LUD Literatura z novim natečajem za izvirni slovenski roman

LUD Literatura z novim natečajem za izvirni slovenski roman

Misli, 16. avgust 2021 ― Pri LUD Literaturi so prvič razpisali natečaj za roman, s katerim želijo privabiti več romanopiscev v zbirko Prišleki, ki si je v 20 letih izhajanja utrdila ime prepoznavne literarne zbirke. Svoj roman lahko avtorji pošljejo do vključno srede, 15. septembra, so sporočili iz LUD Literature.

Dora Šandor na Odru mladih

Štajerski tednik, 16. avgust 2021 ― Gorišničanka Dora Šandor, talentirana mlada pevka, glasbenica, skladateljica, tudi uspešna likovnica, ilustratorka, lanska zmagovalka projekta Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo v starejši kategoriji, uspešno nadaljuje svojo pevsko in glasbeno pot. Letos je s svojimi glasbenimi prijatelji navdušila na zaključnem koncertu Odra mladih na Slovenskem trgu, ki je že stalnica mladih glasbenih in pevskih talentov mednarodnega glasbenega festivala Arsana.

Ptuj: Hotel Mitra z edinstveno kulturno zgodbo

Štajerski tednik, 16. avgust 2021 ― Hotel Mitra piše edinstveno kulturno zgodbo hotela v starem ptujskem mestnem jedru. Že odkar stoji, je imel pomembno vlogo v zgodovini najstarejšega slovenskega mesta. Tu se je pražila prva ptujska kava, najuglednejši ptujski hotel pa je bil že v 19. stoletju, takrat še z imenom Osterberger v nekdanji Gosposki ulici (danes Prešernovi ulici). V njem so se snovali tudi prvi smelejši turistični načrti Ptuja. Tudi prvi društveni sestanki novoustanovljenega Olepševalnega društva Ptuj leta 1886 so potekali v njegovih prostorih. Nadvse pomembna pa je vloga hotela Mitra tudi danes v povezovanju s kulturno dediščino in festivalsko ter drugo ponudbo.

Knjižnica Ormož: »Deca fküp na knižni küp«

Štajerski tednik, 16. avgust 2021 ― Zadnja dva tedna počitnic zaposleni iz Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož pripravljajo dopoldanska dvourna druženja na vrtni terasi, na katera vabijo otroke od 3. leta starosti naprej. Obljubljajo raznolik program, ki bo vsekakor zanimiv tudi osnovnošolskim otrokom vse tja do 4. razreda osnovne šole.

Māris Sirmais: »Ljubim vaš čudovit slovanski vokal, čudovite naravne glasove in zelo dobro evropsko razmišljanje – v tej mešanici smo si podobni«

Naši zbori, 16. avgust 2021 ― »Pevsko tradicijo v Sloveniji zelo cenim. Vem, da skorajda vsak Slovenec prepeva v kakem zboru, pri nas je podobno. Ker… The post Māris Sirmais: »Ljubim vaš čudovit slovanski vokal, čudovite naravne glasove in zelo dobro evropsko razmišljanje – v tej mešanici smo si podobni« appeared first on Naši zbori.
Izšla je nova publikacija - Dobra jed se sama ponuja

Izšla je nova publikacija - Dobra jed se sama ponuja

SEM, 16. avgust 2021 ― Z veseljem vas obveščamo o izidu nove publikacije Dobra jed se sama ponuja: Prehrana kot nesnovna kulturna dediščina Slovenije, ki jo je izdal Slovenski etnografski muzej, ki opravlja naloge nacionalnega Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine.  V publikaciji so predstavljene enote nesnovne kulturne dediščine, ki so povezane s kulinariko in so vpisane v Register nesnovne kulturne dediščine, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo.  Knjiga je izšla v letu, ko se posvečamo obeleževanju naziva Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021. 

Odpuščanju v režiji Marije Zidar glavna nagrada festivala Dokufest

Misli, 16. avgust 2021 ― Na 20. festivalu dokumentarnih in kratkih filmom Dokufest je nagrado za najboljši dokumentarni film prejel prvenec režiserke Marije Zidar z naslovom Odpuščanje. Festivalske nagrade so podelili v soboto, žirija pa je Odpuščanje označila za "zaokrožen, pametno narejen, prepričljiv in zanimiv film", so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).
Glavni junak

Glavni junak

MMC Film, 16. avgust 2021 ― Človek je percepcijo sveta okoli sebe venomer razlagal s pomočjo najnovejših tehnoloških dosežkov svojega časa – v antiki z izumi za krotitev naravnih elementov, v srednjem veku s pomočjo religije, v pozneje vse bolj v skladu z znanstvenimi dognanji.

Gledališka kralja

SiGledal Novice, 16. avgust 2021 16. avgusta sta se rodila gledališka ustvarjalca, ki ju druži isti priimek. Elvira Kralj, rojena leta 1900, je bila prva igralka, ki je prejela Borštnikov prstan. Vladimir Kralj, rojen leta 1901, pa je bil pomemben gledališki teoretik, kritik, prevajalec, pisatelj in profesor.
Begunje 1970/71 – 3. razred

Begunje 1970/71 – 3. razred

Stare slike (Cerknica), 16. avgust 2021 ― Tega leta so ukinili pouk ob sobotah, česar smo se zelo razveselili. Še vedno smo pešačili v šolo in domov, postali smo bolj odrasli in nekaj najbolj neumnih nas je že začelo kaditi. Cigarete sem skrivala na dveh mestih, na poti čez Ribek pod nekim kamnom in v skladovnici drv pri Ruparjevih v Vikleči dolini. Seveda […]
Polna žlica kulture – utrinki iz gostovanja v Metliki, 13. avgust 2021

Polna žlica kulture – utrinki iz gostovanja v Metliki, 13. avgust 2021

Gornjesavski muzej Jesenice, 16. avgust 2021 ― V petek, 13. avgusta se je mesto Jesenice predstavilo Metliki v okviru projekta Polna žlica kulture.  Gornjesavski muzej Jesenice sodeluje s TICem Jesenice ter Gledališčem Toneta Čufarja, katerega ustvarjalci so v okviru gostovanja nasmejali gostitelje z igro Vozi, Miško. Metliki hvala za povabilo ter se vidimo na Jesenicah naslednjič! Dodatne utrinke najdete na Facebook [...]
še novic