Bibič, Bratko - Na domačem vrtu 2 (2004) Avtorski film

DIVA nove pridobitve, 17. marec 2021 ― Leta 1999 je Bratko Bibič s sodelavci začel z montažo, reciklažo, adaptacijo ... arhiviranih nemih in zvočnih, prejkone prezrtih prispevkov slovenskih in drugih filmskih ustvarjalcev k zgodovini tukajšnjih mentalitet. Odločil se je potapljati se v kinematografsko tradicijo Slovencev od leta 1905 dalje, začenši pri viru svetovne filmske zgodovine: s komponiranjem in živim izvajanjem glasbe ob projekcijah prvega in drugega dela glasbeno-filmskega projekta pod okriljem Potujočega...

NSK

Majda Širca blog, 17. marec 2021 ― Sodeč po zapisniku zadnje seje Nacionalnega sveta za kulturo (NSK) je bil minister za kulturo zelo zaskrbljen, ker je NSK omenjen v interpelaciji. Izrecno je zahteval, da se člani NSK opredelijo do zapisanega, torej ali tudi oni mislijo, da je … Continue reading →

Končno UPS! na kanalu SIMS! (19.3.)

Ana Monro, 17. marec 2021 ― V petek, 19.3. ob 20.00, ne zamudite neposrednega večkanalnega spletnega prenosa ulične uspešnice UPS!. Gledališki pevski zbor obljublja še nikoli videno in slišano doživetje, zato vabljeni, da se priklopite in uzvočite! PRIKLOPI SE NA SIMS   Ogled dogodka je brezplačen, lahko pa nas PODPRETE Z DONACIJO.           The post Končno UPS! na kanalu SIMS! (19.3.) appeared first on Ana Monro.

Sune in Sune

Kinodvor, 17. marec 2021 ― Družinska komedija, ki na simpatičen in humoren način spregovori o temah, ki tarejo otroke v drugi triadi osnovne šole … in njihove starše! Na spletnem Kinodvoru od 10. do 25. aprila.

Kolektivno upravljanje je mehanizem, ki deluje tudi v digitalnem okolju

Misli, 17. marec 2021 ― V organizaciji združenj SAA in AEPO-ARTIS ter skupine prijateljstva z ustvarjalci, ki deluje v okviru Evropskega parlamenta, je danes potekal webinar Kaj počnejo kolektivne organizacije in zakaj so pomembne za avtorje in izvajalce. Svoja mnenje o pomenu upravljanja pravic in kolektivnih organizacijah so podali ustvarjalci in njihovi predstavniki.

NOCTIFERIA

Radio Študent, 17. marec 2021 ― Pogovor z basistom zasedbe Noctiferia Urošem Lipovcem o njihovem jutrišnjem nastopu v Kinu Šiška, kjer bodo predstavili svojo prihajajočo plato Reforma.

Andrej Brvar: Fusnote

Koridor, 17. marec 2021 ― Iz desete pesniške zbirke Andreja Brvarja buhti vitalizem in s hipnimi vtisi, ki jih avtor imenuje fusnote, bralca popelje skozi fragmentarni svet. The post Andrej Brvar: Fusnote appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Osebna pripoved mozaičarja Aljaža Vidrajza v SEM

SEM, 17. marec 2021 ― Sporočilo za javnost Slovenski etnografski muzej                         Ljubljana, 17. marec 2021 V Slovenskem etnografskem muzeju bo med 19. marcem in 30. junijem 2021 na ogled razstava Aljaž Vidrajz: Moj jezik je jezik mozaika. Razstava sodi v cikel osebnih pripovedi ob stalni razstavi SEM Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta. Avtorja razstave sta Aljaž Vidrajz in Tina Curk, muzejska mentorica razstave je Sonja Kogej Rus, kustodinja SEM. ’Mozaik je postal del mene – postal je moj jezik. Mozaični koščki, tesere, so postale črke moje abecede, mozaične linije stavki, ki so se vili drug za drugim. Pričele so sestavljati prozo in poe-zijo - moja umetniška dela.’ (Aljaž Vidrajz) Razstava je pogled v svet mojstra mozaika Aljaža Vidrajza in razkriva fragmente njegovega osebnega in profesionalnega življenja. Profesionalno izobrazbo je dobil v šoli za mozaiciste Scuola Mosaicisti del Friul v Italiji. Ob tem je začel razvijati samosvojo umetniško govorico, z mozaiki posegati v prostor, raziskoval je igre svetlobe in senc, ki so jih na grobih površinah pričele risati različne oblike teser. Njegova umetniška dela z mozaično 3D-tehniko, ki je bila temelj za ustvarjanje lastnih umetniških del, so trajnostno naravnana.   Vidrajzova strokovna izobrazba mozaicista se prepleta z družinskim življenjem, v katerem ima subtilnost posebno mesto. Bogati jo kreativna energija, s katero umetniška dela opazovalca nagovarja, naj se poglobi v vse detajle in odkrije lepoto osnovnih gradnikov. V želji, da bi mozaik približal ljudem in mu povrnil veljavo, ki si jo zasluži, se mu je na življenjski poti mozaičarstva pridružila partnerica Tina. Skupaj iščeta poti, kako ljudem omogočiti, da spoznajo meditativno plat te tehnike, izobražujeta o mozaikih ter razbijata stereotipe, da so mozaiki le slike, sestavljene iz razbitih ploščic. Svoje znanje deli na mozaičnih delavnicah v lastnem ateljeju, kjer izobražuje svoje učence, in se z njimi veseli, ko napredujejo in usvajajo vse bolj zahtevne

Stroka glede prenove cerkvene strehe v Žički kartuziji razdeljena

Misli, 17. marec 2021 ― Konjiška občina je lani začela z obnovo cerkvenega objekta v Žički kartuziji, za katero je država zagotovila dva milijona evrov. Trenutno poteka statična sanacija objekta, temu bo po idejni zasnovi arhitekta Roka Žnidaršiča sledilo pokritje cerkve s premično streho. Umetnostnozgodovinska stroka in arhitekti so glede primernosti načrtov razdeljeni.

Predstavitev nove knjige dr. Mire Omerzel-Mirit in predekvinokcijski zvoki ansambla Vedun

SIGIC - Novice, 17. marec 2021 ― V četrtek, 18. marca 2021 ob 19. uri bo avtorica Mira Omerzel-Mirit predstavila svojo novo knjigo (online), ki je namenjena trenutnim časom, iskanju dobrega počutja, zdravja in miru... V knjigi se je avtorica dotaknila številnih prezrtih (a pomembnih) sporočil življenja, energijskega napajanja, kriznih situacij, bolezni in bolečine, moči urejajočega zvoka...

PARL – PODALJŠALI SMO ROK ZA PRIJAVO DO 15. APRILA 2021!

Bunker, 17. marec 2021 ― PARL – mednarodni projekt za raziskave sodobnih scenskih umetnosti – vabi avtorje in avtorske skupine, da se udeležijo 10-dnevnega programa za razvoj avtorskih projektov, ki bo potekal od 22. do 31. avgusta 2021 v Ljubljani. PARL je odprt za projekte na področju performansa, avtorskega gledališča, sodobnega plesa, intermedijske in hibridne umetnosti. Program obsega delo na […] The post PARL – PODALJŠALI SMO ROK ZA PRIJAVO DO 15. APRILA 2021! appeared first on .

Mank

MMC Film, 17. marec 2021 ― Z desetimi oskarjevskimi nominacijami – tudi za najboljši film, režijo in glavnega igralca – je Mank favorit pred vrhuncem letošnje sezone nagrad. Odločitev ne bi smela presenetiti nikogar: Mank je črno-bela drama o klasičnem Hollywoodu. Pa vendar . . .
še novic