Še druga delavnica s Petro Grassi

Naši zbori, 26. november 2022 ― 7. delavnica Slovenia cantat 2022: SANJAVA PRIPOVED II Skladbe za dekliške zbor (srednje zahtevne) MENTORICA:  Petra Grassi (Slovenija/Italija) 2. in 3. decembra… The post Še druga delavnica s Petro Grassi appeared first on Naši zbori.
Reportaža: Ne lučke, ampak Pankrti za začetek adventa v Zagrebu!

Reportaža: Ne lučke, ampak Pankrti za začetek adventa v Zagrebu!

SPRP, 26. november 2022 ― V priznanem zagrebškem klubu KSET se je 25. novembra 2022 zgodil prav poseben večer. Namreč omenjeno prizorišče je bilo priča prve postaje Pankrtov na njihovi turneji po ex-YU regiji in ob 45 obletnici obstoja zasedbe. Koncert je sledil razprodanem oktobrskem jubileju v ljubljanski Hali Tivoli. Koncert so otvorili punk´n´rollerji Saša 21. Gre za trio s kitaristom in vokalistom Saletom Verudo na čelu, ki je pustil pečat tudi pri legendarnih KUD Idijoti. »Pulski ramonsi« so štartali precej energično, kot se za glasbo tega kova tudi spodobi. Vendar je bilo zbrano občinstvo na začetku še relativno zadržano, tako da je mogoče bila škoda, da niso omenjeni nastopili kot direktna uvertura pred nastopom Pankrtov. Pa vendar, Sale je tudi »Kratko i konkretno« komuniciral s publiko, ki se je razživela ob omejeni pesmi. Nastop je po občutku sodeč hitro švignil skozi, mogoče zaradi krajšega programa ali pa je bil ta proti koncu vedno bolj pritegljiv in zazibljiv (op. p. zibati se, premikati se). Kot drugi so na oder stopili ljubljanski Bogunov. Žanrsko bi jih lahko umestili v novi val. Dejal bi, da če bi festival Novi Rock danes še vedno obstajal, bi jih verjetno povabili zraven. Nastop so »izkoristili« tudi za promocijo pravkar izdanega albuma »Dolazimo v miru« (Dallas Records), njihovega drugega po vrsti. Besedila imajo v srbo-hrvaščini, pesmi pa so bile odigrane z veliko mero energične čustvenosti, bolj sicer drugo kot prvo. Vokalist in artist besedil Ognjen Zeljić je sicer izpovedal nekaj svojih zgodb, ki so bile lepo zapakirane v celotno glasbeno strukturo nastopa benda. In na koncu še njihova častna naloga, napoved vrhunca večera s Pankrti. Pankrti. O njih je bilo napisanega že ogromno. Njihov vpliv je (še) živ in predvsem žilav, ki drži pokonci marsikatero zadevo, ko jih spremljaš in poslušaš njihove »Z-e K-a pank« hite. Da so Pankrti že na odru so nas »obvestili« obiskovalci, ki so trumoma drli iz pred-vhoda v dvorano kluba. Ob njihovem nastopu se

Sprevržena oblast in adijo, november

Vrabec Anarhist, 26. november 2022 ― Rada bi imela realno sliko Ljubljane v oblasti ZJ. Število brezposelnih in prekarno zaposlenih, tudi tistih z najvišjo izobrazbo, konkreten statističen prikaz ljudi, ki živijo pod pragom revščine in njihove strukturno podprte možnosti za trajen izhod iz nje. The post Sprevržena oblast in adijo, november first appeared on Vrabec Anarhist.

Sprevržena oblast in adijo, november

Vrabec Anarhist, 26. november 2022 ― Rada bi imela realno sliko Ljubljane v oblasti ZJ. Število brezposelnih in prekarno zaposlenih, tudi tistih z najvišjo izobrazbo, konkreten statističen prikaz ljudi, ki živijo pod pragom revščine in njihove strukturno podprte možnosti za trajen izhod iz nje. The post Sprevržena oblast in adijo, november first appeared on Vrabec Anarhist.

Čuj, fuj!

Urbani (Jaša Lorenčič), 26. november 2022 ― V uri pa pol je bilo konec. Fertig. Dvajset let čakanja? Za poldrugo uro šusa? Ja. Ura pa pol in – zdravo. Gótovo, ajde, seos, hvala, se vi’imo. Ampak to je bila poldruga ura, v katero je bilo speštano… Vse. V polnem Štuku. Z Alo!Stari. Tistim bandom, ki je prehitro prišel prepozno. Ampak ko je […] The post Čuj, fuj! appeared first on Urbani.
Loterija za Plečnikov stadion

Loterija za Plečnikov stadion

OUTSIDER, 26. november 2022 ― Naprodaj je Plečnikov stadion. Svoj del je namreč državi v odkup ponudil večinski lastnik, poslovnež g. Pečečnik. Kot je nedavno povedal v intervjuju za Delo (povezava), je njegova namera o prodaji že nekaj časa na mizi Ministrstva za kulturo. S prejšnjim ministrom je namreč dosegel dogovor, vendar tik pred volitvami. Da podpis pogodbe ne bi […]

Prosto delovno mesto strokovnega programskega delavca – organizatorja

Glasbena mladina, 26. november 2022 25. november 2022 Zveza Glasbene mladine Slovenije, zveza društev v javnem interesu, razpisuje prosto delovno mesto strokovnega programskega delavca – organizatorja. Opis del in nalog: Strokovni programski delavec – organizator deluje v stalni navezi z vodjo in producentom programov ter vodjo strokovne službe; – skrbi za organizacijo in izvedbo programov, posebej pripravljenih za izobraževanje mladega občinstva, […] The post Prosto delovno mesto strokovnega programskega delavca – organizatorja first appeared on Glasbena mladina Slovenije.

V mariborskem Baletu Madame Bovary Valentine Turcu

SiGledal Novice, 26. november 2022 ― Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo danes premierno izvedel dramski balet Madame Bovary v koreografiji in režiji Valentine Turcu. Delo je nastalo po motivih istoimenskega romana Gustava Flauberta z odlomki iz glasbenega opusa Frederica Chopina, Philipa Glassa in še nekaterih drugih skladateljev.

Roman Rozina: Sto let slepote

Koridor, 26. november 2022 ― Ambiciozno delo, ki sloni na ozadju družbenih gibanj in prostorske danosti Zasavja. The post Roman Rozina: Sto let slepote appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

V mariborskem Baletu Madame Bovary Valentine Turcu

Misli, 26. november 2022 ― Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo danes premierno izvedel dramski balet Madame Bovary v koreografiji in režiji Valentine Turcu. Delo je nastalo po motivih istoimenskega romana Gustava Flauberta z odlomki iz glasbenega opusa Frederica Chopina, Philipa Glassa in še nekaterih drugih skladateljev.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 26. november 2022 ― Pri založbi Sanje je izšla knjiga Umor Kristusa - Čustvena kuga človeštva Wilhelma Reicha, pri Mladinski knjigi pa knjiga Veronike Podgoršek Dama - Celostni vodnik za sodobno žensko. V založništvu Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML) je izšla slikanica Sivko na potepu po Plečnikovi Ljubljani avtorica Eme Marinčič in ilustratorke Nuše Jurjevič.
Pred stoletjem rojstvo očeta stripov Snoopy in Mulčki

Pred stoletjem rojstvo očeta stripov Snoopy in Mulčki

Misli, 26. november 2022 ― Zgolj ime Charles M. Schulz verjetno marsikomu ni znano. Skoraj vsi pa poznajo njegove junake, Charlieja Browna, Snoopyja, Lucy, Sally, Linusa in njihove številne prijatelje. To so Mulčki, v originalu Peanuts, svetovno znani stripovski junaki. Schulz se je rodil pred sto leti na današnji dan, 26. novembra.
še novic