Iz zasebne zbirke: pismo Janeza Jurija III. grofa Lamberga

Iz zasebne zbirke: pismo Janeza Jurija III. grofa Lamberga

Zgodovina na dlani, 30. julij ― »Jaz Janez Jurij grof Lamberg …« je leta 1682 v Ljubljani grof Lamberg začel pisati svoje pismo naslovljeno Francu Adamu Ursini grofu Blagaju, vicedomu Kranjske, ko je želel razčistiti svoj dedni delež žene Kordule, Francove sestre. Preden izvemo, o čem je vrli grof pisal, naj podamo nekaj besed o ozadju… Preberi The post Iz zasebne zbirke: pismo Janeza Jurija III. grofa Lamberga appeared first on Zgodovina na dlani.

NVO v kulturi – kulturni podcast: Zavod NLB kulturna dediščina

Asociacija, 30. julij ― Čeprav v Sloveniji nimamo strategije povezovanja kulture in gospodarstva, nekatera zasebna podjetja že desetletja krojijo tovrstna mecenstva. Med njimi je tudi Nova ljubljanska banka, ki ima v lasti največjo zasebno zbirko likovnih umetnin v Sloveniji. O načinih povezovanja in sodelovanja kulture in gospodarstva smo se pogovarjali z direktorico Zavoda NLB kulturna dediščina Ireno Čuk in … Preberi več o NVO v kulturi – kulturni podcast: Zavod NLB kulturna dediščina
Filmski festival v Pulju od 29. avgusta do 4. septembra

Filmski festival v Pulju od 29. avgusta do 4. septembra

Misli, 30. julij ― S filmskega festivala v Pulju so danes sporočili, da bo letošnja izdaja potekala med 29. avgustom in 4. septembrom. Potrdili so, da bodo festival odprli s hrvaško-švicarskim celovečercem Mare režiserke Andree Štake. Film so naknadno uvrstili v tekmovalni program, v katerem bo tudi več slovenskih koprodukcij.

Razpisne priložnosti (avgust 2020)

Asociacija, 30. julij ― Med poletnimi priložnostmi za nevladne organizacije in samozaposlene še posebej izpostavljamo razpis za sofinanciranje organizacij, ki so pridobile evropska sredstva. V vsaki Kulturosferi pa pripravljamo tudi selekcijo tujih rezidenčnih in razpisnih priložnosti za različna področja umetnosti. Tuji razpisi Do 31. avgusta se lahko prijavite na razpis za mobilnost umetnikov in umetnic ter kulturnih producentov in … Preberi več o Razpisne priložnosti (avgust 2020)

OFIS: Stopniščna hiša

OUTSIDER, 30. julij ― Nova rezidenčna hiša OFIS arhitektov stoji na obrobju Ljubljane, na parceli, ki se rahlo spušča – to dejstvo so arhitekti izkoristili za izhodišče oblikovanja. Hiša stoji na meji med gosteje pozidanim centralnim predelom Ljubljane in območjem, ki ima že bolj predmestni značaj. Posebnost lokacije je razlika v višini tal na mestu vstopa z ulice in… The post OFIS: Stopniščna hiša appeared first on OUTSIDER.
Gore in ljudje

Gore in ljudje

Odzven, 30. julij ― Gore so ljudje in ljudje so kot gore. Nekatere stremijo v višine, druge se držijo nižje. Ko se oziramo za njimi in čeznje, so naši zorni koti skoraj enaki, a jih vsak od nas vidi, doživlja in (za)čuti drugače.
Mesta mestom #2: Mladinski center Idrija

Mesta mestom #2: Mladinski center Idrija

Inštitut za politike prostora, 30. julij ― Mladinski centri izvajajo programe za mlade v lokalni skupnosti. Skrbijo za delovanje in druženje posameznikov in mladinskih organizacij, zagotavljajo pa tudi prostore in nudijo pogoje za razvoj mladih posameznikov in skupin v svojem lokalnem okolju. Povezujejo se z drugimi organizacijami in spodbujajo aktivno državljanstvo, mobilnost mladih in prostovoljstvo, s čimer lahko prispevajo h krepitvi lokalne... The post Mesta mestom #2: Mladinski center Idrija appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Dvojnost stvari

Dvojnost stvari

PIFcamp, 30. julij ― V referenčnem sistemu se entiteta vedno na nekaj sklicuje. To je lahko ničelna točka ali katerikoli drug potencial, toda točka, ravnina, potencial ali ideja, na katero se je mogoče nanašati, vedno obstaja. Na tak način delujejo električni energetski sistemi. Električno silo lahko doživimo le kot manifestacijo razlike potencialov. Nekaj ​​se prižge, nekaj se obrne, premakne ali … Preberi več o Dvojnost stvari The post Dvojnost stvari appeared first on PIFcamp.

ZADNJI ULOV se vrača v KAMNIK!

Ana Monro, 30. julij ― Vabljeni, da se nam v nedeljo, 9. avgusta ob 18.00, pridružite na Glavnem trgu v Kamniku na Zadnjem ulovu! Naša interaktivna ekološka predstava bo na prizorišču, na katerem se je pred dobrim mesecem dni odvila njena premiera, gostovala v okviru programa festivala Kamfest, v naslednjih tednih pa si jo boste lahko ogledali še v Mariboru, ... The post ZADNJI ULOV se vrača v KAMNIK! appeared first on Ana Monro.
Gremo v Letni Kinodvor na Kongresnem trgu

Gremo v Letni Kinodvor na Kongresnem trgu

Kinodvor, 30. julij ― Film pod zvezdami, ki ga pripravljamo v soorganizaciji z Ljubljanskim gradom, bomo v soboto, 8. avgusta, zaključili z Vikendovo predpremiero filma Pod belimi pečinami, do takrat pa si lahko v čarobnem ambientu Grajskega dvorišča ogledate še 9 filmskih vrhuncev preteklega leta, med drugim posebno projekcijo Skritega življenja Terrencea Malicka. Kmalu zatem se bomo preselili na osrednji mestni trg, kjer bo od 11. do 13. avgusta potekal tradicionalni Letni Kinodvor na Kongresnem trgu. Brezplačno prireditev s projekcijami filmskih klasik pripravljamo v poklon pomembnim zgodovinskim obletnicam.
1941-1945 Slovenija – Okupacija na letaku in znamkah

1941-1945 Slovenija – Okupacija na letaku in znamkah

Stare slike (Cerknica), 30. julij ― Okupator oz. zavojevalec v okupirani deželi praviloma skuša čim prej vzpostaviti svojo oblast in svoj red na vseh področjih – vojska, policija, sodstvo, uprava, gospodarstvo, banke, šolstvo in tudi pošta oz. komunikacije. Ker je odpor okupirancev nekaj najbolj naravnega, okupator skuša čim prej pridobiti tudi čim več sodelavcev med domačini, najprej zlepa, s prijaznimi gestami […]
še novic