His Dark Materials (Njegova temna tvar) 1. in 2. sezona

His Dark Materials (Njegova temna tvar) 1. in 2. sezona

Koridor, 18. februar 2021 ― Pripovedni koncept, ki izhaja iz romanov, je izjemno zanimiv, ustvarjalci serije pa so ga uspeli zajeti, poustvariti in uspešno uporabiti v televizijski adaptaciji. The post His Dark Materials (Njegova temna tvar) 1. in 2. sezona appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Prepričljivo drsenje skozi pesmi

Vrabec Anarhist, 18. februar 2021 ― A to ni le poezija individuuma, temveč se v njej lahko (z)najde vsaka, predvsem mlada odrasla ženska, ki se spoprijema z raznolikimi dejstvi, ne več tipajočimi vprašanji. The post Prepričljivo drsenje skozi pesmi appeared first on Vrabec Anarhist.

Potujoča fotografska razstava Med morjem in gorami

Knjižnica Postojna, 18. februar 2021 ― Na ogled smo postavili novo večjo potujočo fotografsko razstavo MED MORJEM IN GORAMI. Razstavo so pripravili v Prirodoslovnem muzeju Reka in je del čezmejnega slovensko-hrvaškega projekta NATURE&WILDLIFE: Doživetja narave in opazovanja divjih živali, ki ga vodi RRA Zeleni kras. Prikazuje lepoto narave, kulturne značilnosti in možnosti za aktivni oddih na čezmejnem območju Dinarskega krasa.
Ukrajinski punk samo za vas, Бетон (Beton) so izdali tretji album!

Ukrajinski punk samo za vas, Бетон (Beton) so izdali tretji album!

SPRP, 18. februar 2021 ― Бетон (Beton) so punk band iz zahodnega dela Ukrajine. Pravkar je izšel njihov tretji album ´Тільки Для Своїх´ (Samo za vas). Slednji nosi 10 štiklov, prisluhnite pa mu lahko tukaj. Album je bolj agresiven, hitrejši, bolj socialno naravnan kot predhodnik. Govora je o policijskem nasilju, trpljenju, norosti, neuporabnosti visoke izobrazbe v kriznem času. Тільки Для Своїх by Бетон   Čeprav gre za relativno svežo skupino, ki deluje od 2017, so člani skupine že stari znanci odrov. Že več kot 10 let svoje veščine urijo v raznih projektih in skupinah pod vtisom crossover punka, hardcora in tudi metala. Bili so tudi gosti številnih lokalnih festivalov. Beton predstavljajo punk godbo iz zahoda Ukrajine. Foto: Beton fb arhiv V svoji vitrini imajo še dve izdaji. Album ´Нічого Святого´ (Ničesar svetega) je izšel v letu 2019, prvenec EP ´Йди Сюда´ (Pridi sem) pa je izšel še leto poprej. Piše: Matej Urbanč

Filmski večer od blizu na daljavo: PANIKA

Društvo slovenskih režiserjev, 18. februar 2021 ― Društvo slovenskih režiserjev je konec pretekle sezone uvedlo nov programski cikel, ki ga je upoštevaje okoliščine mogoče izvajati tudi brez osebnega stika in poteka na portalu Televizije Slovenija rtvslo.si/tv pod skupnim naslovom Filmski večer Društva slovenskih režiserjev od blizu na daljavo. Izbrani celovečerni film iz bogate zakladnice slovenske filmske produkcije predvajamo v živo s sprotnim […]

Glasbeniki v času korone z nastopi prek spleta ob upanju, da le začasno

Misli, 18. februar 2021 ― V času epidemije so glasbeniki priložnost, da nastopijo za poslušalce, našli prek spleta. Ta način je uporabilo več organizatorjev, med drugim Cankarjev dom in Kino Šiška v Ljubljani ter Narodni dom v Mariboru, saj je zaradi zaprtja kulturnih ustanov trenutno edina možnost, da s svojimi programi nagovorijo občinstvo. Upajo sicer, da je le začasna.

18. februarja 1856 se je na Teharjah rodil Jožef Rebov, p. d. Janez, posestnik, politik in župan

Kamra.si, 18. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. februarja 1856 se je na Teharjah rodil Jožef Rebov, p. d. Janez, posestnik, politik in župan. Umrl je leta 1949 v Celju. Jožef Rebov, p. d. Janez, je bil posestnik, teharski župan, politik in član vrste teharskih društev doma iz Čreta. Vrsto let je bil teharski občinski odbornik, zastopnik teharskih narodnjakov in teharski župan v dveh različnih državnih tvorbah. V času Habsburške monarhije je županoval teharski občini med letoma 1895 in 1901, v obdobju Kraljevine Jugoslavije pa med letoma 1921 in 1931. Z nastankom Kraljevine SHS in razvojem slovenskega političnega življenja je bil kandidat in pristaš Slovenske ljudske stranke. Leta 1931 je odstopil z mesta županske funkcije, tudi kot občinski odbornik zaradi starosti. Njegovo prvo župansko obdobje in politično delovanje je zaznamoval oster boj med slovensko in nemškutarsko stranjo, županovanje v času jugoslovanske države pa velik gospodarski in družbeni napredek v teharski občini (občina dobi električno napeljavo, telefon, vodovod, razvoj industrijskih obratov v sosednjih Štorah in Lesne industrije Teharje). Kot občinski odbornik je bil zastopan v različnih občinskih svetih in krajevnih odborih, med drugim je bil krajevni šolski načelnik teharske šole med letoma 1906 in 1911, sodeloval je pri pripravi slavja ob 100. obletnici teharske šole in bil zastopnik teharske občine leta 1928, ki je kupila novo občinsko hišo nekdanjo vilo Maksa Oswatitscha (danes sedež Krajevne skupnosti Teharje). Julija 1926 je bil med soustanovitelji Županske zveze, ki je povezovala župane in občine celjskega okrožja na različnih področjih in skupno zastopanje za večjo avtonomijo. Kot odbornik v Županski zvezi je zastopal sodni okraj Celje. Rebov se je aktivno udejstvoval tudi v teharskem društvenem življenju. Bil je med pobudniki in soustanovitelj Slovenskega političnega društva, kjer je vrsto let opravljal funkcijo načelnika in podpredsednika društva. Leta 1902 je postal predsednik političnega d

MGL s spletno premiero drame Ta obraz

SiGledal Novice, 18. februar 2021 ― Mestno gledališče ljubljansko bo drevi na platformi Tretji oder ponudilo spletno premiero drame Polly Stenham Ta obraz v režiji Tijane Zinajić. V ospredju predstave, ki jo bodo v živo prenašali z Velikega odra MGL, je 15-letna Mia in njen problematičen odnos z družinskimi člani, zlasti z mamo.
Ptuj: Gregor Samastur z razstavo Opus 22

Ptuj: Gregor Samastur z razstavo Opus 22

Štajerski tednik, 18. februar 2021 ― Letošnja, že 14. razstava likovnega umetnika Gregorja Samasturja v CID Ptuj, ki je namenjena spominu na njegovega sina, je trenutno na ogled le na spletu. Za javnost pa jo odpirajo ob predhodnem dogovoru. „Tradicije nismo želeli prekiniti, da letošnje razstave ne bi bilo. Zelo cenimo likovno ustvarjanje Gregorja Samasturja, da želi sodelovati z nami in da je pripravljen razstavljati v naših prostorih. Tako smo se dogovorili, da bomo ne glede na situacijo letos predstavili njegova dela iz opusa 22. Razstavo smo na naši Facebook strani odprli 10. februarja, kjer bo trenutno tudi na ogled,“ je povedal koordinator mladinskih programov v CID Ptuj Jure Šarman.

18. februarja 1990 je v Podčetrtku umrl duhovnik Friderik Sternad

Kamra.si, 18. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. februarja 1990 je v Podčetrtku umrl duhovnik Friderik Sternad. Rodil se je 7. julija 1890 v Benediktu v Slovenskih goricah.  Svoje temeljno duhovno poslanstvo je Friderik Sternad združeval z izrednim zanimanjem za naravoslovje, predvsem za geologijo. Preučil je vse vrste kamnin, ki se nahajajo v Obsotelju in na Kozjanskem ter iz njih ustvaril bogato zbirko. Kraju, ki ga je z leti vzljubil kot svoj dom, je želel napredek v razvoju, zato je iskal številne možnosti v njegovih naravnih lepotah in danostih. Z odkrivanjem vrelcev in zdravilnega učinka vode je odločilno vplival na razvoj »atomskih toplic«, ki so bile v pomoč bolnim ljudem ter pomenile gospodarski napredek kraja. Friderik Sternad se je rodil v revni kmečki družini in kot deveti otrok kmalu ostal brez matere. Osnovno šolo je obiskoval z vedoželjnostjo ter se odločil šolanje nadaljevati v bogoslužju. Sveto Novo mašo je daroval 15. avgusta 1914 pri Sv. Treh Kraljih v Slovenskih goricah. Med prvo svetovno vojno je zbolel za sušico in se zaradi bolehanja začasno upokojil. Ko je že popolnoma obležal, ga je skrbno negovanje sester usmiljenk v slovenjegraški bolnišnici vendarle pozdravilo. Ponovno je lahko nastopil delo duhovnika. Nekaj časa je služboval na Ptujskem polju in v Šmartnem ob Paki, leta 1935 pa je pričel svojo duhovniško in življenjsko pot v Podčetrtku. Kot duhovnik je mlade farane učil spoštovanja maternega jezika in ljubezen do njega širil tudi med starejše. Drugo svetovno vojno je preživel na Hrvaški, kamor so ga Nemci že na začetku vojne izgnali skupaj z drugimi slovenskimi duhovniki. Po petih letih izgnanstva se je vrnil v Podčetrtek ter od vojne popolnoma uničeno in izropano župnišče ponovno postavil na noge. Takoj po prihodu v Podčetrtek leta 1935 se je Sternad pričel zanimati za toplo vodo v bližnji Harini Zlaki na Hrvaškem, ki je blagodejno vplivala na ljudi. Leta 1952 je dal vodo na analizo, ki je pokazala, da je topliška voda med najmočnejšimi radi

Miloš Kosec: 1821 in začetek »najlepšega mesta«

OUTSIDER, 18. februar 2021 ― Pred dvesto leti je Ljubljana prvič (in verjetno zadnjič) za nekaj mesecev postala diplomatsko in družabno svetovno središče. Januarja 1821 so malo provincialno mesto na Kranjskem preplavili visoki obiskovalci: dva cesarja, kralj, vojvode, diplomati, visoko plemstvo in bančniki, z njimi pa so prišle stotine služabnikov, vojakov, kuharjev in glasbenikov. Povod za zborovanje evropskih sil je… The post Miloš Kosec: 1821 in začetek »najlepšega mesta« appeared first on OUTSIDER.
še novic