Zeleni odtis8. – 24. junij 2021sodelujočiUrška Alič, Mina Fina,...

Zeleni odtis8. – 24. junij 2021sodelujočiUrška Alič, Mina Fina,...

Hiša kulture v Pivki, 4. junij 2021 ― Zeleni odtis8. – 24. junij 2021sodelujočiUrška Alič, Mina Fina, Mia Paller, Miha Perne, Marko Šajn, Jaka VatovecZeleni odtis je nova izvedba večletnega projekta PIVKA 45°40′49.63″N 14°11′46.98″E (2015–2021), ki se ukvarja z globalnimi družbenimi problemi v lokalnem okolju in vključuje grafično delavnico ter razstavo nastalih del. Osrednja tema letošnje izvedbe projekta je raziskovanje različnih možnosti zmanjševanja ogljičnega odtisa, s posebnim poudarkom na dobrodejnih učinkih gozda. Udeleženci delavnice so tematiko spoznali skozi obisk Gozdne hiše in Gozdne učne poti na Mašunu ter predavanje, ki so ga pripravile umetnostna kritičarka in sociologinja kulture Urška Jurman, vizualna umetnica Polonca Lovšin in filozofinja Mateja Kurir.Na likovni ravni so tematiko obravnavali skozi grafično tehniko sitotiska na les in naknadno intervencijo v odtis (vrezovanje, pirografija, risba, kolaž s furnirjem), pri čemer sitotisk, najbolj »industrijska« grafična tehnika, predstavlja ogljični odtis kot posledico tehnološkega razvoja človeške družbe, intervencija pa človekovo pomoč pri zmanjševanju tega odtisa. Udeleženci so pripravili grafično predlogo, na kateri so predvideli, kaj bo odtis in kaj intervencija. Nato so predlogo odtisnili v določeni zeleni barvi na leseno ploščo velikosti 40 x 50 cm in odtis nadgradili z izbrano intervencijo. Nastalo je 6 grafik, ki so odtisnjene v 6-ih izvodih, vsak izvod pa je z naknadno intervencijo spremenjen v original. Katalog projekta je narejen iz skic, pri čemer so odtisi predstavljeni na navadnem papirju, intervencije na paus papirju, oba skupaj pa predstavljata grafiko kot celoto.Projekt sofinancirata Ministrstvo za kulturo RS in Občina Pivka.
Army of the Dead

Army of the Dead

Koridor, 4. junij 2021 ― Največjim ljubiteljem žanra bo tovrsten odklop nedvomno ustrezal, a film s svojo estetiko videoigre in klišejskim scenarijem pogori na celi črti. The post Army of the Dead appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

V Celju muzikal Kure po motivih slikanic Lile Prap

SiGledal Novice, 4. junij 2021 ― Pod okriljem Hiše kulture Celje je nastal muzikal Kure, ki bo premiero doživel 10. junija pred Knežjim dvorcem. Besedilo temelji na zgodbah iz slikanic Lile Prap, ki jih je za oder priredila Nuša Komplet Peperko. Glasbo je napisal Leon Firšt, avtor glasbe za muzikal Veronika Deseniška, v glavnih vlogah bosta Nuška Drašček in Srđan Milovanović.

Paviljon Skupno v skupnosti na 17. Arhitekturnem bienalu

OUTSIDER, 4. junij 2021 ― »Javni prostori par excellence« »Pet ljudi vstopi v sobo s štirimi stoli. Kdo sedi kje? Lahko se igrajo glasbene stole, tako da se za mesta na stolih borijo in vsakokrat bo nekdo ostal brez. To je ena prostorska pogodba. Lahko pa stole postavijo drug poleg drugega in naredijo klopco, na kateri lahko sedijo vsi. To… The post Paviljon Skupno v skupnosti na 17. Arhitekturnem bienalu appeared first on OUTSIDER.
Paket Okus po ljubezni

Paket Okus po ljubezni

Kinodvor, 4. junij 2021 ― Predvajanje filma Fotograf na spletnem Kinodvoru spremljajo filmi Okus po ljubezni, Ljubezen na prvo bolezen in Ljubezen na prvi pretep. Na voljo do 23. junija.

V Celju muzikal Kure po motivih slikanic Lile Prap

Misli, 4. junij 2021 ― Pod okriljem Hiše kulture Celje je nastal muzikal Kure, ki bo premiero doživel 10. junija pred Knežjim dvorcem. Besedilo temelji na zgodbah iz slikanic Lile Prap, ki jih je za oder priredila Nuša Komplet Peperko. Glasbo je napisal Leon Firšt, avtor glasbe za muzikal Veronika Deseniška, v glavnih vlogah bosta Nuška Drašček in Srđan Milovanović.
Zadnja novica:Odpovedana predstava Teatra Matita v Cerknici

Zadnja novica:Odpovedana predstava Teatra Matita v Cerknici

Notranjsko primorske novice » Kultura, 4. junij 2021 ― Zadnja novica:Odpovedana predstava Teatra Matita v Cerknici CERKNICA Loška dolina, Cerknica – Na Notranjskem se obeta pester konec tedna. Teater Matita bo predstavil svojo novo predstavo, glasbeno-lutkovni in igrani kabaret Mesarica najprej predpremierno predstavil v  soboto v Podcerkvi v Loški dolini, naslednji dan pa sledi premiera na vrtu galerije Krpan v Cerknici. Tam bo dan prej, v soboto med 10. in 17. uro, umetniško-rokodelski sejem, na katerem se bodo z unikatnimi izdelki predstavili lokalni ustvarjalci. Teater Matita Foto: Društvo ljubiteljev gradu Snežnik Predstava Mesarica bo v letnem gledališču Cirkl zavoda Ars viva v Podcerkvi v  soboto, 5. junija, ob 19. uri, na vrtu galerije Krpan pa v nedeljo, 6. junija, ob 18. uri, in sicer v sklopu junijskih dogodkov Društva notranjskih kulturnikov Krpan. Predstava je oblikovana po motivih Martina Krpan. »Gre za ekspresivno in ritmično nabito glasbeno izkušnjo, ki je – tako menim –, zaradi svoje glasbenosti razumljiva za vse generacije, sploh za tiste, ki poznajo zgodbo o Martinu Krpanu,« pravi Matija Solce, eden od izvajalcev. V predstavi poleg njega sodeluje še pet igralcev, domačin Miha Razdrih in priznani ustvarjalci, ki so že sodelovali pri nagrajenih mednarodnih projektih: Miha Arh iz Lutk gledališča Ljubljana, priznani lutkar Filip Šebšajevič s Slovaške in dramski igralec Tine Špik. »Miha v predstavo prinese notranjski karakter, ostali pa malo bolj svetovljanskega, da naredimo ironično verzijo zgodbe o Martinu Krpanu. Postavljena je na različnih medijih, od lutk do glasbenega žanra, saj bomo imeli pravi koncert v živo, in minimalističnih scen gledališča objekta,« razlaga Solce. Kot oder uporabljajo kar stari gasilski avto, že dobro poznana ne le na Notranjskem, pač pa tudi drugje po Sloveniji. »Je neke vrste multifunkcionalni oder, saj ga uporabljamo kot avto, inštrument in oder, po katerem hodimo in igramo na njem in z njim.« Umetniško rokodelski sejem na vrtu galerije Krpan V soboto, 5.

Mitja Teropšič o svoji najnovejši monografiji Posavski teritorialci v osamosvojitveni vojni 1991

Kamra.si, 4. junij 2021 ― K obeležitvi 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije bova Občina Brežice in Knjižnica Brežice pristopili z izvedbo spletnega pogovora z Mitjo Teropšičem, avtorjem pravkar izdane monografije o posavskih teritorialcih v osamosvojitveni vojni leta 1991, 25. območnemu štabu TO in vojaških vidikih osamosvajanja Slovenije v Posavju. 

Zaključek projekta Mali Savinjčani beremo v žalskih vrtcih

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 4. junij 2021 ― Branje in pripovedovanje pravljic od nas zahteva le otroka in čas, da lahko naše najmlajše že v predšolskem obdobju popeljemo v čudoviti svet domišljije. Otroci, starši, stari starši ter vzgojiteljice in pomočnice so tudi v tem šolskem letu spodbujali branje ter širili besedni zaklad, saj so vsi skupaj sodelovali v projektu Mali Savinjčani beremo. Za otroke žalskih vrtcev, ki so brali v projektu MALI SAVINJČANI BEREMO, smo z vrtci Žalec sodelovali pri desetih zaključnih prireditvah. Zaradi izrednih razmer smo morali omejiti število otrok na zaključni prireditvi, zato se jih letos niso mogli ...

Finalisti natečaja Hiša iz zemlje

OUTSIDER, 4. junij 2021 ― Ob zaključku natečaja Hiša iz zemlje je strokovna žirija, ki jo sestavljaljajo Tina Gregorič, Maruša Zorec, Matevž Granda, Miloš Kosec, Srđan Nađ in Rok Žnidaršič, izbrala zmagovalne natečajne rešitve. V času pred prvim zasedanjem žirije je potekal individualni sistem točkovanja prejetih eleboratov, preko katerega je žirija izbrala petnajst finalistov. Avtorje projektov, ki so bili uvrščeni… The post Finalisti natečaja Hiša iz zemlje appeared first on OUTSIDER.

Spored 8. Festivala Svobodne Video produkcije 2021

Kamnik.info, 4. junij 2021 ― Smo v nestrpnem pričakovanju letošnjega 8. Festivala Svobodne Video Produkcije 2021! Vabljeni v veliko dvorano Doma kulture Kamnik, v soboto, 5. junija 2021. Nekaj urni maraton se bo pričel ob 13. uri, po ogledu filmov pa bomo sklopu festivala k okrogli mizi povabili večkrat nagrajenega mojstra vizualnih učinkov, Luka Leskovška. Strokovna komisija je pregledala vseh ... Prispevek Spored 8. Festivala Svobodne Video produkcije 2021 je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Kulturni bazar 2021

SLOGI, 4. junij 2021 ― V torek, 29. junija 2021, bo v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal že trinajsti Kulturni bazar, nacionalno strokovno usposabljanje za strokovne delavce v vzgoji, izobraževanju in kulturi. Program največjega strokovnega usposabljanja na področju kulturno-umetnostne vzgoje, Kulturni bazar 2021, letos vključuje več kot štirideset dogodkov: predstave, filmske projekcije, predstavitve, predavanja, okrogle mize, delavnice, vodstva po razstavi, […] The post Kulturni bazar 2021 appeared first on SLOGI.
še novic