EC – objavljeni so programi ateljejev

Naši zbori, 11. december 2020 ― Poleg vseh delavnic oziroma ateljejev in njihovih mentorjev so zdaj obljavljeni tudi programi posameznih ateljejev festivala Europa Cantat. Repertoarje najdete… The post EC – objavljeni so programi ateljejev appeared first on Naši zbori.

Novo mesto med obema vojnama na razglednicah

Kamra.si, 11. december 2020 ― V izložbi nekdanje čokoladnice na Glavnem trgu smo pripravili novo razstavo Novo mesto med obema vojnama na razglednicah. Novo mesto je v dvajsetih letih dvajsetega stoletja že preraslo svoje srednjeveške okvire in si pripojilo tudi nekaj okoliških naselij. Za ta čas značilne črno-bele foto razglednice prikazujejo različne mestne vedute, posnete z okoliških hribov, Glavni trg in druge mestne trge ter ulice.
"Tako ravnanje se imenuje zloraba oblasti"

"Tako ravnanje se imenuje zloraba oblasti"

MMC Drugo, 11. december 2020 ― Čeprav so vrata kulturnih institucij trenutno zaprta za javnost, pa je dogajanje za njimi zelo intenzivno. Ministrstvo za kulturo je zamenjalo direktorje nekaterih osrednjih nacionalnih kulturnih ustanov, kar je razburilo strokovno javnost.
Fotograf Borut Kraševec prejel zlato paleto

Fotograf Borut Kraševec prejel zlato paleto

Notranjsko primorske novice » Kultura, 11. december 2020 ― Zveza likovnih društev Slovenije je novembra podelila najvišja priznanja ljubiteljskim likovnikom. Priznanje paleta so prejeli trije člani Zavoda Ars Viva, srebrno paleto pa je prejel tudi zavod kot drugo najuspešnejše društvo na tekmovanju. Borut Kraševec je za fotografijo Prekrita zgodba prejel zlato paleto, slikarka Silvana Lautar je prejela srebrno, fotografinja Lidija Vardijan pa bronasto. Prekrita zgodba, priznanje zlata paleta Foto: Borut Kraševec Zavod Ars Viva združuje veliko nadarjenih ljubiteljskih ustvarjalcev, kar dokazujeta tudi srebrni paleti, ki ju je prejel lani in letos. Še posebej pa so se razveselili treh priznanj, ki so jih prejeli njihovi člani. Teme letošnjega natečaja so bile sence, jutro in slovenski ornamenti. »Trenutek, ko se tehnična disciplina, kot je fotografij, popolnoma generično prelije v slikarski izraz in s tem združi dve temeljni zgodbi vizualne kulture zadnjih stotih let. Fotografij kot izreden primer likovnega dela. Odlično,« je o fotografiji Prekrita zgodba Boruta Kraševca zapisal predsednik strokovne žirije, akademski kipar Zoran Poznič. Fotografijo je Kraševec naredil julija 2017 na taboru ljubiteljskih slikarjev in fotografov Slovenije v Ars Vivi v Podcerkvi. »Kljub temu da sem domačin, me je udeležba na taboru vzpodbudila, da sem  opazil, kar nekaj novih motivov in zgodb, ki so me nagovorile. Ena med njimi je tudi zid stare hiše v kraju, ki se mi je v tistem trenutku s svojo zaradi zidarske predelave prekrito poslikavo, zdel kot slikarsko platno, na katerem je s čopičem naslikana zgodba, ki govori oživljenju več generacij ljudi, ki so živeli v tej hiši,« se spominja Kraševec. Silvana Lautar, prav tako članica Ars Vive je srebrno paleto prejela za delo Nekoč v kategoriji klasično slikarstvo. »«Izredno obvladovanje barvnih odtenkov in principa svetlo-temno. Na prvi pogled droben motiv, ki skozi linearno perspektivo in barve odnose zaživi kot apoteoza slikarstva 20. stoletja,« je zapisal Poznič. Bronasta pa
Objava petih vicev dvainpetdesetega izbora

Objava petih vicev dvainpetdesetega izbora

SEM, 11. december 2020 ― Uredniški odbor je izbral enainpetdeseti niz najboljših vicev, ki jih zbiramo v okviru našega poziva: Ja, letošnji veseli december bo bolj žalosten. Miklavža ne bo, saj možakar pride ponoči in... prepoved gibanja po 21. uri. Odpade. Božiček s svojimi sanmi... prepoved gibanja med občinami. Odpade. Dedek Mraz. Star možakar, rizična skupina. Odpade. No, upanje obstaja in bo morda poslal svojega vnuka. Tudi jaslice bodo bolj klavrne. Marija, Jezušček, morda dve ovci. Jožefa ne bo, ker ne sme biti pri porodu. Pastirci iz drugih občin... nau šlo. Sv. Trije kralji pa itak nezakoniti migranti in jih bodo na meji zavrnili... tako da... vseeno vam želim VESELI DECEMBER! Razgovaraju dva miša: - Hočeš li se cjepiti? - Jesi lud? Još na ljudima istraživanja nisu završena! (Prevod: Se pogovarjata dve miški: - A se boš cepila? - A si nora? Saj še na ljudeh raziskave niso končane!) Moramo verjeti v cepivo tovarne Pfizer. Oni so naredili viagro se pravi, če jim je uspelo dvigniti mrtve bodo pozdravili tudi žive. Kaj počneš? Barvam lase. A sama? Ne, frizerka je tu. A na črno? Ne na blond. Še 20 dni do novega leta, jaz pa še vedno ne vem, kakšno frizuro si naj naredim, da bo pasala k pižami. Seznam vseh izbranih vicev
Odrske luči

Odrske luči

MMC Film, 11. december 2020 ― Filmsko dogajanje Odrskih luči je postavljeno v London v leto 1914. Glavna lika sta varietejski komedijant Calvero na koncu svoje kariere v Chaplinovi upodobitvi in balerina Terry na začetku svoje ustvarjalne poti; njo igra Claire Bloom.

Miloš Kosec: Jelšingrad, domači eksot

OUTSIDER, 11. december 2020 ― Dvorec Jelšingrad je od daleč tipična podeželska graščina: tipična je po svojem odmiku od naselbine, po ostankih parka, pa tudi po zapuščenem videzu in v prazno zevajočih oknih, ki namigujejo na odsluženost. Takšna je danes bolj kot kadarkoli podoba »tipičnega« dvorca pri nas. Ko pa se mu bližamo, se začne pridevnik »tipičen« zelo hitro umikati… The post Miloš Kosec: Jelšingrad, domači eksot appeared first on OUTSIDER.

Brez maske … doc. dr. Sara Jerebic

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 11. december 2020 ― Gostja pogovorne oddaje Covid 19 kot izziv, s katero se skuša prispevati k zajezitvi širjenja koronavirusa in blaženju njegovih posledic, je bila doc. dr. Sara Jerebic, specialistka zakonske in družinske terapije. Doc. dr. Sara Jerebic je strokovna direktorica Družinskega instituta Bližina. Kot docentka sodeluje na magistrskem programu Zakonski in družinski študiji in programu za izpopolnjevanje Zakonska in družinska terapija. Vodi individualne, zakonske in družinske terapije, od leta 2005 pa tudi skupinske terapije za ženske žrtve nasilja. V letu 2007 je zasnovala in pričela izvajati program Varen otrok ter voditi terapevtske skupine ...

Objavljen razpis za Cankarjevo nagrado

SiGledal Novice, 11. december 2020 ― Upravni odbor Cankarjeve nagrade, v katerem so predstavniki Slovenskega centra PEN, Univerze v Ljubljani, ZRC in SAZU ter Občine Vrhnika, je razpisal javni poziv, s katerim vabi k predlogom kandidatov za Cankarjevo nagrado. Ta je namenjena izvirnim literarnim delom v letu 2020. Rok za oddajo predlogov je 8. februar 2021.

Razvoj ptujskega arheološkega parka del evropskega projekta

Misli, 11. december 2020 ― Ptujska občina in podiplomska šola Znanstveno raziskovalnega centra Slovenske akademije za znanost in umetnost sta se februarja s še desetimi partnerji iz šestih evropskih držav pridružili projektu za razvoj integriranih modelov upravljanja arheoloških parkov. Nosilec dve leti in pol dolgega projekta Transfer je univerza iz Macerate.

Zapisi iz brloga: Petar Đorčevski

SiGledal Novice, 11. december 2020 ― V času ukrepov za zajezitev novega koronavirusa vabimo gledališke ustvarjalce k pisanju o času, v katerem živimo, in o njihovem doživljanju prekinitve stika z gledalci. – Petar Đorčevski: "Naša operna hiša in naši umetniki se sproti prilagajajo vsem spremembam in novim ukrepom, nenehno iščemo načine za ohranjanje žive umetnosti in stikov s svojim zvestim občinstvom."

Žan Malek Petrovič: Krpanje bele halje

OUTSIDER, 11. december 2020 ― Slovenci smo v zdravstvu navajeni dolgih čakalnih dob. Za nenujne ali manj nujne zdravstvene storitve se čaka v predolgih, strokovno nesprejemljivih vrstah že od nekdaj. Trenutna zdravstvena kriza grozi, da bomo čakali tudi ob nujnih, akutnih zdravstvenih težavah. Vzrok za to je v osnovi pomanjkanje v zdravstvenem sistemu, predvsem pomanjkanje kadra. Pred dobrim letom dni… The post Žan Malek Petrovič: Krpanje bele halje appeared first on OUTSIDER.

Naši odnosi so na veliki preizkušnji

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 11. december 2020 ― Gostja pogovorne oddaje Covid 19 kot izziv, s katero se skuša prispevati k zajezitvi širjenja koronavirusa in blaženju njegovih posledic, je bila doc. dr. Sara Jerebic, specialistka zakonske in družinske terapije. Doc. dr. Sara Jerebic je strokovna direktorica Družinskega instituta Bližina. Kot docentka sodeluje na magistrskem programu Zakonski in družinski študiji in programu za izpopolnjevanje Zakonska in družinska terapija. Vodi individualne, zakonske in družinske terapije, od leta 2005 pa tudi skupinske terapije za ženske žrtve nasilja. V letu 2007 je zasnovala in pričela izvajati program Varen otrok ter voditi terapevtske skupine ...
še novic