Kulturni molk – primer upora slovenskega naroda in njegova podobnost z današnjim uporom iranskega naroda

Vrabec Anarhist, 28. december 2022 ― Iranska plezalka Elnaz Rekabi je prvič po revoluciji tekmovala brez pokrivala, zaradi česar je to bilo verjetno njeno zadnje športno tekmovanje. Izražanje kulturnega molka je postalo zlasti opazno na športnih igriščih. The post Kulturni molk – primer upora slovenskega naroda in njegova podobnost z današnjim uporom iranskega naroda first appeared on Vrabec Anarhist.

Je kdo videl starko s srebrnim očesom?

Vrabec Anarhist, 28. december 2022 ― Kratek roman Ženska s srebrnim očesom Katarine Marinčič, je spisan v maniri njenih prejšnjih romanov. Gre za umetelen in slogovno dodelan roman, ki je poln aluzivnih odvodov, introspekcij in poetičnih opisov. The post Je kdo videl starko s srebrnim očesom? first appeared on Vrabec Anarhist.

V besedo ujeti nastajajoči svet

Vrabec Anarhist, 28. december 2022 ― Vendar domet romana ni v osrednjem ljubezenskem zapletu s tragičnimi posledicami za vse vpletene, temveč v orisu surove povojne atmosfere delavskega predmestja, katerih resnične dogodke oz. fragmente iz otroštva Jančar znova, v prepoznavni maniri, subtilno preplete s fiktivnimi dogodki in svetopisemskimi motivi. The post V besedo ujeti nastajajoči svet first appeared on Vrabec Anarhist.

Ocena zbirke Gregorja Kosija »Porini me v kader«

Vrabec Anarhist, 28. december 2022 ― Tako kot že prej v pesniških zbirkah Fragmenti odseka B: primer Stalker in Mik Mik, Kosi v pričujoči zbirki nadaljuje s kritiko duha sodobnega časa pa tudi s samoironično analizo eksistencialnih občutij tesnobe, žalosti, jeze in nemoči. The post Ocena zbirke Gregorja Kosija »Porini me v kader« first appeared on Vrabec Anarhist.

Srečanje s KAČJO KRALJICO na ANI MRZLI! (27.12.)

Ana Monro, 28. december 2022 ― V torek, 27.12., so se na Vojašniškem trgu v Mariboru – v okviru programa zimskega mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Mraz, ki tamkaj že vrsto let gostuje pod imenom Ana Mrzla – odvila Srečanja v času oziroma veliki pohodni ulični spektakel po motivih ljudske pripovedke o Kačji kraljici. Toda bil(o) je več kot to! Bil(o) je namreč ... The post Srečanje s KAČJO KRALJICO na ANI MRZLI! (27.12.) appeared first on Ana Monro.

ANA MRAZ v Ljubljani, 2. dan – FOTO! (27.12.)

Ana Monro, 28. december 2022 ― Drugi festivalski večer v Ljubljani (27.12.) je pripoved za dober večer ”častila” Jožica Hribar. Mismo Nismo so nas povabili v svoj cirkuški kabaret, Tomaž Lapajne Dekleva je ”(z)režiral” edinstveno interpretacijo Lepe Vide, za zaključek pa je dobesedno zažgal Flame Rain Theatre. Prisrčno vabljeni na ulice še do 30.12.!   FOTOGALERIJA PROGRAM         The post ANA MRAZ v Ljubljani, 2. dan – FOTO! (27.12.) appeared first on Ana Monro.
Aleksander Vujović: Veliko majhno stanovanje

Aleksander Vujović: Veliko majhno stanovanje

OUTSIDER, 28. december 2022 ― Pred časom smo objavili prenovno minimalnega stanovanja v središču Ljubljane, ki jo je zasnoval arhitekt Aleksander Vujović tako, da je s spretnim preigravanjem multifunkcionalne opreme po vsej višini prostora na 25 kvadratnih metrih ustvaril udoben dom za mladi par v prvi osebi dvojine (povezava). Ta isti mladi par, ki nastopa tudi v vlogi investitorjev, je […]
DESSA: Skupaj znamo najbolje – slovenski inženirsko-arhitekturni dosežki

DESSA: Skupaj znamo najbolje – slovenski inženirsko-arhitekturni dosežki

OUTSIDER, 28. december 2022 ― V galeriji DESSA je trenutno na ogled razstava Skupaj zmoremo najbolje: slovenski inženirsko-arhitekturni dosežki, ki v ospredje postavlja inženirsko-arhitekturne dosežke slovenskih avtorjev nastalih v zadnjih šestdesetih letih v Sloveniji in tujini. Kuratorke Kristina Dešman, Maja Ivanič, Špela Kuhar, Špela Nardoni Kovač, Vesna Perovnik, Damijana Zaviršek Hudnik so temo predstavile sistematično – v uvodniku obiskovalca seznanijo […]
Zanimivi programi za DOS – 3.del

Zanimivi programi za DOS – 3.del

Računalniški muzej, 28. december 2022 ― Zanimivih programov nam še ni zmanjkalo! Objavljamo še zadnji tretji sklop slovenskih programov za DOS. Našli smo: MS-DOS se je v Evropi razširil šele po letu 1984 z različico 3.0. Osnovne značilnosti operacijskega sistema so takrat z izrednim razmahom uporabe usodno zaznamovale temeljno razumevanje računalnika in njegovega delovanja že pri milijonih uporabnikov. Ena izmed teh […] The post Zanimivi programi za DOS – 3.del first appeared on Računalniški muzej.
1980 Bloke – Vaje Teritorialne obrambe

1980 Bloke – Vaje Teritorialne obrambe

Stare slike (Cerknica), 28. december 2022 ― Nekje na Blokah nas je posnel fotoreporter TO Moljk. Vodilni prve čete Notranjskega odreda Teritorialne obrambe: kapetan Janez Kovačič, komisar, Silvo Ferjančič komandir čete, mislim, da je imel čin poročnika in Franc Perko, varnostnik, imel sem le čin vodnika. Biti je moralo pozno jeseni, saj nosimo kar zimsko opremo. Lahko bi rekli da “izvidžamo teren”, … … Nadaljujte z branjem→

V Bruslju razstava balkanskih stripov

Misli, 28. december 2022 ― V Muzeju stripovske umetnosti v Bruslju je vse do 6. januarja na ogled razstava z naslovom CAN for Balkans, ki je del istoimenskega mednarodnega projekta, v katerem sodelujejo umetniki iz Albanije, Romunije, Srbije in Severne Makedonije.
še novic