Paranomal Activity franšiza (I-VI)

Paranomal Activity franšiza (I-VI)

Deseta umetnost, 23. september 2021 ― Paranormal Activity (2007) Paranormal Activity je bil leta 2007 nepričakovani filmski fenomen, ki je ponovil ravno tako presenetljiv uspeh nizkoproračunske grozljivke The Blair Witch Project osem let pred tem. In da je naključje še toliko bolj bizarno; oba filma spadata v žanr t.i. “found footage” filma oz. filma, ki je sestavljen iz “najdenih” posnetkov. To se pravi; tresoča […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Ammonite (2020)  Instant Family (2019)  Godzila 2: Kralj pošasti  Mowgli: Legend of the Jungle (2018)  +1 (2013) Copyright © Deseta umetnost [Paranomal Activity franšiza (I-VI)], All Right Reserved. 2021.
The Card Counter (2021)

The Card Counter (2021)

Deseta umetnost, 23. september 2021 ― Legendarni filmski scenarist in režiser Paul Schrader nas je nazadnje šokiral z mojstrovino First Reformed, ki se je dotikala posameznikovega notranjega konflikta z izgubo vere in splošnega smisla življenja in na podobno temačen in brezkompromisno oster način se loteva zgodbe najnovejšega filma, hipnotične noir kriminalke The Card Counter. Tokrat imamo znova opravka z molčečim in introvertiranim protagonistom Williamom Tellom […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Green Book (2018)  [Pozor, hud prizor] – Jurassic World (2015)  The Conjuring 2 (2016)  [Pozor, hud prizor] - Cat on a Hot Tin Roof (1958)  Krvavo, grozljivo in strah vzbujajoče - TOP 10 grozljivk Copyright © Deseta umetnost [The Card Counter (2021)], All Right Reserved. 2021.
Kritična Misel: Keith Haring sreča All Gas No Brakes: Skrbna razstava nemškega umetnika Sebastiana Junga

Kritična Misel: Keith Haring sreča All Gas No Brakes: Skrbna razstava nemškega umetnika Sebastiana Junga

Koridor, 23. september 2021 ― Ob takšni nasičenosti družbe z intervencijami v obliki različnih shodov in demonstracij lastna opredelitev za pripadnika neke supine namreč ni več tako preprosta. Objektivno izkušnjo Sebastiana Junga je zato mogoče doživeti kot naključni mimoidoči, potuhnjen simpatizer ali zanikovalec zanikovalcev. The post Kritična Misel: Keith Haring sreča All Gas No Brakes: Skrbna razstava nemškega umetnika Sebastiana Junga appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

ART YARD – umetnost, ki gradi skupnost!

Ana Monro, 23. september 2021 ― Med 28.9. in 2.10. bomo v čisto sveži ljubljanski soseski premierno izvedli projekt sosedskega gledališča ART YARD, ki spodbuja interakcijo in sodelovanje med stanovalci – s ciljem, da jih poveže(mo) v skupnost. Častna gostja bo Simona Savickaitė iz Litve, koordinatorka podobnega projekta We, the people, ki bo del programa Evropske prestolnice kulture Kaunas 2022. ART ... The post ART YARD – umetnost, ki gradi skupnost! appeared first on Ana Monro.

ART YARD – umetnost, ki gradi skupnost!

Ana Monro, 23. september 2021 ― Med 28.9. in 2.10. bomo v čisto sveži ljubljanski soseski premierno izvedli projekt sosedskega gledališča ART YARD, ki spodbuja interakcijo in sodelovanje med stanovalci – s ciljem, da jih poveže(mo) v skupnost. Častna gostja bo Simona Savickaitė iz Litve, koordinatorka podobnega projekta We, the people, ki bo del programa Evropske prestolnice kulture Kaunas 2022. ART ... The post ART YARD – umetnost, ki gradi skupnost! appeared first on Ana Monro.
Intervju s skupino Zmelkoow: "Besedila prepisujemo v glavnem iz uradnih listov, navodil za škropiva in horoskopov..."

Intervju s skupino Zmelkoow: "Besedila prepisujemo v glavnem iz uradnih listov, navodil za škropiva in horoskopov..."

SPRP, 23. september 2021 ― Obalna skupina Zmelkoow je uradno na sceni že od leta 1992. Znani so po svojih odštekanih in humorističnih besedilih, ki nas odklopijo od vsakdanjih skrbi, pa do tistih malce bolj sporočilnih, ki nam dajo namig za premislek. Skupina je zelo aktivna, za seboj ima številne koncerte, posnetih videospotov, prav tako pa tudi zelo obsežno ploščografijo. Sestavljajo jo: Goga Sedmak (vokali, kitara), Žare Pavletič (bas kitara), Aleš Koščak (bobni), Anuša Podgornik (klaviature, flavta, vokal) in Iztok Cergol (violina in vse ostalo). Za Slovenski Punk Rock Portal se je z vokalistom in kitaristom Gogo pogovarjala Mojca Lubej. Intervju je potekal v sproščenem tonu in stilu Zmelkoow, temu pa so primerni tudi odgovori. Uživajte! 1. Vrnimo se nazaj v leto 1992. Nadebudna družba prijateljev, takrat verjetno še gimnazijcev, se je zbrala v neki betuli in naredila bend, ki igra še dandanes.. Tako si ogromno ljudi predstavlja nastanek skupine Zmelkoow. Ali se morda motimo? Nam vi lahko poveste kaj več o tem? Bend, v katerem smo na kitare brenkali sošolci, sem imel že v osnovni šoli. S prehodom v srednjo smo se malo porazgubili in sem začel iskati novo ekipo. Med likanjem rjuh v čistilnici, kjer sva slučajno skupaj delala preko študentskega, je Žare omenil, da je basist; kar je bila milo rečeno zelo nesamokritična izjava … Ampak glede na to, da sva se v debatah ob pivu ujela, sva začela nekaj ropotati in iskala/menjavala ostale člane, dokler se nismo našli »tapravi«. Pa tudi Žare se je sčasoma naučil igrati bas. 2. Od kod ideja za ime? Ko smo se pred izdajo prve plošče odločili, da se bomo iz Bajonet preimenovali v nekaj manj krvavega, smo imeli interni »natečaj« - vsak je prispeval nekaj idej in Zmelkoow, kar je ime stripovskega ptiča, ki sem ga risal kot mulc, in drvi in pušča za sabo tisti »oooow…«, je zmagal. Najbrž, ker je hiter in ima svetlečo čelado. 3. Kako nastajajo vaše pesmi? Kako nastajajo vaša besedila? Od kje ideje? Besedila prepisujemo v glav

Združenje filmskih snemalcev Slovenije podelilo nagrade iris

Misli, 23. september 2021 ― V Slovenski kinoteki je Združenje filmskih snemalcev Slovenije v sredo zvečer podelilo strokovne nagrade iris za dela, ki so bila premierno prikazana v kino distribuciji, ali v TV programu v lanskem letu. Nagrade so podelili v petih kategorijah, Marjanu Jelnikarju pa so posthumno namenili nagrado za izjemen doprinos na področju filmske fotografije.

Sluhodvod: Boštjan Perovšek, Tjaša Pureber - Šepet vrčev (4.10.2021 20:00)

Španski borci, 23. september 2021 ― Projekt “Šepet vrčev (Whispering Bowls)” se ukvarja z zvočnim dojemanjem razmerja med umetnim in naravnim, med realnim in fiktivnim in med svobodo posameznika in kontroliranjem oz. omejevanjem te svobode. Pri realizaciji uporablja posneta arhivska besedila, posneta besedila na podlagi generatorja besedil, elektroakustično obdelavo besedil, pretvorbo črkovnega materiala besedil v znakovni MIDI zapis in zbiranja podatkov gibanja posameznikov, pretvorjenih v MIDI zapis. Besedilom...

Razpotja 44: Nacionalna država

Razpotja, 23. september 2021 ― Naslovnica: Adrijan Praznik Uredništvo DRŽA(VA) Predvsem gre za vprašanje drže. Recimo: strumna drža, resen pogled naravnost predse s fokusom na horizontu, orošeno oko, roke so sklenjene na hrbtu, pripravljene na salutiranje. Ali pa: ravno tako strumno, morda še malo bolj izbočenih prsi, le da z jeznim obrazom in pogledom, roka (ali obe) je dvignjena v pest, nemara še z iztegnjenim sredincem. To sta dve ekstremni, toda kar tipični drži ljudi, ko se je treba opredeliti do nacionalne države. Ta dvoznačnost države je v resnici notranja, izhaja že iz samega pojma. Namreč, nacionalna država si je svoj status samoumevnosti pridobila na podlagi tega, da je naravna. The post Razpotja 44: Nacionalna država appeared first on Razpotja.

18. Sovretov pohod

Kamra.si, 23. september 2021 ― 18. Sovretov pohod, v soboto, 2. oktobra 2021 Vabljeni na tradicionalni pohod v rojstno vas Šavna Peč hrastniškega rojaka, filologa, humanista in prevajalca antičnih del Antona Sovreta   Štartni mesti: 8:30: tik za železniško postajo Hrastnik (približno 1 ura hoje) 8:00: pri športni dvorani Dolanka na Dolu pri Hrastniku (približno 1 uro in pol hoje). Na cilju bo organiziran kratek kulturni program ob 10.30h. Slavnostna govornica: Tanja Petrič, literarna kritičarka, prevajalka, urednica in moderatorka, predsednica društva Slovenskih književnih prevajalcev.   Štartnina: 5 eur za pohodnike, starejše od 15 let, 1 eur za mlajše od 15 let. Štartnina vključuje malico.   Pohod je na lastno odgovornost in ob vsakem vremenu. Udeležba je možna pod t. i. PCT pogojem. Vljudno vas prosimo, da upoštevate priporočila NIJZ. S seboj imejte zaščitno masko in med seboj vzdržujte varnostno razdaljo. Na prireditvi upoštevajte navodila organizatorja.   Informacije: 03 56 42 378 (KRC Hrastnik)   Pohod organizirajo: Občina Hrastnik, Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik, Turistično informacijski center Hrastnik, KRC Hrastnik, Turistično društvo Hrastnik, Planinsko društvo Dol pri Hrastniku.   Vir: https://www.facebook.com/knjiznicaantonasovreta.hrastnik

To noč sem jo videl po znamenitem romanu Draga Jančarja v režiji in dramatizaciji Janeza Pipana

SiGledal Novice, 23. september 2021 ― Stara dvorana Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 24. septembra 2021, prizorišče premiere To noč sem jo videl, brezčasne zgodbe o času, ki nekatere spremeni v ljudi, nekatere pa v pošasti. Odrska postavitev romana To noč sem jo videl je eden najambicioznejših umetniških projektov v zgodovini samostojne Slovenije. Nastal bo kot koprodukcija Drame SNG Maribor, dunajskega Burgtheatra, Jugoslovenskega dramskega pozorišta Beograd in Cankarjevega doma Ljubljana.

Linhart letos prinaša aktualne, a humorja polne predstave

Notranjsko primorske novice » Kultura, 23. september 2021 ― Linhart letos prinaša aktualne, a humorja polne predstave Featured Postojna – V Postojni se danes ob 16. uri s predstavo Dušana Kovačeviča Vozi Miško v izvedbi Gledališča Toneta Čufarja Jesenice začenjaj 59. Linhartovo srečanje, festival ljubiteljskih gledaliških skupin Slovenije. Do sobote zvečer, ko bodo podelili nagrade matiček, bo v kulturnem domu na ogled sedem predstav v tekmovalnem delu in ena v spremljevalnem. Ogled bo brezplačen, za vstop v dvorano pa morajo obiskovalci izpolnjevati pogoje PCT. Na srečanju bo organizator, javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD) podelil še Linhartove listine in plakete za leti 2019 in 2020 in jubilejno zlato priznanje. Laurent Baffie: Resno moteni, Šentjakobsko gledališče Ljubljana Foto: Bor Slana Linhartovo srečanje je prikaz najboljših gledaliških predstav v izvedbi odraslih ljubiteljskih gledaliških skupin iz Slovenije in zamejstva. Lani je zaradi epidemije odpadlo, letos pa se vrača v Postojno. »Le najvztrajnejšim in najiznajdljivejšim je v, za ljubiteljsko gledališče izrazito neugodnih razmerah, ki jim je botrovala pandemija koronavirusa v zadnjih dveh sezonah, uspelo pripraviti in ohraniti predstave žive,« pravi vodja festivala Jan Pirnat. »Vse predstave, ki so sodelovale v izboru, si zaradi zgoraj omenjenega zaslužijo prav posebno priznanje. Skupine so namreč med dolgotrajno prekinitvijo kulturnega in družabnega življenja ohranile ustvarjalni naboj in zdravo mero zagrizenosti ali bolje rečeno zaljubljenosti v gledališče.« Predstave so na zavidljivi ravni Letošnje srečanje prinaša žanrsko raznolike ter scenografsko in kostumografsko dodelane predstave. V tekmovalnem delu se bo predstavilo sedem predstav, ki jih je selektor, režiser Miha Golob, izbral izmed 32 prijavljenih. Izbor je tokrat izjemoma potekal na podlagi ogleda videoposnetkov. »To je bilo svojevrsten izziv, saj si kakovostno produkcijo lahko privoščijo le profesionalna gledališča, medtem ko ljubiteljsko gledališče nima ne sredstev ne te

Terra Sancta 1910, fotografska razstava na Gradu Negova

SEM, 23. september 2021 ― Fotografska razstava TERRA SANCTA 1910 s fotografijami Petra Nagliča, ki jo je pripravil Muzej krščanstva na Slovenskem v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem, in je bila prvič na ogled leta 2013 v Stični, od takrat pa je že večkrat gostovala po Sloveniji, tokrat gostuje v Negovi. Lepo vabljeni na ogled med 18. septembrom in 31. oktobrom 2021. O največjem romanju Slovencev v Sveto deželo v mesti Jeruzalem in Betlehem je ohranjenih veliko zapisov, prek sto Nagličevih fotografij pa predstavlja edini fotografski vir o tem zanimivem poglavju iz slovenske zgodovine pred natanko 110 leti. Veliko romanje v Sveto deželo se je pričelo v petek, 2. septembra 1910, ko je iz Trsta odplula ladja Tirol s 540 romarji. Med njimi je bil tudi romar s številko 50. To je bil Peter Naglic iz Šmarce pri Kamniku, ki je poleg osebne prtljage vzel s seboj še fotografsko opremo. Vestno dokumentiral celotno pot po Sveti deželi, prve posnetke pa je naredil že v Trstu. Avtor razstave je dr. Marko Frelih, kustos SEM.  
še novic