednov po tem, ko je mama umrla. Povod za pisanje pa ni bila samo njena smrt, temveč tudi to, kako je umrla. Marija Sivec je namreč pri 51 letih prostovoljno končala življenje, storila je samomor.
PIFdelavnica: Osnove oblikovanja interaktivnih video iger z Maggie Kane

PIFdelavnica: Osnove oblikovanja interaktivnih video iger z Maggie Kane

PIFcamp, 29. julij 2020 ― Najavljamo drugo virtualno PIFdelavnico, kjer se lahko pod vodstvom Maggie Kane aka Streetcat.media, in s pomočjo Lovrenca Košenine (Rampa Lab), spoznate z načeli interaktivnega pripovedništva v procesu razvijanja video iger. O DELAVNICI Udeleženci delavnice se bodo spoznali z osnovnimi načeli narativnega oblikovanja videoiger. Namen delavnice je preko različnih kreativnih pristopov zaobjeti principe razvijanja video iger … Preberi več o PIFdelavnica: Osnove oblikovanja interaktivnih video iger z Maggie Kane The post PIFdelavnica: Osnove oblikovanja interaktivnih video iger z Maggie Kane appeared first on PIFcamp.
1979 Cerknica – Hala Komunale Cerknica

1979 Cerknica – Hala Komunale Cerknica

Stare slike (Cerknica), 29. julij 2020 ― Strokovni ogled strokovnega kadra prispelih montažnih elementov za novo halo. Leta 1977 je družbena skupnost prehajala na nov ustaven način financiranja splošne (proračunske) in skupne (interesne skupnosti) porabe, ki naj bi ga v celoti uveljavili v začetku leta 1978. Glavna značilnost novega sistema je pridobivanje sredstev za vso porabo z obliko svobodne menjave dela. Z […]
4. avgust ob 20. uri: TORKOVA KINOTEKA, Dnevnik Diane Budisavljević

4. avgust ob 20. uri: TORKOVA KINOTEKA, Dnevnik Diane Budisavljević

Gornjesavski muzej, 29. julij 2020 ― Pozdravljeni, prijatelji muzeja. Torkove kinoteke v Kolpernu bomo nadaljevali 4. avgusta ob 20. uri z dolgo zamolčano zgodbo o ženski, ki je med drugo svetovno vojno iz ustaških taborišč rešila na tisoče otrok. Zgodba o najboljših ljudeh v najslabših časih. Film Dnevnik Diane Budisavljević je nastal v koprodukciji Hrvaške, Slovenije in Srbije, med številnimi nagradami [...]
še novic