Beletrinin trubadur Goran Vojnović

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 14. november 2022 ― V Tednu splošnih knjižnic, ki letos z raznolikimi dogodki v splošnih knjižnicah po vsej Sloveniji poteka od 14. do 18. novembra, smo naše praznovanje začeli s pogovorom s pisateljem, režiserjem, scenaristom in kolumnistom Goranom Vojnovićem, ki je trinajst let po prvencu Čefurji raus! predstavil njegovo nadaljevanje, roman Đorđić se vrača. Marko je v prvem delu zgodbe izstopil z vlaka na železniški postaji Visoko v Bosni. V desetih letih odsotnosti pa so se stvari spremenile, ne le v Bosni, zaznamovani z nacionalizmom in vojnimi travmami, tudi na Fužinah Marko nima več ...
Lahkotnost zamisli

Lahkotnost zamisli

Odzven, 14. november 2022 ― Misli je intimna in osebna plošča, na meji iskrene izpovedi Damjana Manevskega, ki nas z blagim, a neposrednim petjem ter s prefinjenimi in igrivimi kitarskimi pasažami odpelje v vrtinec svojih zamisli.

Začelo se je novo poglavje REKE SEDMERIH IMEN! (11.&12.11.)

Ana Monro, 14. november 2022 ― Reka sedmerih imen je interdisciplinaren umetniški projekt, v katerem smo povezali urbano umetnost, znanost in javni prostor. Razvijamo ga od leta 2020, pri čemer je v prvi fazi nastala predstava z naslovom Legenda o nastanku Ljubljanice (premiera septembra 2020), v drugi fazi smo izdali istoimensko knjižico (maj 2021), ki so jo zgodovinarji označili za pomemben doprinos ... The post Začelo se je novo poglavje REKE SEDMERIH IMEN! (11.&12.11.) appeared first on Ana Monro.
Viktorinov večer v čast Jakobu Emeršiču

Viktorinov večer v čast Jakobu Emeršiču

Štajerski tednik, 14. november 2022 ― Na novembrskem Viktorinovem večeru so se ob izdaji zbirke Spominjanja spomnili pokojnega Jakoba Emeršiča, višjega bibliotekarja, bibliografa, diplomanta svetovne književnosti in literarne teorije, pesnika, literata, zgodovinarja in prevajalca, ki je umrl pred desetimi leti.
Trikotnik žalosti

Trikotnik žalosti

MMC Film, 14. november 2022 ― S Trikotnikom žalosti, ki je osvojil zlato palmo, se švedski mojster družbene satire Ruben Östlund prvič podaja v svet angleško govorečega filma, a kljub temu ostaja na "domačem terenu" z zgodbo o plovbi luksuzne križarke, ki se spremeni v nočno moro.
Cerkev sv. Nikolaja v Sorici

Cerkev sv. Nikolaja v Sorici

Loški muzej, 14. november 2022 ― Opise izbrane cerkvene stavbne dediščine na temo župnih cerkva na Loškem začenjamo s cerkvijo sv. Nikolaja v Sorici, ki je prvič omenjena v urbarju iz leta 1501, v drugi polovici 17. stoletja pa je dobila današnji baročni izgled s tipično grbasto streho in čebulastim zvonikom.

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko z ekipo na obisku v Prekmurju

Ministrstvo za kulturo, 14. november 2022 ― Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko se je bila 11. novembra na regijskem obisku v Prekmurju. Obiskala je gradbišče Enote za Prekmurje – Pokrajinski arhiv Maribor in Pomurski muzej Murska Sobota ter se skupaj z vršilko dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za razvoj kulturnih politik Tjašo Pureber udeležila okrogle mize Ustvarjalnost na robu.
TZUSSS v etru

TZUSSS v etru

Radio Študent, 14. november 2022 ― TZUSSS predstavlja sodelovanje med duom trobente in harmonike, ki ga sestavljata Silvan Schmid in Tizia Zimmermann, ter Urško Savič.
ZNANE NOMINIRANKE IN NOMINIRANEC ZA NAJBOLJŠI LITERARNI PRVENEC 38. SLOVENSKEGA KNJIŽNEGA SEJMA

ZNANE NOMINIRANKE IN NOMINIRANEC ZA NAJBOLJŠI LITERARNI PRVENEC 38. SLOVENSKEGA KNJIŽNEGA SEJMA

Društvo slovenskih pisateljev, 14. november 2022 ― ZNANE NOMINIRANKE IN NOMINIRANEC ZA NAJBOLJŠI LITERARNI PRVENEC 38. SLOVENSKEGA KNJIŽNEGA SEJMA Žirija v sestavi Suzana Tratnik (predsednica), Nada Breznik in Borut Gombač je med knjigami, ki so prispele na razpis, izbrala sledeče nominiranke in nominiranca za nagrado literarni prvenec 38. Slovenskega knjižnega sejma: Ajda Bračič: Leteči ljudje (LUD Literatura, 2022) Adriana Kuči: Ime mi […]
Lenart J. Kučić za STA: Mediji so zelo avtohtoni, vsak je zgodba zase

Lenart J. Kučić za STA: Mediji so zelo avtohtoni, vsak je zgodba zase

Misli, 14. november 2022 ― Bivši novinar Lenart J. Kučić je v kabinet ministrice za kulturo prišel na mesto svetovalca za medije po tem, ko se je aktualna koalicija zavezala, da bo posegla tudi v medijsko zakonodajo. Kot je povedal za STA, je pri prenovi medijske zakonodaje treba upoštevati več vidikov, tudi evropski okvir. "Mediji so zelo avtohtoni, vsak je zgodba zase."
še novic