Kinobalon na spletnem Kinodvoru: od 27. marca do 3. aprila

Kinodvor, 18. marec 2021 ― Navihane šolske dogodivščine z nenavadnimi učitelji s še bolj nenavadnimi imeni in nežna zgodba o vnučki in njeni babici. Kinobalon na spletni Kinodvor prinaša filme Tamare Bos, scenaristke in producentke filmskih uspešnic za otroke in mlade: Navihani Bram, Učitelj Žaba, Salon pri Romy.

Snježana Premuš: Fizične manifestacije se vračajo

Bunker, 18. marec 2021 ― Razvojni projekt avtorice Snježane Premuš Fizične manifestacije se vrača v prostore Stare elektrarne z razvojem naslednjega segmenta projekta z naslovom Čas v pogledu: Seme, Etude 2.Tokrat v procesu spremljamo kompleksnost interakcije – odnos do lastnega telesa, do prostora, do drugega, do novega telesa ter do skupnosti. Tudi v tej fazi avtorico zanimata percepciji gledalca in […] The post Snježana Premuš: Fizične manifestacije se vračajo appeared first on .

V Narodni galeriji celovit pogled na Bergantovo ustvarjalno pot

Misli, 18. marec 2021 ― Razstava baročnega slikarja Fortunata Berganta, ki je od četrtka na ogled v Narodni galeriji, predstavi glavne prelomnice v Bergantovem profesionalnem življenju. Obiskovalca popelje skozi umetnikovo začetno obdobje, spremlja preko Like na Hrvaškem in Rima ter po njegovi vrnitvi na Kranjsko, kjer je preživel zadnjih devet let življenja.

Znani so rezultati in rezidenčna imena za leto 2021–2022

Društvo slovenskih pisateljev, 18. marec 2021 ―   V sklopu natečaja za sodelovanje pri rezidenčnem programu v letu 2021–2022, ki je del projekta Odisejevo zatočišče 2 (The Ulysses’ Shelter 2) je tričlanska komisija, v sestavi Veronike Dintinjana, Denisa Škofiča in Andreja Hočevarja, izbrala tri slovenske kandidate, ki se bodo udejstvovali v rezidenčnem programu v letu 2021–2022. Na DSP je prispelo 10 vlog in izbrani […]

18. marca 1858 je v Puconcih umrl Aleksander Terplan, madžarski slovenski evangeličanski pastor in pisatelj

Kamra.si, 18. marec 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. marca 1858 je v Puconcih umrl Aleksander Terplan, madžarski slovenski evangeličanski pastor in pisatelj. Rodil se je 1. maja 1816 v Ivanovcih. Osnovno šolo je v letih 1823 – 1825 obiskoval v Domanjševcih, v letih 1826 – 1828 pa jo je nadaljeval v kraju Szentgyörgyvölgy na Madžarskem. Srednjo in višjo šolo je med leti 1828 -1837 obiskoval v Kőszegu in na evangeličanskem liceju v Šopronu, zatem pa eno leto študiral na evangeličanskem teološkem inštitutu na Dunaju. Kaplansko službo je nastopil leta 1838 v Puconcih, kjer je ostal tri leta, nakar se je umaknil v Kolto na Madžarskem, saj je bil po smrti tedanjega duhovnika Franca Xaverja Berkeja zaradi spletk odpuščen. Na željo vernikov se je leta 1842 vrnil v Puconce, kjer je bil leta 1844 izvoljen za rednega duhovnika puconske cerkvene občine. V tej službi je ostal do smrti. V času svojega službovanja je izboljšal gospodarsko stanje cerkvene občine, v letih 1855 – 1856 pa tudi povečal in obnovil cerkev.

Mladi Rapetek 2021

SIGIC - Novice, 18. marec 2021 ― Društvo Kapa že šesto leto zapored organizira mladinski natečaj s področja hip hop kulture Mladi Rapetek, namenjen osnovnošolcem od 5. razreda dalje ter srednješolcem. Rok za prijavo: 19. april 2021.

18. marca 1948 je v Mariboru umrl Anton Jehart, duhovnik, popotnik, prevajalec, publicist in teolog

Kamra.si, 18. marec 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. marca 1948 je v Mariboru umrl Anton Jehart, duhovnik, popotnik, prevajalec, publicist in teolog. Rodil se je 24. junija 1881 v Lovrencu na Pohorju. Anton Jehart je šolanje začel v domačem kraju, nadaljeval na klasični gimnaziji v Mariboru, kjer je leta 1901 maturiral, potem pa se odločil za duhovniški poklic in se vpisal na mariborsko bogoslovje. Že v 3. letniku je bil posvečen v mašnika, nato pa nekaj časa delal kot kaplan v Sv. Juriju pri Celju (danes Šentjurju). Študij je nadaljeval na dunajski univerzi kot član Avguštineja in ga leta 1909 zaključil z doktoratom iz teologije. Kot kaplan je najprej deloval v Starem trgu pri Slovenj Gradcu in v Žalcu (1909-1911), kasneje pa je bil nemški pridigar in katehet v Celju (1911-1914). Leta 1911 je objavil zgodovinsko študijo v Voditelju v bogoslovnih vedah z naslovom Zgodovinske črtice o bratovščini presvetega Rešnjega Telesa na slovenskem Štajerskem. Oktobra 1914 je bil vpoklican v vojsko kot vojni kurat. Leta 1915 je bil ujet in najprej kot srbski, kasneje pa še kot italijanski vojni ujetnik preživel večino vojne. Na koncu vojne je živel na italijanskem otoku Asinara, od koder se je, po izmenjavi ujetnikov, vrnil v domače kraje. Marca 1920 je postal profesor za biblijske študije Stare zaveze na mariborskem bogoslovju in čeprav je tri leta kasneje dobil ponudbo za mesto profesorja na teološki fakulteti v Ljubljani, je ostal v Mariboru vse do upokojitve. Leta 1924 se je odpravil na študijsko potovanje po Egiptu, Palestini, Siriji in Mezopotamiji od koder je pošiljal potopisne članke in fotografije časnikom, ki so njegovo pot spremljali. Potovanje je ponovil še leta 1927, vse skupaj pa opisal v knjigi Iz Kaire v Bagdad.  

Socialni prispevki samozaposlenih v kulturi po novem všteti med prihodke

Misli, 18. marec 2021 ― Samozaposleni v kulturi, ki jim prispevke za socialno varnost plačuje država in ki so t.i. normiranci, opozarjajo, da bodi deležni drugačne davčne obravnave. Ker bodo po novem zanje prispevki za socialno varnost všteti v davčno osnovo, bodo morali plačevati višjo dohodnino. Kot so pojasnili na Fursu, gre le za uskladitev z veljavno zakonodajo.

LEGENDA o nastanku LJUBLJANICE!

Ana Monro, 18. marec 2021 ― To pomlad bo luč sveta ugledala slikanica Legenda o nastanku Ljubljanice, kot so jo zapisali ustvarjalci projekta Reka sedmerih imen. V njej bodo poleg te zbrane izjemne ilustracije Cirila Horjaka – dr. Horowitza, (pri)znanega ustvarjalca na področju upodobitvenih umetnosti, pa tudi fotografije (pri)znanega fotografa Luke Dakskoblerja, ki je jeseni 2020 dokumentiral izvedbo otvoritvenega spektakla, ter seveda opis ... The post LEGENDA o nastanku LJUBLJANICE! appeared first on Ana Monro.

Miloš Kosec: Arhitekta veselega »Ne«

OUTSIDER, 18. marec 2021 ― Pred dvema dnevoma je Pritzkerjeva komisija javnost obvestila, da sta letošnja nagrajenca francoska arhitektura Anne Lacaton in Jean-Philippe Vassal. Ravno ob pravem času, sem pomislil, ko sem zvedel za novico. V Ljubljani, mestu, katerega razvoj spremljam v realnem času, se v teh mesecih zgoščujejo veliki prostorski in politični premiki: gradnje hotelov in stanovanjskih kompleksov, v… The post Miloš Kosec: Arhitekta veselega »Ne« appeared first on OUTSIDER.

»V prisotnosti njegovega veličanstva kralja si nihče ne upa dvigniti pogleda«

LUD Literatura, 18. marec 2021 ― Mujica, rojen leta 1942 v Buenos Airesu, se je po skromnem otroštvu v zgodnjih šestdesetih preselil v newyorški Greenwich Village. V ZDA se je odločil za študij na (zloglasni) Free University of New York, znani kot »kalilnici idej«, ki jih radi strpamo pod skupno oznako »nove levice« (emancipatorna gibanja, vezana na vprašanje spola in seksualnosti, rase, podmazana s kritiko imperializma, kapitalizma …).

Lik in dela Chrisa Eckmana

Odzven, 18. marec 2021 ― Izštekani Chris Eckman nam že v naslovu koncertnega večera predstavlja glasbenika, ki več kot dvajset let soustvarja slovensko glasbo. Koncert je Chris skupaj s sodelujočimi glasbeniki tkal lokalno, a vsekakor z mislimi ciljal globalno.

Beethoven in Brahms ob 75-letnici mariborske Koncertne poslovalnice

Misli, 18. marec 2021 ― Koncertna poslovalnica Narodnega doma Maribor, ki je najstarejša takšna institucija v Sloveniji, danes praznuje 75. rojstni dan. Od leta 1946 je priredila 2682 koncertov. Tokrat ga v živo ne more, zato prireja koncert prek spleta. Glasbi Ludwiga van Beethovna in Johannesa Brahmsa je moč prisluhniti ob 20. uri v Awwwditoriju.
še novic