Postojnčan Jure Počkaj kot don Giovanni osvaja Dunaj

Postojnčan Jure Počkaj kot don Giovanni osvaja Dunaj

Notranjsko primorske novice » Kultura, 18. avgust 2020 ― Operni solist Jure Počkaj te dni nastopa v naslovni vlogi Mozartove opere Don Giovanni na dunajskem opernem festivalu Vienna Opera Festival. Do konca tedna bo nastopil na vseh šestih opernih večerih. Zaradi širjenja koronavirusa je izvedba Mozartova patetične, tragične in metafizično dramatične opere unikatna in zelo prilagojena. Festival si je mogoče ogledati tudi prek spleta, kjer vse predstave predvajajo v živo. Nastopajoči v vrhuncih opere Don Giovanni (Jure Počkaj je tretji z desne), Vienna Opera Festival, Dunaj, 15. avgust 2020 Foto: Vienna Opera Festival »Z Don Giovannijem se dobro poznava in še boljše ujameva,« je ob svojemu prihodu na Dunaj dejal Počkaj, ki je v tej vlogi nastopil tudi na razprodanem odru v SNG Ljubljana v sezoni 2017/2018. »Don Giovanni je dokaj fizična osebnost, ki v nobenem primeru ne more, noče držati socialne distance, saj smo že v prvi sceni priča posilstvu in umoru. Izvedba opere pod strogimi korona ukrepi je tudi zame sila zanimiv izziv, ki se ga močno veselim.« Ker gre za unikatno in zelo prilagojeno izvedbo Don Giovannija, so organizatorji izbiri opernega solista posvetili posebno pozornost. Počkaja mednarodni mediji in kritiki označujejo za enega izmed najbolj prepoznavnih opernih solistov med centralno in južno Evropo. V svoji bogati karieri je upodobil okoli 30 velikih baritonskih opernih vlog, za sabo ima prek 500 nastopov. V velikih baritonskih vlogah in samostojnih koncertih je svoj umetniški vtis pustil tako na evropskih, kot tudi ameriških odrih in opernih hišah. Andy Willing je o Juretovem nastopu na mednarodno priznanem pevskem tekmovanju Hans Gabor Beledere v Capetownu že pred leti zapisal, da ima »njegov basovski register polno projekcijo, ter da ga njegova fizična drama naredi očesu zabavnega performerja«. Močan vtis je Počkaj naredil tudi na Tobyja Purserja, dirigenta dunajskega opernega festivala in vodjo dirigiranja na univerzi Royal College of Music v Londonu. »Izvedba Don Giovannija postavlja

Dnevi poezije in vina 2020 na Ptuju

Kamra.si, 18. avgust 2020 ― V času od 26. do 29. avgusta 2020 bo na Ptuju, v Ljubljani in v drugih mestih Slovenije potekal 24. festival Dnevi poezije in vina, kjer se bodo predstavili priznani pesniki in pesnice iz desetih držav sveta. Osrednji imeni letošnjega festivala sta italijanska pesnica Patrizia Cavalli in škotski pesnik ter pisatelj John Burnside. Odprto pismo Evropi bo tokrat napisala in na Ptuju prvič prebrala madžarska pesnica in prozaistka Krisztina Tóth.   Živahnemu festivalskemu dogajanju z večernimi branji poezije in vinskimi pokušinami se tudi letos pridružuje bogat spremljevalni umetniški program za vse starostne in interesne skupine.   V četrtek, 27. avgusta 2020, ob 18.30 bo v Knjižnici Ivana Potrča Ptuj potekal literarni večer, posvečen pesniku Danetu Zajcu. Biografijo V besedah bosta predstavila urednika Aleš Šteger in Jerneja Katona Zajc. Prireditev bo na dvorišču, v primeru slabega vremena pa v razstavišču knjižnice (v tem primeru bo število obiskovalcev omejeno).    Celoten program festivala je dostopen TUKAJ.    Vljudno vabljeni!
Kultura po epidemiji v Heidelbergu

Kultura po epidemiji v Heidelbergu

Radio Študent, 18. avgust 2020 ― Heidelberg je jugozahodno nemško mesto s 160.000 prebivalci. Leži v zvezni deželi Baden-Württemberg in je znano po univerzi, ki so jo ustanovili davnega leta 1386. Gre za najstarejšo visokošolsko ustanovo v Nemčiji, njen predavateljski kader pa so poleg Hegla sestavljali Jürgen Habermas, Hans-Georg Gadamer in Karl Jaspers.

Miloš Kosec: Ko pade zavesa

OUTSIDER, 18. avgust 2020 ― Od vseh elementov notranje opreme imajo zastori morda najbolj raznolike in bogate povezave s politiko. Verjetno zato, ker so bile tapete, zastori, zavese in tapiserije nekdaj pridržani samo za najbogatejša vladarska prebivališča, v katerih so se praviloma odvijale politične spletke in drame. Spomnimo se samo na Shakespearjevega Polonija, ki se skrije za zastor, da bi… The post Miloš Kosec: Ko pade zavesa appeared first on OUTSIDER.
Sladkobe Slatine

Sladkobe Slatine

Radio Študent, 18. avgust 2020 ― Nekoč je krilati konj Pegaz iz grške mitologije zašel v majhen slovenski kraj in s kopitom udaril v tla. Na tistem kraju je iz tal pricurljala voda, prav posebna voda, obogatena z minerali, predvsem z magnezijem.

IMPROKLUZIJA: Gradnja skupinske dinamike v razredu ter aktivno vključevanje napak v učni proces

Zlata paličica, 18. avgust 2020 2. 10.  2021, 10:00 – 18:00, Studio Gledališče Ane Monro, Trg prekomorskih brigad 1, Ljubljana Na praktični delavnici se bodo pedagoški delavci spoznali z uporabo metod improvizacijskega gledališča v kontekstu dela z razredom. Udeleženci se bodo na delavnicah spoznali z osnovnimi metodami improvizacijskega gledališča in spoznali, kako lahko te metode vključijo v proces gradnje in […] The post IMPROKLUZIJA: Gradnja skupinske dinamike v razredu ter aktivno vključevanje napak v učni proces appeared first on Zlata paličica.
PREMIERE 2020

PREMIERE 2020

Hiša otrok in umetnosti, 18. avgust 2020 ― Čeprav nam je virus malce premešal plane bomo do konca leta 2020 vseeno izvedli vse premiere. In to kar šest. V sklopu Izkustvenega labirinta umetnosti si boste lahko ogledali inštalacijo-predstavo Pokukaj! ter interaktivno predstavo Spominčica. Na oder bomo postavili tudi tri lutkovne predstave, za najmlajše Majhno težavo imam, za malce starejše pa Ljubo doma ter […]

GLEDALIŠKO IZOBRAŽEVANJE v teoriji in praksi!

Ana Monro, 18. avgust 2020 ― Vabljeni, da se nam pridružite pri naših aktivnostih na področju prenosa znanja! Degustacija gledaliških izobraževanj za otroke, mladino in odrasle, praktični prikaz dobrih praks članov konzorcija Umetnost – način življenja, ki bo potekal kot kombinacija okrogle mize in krajših interaktivnih delavnic: 27.8. // 10.00-13.00 // Studio GAM, Trg Prekomorskih brigad 1, Ljubljana). Rok za prijavo ... The post GLEDALIŠKO IZOBRAŽEVANJE v teoriji in praksi! appeared first on Ana Monro.

Zgodovina za vse 2020/1

Kamra.si, 18. avgust 2020 ― Zgodovinsko društvo Celje in Zgodovinski arhiv Celje vabita na predstavitev prve številke XXVII. letnika revije Zgodovine za vse, ki bo v četrtek, 20. avgusta 2020, ob 18. uri na skrivnem vrtu v atriju kavarne Nobelplatz, Glavni trg 12, Celje. Revijo bo predstavil urednik dr. Borut Batagelj, eno izmed objavljenih razprav, »Prokleta hrvaška baba, se obnašaš, kakor bi bila ciganske familije.« Ločitve v dvajsetih letih 20. stoletja v luči sodnih spisov celjskega okrožnega sodišča,  bo osvetlila avtorica Nina Hvalec. Razprava osvetljuje ločitve v dvajsetih letih 20. stoletja na podlagi sodnih spisov okrožnega sodišča v Celju. V obravnavanem obdobju je bil na območju Slovenije še vedno v uporabi precej zastarel avstrijski Obči državljanski zakonik. Medtem ko je zakonik katoliškim zakoncem dovoljeval le ločitev od mize in postelje, so se pripadniki ostalih veroizpovedi lahko ločili ter tudi ponovno poročili. Ločitve so bile procesne in sporazumne. Zakonca sta lahko sklenila tudi poravnavo, pri čemer sta si pred sodiščem brezpogojno odpustila vse grde stvari. Tožbo za ločitev so v obravnavanem obdobju večkrat vložile ženske kot moški. Največ ločitev je bilo med kmečkim prebivalstvom, najpogostejši vzrok pa je bilo grdo ravnanje z zakoncem. Na število ločitev so v celotnem obdobju vplivale tudi posledice prve svetovne vojne. Avtorica poskuša vzroke ločitev osvetliti tudi s pomočjo nekaterih konkretnih primerov.

18. avgust - god sv. Helene

Kamra.si, 18. avgust 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. avgust - god sv. Helene Helena je bila mati Konstantina Velikega, tistega rimskega cesarja, ki je prenehal preganjati kristjane in z Milanskim ediktom priznal krščanstvo kot enakopravno religijo. Cesarjeva mati je bila hčerka gostilničarja. Bila je zelo lepa in imela dober karakter. Poročila se je z rimskim oficirjem Konstancijem Klorom in v letih 272 in 280 se jima je rodil sin Konstantin. Konstancij je zapustil Heleno in se poročil s pastorko cesarja Maksimijana. Cesar ga je posvojil in 293. leta postavil za podcesarja. Ker je imela Helena nižje statusno poreklo, jo je moral odsloviti. Ko je bil Helenin sin Konstatin 306 leta oklican za cesarja, je vzel mater k sebi in ji dal vse časti. Leta 312 se je dala celo od njega krstiti. Nato se je vneto trudila za širitev krščanstva. Razvijala je dobrodelne ustanove. Cesarica Helena - borka za krščanstvo, je umrla sedem let pred sinom cesarjem Konstantinom Velikim 18. avgusta 330. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Sveta_Helena Priporočamo tudi: https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/4BD70627366C4419C1257035002DF8F8

Pojdimo skupaj #naprejvpreteklost# Pokrajinski muzej Celje

Kamra.si, 18. avgust 2020 ― Pokrajinski muzej Celje vabi 22. in 23. avgusta 2020 v okviru vseslovenske akcije muzejev in galerij, s katero bomo širši javnosti preko družabnih omrežij in dogodkov, predstavili zanimivosti iz muzejev. - Zgodbe Knežjega mesta - voden ogled Celja za otroke, v soboto, 22. avgusta 2020,  10:15–11:30. - Javno vodstvo po razstavi Alma M. Karlin, Poti,  v nedeljo, 23. avgusta 2020, ob 11. uri,Cena vodenega ogleda je 4€. Obvezne so prijave na oba dogodka, ker je število udeležencev omejeno. Prijave sprejemamo na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. document.getElementById('cloak9589a1f4d6ed2041477f9c0ace81b895').innerHTML = ''; var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy9589a1f4d6ed2041477f9c0ace81b895 = 'muzej' + '@'; addy9589a1f4d6ed2041477f9c0ace81b895 = addy9589a1f4d6ed2041477f9c0ace81b895 + 'pokmuz-ce' + '.' + 'si'; var addy_text9589a1f4d6ed2041477f9c0ace81b895 = 'muzej' + '@' + 'pokmuz-ce' + '.' + 'si';document.getElementById('cloak9589a1f4d6ed2041477f9c0ace81b895').innerHTML += ''+addy_text9589a1f4d6ed2041477f9c0ace81b895+''; 031 612 618 Več: https://www.facebook.com/events/300449797898090/

Zgodbe Knežjega mesta - voden ogled Celja za otroke

Kamra.si, 18. avgust 2020 ― Pokrajinski muzej Celje vabi v sobota, 22. avgusta 2020,  10:15–11:30, na voden ogled Celja za otroke. Celje v svoji zgodovini skriva veliko zanimivih zgodb, ki jih bomo na igriv in kreativen način odkrivali ob sprehodu skozi mesto.Vabljeni otroci od 6. do 10. leta starosti (spremstvo staršev po želji). Voden ogled je brezplačen. V primeru dežja ogled odpade oz. se prestavi na drug termin. V skupino sprejmemo max. 15 otrok, zato prosimo da se prijavite.Prijave sprejemamo na:Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. document.getElementById('cloak6d3872d08cbcb0c1eedabc7bd6dd1f62').innerHTML = ''; var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy6d3872d08cbcb0c1eedabc7bd6dd1f62 = 'muzej' + '@'; addy6d3872d08cbcb0c1eedabc7bd6dd1f62 = addy6d3872d08cbcb0c1eedabc7bd6dd1f62 + 'pokmuz-ce' + '.' + 'si'; var addy_text6d3872d08cbcb0c1eedabc7bd6dd1f62 = 'muzej' + '@' + 'pokmuz-ce' + '.' + 'si';document.getElementById('cloak6d3872d08cbcb0c1eedabc7bd6dd1f62').innerHTML += ''+addy_text6d3872d08cbcb0c1eedabc7bd6dd1f62+''; 031 612 618
Na Instagramu živi majhna, a prijazna književna skupnost

Na Instagramu živi majhna, a prijazna književna skupnost

Airbeletrina, 18. avgust 2020 ― Ajda Vodlan je naredila raziskavo »slovenskega knjižnega Instagrama« – zanimale so jo aktivnosti slovenskih založb na tem družbenem omrežju, slovenskih avtorjev, bralcev in vplivnežev, preverila je tudi ključnike (#), ki so povezani s slovensko knjigo. Kmalu se je pokazalo, da se je na slovenskem Instagramu knjiga že kar dobro udomačila in da tu nastaja slovenska književna scena.
še novic