Galerija ob jezeru pritegnila veliko pogledov

Galerija ob jezeru pritegnila veliko pogledov

Notranjsko primorske novice » Kultura, 30. avgust 2020 ― Cerknica – V nedeljo, 23. avgusta, so člani Kulturnega društva Rak Rakek obiskovalcem Cerkniškega jezera dan polepšali z razstavo, ki so jo postavili kar na travniku ob požiralnikih v Rešetu. Dela, razstavljena v galeriji na prostem, so pritegnila oči sprehajalcev, ki so na lep dan uživali v naravi Notranjskega parka. Galerija ob Cerkniškem jezeru, razstava, KD Rak Rakek, Cerknica, 23. avgust 2020 Foto: Tomaž Čuček »Lahko rečem, da si je razstavo ogledal vsak, ki je prišel na jezero,« je zadovoljna Karmen Petrič. Dober obisk pripisuje tudi temu, da so dela na ogled postavili pri lojtrniku s turističnoinformacijskem centrom. Zaradi dobrega odziva se z Notranjskim parkom že dogovarjajo o tem, da bi na razstavo na jezeru postavili še kdaj. Za razstavo na prostem so se v društvu odločili, ker je zaradi ukrepov zaradi koronavirusa letos le malo kulturnih prireditev, na prostem pa so jo postavili, ker tam so tam lažje upoštevali predpisane ukrepe. Vsak izmed 11 ustvarjalcev je sam izbral, dela ki jih je razstavil. Na ogled so bile stvaritve članov rakovškega kulturnega društva in še dveh drugih s Cerkniškega. Svoj prostor ob jezeru je v nedeljo našla tudi razstava Ptice naših krajev, na kateri so na ogled postavili izjemne mozaike barvitih ptic Cerkniškega jezera, ki so jih člani kulturnega društva Rak izdelali pod mentorstvom Eve Ule. iž The post Galerija ob jezeru pritegnila veliko pogledov first appeared on Notranjsko primorske novice.

Kako uprizoriti slikanico ali knjigo za mlade, strokovno izobraževanje

SLOGI, 30. avgust 2020 ― Vzgojiteljem, učiteljem ter mentorjem gledaliških skupin velikokrat primanjkuje idej in znanj, kaj in na kakšen način bi lahko z otroki in mladino uprizorili. Kadar posegajo po ne-dramskih besedilih, so v večini negotovi pri adaptaciji in dramatizaciji. V ta namen bodo udeleženci usposabljanja pridobili potrebna teoretska in praktična izhodišča za svoje ustvarjalno in uprizoritveno delo, seznanili […] The post Kako uprizoriti slikanico ali knjigo za mlade, strokovno izobraževanje appeared first on SLOGI.

Oder, oddaja o sočasnem gledališču: 50 let Borštnikovega prstana

SLOGI, 30. avgust 2020 ― Avtorici Petra Tanko in Ana Perne pripravljata dve oddaji, s katerima želita spomniti na umetnice in umetnike, ki slovensko gledališče dvigajo na najvišjo umetniško raven, obenem pa skušata poslušalcem predstaviti nesnovno kulturno dediščino, ki jo v obliki zvočnih zapisov hrani Gledališki muzej Slovenskega gledališkega inštituta. The post Oder, oddaja o sočasnem gledališču: 50 let Borštnikovega prstana appeared first on SLOGI.

Mlado gledališče 2020, strokovno izobraževanje

SLOGI, 30. avgust 2020 ― Tudi letos bo v okviru osrednjega gledališkega festivala Borštnikovo srečanje v SNG Maribor med 12. in 14. oktobrom 2020 potekalo strokovno izobraževanje Mlado gledališče. Izobraževanje je namenjeno učiteljem osnovnih in srednjih šol ter gledališkim ustvarjalcem, umetnikom in drugim strokovnim delavcem v kulturnih ustanov. Usposabljanje oblikuje platformo za križanje stališč, potreb in vprašanj na preseku kakovostne […] The post Mlado gledališče 2020, strokovno izobraževanje appeared first on SLOGI.
Poklon Velikanom slovenskega gledališča

Poklon Velikanom slovenskega gledališča

SLOGI, 30. avgust 2020 ― Marjan Platovšek, slikar in upokojeni grafični oblikovalec, izhaja pri ustvarjanju portretov popularnih osebnosti iz fotografij, zato so njegove slike, kot je zapisal likovni kritik Dejan Mehmedovič, "videti kot fotografije, čeprav niso fotografije. The post Poklon Velikanom slovenskega gledališča appeared first on SLOGI.
KUNI INTERVJU: Alja Krofl

KUNI INTERVJU: Alja Krofl

Kunigunda, 30. avgust 2020 ― Velenje, 30. 8. 2020 KUNI INTERVJU: Alja Krofl Varuh krajine je nov eksperimentalni projekt domače umetnice Alje Krofl, zamišljen kot odprti atelje v naravnem okolju, na brežini Škalskega jezera. Skulptura je bila razkrita 28. 8. na odprtju razstave. »Živa« figura, spletena iz vrbja in drugih avtohtonih grmovnic in dreves bo vsako The post KUNI INTERVJU: Alja Krofl appeared first on Kunigunda.

Kulturni bazar 2020

SLOGI, 30. avgust 2020 ― Kulturni bazar 2020 prinaša bogat program strokovnega usposabljanja. Več kot štirideset dogodkov na ta dan udeležencem/-kam omogoča, da si program oblikujete po svojih potrebah in željah. Program predstavlja različne načine, kako nam je z medresorskim sodelovanjem uspelo okrepiti zavest o pomenu kakovostne kulturno-umetnostne vzgoje ter spodbuditi številna kreativna partnerstva, ki danes že pripomorejo ne le […] The post Kulturni bazar 2020 appeared first on SLOGI.
Z igro do dediščine 2020

Z igro do dediščine 2020

SLOGI, 30. avgust 2020 ― 5. – 11. oktober 2020 Gledališki e-detektivi, raziskovalna igra Preizkusite svoje znanje o gledališču in rešite naše spletne raziskovalne naloge. Kaj veste o gledališču? Kaj potrebujemo za gledališko predstavo? Kje je kaj v gledališču? Kdo vse dela v gledališču? In še raziskovanje skozi kostumske in scenske skice, gledališke stavbe ter gledališke izraze…   Vstopite med […] The post Z igro do dediščine 2020 appeared first on SLOGI.

Ob stoletnici rojstva Dušana Moravca

SLOGI, 30. avgust 2020 ― Gledališki in literarni zgodovinar, dramaturg, urednik Dušan Moravec se je rodil v Ljubljani 4. oktobra 1920. Svoje nadvse plodno življenje je posvetil predvsem gledališču. Bil je idejni “oče” in dramaturg Mestnega gledališča ljubljanskega. Postal je tudi prvi urednik Knjižnice Mestnega gledališča ljubljanskega (1958–1966) in gledališkega lista v tem gledališču (1951–1962). Pozneje je bil dolgoletni direktor […] The post Ob stoletnici rojstva Dušana Moravca appeared first on SLOGI.
Glej, 50 let: Izzivi družbeno anagažiranega gledališča

Glej, 50 let: Izzivi družbeno anagažiranega gledališča

SLOGI, 30. avgust 2020 ― Na četrti diskusiji, ki jo v seriji pogovorov o prihodnosti sodobnega gledališča ob obeležju Glejeve petdesetletnice soorganiziramo Gledališče Glej in Slovenski gledališki inštitut, bomo izhajali iz pozicije, da je vsakršno javno izjavljanje politično. Tako tudi gledališče. Skupaj z gosti bomo razmišljali o potencialih te političnosti. Na kakšen način sodobno gledališče odseva realnost okoli nas? Je […] The post Glej, 50 let: Izzivi družbeno anagažiranega gledališča appeared first on SLOGI.
V preročišču otroških orakljev

V preročišču otroških orakljev

Radio Študent, 30. avgust 2020 ― V polmraku se stiskamo pred stopnicami, ki vodijo v klet športne dvorane Tabor. Iz globin stopita otroka, obdana z avro avtoritete in svetilkama v rokah. Vsak posveti na enega od obiskovalcev, ki mu mora brez besede slediti, sicer bo vržen ven. Ko pridejo pome, spoštljivo sledim lučki, s katero vodnik označuje pot skozi temačne hodnike.
Cerknica – Razglednice Jerneja Malovrha (8)

Cerknica – Razglednice Jerneja Malovrha (8)

Stare slike (Cerknica), 30. avgust 2020 ― 1810 Andreas Hofer – Na morišče Andreas Hofer se je rodil 22. novembra 1767 pri Sankt Leonhardu (danes San Leonardo v Italiji), Južna Tirolska, tedaj Avstrijsko cesarstvo, umrl 20. februarja 1810, v Mantovi, Kraljevina Italija. Bil je tirolski domoljub, vojaški vodja in popularen junak. Boril se je proti Napoleonovi Franciji in Bavarski v letih 1809 … … Nadaljujte z branjem→
Inner Voice

Inner Voice

Koridor, 30. avgust 2020 ― Ta zvočno gibalna uprizoritev je raziskovala posameznikov izraz skozi gib, glas in kombinacijo obeh. V ospredje ni postavljala konkretnega, temveč notranji glas. The post Inner Voice appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Na Dunaju vrata odpira prenovljeni Muzej Sigmunda Freuda

Misli, 30. avgust 2020 ― Po 18-mesečni prenovi vrata ponovno odpira Muzej Sigmunda Freuda na Dunaju. Razstavne prostore so med prenovo podvojili in se sedaj raztezajo na površini 550 kvadratnih metrov. V muzeju so pripravili tri nove stalne razstave, poudarek pa so dali nekdanjemu domovanju družine Freud ter praksi slovitega psihoanalitika in njegove hčere Anne.
še novic