Odprt razpis: Eun-Me Ahn vam ponuja 1’59’’

SiGledal Novice, 19. marec 2021 ― Plesni Teater Ljubljana pripravlja novo predstavo znane južnokorejske koreografinje Eun-Me Ahn z naslovom 1’59’’, mednarodni projekt za vse željne plesnega uprizarjanja. 50 izvajalcem, ljubiteljem plesa ali profesionalcem vseh starosti in različnih okolij je dana možnost, da ustvarijo svojo lastno predstavo in zasijejo na odru za minuto in 59 sekund.

+MSUM: Izbor del iz zbirke Moderne galerije Arteast 2000+ in iz nacionalne zbirke

Koridor, 19. marec 2021 ― Z omenjenih vidikov se zdi doprinos predstavljenih umetnic izjemen, saj z umetniškimi praksami, pri katerih pogosto angažirajo same sebe, naslavljajo aktualna družbenopolitična vprašanja in se odzivajo na širšo družbeno kuliso. The post +MSUM: Izbor del iz zbirke Moderne galerije Arteast 2000+ in iz nacionalne zbirke appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Objava petih vicev štiriinšestdesetega izbora

SEM, 19. marec 2021 ― Uredniški odbor je izbral štiriinšestdeseti niz najboljših vicev, ki jih zbiramo v okviru našega poziva: Prva znaka angleškega seva sta pretirano pitje čaja in nikamor brez dežnika. Kar verjeti ne morem, da smo lani 31 decembra bili pokonci do polnoči in temu sranju vpili Srečno novo leto! Gat in nogavic ne morem kupiti, alkohol lahko. Streznite me, ko bo drugače. Kmalu pridejo na vrsto ljudje, ki bodo svet obrnili na bolje! imenujejo se NATAKARJI!! Ako ste željeli studirati medicinu, sada je vrijeme. Postoji samo jedna bolest i nekoliko simptoma. (Prevod: Če ste želeli študirati medicino, je sedaj pravi čas. Obstaja samo ena bolezen in nekaj simptomov.) Seznam vseh izbranih vicev  

Gostovanje razstave Gorana Bertoka: Lakota/Rdeča v Galeriji Simulaker v Novem Mestu

Galerija Photon, 19. marec 2021 ― Od 26. marca 2021  V njegovi zadnji seriji, ki je bila premierno uprizorjena v Galeriji Photon v Ljubljani marca 2020, se Goran Bertok ukvarja z minljivostjo človeškega telesa. Vendar tokrat iz nekoliko drugačne perspektive; predstavi nam izmučeno, izčrpano telo kot posledico skrajnih fizičnih in psihičnih izkušenj odpovedovanja hrane. Bertok se tudi v tem primeru ne ...

BOB 2021 (livestream)

SIGIC - Novice, 19. marec 2021 ― Letos bo glasbeni natečaj BOB potekal preko livestreama. Med nastopi v Klubu Jedro - Medvode boste lahko na spletu glasovali za svojega favorita. Zmagovalec prejme nagrado - videospot s profesionalno ekipo.

Neža Maurer: Biti ogenj

Kamra.si, 19. marec 2021 ― Ob svetovnem dnevu poezije, ki ga obeležujemo 21. marca,  Univerza za tretje življenjsko obdobje pri Osrednji knjižnici Celje v sodelovanju z Ljubiteljskim gledališčem Petra Simonitija Celje pripravlja recital poezije Neže Maurer z naslovom Biti ogenj. Recital si boste lahko ogledali v ponedeljek, 22. marca, ob 17.30 na FB strani in Youtube kanalu Osrednja knjižnica Celje Vir: https://www.facebook.com/u3ocelje 

Industrijsko Celje

Kamra.si, 19. marec 2021 ― Osrednja knjižnica Celje vabi na ogled razstave Industrijsko Celje  avtorice dr. Alenke Hren Medved, vodje domoznastva.  Razstava, ki je na ogled  na ploščadi pred knjižnici do 31. maja 2021, je posvečena celjskim industrijskim podjetjem in njihovim zaposlenim v letih 1945-1991. V sklopu razstave  je podrobneje predstavljenih nekaj nekdaj najbolj prepoznavnih celjskih industrijskih podjetji.  Vabljeni!

Koroška galerija epidemijo izkoristila za preučevanje del v zbirki

Misli, 19. marec 2021 ― Ekipa Koroške galerije likovnih umetnosti se je lani v obdobju daljšega zaprtja zaradi epidemije usmerila v preučevanje in raziskovanje del v svoji zbirki. Zasnovala je serijo sedmih katalogov zbirke in kot prvega danes predstavila katalog 330 del slikarja in grafika Bogdana Borčića. Ob tem je v galeriji na ogled nova postavitev Borčićevih del.

Poezija povezuje

Kamra.si, 19. marec 2021 ― Letošnje tradicionalno branje poezije ob njenem mednarodnem dnevu, rojstnem dnevu pesnika in bibliotekarja Janka Glazerja ter pričetku pomladi bo potekalo nekoliko drugače. Tako vas v Mariborski knjižnici skupaj s sodelujočimi partnerji Univerzitetno knjižnico Maribor, Založbo Pivec, SNG Maribor ter Radiem Maribor prisrčno vabimo, da se v nedeljo, 21. marca 2021, med 11. in 13. uro sprehodite po Slomškovem trgu ter prisluhnete branju poezije, ki ga bodo iz gledališke zgradbe predvajali na prosto. Poezijo bodo prebirali Bojan Labović, Neva Pipan, dr. Vojko Flis, Željko Perović, Vid Kmetič, dr. Karmen Salmič Kovačič, dr. Aida Kamišalić Latifić, Stane Kocutar, Metka Kavčič in Irena Varga, program bo povezovala Zora A. Jurič, za posnetek bo poskrbel Radio Maribor. Branju lahko od 21. marca naprej prisluhnete tudi na spletnih straneh organizatorjev in 21. marca med 7.30 in 20. urona programu Radia Maribor.  

DZ v sredo o interpelaciji ministra za kulturo Simonitija

Misli, 19. marec 2021 ― Državni zbor (DZ) bo v prihodnjem tednu predvidoma v sredo v sklopu 67. izredne seje odločal o interpelaciji ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki so jo v DZ vložile SD, LMŠ, Levica in SAB. Po časovnici je za interpelacijo o delu in odgovornosti ministra za kulturo predvidenih skoraj 18 ur.

V velikonočnem času vas vabimo na razstavo 300 let Škofjeloškega pasijona

SEM, 19. marec 2021 ― Sporočilo za javnost Slovenski etnografski muzej                         Ljubljana, 16. marec 2021 V Slovenskem etnografskem muzeju, ki je nacionalni Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine, bo med 25. marcem in 18. aprilom 2021 v avli razstavne hiše SEM na ogled manjša priložnostna razstava 300 let Škofjeloškega pasijona. Z razstavo SEM obeležuje tristoletnico te spokorniške procesije, ki prikazuje Kristusovo trpljenje in motive iz Stare in Nove zaveze. Avto-rici razstave sta dr. Nena Židov in mag. Anja Jerin, kustodinji SEM. Gledališko predstavo, ki temelji na verzih v škofjeloškem narečnem jeziku zapisanega dramske-ga besedila, kot ljudsko ljubiteljsko gledališče v obliki procesije na prenosnih odrih, vozovih, konjih ter peš uprizarjajo prostovoljni amaterski igralci iz Škofje Loke in okoliških krajev. V pred-stavi, ki na štirih odrih poteka na prostem, po ulicah in trgih srednjeveškega mestnega jedra Škofje Loke, sodeluje okrog 900 nastopajočih in 400 drugih sodelavcev. Gre za največjo dram-sko predstavo  na prostem v Sloveniji. Govorjeno besedilo dopolnjujeta glasba in petje, vsebino pa bogatijo konjeniki, križenosci, bičarji, Adamovi otroci, barvite bratovščine in cehi. Besedilo pasijona je na osnovi predhodnih uprizoritev in predlog zapisal kapucin pater Romuald Marušič. Rokopisni kodeks, datiran z letnico 1721, velja za najstarejše ohranjeno dramsko bese-dilo v slovenskem jeziku in za najstarejšo ohranjeno režijsko knjigo v Evropi. Kodeks je shranjen v Kapucinskem samostanu Škofja Loka, kjer je tudi nastal. Ob koncu 18. stoletja je bil pasijon ukinjen, zatem pa prirejen in leta 1936 ponovno odigran. Na-slednje uprizoritve so bile v letih 1999 in 2000, od leta 2009 pa ga zaradi zahtevne izvedbe upri-zarjajo vsakih šest let v velikonočnem času. Zadnja uprizoritev je bila leta 2015, letošnja pa je zaradi epidemije prestavljena na leto 2022. Škofjeloški pasijon je član združenja Europassion in Evropske mreže za praznovanje velikega tedna in velik

MEDNARODNA spletna konferenca SAWA#5! (23.-25.3.)

Ana Monro, 19. marec 2021 ― Z veseljem in ponosom najavljamo največji mednarodni dogodek, ki ga bomo (v sodelovanju s partnerji) v letu 2021 izvedli v Gledališču Ane Monro – mednarodno spletno konferenco SAWA#5, z naslovom Sodobne performativne ulične umetnosti: Razvoj učnih metod, ki bo potekala od 23. do 25. marca! Ta bo združila referenčne strokovnjake, umetniške ustvarjalce in zainteresirano javnost ... The post MEDNARODNA spletna konferenca SAWA#5! (23.-25.3.) appeared first on Ana Monro.

Soneti

Literatura v živo, 19. marec 2021 ― Morda le nisva cenila simetrije, / ki sva kdaj v hipni slasti jo spoznala; / prezirljivost lastna pa na pol razklala / telo v telesu je; ko eno bije, / drugo drugega slavi, ko v slapu lije / in se toči ona vame in vanjo jaz, / ko ji zopet padam pred obraz, / se vse konča in v naju zgnije

Nagrade ZDUS 2021

SLOGI, 19. marec 2021 ― Čestitamo lavreatom Združenja dramskih umetnikov Slovenije 2021: Ivani Djilas za nagrado “Marko Slodnjak” za umetniške dosežke na področju gledališke režije v zadnjih dveh letih, Darji Hlavka Godina za nagrado “Polde Bibič” za življenjsko delo, Nini Valič za igralsko nagrado “Duša Počkaj” za izjemne igralske stvaritve v zadnjih dveh letih, Ani Facchini za igralsko nagrado “Duša […] The post Nagrade ZDUS 2021 appeared first on SLOGI.
še novic