Ob 80. obletnici začetka 2. svetovne vojne na Slovenskem

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 15. junij 2021 ― V torek, 15. junija 2021, je Občinska knjižnica Prebold v sodelovanju z Zgodovinskim in narodopisnim društvom Prebold ter Kulturno-umetniškim društvom Svoboda Prebold izvedla prireditev v počastitev 80. obletnice začetka 2. svetovne vojne na Slovenskem. Dogodka, ki je zaradi aktualnih razmer potekal na prostem pred knjižnico, so se udeležili tudi župan Občine Prebold Vinko Debelak ter predsednici obeh sodelujočih društev, Nuša Strgar in Manja Holobar. Program prireditve je zajemal predavanje mag. Uroša Hermana, z recitiranjem izbranih besedil iz pred- in medvojnega časopisja ga je obogatila Martina Aubreht, glasbeno spremljavo na harmoniki pa ...
Lacrimosa

Lacrimosa

KUD Logos, 15. junij 2021 ― I.Soj Visokoraslo sonce,ki ničesar nima,za blagor pokornostitemačnega usmiljenja:za navezanost na stan visok za pogrešanje bližineizreka se nesmrtnostneradodarnega spomina.Objema se dolgpredniku, krilatcu brez rok za dodeljeno videnjein vztrajanje črnov neskaljen opojrazodeto je klicanje tiho ne zdaj, ne v mislia ljubezen, zakopano v gorózasneženo odtališ, da hvaležnost mine,da zamete še teloin vse zaledenele rastlinez rokami očetovimi izkoreniniš; […]

Vita Potočnik – Grafike za dinamično podobo Fakultete za dizajn

Fakulteta za dizajn, 15. junij 2021 ― »V okviru predmeta Načrtovanje vizualnih komunikacij 3 z nadaljevanjem projekta pri praktičnem usposabljanju pod mentorstvom doc. mag. Barbare Dovečar sem oblikovala serijo dinamičnih grafik, ki predstavljajo študijske smeri ter dejavnosti […] The post Vita Potočnik – Grafike za dinamično podobo Fakultete za dizajn appeared first on Fakulteta za dizajn.
Mežanovi dnevi 2021: Likovna izpoved o osamljenosti

Mežanovi dnevi 2021: Likovna izpoved o osamljenosti

Štajerski tednik, 15. junij 2021 ― V Miheličevi galeriji na Ptuju so 11. junija odprli že sedmo bienalno likovno prireditev Mežanovi dnevi. Organizirala sta jo Zveza kulturnih društev Ptuj in Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, sofinancirala pa jo je MO Ptuj. V imenu ZKD je razstavljavce in obiskovalce pozdravil podpredsednik Jure Meško, v imenu MO Ptuj županja Nuška Gajšek, v imenu strokovne komisije pa je govorila umetnostna zgodovinarka Stanka Gačnik.

Fotografska razstava legende slovenskega fotoreporterstva Joca Žnidaršiča

Ministrstvo za kulturo, 15. junij 2021 ― Danes, 15. junija 2021, bodo ob 20. uri v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma odprli fotografsko razstavo legende slovenskega fotoreporterstva Joca Žnidaršiča z naslovom Leta preloma. Ob 30. obletnici osamosvojitve Slovenije bo iz njegovega obsežnega opusa predstavljen izbor del, nastalih v letih od 1988 do 1991. Otvoritve se bo udeležila tudi državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc.
Cherry (2021)

Cherry (2021)

Deseta umetnost, 15. junij 2021 ― Cherry (Tom Holland) hodi po trnovi poti od faliranega študenta do vojaškega zdravnika v Iraku, njegova edina opora pa je ljubezen Emily (Ciara Bravo). Toda po vrnitvi iz vojne se za mladeniča, ki zaradi hudega posttravmatskega stresa pade v vrtinec drog in kriminala, prave težave šele začnejo. Zgodba deluje kot trije različni filmi v enem: […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Annabelle 3  Beneški filmski festival: Cuaron s črno belo vrnitvijo h koreninam segel po zlatem levu!   The Secret Life of Walter Mitty (2013)  Podelitev filmskih nagrad bafta v znamenju Povratnika  Jaz, Tonya Copyright © Deseta umetnost [Cherry (2021)], All Right Reserved. 2021.

Medeja odpira Mednarodni gledališki festival REGIJE

SiGledal Novice, 15. junij 2021 ― Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se bo z Medejo v režiji Oliverja Frljića odpravila na gostovanje na Češko, kjer bo v petek, 18. junija 2021, na glavnem odru gledališča Klicpera odprla Mednarodni gledališki festival REGIJE. Nastopili bodo Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan, Miloš Battelino, Davor Herga, Maša Žilavec, Ivica Knez, Matija Stipanič, Mojca Simonič in Viktor Hrvatin Meglič.

Minister za kulturo odločno zavrača očitke glede podpore neonacizmu

Ministrstvo za kulturo, 15. junij 2021 ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti odločno zavrača očitke novinarke Studia City Špele Kožar, da podpira neonacizem. Očitke je 14. junija 2021 izrekla v prispevku z naslovom Prigoda o rumeni svastiki. Minister je ogorčen nad takšno medijsko prakso javne televizije, ki žal dobiva vse hujše razsežnosti. Poudaril je, da niti on kot minister niti ministrstvo za kulturo v času, ko ga vodi, nista nikoli in nikdar podpirala neonacizma. Minister pravzaprav z gnusom zavrača vse totalitarizme.

Agata Tomažič: Jurčki in zajčki, narava in zdravje

OUTSIDER, 15. junij 2021 ― Splošno sprejeta resnica je, da je arhitektura preplet umetnosti in uporabnosti, in da se morajo zato arhitekti vsaj malo ukloniti namembnosti, v imenu katere rišejo zamisli za stavbe. Tudi jaz se bom v zapisu o Gospodarskem razstavišču, kjer bodo prednjačile reminiscence na vsebine paviljonov tega ali onega sejma, manj ali skoraj nič prostora pa bo… The post Agata Tomažič: Jurčki in zajčki, narava in zdravje appeared first on OUTSIDER.
Dnevi nesnovne kulturne dediščine / Days of ICH

Dnevi nesnovne kulturne dediščine / Days of ICH

SEM, 15. junij 2021 ― Slovenski etnografski muzej kot Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine stalno sodeluje z Regionalnim centrom za varovanje nesnovne kulturne dediščine JV Evrope pod okriljem Unesca s sedežem v Sofiji, Bolgarija. Center je v letošnjem letu pripravil posebno aktivnost v namene promocije elementov nesnovne dediščine posameznih držav članic imenovano Days of ICH. Tako so od 14. 6. dalje na spletni strani centra predstavljeni tudi trije elementi iz Slovenije: Lectarstvo Izdelovanje trničev in lesenih pisav ter Izdelovanje malih kruhkov in lesenih modelov. Predstavitve elementov nesnovne kulturne dediščine na spletni strani Centra. V naslednjih dneh bodo posamezni elementi nesnovne kulturne dediščine predstavljeni tudi na socialnih omrežjih Centra. Nesnovna kulturna dediščina Slovenije bo z omenjenimi vsebinami v ospredju vse do 27. junija.

ZELENI ZAKLAD – brezplačne poletne delavnice za otroke in mladino!

Ana Monro, 15. junij 2021 ― Poletje je čas za nepozabno doživetje! In najbolj naravno se je gibati, družiti, veseliti, ustvarjati in ob tem še kaj novega spoznati in se naučiti! Vse to in še več ponuja in omogoča projekt Zeleni zaklad, v okviru katerega s partnerji ob torkih, sredah in sobotah izvajamo brezplačne gibalno-ustvarjalne delavnice za otroke in mladino (6-15 ... The post ZELENI ZAKLAD – brezplačne poletne delavnice za otroke in mladino! appeared first on Ana Monro.

Končno spet nastopamo!

ŽPZ Kombinat, 15. junij 2021 ― Z veseljem objavljamo, da imamo po več kot letu dni brez nastopov zaradi epidemije koronavorusa, spet koncert. Nastopale bomo v Mariboru in sicer bomo na predvečer otvoritve festivala Lent z moškim pevskim zborom Slave Klavora obležile 100-letnico rojstva slovenske narodne herojinje Slave Klavora. Nastopamo v četrtek, 24. 6. 2021, ob 21. uri, na Rotovškem trgu […]

Slovenski umetnici na ImPulsTanzu

SiGledal Novice, 15. junij 2021 ― Slovenski umetnici Bara Kolenc in Leja Jurišić, obe ustvarjalki na področju uprizoritvenih umetnosti, sta se z umetniškim delom Brina: kinestetični spomenik (Brina: A Kinaesthetic Monument), ki sta ga ustvarili skupaj z avstrijskimi umetniki Petrom Kutinom, Mathiasom Lenzem in Patrikom Lechnerjem, uvrstili v glavni program dunajskega festivala ImPulsTanz.

Letošnji Dnevi komedije v nekoliko okrnjeni obliki

SiGledal Novice, 15. junij 2021 ― V Gledališču Celje se bodo 22. junija začeli 29. dnevi komedije, ki bi morali potekati marca, a so jih zaradi epidemioloških razmer premaknili v bolj ugoden čas. Na ogled bodo predstave po izboru selektorice Alje Predan, izbrane za lansko izvedbo festivala, ki je zaradi epidemije odpadel. Namesto predvidenih osmih predstav jih bo na sporedu le pet.
Cherry

Cherry

Koridor, 15. junij 2021 ― Cherry hodi po trnovi poti od faliranega študenta do vojaškega zdravnika v Iraku, njegova edina opora pa je ljubezen Emily. Toda po vrnitvi iz vojne se za mladeniča, ki zaradi hudega posttravmatskega stresa pade v neizbežen vrtinec drog in kriminala, prave težave šele začnejo. The post Cherry appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
še novic