Intervju: Studio JNŽ

OUTSIDER, 16. februar 2021 ― Janža Dolinšek je mlada oblikovalka keramike, ki se je pod znamko JNŽ uveljavila z glinenimi izdelki za dom. »Čeprav me večina prepoznava kot oblikovalko, se sama ne identificiram zgolj s to oznako. V delu mi je zelo ljub kreativni proces in rada razvijam nove zgodbe, jih načrtujem in izvedem. Svoboda, ki omogoča delo zunaj enega… The post Intervju: Studio JNŽ appeared first on OUTSIDER.
Umrl arhitekt in urbanist Milan Mihelič

Umrl arhitekt in urbanist Milan Mihelič

Planet Siol.Net, 16. februar 2021 ― V 96. letu starosti je v soboto umrl arhitekt in urbanist, akademik Milan Mihelič, so za STA sporočili iz kroga družine. Bil je dinamičen organizator in vsestranski spodbujevalec arhitekturne stroke, zlasti v 60., 70. in 80. letih minulega stoletja. Prejel je številna priznanja, med njimi dve Prešernovi nagradi in Plečnikovo medaljo.

Milan Mihelič, 1925 – 2021

OUTSIDER, 16. februar 2021 13.2.2021 se je poslovil arhitekt Milan Mihelič. V spomin objavljamo pogovor, ki je nastal marca 2010. Gre za zadnji objavljeni intervju z legendarnim arhitektom modernizma.  Z Milanom Miheličem sem se srečal marca 2010. Z njim sem naredil intervju, ki je bil objavljen v reviji KLIK. Sprejel me je v poslovni zgradbi Konstrukta za Bežigradom, ki… The post Milan Mihelič, 1925 – 2021 appeared first on OUTSIDER.
Majkan z novo dozo punk rocka in spotoma!

Majkan z novo dozo punk rocka in spotoma!

SPRP, 16. februar 2021 ― Pank rock skupine Majkan je objavila šesti singl po vrsti za štikl ´Ljubavna´ za katero je nastal tudi spot. Slednji je bil sneman na več lokacij v Novem Sadu, zaključne scenografije po so nastale v Apatinu, od koder tudi prihajajo člani skupine Majkan.    Skupina se je tokrat dotaknila večne teme, ki je del našega življenje in nas spremlja, če to želimo ali pa tudi ne. V tem turbulentnem času nam je ljubezen potrebna bolj kot kadarkoli poprej. Ljubezen do druge osebe, prijateljstvo, glasba in pivo je lahko neke vrste ljubezen.    V oktobru so izdali še komad ´Poker aparati´ in ga prav tako opremili s spotom. Slednji govori o igralnih aparatih in izkustvih, ki te kmalu prizemljijo in osušijo denarnico. Člani skupine za bližnjo prihodnost napovedujejo še kakšen nov singl, ki se bo dotaknil še kakšne druge tematike preprostega človeka.  Majkan v živo @Center kulture Pik Apatin (maj, 2020). Foto: Fb arhiv Majkan Piše: Matej Urbanč

Pustna ANINA DVIŽNICA s Pink Princess!

Ana Monro, 16. februar 2021 ― Na pustni torek (16.2.) je vaje(ti) Anine dvižnice prevzel mož tisočerih preoblek in klovn po srcu Camilo Acosta Mendoza, ki se je ob tej priložnosti prelevil v Pink Princess! Pridružite se nam tudi vi! Vsak torek ob 10.00 na kanalu SIMS!                 The post Pustna ANINA DVIŽNICA s Pink Princess! appeared first on Ana Monro.

Od-do: Poslovni prostori Luwigana

OUTSIDER, 16. februar 2021 ― Arhitekti iz pisarne Od-do arhitektura so za podjetje, ki se ukvarja s kratkoročnim oddajanjem nepremičnin, v prostorih ljubljanske Luwigane zasnovali interier poslovnih prostorov. Ustvarjeni ambient daje vtis jasne vizije, ki izčiščeno celoto zaokroži z izbranimi oblikovnimi in materialnimi poudarki. Cilj projekta je bila oblikovna zasnova, ki se odziva na specifična izhodišča podjetja. Prostor je razdeljen… The post Od-do: Poslovni prostori Luwigana appeared first on OUTSIDER.

Urbana akademija 2021: Poziv za ideje

OUTSIDER, 16. februar 2021 ― prostoRož in Center za kreativnost iščeta tri mlade urbanistične kolektive/posameznike, ki želijo svoje znanje in energijo vložiti v to, da izboljšajo svoj kraj. Vsako idejo bomo podprli s 1.500 eur za realizacijo, 500 eur nagrade in mentorsko pomočjo pri izvedbi ideje. O pozivu Naloga: z budgetom 1.500 eur preobraziti lokacijo v vašem mestu/vasi/kraju. Vaše delo… The post Urbana akademija 2021: Poziv za ideje appeared first on OUTSIDER.

Umrl arhitekt in urbanist Milan Mihelič

Misli, 16. februar 2021 ― V 96. letu starosti je v soboto umrl arhitekt in urbanist, akademik Milan Mihelič, so za STA sporočili iz kroga družine. Bil je dinamičen organizator in vsestranski spodbujevalec arhitekturne stroke, zlasti v 60., 70. in 80. letih minulega stoletja. Prejel je številna priznanja, med njimi dve Prešernovi nagradi in Plečnikovo medaljo.

Vabilo k sodelovanju: Raziskava o doživljanju epidemije COVID-19 med študenti

Fakulteta za dizajn, 16. februar 2021 ― Nacionalnem inštitutu za javno zdravje s podporo Ministrstva za zdravje izvaja raziskavo o doživljanju epidemije COVID-19 med študenti. Po sedaj znanih podatkih so se duševne stiske pri otrocih in mladostnikih […] The post Vabilo k sodelovanju: Raziskava o doživljanju epidemije COVID-19 med študenti appeared first on Fakulteta za dizajn.
Cikel pogovorov o rasizmu je objavljen na našem video kanalu

Cikel pogovorov o rasizmu je objavljen na našem video kanalu

SEM, 16. februar 2021 ― V sklopu evropskega projekta Taking Care – Etnografski in muzeji svetovnih kultur kot prostori skrbi smo pripravili cikel pogovorov o rasizmu, s katerim smo želeli nasloviti vprašanje vloge znanosti, muzejev, medijev in izobraževanja pri vzpostavljanju in krepitvi rasističnih idej, predvsem pa poudariti njihovo vlogo pri protirasističnem delovanju in spodbujanju solidarnosti, pravičnosti in enakosti. Pogovori so potekali preko spletne platforme Zoom med 9. in 11. februarjem med 11.00 in 12.00. S sogovorniki se je pogovarjala kustosinja Tina Palaić, koordinatorka projekta Taking Care v Slovenskem etnografskem muzeju. Rajko Muršič je v pogovoru o rasizmu v znanosti zatrdil, da »v človeku ni nič naravnega, kar nas vodi k rasizmu. Mi smo naturalizirali razlike, ki jih je vzpostavila zahodna civilizacija s svojim osvajalnim pohodom po svetu in vsiljujemo rasne predstave drugim«. Skupaj s koncepcijami spola in razreda gre pri rasi torej za umetno klasifikacijo, ki s sklicevanjem na biološko podlago odvrača pozornost z resnično pomembnih dejavnikov družbene nepravičnosti. Kot pravi Jonathan Marks (2019: 74), so rasne zadeve socialno-politično-ekonomske in ne biološke. Neenakost in obstoječe družbene hierarhije, ki odslikavajo razumevanje rase, spola in razreda, so posledica zgodovinskih, političnih in ekonomskih sil. Rešitev je samo v prizadevanju za socialno pravičnost. Muzeji hranijo materialno in nesnovno dediščino, ki osvetljuje našo preteklost. Aleksandra Berberih-Slana je v pogovoru o muzejih kot možnih prostorih preseganja rasizmov poudarila, da je med nalogami muzejev tudi uporaba dediščine in zgodovine »kot orodja v boju proti diskriminaciji«. Med to sodijo tudi aktivnosti, ki izzivajo obstoječe diskurze in prakse, ki podpirajo rasizem v vseh oblikah. Vlogo muzejev pri ozaveščanju in izobraževanju javnosti v smislu bolj celostnega razumevanja družbene realnosti je poudaril Ralf Čeplak Mencin, ki pa je opozoril tudi na potrebo po naslavljanju delovanja m

IMPRO ULIČNI KVIZ na kanalu SIMS! (26.2.)

Ana Monro, 16. februar 2021 ― V petek, 26. februarja ob 17.00, se bo nekje v Ljubljani zgodil in odvil Impro ulični kviz, ki ga bomo neposredno prenašali na kanalu SIMS! V kvizu se bodo v poznavanju zelo pomembnih in izredno nepomembnih dejstev soočili tekmovalci, ki se vam bodo morda zdeli znani – a le od kod?! Kdo se bo prebil ... The post IMPRO ULIČNI KVIZ na kanalu SIMS! (26.2.) appeared first on Ana Monro.

Izbranih devet pesniških zbirk za 18. festival Pranger

Misli, 16. februar 2021 ― Na festivalu Pranger je vsako leto v ospredju devet izbranih pesniških zbirk. Že 18. Pranger bo letos v Rogaški Slatini in Ljubljani potekal od 6. do 10. julija, po tri zbirke z letnico 2020, ki bodo "dane na pranger", pa so tudi letos izbrali kritiki Peter Semolič, Diana Pungeršič in Veronika Šoster. Ob zrelih delih nabor vključuje tudi prvenca.

COGITO (24.2.2021 20:00)

Španski borci, 16. februar 2021 ― Vabljeni na ogled spletne predstave zavoda EN-KNAP, COGITO, avtorja Tamása Tuze, osrednjega člana skupine EN-KNAP od leta 2010. Delo, ki je nastajalo v tesnem sodelovanju avtorja in skupine, osvetljuje zapletenost mišljenja in samih misli, telesa in uma, dvomov in gotovosti ter išče inspiracijo v Descartovi trditvi, Cogito ergo sum (Mislim, torej sem).
COGITO

COGITO

Zavod En-Knap, 16. februar 2021 ― Vabljeni na ogled spletne predstave zavoda EN-KNAP, COGITO, avtorja Tamása Tuze, osrednjega člana skupine EN-KNAP od leta 2010. Delo, ki je nastajalo v tesnem sodelovanju avtorja in skupine, osvetljuje zapletenost mišljenja in samih misli, telesa in uma, dvomov in gotovosti ter išče inspiracijo v Descartovi trditvi, Cogito ergo sum (Mislim, torej sem).

COGITO

Zavod En-Knap, 16. februar 2021 ― Vabljeni na ogled spletne predstave zavoda EN-KNAP, COGITO, avtorja Tamása Tuze, osrednjega člana skupine EN-KNAP od leta 2010. Delo, ki je nastajalo v tesnem sodelovanju avtorja in skupine, osvetljuje zapletenost mišljenja in samih misli, telesa in uma, dvomov in gotovosti ter išče inspiracijo v Descartovi trditvi, Cogito ergo sum (Mislim, torej sem).
še novic