V Pavlovčevi galeriji razstavljata Dušan Panič in Andreja Panič Omahna

Notranjsko primorske novice » Kultura, 16. marec 2021 ― Ilirska Bistrica – Pavlovčeva galerija v Ilirski Bistrici je marca odprla vrata dvema avtorjema. Svoja umetniška dela sta 15. marca na ogled postavila oče Dušan Panič iz Kopra in hčerka Andreja Panič Omahna iz Lukovice. Razstavljata 26 del, od katerih jih je veliko nastalo prav v zadnjem času. Obiskovalci si jih lahko ogledajo do 8. aprila. Razstava, Dušan Panič in Andreja Panič Omahna, Pavlovčeva galerija, ilirska Bistrica, 15. marec–8. april 2021 Foto: Petar Nikolić Dušan Panič v likovnem svetu še ni razpoznaven, saj ima tokrat prvo samostojno razstavo, obseg njegovih del pa je še skromen. Slikarjev izziv so predvsem nežni prehodi senc med svetlobo in temo tako v barvni kot v monokromatski tehniki svinčnika in pastelnih barvic na barvne kartone. Slikar ne skuša le ustvariti realističnih senc in detajlov na papirju, kot jih vidimo, skuša nam prestaviti osebo na papirju, da jo začutimo, kot da stoji pred nami, da začutimo njeno energijo. Za ustvarjanje tega občutka se med ostrimi sencami poigrava s celo paleto nežnih, včasih komaj opaznih barvnih odtenkov, ki tvorijo obliko v celoto. Andreja Panič Omahna pa v ciklu Misteriozna preteklost uresničuje svojo idejo, da za poglavitno barvo izbere zemljo. Proces slikanja je začela s pridobivanjem pigmentov iz okolice. Na vseh slikah je primarna in prevladujoča zemlja ob njeni hiši. Z reliefom je želela slikam dodati še dodatno globino, koncept prostornosti in tudi na dotik občutek materije, z zemeljsko sepijo in vinjeto pa je svojim slikam dodala antični ton. Uprizorjeni kamniti elementi arhitekture spominjajo na srednji vek viteštva. Kamen je na njenih slikah ponavljajoči se element, hladen, brez duše (življenja), pa vendar poglavitni del narave. Narava na slikah ni le uprizorjena, temveč je njihov del. Andrejino delo temelji na treh glavnih elementih: prostoru, snovi oziroma materialu in svetlobnih efektih. Prostor je neskončen element, neomejen, pogosto nedoločen, a vendar mogoč. Naslanja se na nadreal

Škofjeloški pasijon na spletu

Loški muzej, 16. marec 2021 ― Ker je uprizoritev Škofjeloškega pasijona v letu 2021 zaradi epidemije koronavirusa odpovedana, s tem pa tudi načrtovano delo pri nadgradnji muzejske zbirke, smo se v Loškem muzeju lotili razširitve spletnih pasijonskih vsebin, ki podajajo celovit vpogled v to zanimivo problematiko.

Martin Eden

Kinodvor, 16. marec 2021 ― Avtobiografski roman Jacka Londona o mornarju, ki se s pisateljevanjem povzpne po družbeni lestvici, postane v rokah italijanskega režiserja Pietra Marcella strastno filmsko popotovanje skozi nemirno dvajseto stoletje. Predpremierno na spletnem Kinodvoru samo od 18. do 24. marca!

Oto V. Costa

SIGIC - Novice, 16. marec 2021 ― Oto V. Costa ​je mednarodna delavnica na temo izvajanja in refleksije umetniških raziskav. Namenjena je ustvarjalcem in raziskovalcem iz področij umetnosti, kritične misli in filozofije.

Delavnica: Povezovanje kulture in gospodarstva

Asociacija, 16. marec 2021 ― Društvo Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje vabi k udeležbi na delavnici Povezovanje kulture in gospodarstva, ki jo sofinancira tudi Ministrstvo za javno upravo iz Sklada za razvoj NVO. Povezovanje kulture z gospodarstvom onkraj klasičnega sponzorstva in marketinga ima lahko za podjetja številne pozitivne učinke. Na delavnici bo … Preberi več o Delavnica: Povezovanje kulture in gospodarstva

Uroševo pesniško slovo od dneva

Kamnik.info, 16. marec 2021 ― Tako. Obličje zemlje je ugledala druga zbirka pesmi mladega verzoklepca Uroša Koščaka. Slednja se lahko pohvali z na moč romantično naslovnico in povednim naslovom: Ko svet bo rekel lahko noč. O samem nastajanju knjige, pravi pesnik, bi lahko zelo veliko delil z nami. V tokratnem izboru pesmi se Urošu zdi, da: ”…so pesmi bolj razgibane, ... Prispevek Uroševo pesniško slovo od dneva je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Črpanje kohezijskih sredstev v letih 2019 in 2020 ter predvideno črpanje sredstev v letu 2021

Ministrstvo za kulturo, 16. marec 2021 ― V okviru evropske kohezijske politike je Ministrstvo za kulturo leta 2020 vsem upravičencem izplačalo 83 % več sredstev kot leta 2019. V okviru projektov, kjer so se na javni razpis lahko prijavili nevladne organizacije in samozaposleni v kulturi kot upravičenci, sodelujoči ali končni prejemniki, pa je ministrstvo v letu 2020 upravičencem izplačalo kar 86 % več sredstev kot leta 2019.

Predstavitev pesniške zbirke Vite Žerjal-Pavlin

Kamra.si, 16. marec 2021 ― V četrtek, 18. marca 2021, ob 18. uri vabljeni k spremljanju spletne predstavitve pesniške zbirke Vite Žerjal-Pavlin Obrazi. V okviru svetovnega dneva poezije bomo v Goriški knjižnici prisluhnili predstavitvi pesniške zbirke Obrazi pesnice Vite Žerjal-Pavlin. Z avtorico se bo o pesniški zbirki pogovarjala pesnica in pisateljica Vida Mokrin-Pauer. Pesniška zbirka je izšla v založbi KUD Apokalipsa v letu 2020. Povezava na Zoom (TUKAJ) bo aktivna v četrtek, 18. marca 2021, v času med 17.50 in 19.15, dogodek pa lahko spremljate tudi v živo na Facebook profilu Goriške knjižnice. Kasneje bo na ogled na YouTube kanalu Goriške knjižnice in na Facebook profilu knjižnice.  Dostopnost pesniške zbirke v knjižnicah lahko preverite tukaj. Prijazno vabljeni k ogledu.

10 vprašanj za pametna mesta in skupnosti

Inštitut za politike prostora, 16. marec 2021 ― V naslednjih letih bo kar nekaj slovenskih mest in krajev izvajalo projekte, ki jih lahko umestimo pod znamko PAMETNO MESTO. Objavljen je bil namreč razpis Ministrstva za javno upravo, ki bo mestom pomagal pri razvoju pametne infrastrukture oziroma spodbujal razvoj, vzpostavitev in uvajanje inovativnih digitalnih rešitev. Trend pametnih mest spremljamo že nekaj let. Premišljeno uvajanje... The post 10 vprašanj za pametna mesta in skupnosti appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Oskarji 2021: Seznam nominirancev

Deseta umetnost, 16. marec 2021 ― Spodaj predstavljamo seznam vseh nominirancev pred podelitvijo filmskih nagrad oskar 2021. Best Picture “The Father” “Judas and the Black Messiah” “Mank” “Minari” “Nomadland” “Promising Young Woman” “Sound of Metal” “The Trial of the Chicago 7″ Best Director Thomas Vinterberg (“Another Round”) David Fincher (“Mank”) Lee Isaac Chung (“Minari”) Chloe Zhao (“Nomadland”) Emerald Fennell (“Promising Young […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Tiho mesto  Bergman: A Year in a Life (2018)  Ne pozabi dihati (2019)  Prekletstvo Valburge  Seznam filmov na festivalu Kurja Polt 6: Freaks (2019) Copyright © Deseta umetnost [Oskarji 2021: Seznam nominirancev], All Right Reserved. 2021.

Naprej v preteklost

SLOGI, 16. marec 2021 ― Pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije ter Službe za premično dediščino in muzeje bo med 22. in 28. marcem 2021 na spletu in družbenih omrežjih potekala že tretja vseslovenska akcija muzejev in galerij Naprej v preteklost. Tokrat se bomo ob 30. obletnici osamosvojitve in 200. rojstnem dnevu prvega slovenskega muzeja posvetili Sloveniji in Vam spletno predstavljali […] The post Naprej v preteklost appeared first on SLOGI.

Stalna razstava HOJA za GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja v Mesecu študentske kulture

SLOGI, 16. marec 2021 ― Pridružujemo se Mesecu kulture ŠOU za študentke in študente z individualnimi ogledi stalne razstave SLOGI – Gledališkega muzeja HOJA ZA GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja. V želji, da skupaj omejimo širjenje koronavirusa, prosimo za solidarnost in da ob obisku spremljate navodila za obiskovalce.   The post Stalna razstava HOJA za GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja v Mesecu študentske kulture appeared first on SLOGI.
še novic