Malcolm & Marie

Malcolm & Marie

Koridor, 25. februar 2021 ― Malcolm & Marie skuša biti hkrati prvi in zadnji prepir v nekem razmerju. Ker hoče narediti vse, na koncu izvede bore malo, saj tako film kot tudi njuno prerekanje ne doseže vrhunca in ne ponudi razpleta ali katarze. The post Malcolm & Marie appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Matevž Granda: Moj obračun z modernizmom

OUTSIDER, 25. februar 2021 ― Začel bom pri vila blokih. Ti so danes najpogostejša tipologija stanovanjske gradnje. Vila blok je na prvi pogled idealna rešitev nepremičninskih sanj: stanovanje v mestu, a hkrati sredi zelenja. Vila blok je hibrid med večstanovanjskim objektom in samostoječo hišo sredi vrta. V svojem imenu združuje to, kar bi si želel vsak: vilo, simbol prestižnega udobja,… The post Matevž Granda: Moj obračun z modernizmom appeared first on OUTSIDER.

NOVIČNIK – vse informacije na enem mestu!

Ana Monro, 25. februar 2021 ― ”Izšel” je novi NOVIČNIK, ki med drugim prinaša: še več informacij o projektu SIMS; nove informacije o Ani Desetnici 2021; najnovejše o Kulturi po meri; aktualni program Studia GAM; povabilo na spletno konferenco SAWA#5; poziv za nagrado urbANA ljubljANA 2021. Ostanite v stiku z nami – (pre)berite NOVIČNIK!     The post NOVIČNIK – vse informacije na enem mestu! appeared first on Ana Monro.

Regionalna konferenca platforme za razvoj in afirmacijo gledališča za otroke in mlade

SiGledal Novice, 25. februar 2021 ― Ekipa, ki stoji za regionalno platformo Od malih nog(u), spodbuja razmišljanje o razmerah na kulturni in umetniški sceni, zlasti o položaju umetnosti za otroke in mlade, pa tudi živahen in proaktiven dialog s sodelavci iz različnih držav regije. Od 22. do 25. februarja 2021 organizirajo spletno konferenco s 40 strokovnjaki, gledališkimi producenti, umetniki, predstavniki ustanov, petimi moderatorji, kritiki in teatrologi.
165 let Pihalnega orkestra Ptuj: Glasbeniki, ki živijo za Ptuj

165 let Pihalnega orkestra Ptuj: Glasbeniki, ki živijo za Ptuj

Štajerski tednik, 25. februar 2021 ― Ptujska mestna godba piše bogato in zanimivo zgodovino. Ko je Pihalni orkester Ptuj leta 2005 praznoval 150-letnico delovanja kot civilno organizirana mestna godba, je od začetkov ptujskih godbenikov minilo že več kot 600 let. V letu 2020 je Pihalni orkester Ptuj, ki je od leta 1976 organiziran kot kulturno društvo in že več kot 10 let deluje tudi v lastnih prostorih, praznoval že svojo 165-letnico delovanja. Zaradi koronakrize načrtovanih prazničnih in drugih aktivnostih na pomembnejših mestnih in drugih dogodkih ni mogel izpeljati. Prvotno so želeli praznovati junija, izšlo pa se ni niti decembra.

Hydra PACE: izbranih 6 rezidenčnih umetnic in umetnikov

Kino Šiška, 25. februar 2021 ― Mednarodna žirija, sestavljena iz predstavnic partnerjev mednarodnega projekta Hydra PACE – Platforma za umetniško sodelovanje in izmenjavo, je med 30 prispelimi prijavami na mednarodni javni poziv izbrala šest umetnic in umetnikov iz Slovaške, Palestine in Slovenije, ki bodo sodelovali na mednarodnih rezidencah v omenjenih državah. Projekt je izveden s podporo Fundacije Anna Lindh in Evropske unije.
Marija Šeme Baričevič – častna članica DSR

Marija Šeme Baričevič – častna članica DSR

Društvo slovenskih režiserjev, 25. februar 2021 ― Fotografija z današnje podelitve /foto Kristina Bursać/ Danes sta predsednik društva slovenskih režiserjev Matevž Luzar in pobudnica Maja Weiss televizijski režiserki Mariji Šeme Baričevič, ki bo letos dopolnila 94 let, izročila plaketo, ki dokazuje, da je odslej častna članica Društva slovenskih režiserjev. Utemeljitev: »Pionirka televizijske režije, ki je s svojim odličnim delom kot prva tlakovala pot […]

POZIV mladim umetnikom k sodelovanju pri projektu LIBERTY!

Ana Monro, 25. februar 2021 ― Objavljamo poziv našega partnerskega festivala STAMP (Nemčija) mladim ustvarjalcem (od 18 do 30 let) na področju vizualnih umetnosti v okviru mednarodnega projekta LIBERTY, ki ga koordinira britanski kulturni inštitut ArtReach, financira pa ga nadnacionalni program Evropske unije Creative Europe, ki je namenjen promociji in razvoju evropskih kulturnih in ustvarjalnih sektorjev. Izbrani prispevki bodo nagrajeni s 500 ... The post POZIV mladim umetnikom k sodelovanju pri projektu LIBERTY! appeared first on Ana Monro.

Andrej Bernik, Francija

OUTSIDER, 25. februar 2021 ― V Sloveniji se po treh letih ponovno spreminja gradbena zakonodaja. Novi predlogi odpirajo vroče polemike o vlogi inženirjev različnih strok pri projektiranju. Največji problem predlaganega zakona je v tem, da bodo po novem lahko vodje projekta kateri koli inženirji, ki so udeleženi pri projektu. Kolegom arhitektom, ki delujejo v državah EU, smo poslali kratki vprašalnik… The post Andrej Bernik, Francija appeared first on OUTSIDER.

Med novostmi Cankarjeve založbe izvirni deli ter novi moderni klasiki

Misli, 25. februar 2021 ― Pri Cankarjevi založbi sta izšli izvirni leposlovni deli, zbirka pesmi Fabjana Hafnerja z naslovom Iz jezika, ki ga ni ter zbirka zgodb Anje Mugerli z naslovom Čebelja družina. Zbirki Moderni klasiki pa sta se pridružila Nobelov nagrajenec Patric Modiano z romanom Speči spomini in sodobni nizozemski pisatelj Arnon Grunberg z romanom Dobri možje.
Koliko mislijo udarne misli?

Koliko mislijo udarne misli?

LUD Literatura, 25. februar 2021 ― Knjiga esejev Mojce Pišek je knjiga kontradikcij. Kar v njenem specifičnem primeru pomeni dvoje: po eni strani se zdi, da s kompozicijo esejev spodkopava nekatere svoje teze in pozicije ter tako tudi angažira bralca, da nekaterih njenih razmišljanj ne vzame »zdravo za gotovo«, ampak da ga ravno te kontradikcije angažirajo v razmislek in lastno pozicioniranje; po drugi strani pa ostaja tudi občutek, da so nekatere kontradikcije bolj kot produkcija miselnih isker zgolj pasti, v katere se je ujela sama avtorica.

Živa Award Judges Back on the Road

Forum slovanskih kultur, 25. februar 2021 ― With epidemiological situation in most Slavic countries improving and control measures relaxing the judges for the Živa Award are ready to visit the nominated museums in person. Should that not be possible for all of the museums the visit and evaluation will take place remotely. The 7th Živa Award ceremony for the Best Slavic Museum and Heritage Site will take place in September 2021.
še novic