ŽPZ Kombinat za vodo PROTI noveli zakona

ŽPZ Kombinat, 3. julij 2021 ― Ženski pevski zbor Kombinat podpiramo referendum o vodi in pozivamo ljudi, da se referenduma udeležimo in obkrožimo PROTI noveli zakona, ki dopušča večje, zasebne posege v naravno okolje in vodne vire. Že sosednje države kažejo nedvoumno sliko, kaj se bo zgodilo, če bo zakon stopil v veljavo. Dostop do vode mora ostati za vse, ne […]
LUKA ŠIROK: RRRRRRR

LUKA ŠIROK: RRRRRRR

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 3. julij 2021 ― Luka Širok je eden vidnejših umetnikov mlajše generacije na Goriškem. Po temeljni izobrazbi je slikar, vendar ustvarja v različnih medijih, kot so slika, risba, kolaž, print, fotografija, instalacija ali kombinacije naštetega. Svoj značilno eklektičen pristop uporablja tudi znotraj posameznega medija, v slikarstvu denimo kombinira različne tehnike (pastel, tuš, akril, olje, sprej), jezike (abstrakcija, figuralika) in sloge, instalacije pa ustvarja iz najdenih predmetov in materialov, ki jih poveže v novo celoto, včasih tako, da jih preprosto sestavi v kompozicijo, včasih pa jim doda tudi malo plastiko, ki jo izdela sam, in/ali barvo. Skozi ta pristop skuša podati avtentično podobo vsakdanjosti, ki jo zaznamuje za sodobno življenje značilen kadriran način dojemanja sveta, razpad velikih mitoloških sistemov, heterogenost etičnih in moralnih kodov, pluralizem različnih mnenj in stališč, skrajni individualizem itd. Hiter pregled umetnikovega slikarskega opusa, ki predstavlja glavnino njegovega ustvarjanja, pokaže, da so ga v različnih obdobjih delovanja pritegnile različne umetniške smeri, s podrobno analizo pa se iz tega eklektičnega konglomerata izluščijo sidrišča, okrog katerih je zgradil prepoznaven osebni slog. Prvo sidrišče, najzgodnejše in, kot se zdi, tudi najbolj osebno, je urbana ulična umetnost, predvsem grafiti in murali, od koder izhajajo nekatere likovne značilnosti njegovega sloga, denimo palimpsestnost, ploskovitost, stilizacija, uporaba popkulturnih znakov in likov, ne nazadnje tudi spreja kot tehnike. Vendar je skoraj bolj kot skupne likovne značilnosti pomembna notranja vez s tem načinom izražanja, saj mu podobno kot uličnim umetnikom predstavlja prostor svobode, samoizražanja in komunikacije, pa tudi družbene kritike, uporništva in subverzije. Drugo sidrišče, ki je vplivalo na oblikovanje umetnikovega sloga, je šolanje v Italiji, najprej na umetniškem liceju v Gorici in kasneje na akademiji v Benetkah, pa tudi sodelovanje v različnih umetniških inici

Dve pesmi

Vrabec Anarhist, 3. julij 2021 ― kabli za elektriko kabli za kitaro nedokončane stopnice iz katerih je Gogi brez luči padel dva štuka nižje in jo po neki božji milosti odnesel brez praske The post Dve pesmi first appeared on Vrabec Anarhist.

Matevž Granda: Ograje

OUTSIDER, 3. julij 2021 ― V eni od knjig iz serije Štoparski vodnik po galaksiji avtorja Douglasa Adamsa, glavni junak Arthur Dent naleti na človeka, ki se je ogradil z zidom. To je naredil zato, ker je na drugi strani zidu norišnica. Torej ves svet je nor, le tisti človek je živel v normalnosti znotraj zidu. S svetom na drugi… The post Matevž Granda: Ograje appeared first on OUTSIDER.

REKA SEDMERIH IMEN spet očarala!

Ana Monro, 3. julij 2021 ― V petek, 2.7., je festivalski program Ane Desetnice 2021 v Ljubljani sklenila nova uprizoritev interaktivnega interdisciplinarnega umetniškega spektakla Reka sedmerih imen, ki je kljub pozni uri pritegnila in očarala mnoge obiskovalce. Hvala vsem, ki ste se nam pridružili in se vidimo jeseni, ko sledi nadaljevanje projekta.   VEČ INFORMACIJ         The post REKA SEDMERIH IMEN spet očarala! appeared first on Ana Monro.

DRUŽINSKI DAN na ANI DESETNICI v Ljubljani! (2.7.)

Ana Monro, 3. julij 2021 ― Festival Ana Desetnica ima poleg umetniške tudi močno družbeno komponento. V zadnjih letih naj jo pomagata udejanjati Drago Zadnikar, ki z igrami in igrali, izdelanimi iz odpadnih materialov, poskrbi za zabavo za vse generacije, in Tim Car, ki peče najboljše palačinke v mestu! HVALA obema!   VEČ FOTOGRAFIJ       The post DRUŽINSKI DAN na ANI DESETNICI v Ljubljani! (2.7.) appeared first on Ana Monro.

ZELENI ZAKLAD tudi na ANI DESETNICI v Ljubljani!

Ana Monro, 3. julij 2021 ― V okviru programa 3. dne festivala Ana Desetnica 2021 v Ljubljani (2.7.) je med drugim potekala gibalna delavnica za otroke Zeleni zaklad, ki je bila zgolj en od dogodkov širšega istoimenskega projekta, ki ga to poletje vsak torek, sredo in soboto izvajamo v sodelovanju s športno-kulturnim društvom Gibatorij, OŠ Franca Rozmana Staneta in šolo brazilske ... The post ZELENI ZAKLAD tudi na ANI DESETNICI v Ljubljani! appeared first on Ana Monro.

Prvo gostovanje ANE DESETNICE v LOGATCU!

Ana Monro, 3. julij 2021 ― V izjemno čast, ponos in veselje nam je, da se je letos naši Desetničarski družini pridružil Logatec – po volji in na željo njegovih prebivalcev, ki so izglasovali, da se program mednarodnega festivala uličnega gledališča uvrsti v participatorni del občinskega proračuna. V okviru tega so si lahko v petek, 2.7., ogledali interaktivno ekološko predstavo Zadnji ulov, ... The post Prvo gostovanje ANE DESETNICE v LOGATCU! appeared first on Ana Monro.

Stena senc zmagovalka 15. Festivala gorniškega filma

Misli, 3. julij 2021 ― Poljski film Stena senc, zgodba o šerpovski družini, ki se pridruži odpravi v deviško vzhodno steno Kumbakarne, je veliki zmagovalec 15. Festivala gorniškega filma. Prvič v zgodovini festivala pa sta med nagrajenimi tudi kar dva slovenska filma: najboljši plezalni film je 360 Ascent, častno pohvalo žirije pa prejel film Sinovi burje.

Grand finale ANE DESETNICE 2021 v LJUBLJANI! (3.7.)

Ana Monro, 3. julij 2021 ― Poroka v naglici, eko in zračni cirkus, bog bobna in mojster plesa, plinske maske, QR kode in selfi poze, ptičji spevi, tjulni in pingvini, klovnovski rock’n’roll žur, kantata odbitosti ter rituali združevanja in gibalna osvoboditev. Vse to in še več bo zadnji festivalski dan v Ljubljani (3.7. od 18.00) postregla Ana Desetnica 2021. Pridružite se ... The post Grand finale ANE DESETNICE 2021 v LJUBLJANI! (3.7.) appeared first on Ana Monro.

Žiga Divjak: Politične odločitve imajo konkretne posledice in konkretne žrtve (intervju)

SiGledal Novice, 3. julij 2021 ― Predstava Gejm v režiji Žige Divjaka, ki prevprašuje vlogo in odgovornost Slovenije in njene mejne politike za življenje in usodo ljudi na begu, je velika zmagovalka Borštnikovega srečanja. Divjak je v pogovoru spregovoril o tem, da se t.i. gejm nadaljuje, kot je dejal, pa imajo "politične odločitve konkretne posledice in konkretne žrtve".

Katarina Gomboc Čeh: Težave introverta

OUTSIDER, 3. julij 2021 ― Pred nekaj dnevi je pogovor med mojimi in moževimi starši nanesel na spomine iz vojske. Mama se je pošalila, da oče spet govori o vojski, o kateri je govoril že z očetom svojega drugega zeta, čeprav o njej sicer govori redko ali nikoli. Na to ji je on odgovoril, da pač govori o nečem, kar… The post Katarina Gomboc Čeh: Težave introverta appeared first on OUTSIDER.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 3. julij 2021 ― Pri Mladinski knjigo so izdali nova prevoda dveh kultnih književnih del - Travniške kronike Nobelovega nagrajenca Iva Andrića ter Tolstojevo Vojno in mir, pri KUD Police Dubove pa je izšla knjiga V deželi nevernikov Jaceka Dukaja. Pod okriljem zavoda Mesto žensk so medtem izdali turistični vodnik Po svoji poti: 25 izletov po zgodovini žensk.

Izstopajoča, odlična in angažirana igralka

SiGledal Novice, 3. julij 2021 3. julija 1974 se je v Kranju rodila igralka Vesna Slapar, ki je bila kot otrok »zelo glasna in zgovorna punca«. Po diplomi na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo se je zaposlila v Prešernovem gledališču Kranj, ki mu ostaja zvesta še danes, ob tem pa je prepričana, da je »provincialnost zgolj v glavi«. Na odrskih deskah pogosto stoji s soimenjakinjama, ki sta prav tako članici igralskega ansambla PGK.
1949 Rakek – Razvoj športa po letu 1945 -VI Nogomet 2/2

1949 Rakek – Razvoj športa po letu 1945 -VI Nogomet 2/2

Stare slike (Cerknica), 3. julij 2021 ― Izkaznica številka 4865, Doreta Breclja iz leta 1951. Golman brez strahu, ki se ni »šparal« kot se temu reče. Domači igralci so se ob njegovih obrambnih paradah spoštljivo umaknili na varno razdaljo, igralci gostujočih moštev pa so večkrat okusili trdo posredovanje Doreta. Seveda, pa so mnogokrat to posredovanje občutila tudi Doretova rebra. Vrli srčni fantje, […]

ANA DESETNICA v Ljubljani (3. dan)!

Ana Monro, 3. julij 2021 ― Ana Desetnica 2021 je 3. festivalski dan (2.7.) pripravila še daljši in še bolj pester program, kot v preteklih dneh, ki je poleg nove ”učne ure” o škodljivosti mobilnih naprav, zabavnega popotovanja skozi literarne klasike, dveh edinstvenih koncertov, priprav na olimpijske igre, uličnega kviza, popotovanja od pekla do raja ter srečanja ženske in moškega, časa, ... The post ANA DESETNICA v Ljubljani (3. dan)! appeared first on Ana Monro.
Rusija v tekmi z ZDA za snemanje filma v vesolju

Rusija v tekmi z ZDA za snemanje filma v vesolju

Misli, 3. julij 2021 ― Šest desetletij po tem, ko je Sovjetska zveza kot prva poslala v vesolje človeka in s tem dobila eno pomembnih bitk hladne vojne, Rusija ponovno tekmuje z ZDA. Na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) bodo namreč 5. oktobra izstrelili igralko Julio Peresild in režiserja Klima Šipenka, da bi tam pred Američani posneli prvi film v zemljini orbiti.
še novic