Poročilo iz teme

Poročilo iz teme

Radio Študent, 22. april 2021 ― V današnjem intervjuju žaromet uperjamo v tiste, ki z njim po navadi same upravljajo. Pogovarjamo se o poklicu oblikovalke svetlobe v gledališču, ki – tako kot tudi številni drugi – v diskurzu o kulturni produkciji nima prave vidnosti.
The Fly (1986)

The Fly (1986)

Deseta umetnost, 22. april 2021 ― Filmi, ki temeljijo na gnusu, so običajno odpravljeni kot poceni zabava za gledalce, ki uživajo ob lomljenju kosti in prelivanju krvi. Čeprav se v večini primerov tovrstni filmi spremenijo ravno v to, je obenem tudi nekaj klasik gnusa, katere ni mogoče opredeliti kot hitropotrošno robo brez možganov. Dober primer tega je filmografija kanadskega režiserja Davida Cronenberga, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Predator (1987)  Posljednji Srbin u Hrvatskoj (2019)  200 romantičnih komedij - III. del  Project Power (2020)  Zack Snyder's Justice League (2021) Copyright © Deseta umetnost [The Fly (1986)], All Right Reserved. 2021.
Dejavna smrtnost glagola

Dejavna smrtnost glagola

Literatura v živo, 22. april 2021 ― Verjetno ni pesnice, o kateri bi se toliko pisalo oziroma okoli katere bi se formiralo toliko raznoraznih diskurzov, kot se jih je okoli Sylvie Plath. Verjetno spada tudi med tiste avtorice, katerih življenje je pritegnilo skoraj toliko (ali celo več) zanimanja kot njihovo delo. Po njeni tragični smrti so se začeli množično pojavljati njeni občudovalci, sledilci in oponašalci: skorajda bi lahko govorili o kultu Sylvie Plath.

1877 – Rojen Lojze Kraigher

Zgodovina na dlani, 22. april 2021 22. aprila leta 1877 se je v Postojni rodil slovenski pisatelj in dramatik Lojze Kraigher. V gimnazijskih letih se je družil s predstavniki moderne, Kettejem, Župančičem in zlasti s Cankarjem. V svojih delih je analiziral družbene razmere pred prvo svetovno vojno z dodano erotično motiviko. Po izobrazbi je bil zdravnik… Preberi The post 1877 – Rojen Lojze Kraigher appeared first on Zgodovina na dlani.

ANA DESETNICA je v mestu!

Ana Monro, 22. april 2021 ― Zaenkrat sicer samo na čudovitem plakatu Visit Ljubljana, od 30.6. do 3.7. pa prihaja tudi z atraktivnim programom uličnega gledališča, ki bo spet gostoval ob Ljubljanici (med Plečnikovimi zapornicami in Fabianijevim mostom). HVALA Turizem Ljubljana za ta izjemen poklon ter podporo festivalu in Gledališču Ane Monro v vseh teh letih! Pa vse najboljše za 20 let! ... The post ANA DESETNICA je v mestu! appeared first on Ana Monro.

22. aprila 1877 se je v Postojni rodil Alojz Kraigher, slovenski pisatelj in zdravnik

Kamra.si, 22. april 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...22. aprila 1877 se je v Postojni rodil Alojz Kraigher, slovenski pisatelj in zdravnik. Umrl je 25. februarja 1959 v Ljubljani. Rodil se je kot najstarejši od trinajstih otrok, oče je bil premožen trgovec in posestnik, osnovno šolo je obiskoval v Postojni, pribl. eno leto je bil njegov domači učitelj pesnik Fran Gestrin. Gimnazijo je obiskoval v Novem mestu in v Ljubljani. L. 1897 se je vpisal na medicino na Dunaju. Tam je tudi promoviral l. 1903, nato je delal najprej v Ljubljani (1903-1905), nato pa kot splošni zdravnik v Bovcu (1905-1907), kot okrajni zdravnik pri Sv. Trojici v Slovenskih goricah (1907-1914) in v Ljubljani (1914-22), kjer je v letih 1919-22 vodil mestno bolnišnico. Prizadeval si je za ustanovitev samostojne Medicinske fakultete v Ljubljani (l. 1919), naslednje leto je postal ravnatelj Ljubljanske deželne bolnišnice, a so ga že čez dve leti politično upokojili (l. 1922). V letih 1922 in 1923 je študiral stomatologijo v Münchnu, po specializaciji je delal kot zobozdravnik v Gorici do l. 1929, ko se je pred fašizmom umaknil v Ljubljano. L. 1938 je kandidiral na listi Zveze delovnega ljudstva in postal član Komunistične partije, istega leta je bil zaprt zaradi podpisa Kmetsko-delavske spomenice. Med II. svetovno vojno je sodeloval z OF, bil je zaprt, januarja 1944 pa interniran v taborišče Dachau. L. 1945 ga je Medicinska fakulteta v Ljubljani imenovala za častnega profesorja, zaradi zaslug pri njenem ustanavljanju in istega leta je postal bibliotekar Centralne medicinske knjižnice, kjer je delal do upokojitve l. 1948. V letih 1946 in 1947 je bil urednik Zdravstvenega vestnika. Umrl je na svojem domu v Ljubljani.
1899 Rakek – Zapisnik prve občinske seje županstva Rakek

1899 Rakek – Zapisnik prve občinske seje županstva Rakek

Stare slike (Cerknica), 22. april 2021 ― V Krajevni skupnosti Rakek je dvakrat vzklila pobuda za ustanovitev lastne občine. Nazadnje so krajani na referendumu 9. aprila 2006 pobudo zavrnili. Kar veliko zgodovinskega materiala smo zbrali in ga objavili v priložnostnem časopisu ob tej priliki. Pa sva se z Juretom Koščakom, ki je časopis urejal in oblikoval, dobila in rekla, zakaj pa ne […]
Spomin na Tržnico na Stari Savi

Spomin na Tržnico na Stari Savi

Gornjesavski muzej Jesenice, 22. april 2021 ― Spomin na Tržnico na Stari Savi Vsako leto pred prvomajskimi počitnicami smo za drugošolce osnovnih šol občin Jesenice, Kranjska Gora in Žirovnica pripravili Tržnico na Stari Savi. Glasbena šola Jesenice je letošnji program s predstavitvijo inštrumentov kot video vsebino že delila z osnovnimi šolami. V muzeju pa obujamo spomine na fužinarske in delavske igre izpred nekaj [...]

22. aprila 1970 je v Ljubljani umrl Bogo(mir) Pregelj, slovenski publicist, bibliotekar in prevajalec

Kamra.si, 22. april 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...22. aprila 1970 je v Ljubljani umrl Bogo(mir) Pregelj, slovenski publicist, bibliotekar in prevajalec. Rodil se je 22. oktobra 1906 v Vižmarjih pri Ljubljani.  Bil je prvi sin pisatelja Ivana Preglja. Ljudsko šolo in gimnazijo je obiskoval v Kranju. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je leta 1928 diplomiral germanistiko, komparativno literaturo in komparativno gramatiko. Po specializaciji v Leipzigu in služenju vojaškega roka v Sarajevu se je zaposlil kot knjižničar, v Ljudski knjižnici Prosvetne zveze v Ljubljani. Njegova prva zaposlitev je bila v knjižnici, ki ji je do konca aktivnega udejstvovanja posvetil veliko pozornosti. Službena pot ga je potem vodila v Smederevo, in Bački Petrovac, septembra 1937 pa je bil premeščen na I. državno realno gimnazijo v Ljubljani, kjer je poučeval jezike do 1945. Med vojno je aktivno sodeloval v OF. Januarja 1945 je bil aretiran in zaprt, nato pa napoten v internacijo. Ker je bil prehod čez Jezersko že zaprt, se je vrnil v Ljubljano. Po vojni je delal najprej kot tajnik komisije za vojno škodo na kulturnih spomenikih. Leta 1946 se je posvetil problematiki tedanjih ljudskih in znanstvenih knjižnic in je nato vse življenje ostal povezan s knjižničarstvom. Od 1952 je honorarno poučeval nemško književnost na Višji pedagoški šoli v Ljubljani - kasneje Pedagoški akademiji. Leta 1959 se je tu zaposlil kot redni profesor za nemški jezik, nemško književnost, fonetiko in metodiko nemškega jezika. V slovenski kulturni prostor je posegel s prevajanjem iz nemščine in angleščine tako mladinskih del kot leposlovja za odrasle ter s publiciranjem v mladinskih in kulturniških revijah. Bil je sodelavec lista Gradimo in urednik njegove filmske in radijske rubrike. Sledi njegovega dela in aktivnega življenja pa najdemo še na mnogih področjih: Od leta 1956 do 1960 predsednik prvega Društva diabetikov, Generalni tajnik [[Der internationale Deutschlehrerverband (Mednarodno društvo učiteljev nemškega jezika), kje
Virtualni program DSP ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic

Virtualni program DSP ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic

Društvo slovenskih pisateljev, 22. april 2021 ― Vabljeni na Sejem s kavča, knjižni sejem, ki bo med 22. in 25. 4. odprl svoja virtualna vrata na naslovu www.sejemskavca.si. Ni samoumevno, da imamo dobre knjige. Zato jih je pomembno ne le brati, temveč tudi kupovati. Tudi Društvo slovenskih pisateljev s pisarno Ljubljane, Unescovega mesta literature, več kot 50 založniki, Javno agencijo za knjigo RS, […]
Padla je zadnja klapa družinske pustolovščine KAPA

Padla je zadnja klapa družinske pustolovščine KAPA

BSF, 22. april 2021 ― Ljubljana, 22. april 2021 – V prostorih Viba filma v Ljubljani danes poteka zadnji dan snemanja igranega celovečernega filma Kapa. Film, ki nastaja v režiji Slobodana Maksimovića, je prvi slovenski božični film namenjen otrokom in njihovim (starim) staršem.
še novic