»Vojna je molk«

Vrabec Anarhist, 27. december 2022 ― Impresivna slikanica kratkih, metaforično nasnutih misli o vojni, ki ob temačnih podobah »privablja« s svojo »odbojnostjo«, je prišla pred slovenske bralce v času, ko smo se, kolikor je to dovoljeno pomisliti, skorajda že navadili na vsakodnevna poročila o ne tako oddaljeni vojni. The post »Vojna je molk« first appeared on Vrabec Anarhist.

Pesem Saše Pavček uliva srce

Vrabec Anarhist, 27. december 2022 ― Knjiga je priča ljubezni, ta se, z avtoričinimi besedami, udejanja kot »nerazvezane vezi«, in sicer po tem, ko so ljubljeni in bližnji umrli, vezi so zato zastale, otrple v času. Zastali čas je torej drugo ime za ljubezen. The post Pesem Saše Pavček uliva srce first appeared on Vrabec Anarhist.
Osem gora

Osem gora

MMC Gledamo, 27. december 2022 ― Pietro in Bruno, osrednja lika v filmu, se spoznata v otroštvu. Pietro s starši počitnikuje v odročni italijanski alpski dolini, kjer pri stricu in teti živi Bruno, edini otrok v vasi z vse manj prebivalci.

Hana in vaginalno jajce

Vrabec Anarhist, 27. december 2022 ― Najbolj ji je bil všeč prispevek o vaginalnih jajcih, ki ga je napisala Gwyneth Paltrow. Zapis je govoril o tem, kako ti ta magična jajca izčistijo avro in podaljšajo orgazem. Hana sicer ni vedela, kaj je orgazem, sumila pa je, da je to ena od tistih stvari, o kateri odrasli ljudje ves čas razmišljajo. The post Hana in vaginalno jajce first appeared on Vrabec Anarhist.
The Swimmers

The Swimmers

Koridor, 27. december 2022 ― »Za koga boš pa plavala? Sirije ni več, naše države ni več. Ali nisi opazila?« The post The Swimmers appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

A propos: Kultura za popolno okrevanje z Majo Gal Štromar

Radio Kaos, A propos, 27. december 2022 ― Z dramateso, igralko, režiserko, skratka – z vsestransko umetnico Majo Gal Štromar, ki je tudi pesnica, pisateljica (avtorica 15-h knjig), prevajalka, gledališka pedagoginja, diplomirana romanistka ter diplomantka Mednarodne šole za gledališče Jacquesa Lecoqa v Parizu, sva se minulo jesen našla po nekem nenavadnem naključju, ki ga gre pripisati super volilnemu letu; Ni namreč veliko manjkalo […] The post A propos: Kultura za popolno okrevanje z Majo Gal Štromar first appeared on Radio KAOS.

ANA MRAZ v Ljubljani, 1. dan – FOTO! (26.12.)

Ana Monro, 27. december 2022 ― Po dveh t. i. korona letih se je Ana Mraz v domače mesto Ljubljano vrnila v velikem slogu! Svoje reflektorje je postavila na povsem novem prizorišču, na Gornjem trgu, ki so ga že prvi večer (26.12.) obiskovalci napolnili do zadnjega kotička. Festivalski program je s pripovedjo za dober večer otvoril eden od ustanoviteljev Gledališča Ane Monro, Andrej Rozman – ... The post ANA MRAZ v Ljubljani, 1. dan – FOTO! (26.12.) appeared first on Ana Monro.
VID KARLOVŠEK: “RAJE IMAM NEODVISNO UMETNOST, KER MISLIM, DA JE TO EDINA ZARES SVOBODNA UMETNOST!”

VID KARLOVŠEK: “RAJE IMAM NEODVISNO UMETNOST, KER MISLIM, DA JE TO EDINA ZARES SVOBODNA UMETNOST!”

Revija Primus, 27. december 2022 ― Avtorica: Mateja Sekavčnik Da pesniško ustvarjanje živi tudi med mladimi in perspektivnimi upi, dokazuje primorec Vid Karlovšek. 22. letni pesnik je bil na letošnjem festivalu mlade literature Urška, ki se je odvil v Slovenj Gradcu, razglašen za najbolj perspektivnega mladega ustvarjalca, domov pa je odnesel nagrado uršljan 2022. Vid se je odzval povabilu, da ga ...
Odšel je Domen Slana

Odšel je Domen Slana

Loški muzej, 27. december 2022 ― Z žalostjo sporočamo, da je 26. decembra 2022 v jutranjih urah umrl slikar, kipar in oblikovalec Domen Slana iz Puštala pri Škofji Loki. Mnogo prezgodaj se je izteklo življenje tega karizmatičnega likovnega ustvarjalca, mnogim najbolj znanega po svojevrstnem oblikovanju stolov, figur ptic ali pa izvirnih očal.
O dilemah prenove modernističnega mesta: primer Nova Gorica

O dilemah prenove modernističnega mesta: primer Nova Gorica

OUTSIDER, 27. december 2022 ― Nova Gorica je modernistično mesto, nastalo po drugi svetovni vojni, ko je obstoječe staro mesto na tem prostoru, Gorica (Gorizia), pripadlo italijanski strani. Starejša mesta niso nastajala celovito načrtovano, rasla so organsko, na enem sprehodu lahko občudujemo stavbe iz več zgodovinskih obdobij in vedno znova lahko odkrivamo plasti preteklosti. Nova, modernistična mesta so drugačna: so […]
Poznate tepežkanje, tepežko, tepežnico?

Poznate tepežkanje, tepežko, tepežnico?

SEM, 27. december 2022 ― Tepežni dan je bila prvotno fantovska, nato pa otroška šega, ki se je obeleževal na tepežni dan (28. 12.), ki naj bi bil domnevno spomin na Herodov pomor dečkov v Betlehemu. Obhodniki so v vegetativno-kultnem obhodu hodili po hišah obredno tepst z vejo, šibo, tepežko, ali iz šib spletenim korobačem. Domnevno gre za magično dejanje, pri katerem naj bi se s šibo življenja prenesla življenjska moč na človeka. Šega je bila prvotno verjetno fantovska, tepli naj bi dekleta, da bi bile rodne. Gostitelji so se za obisk oddolžili, se rešili z darovanjem peciva ali obrednega kruha, suhega sadja in/ali denarja.
V CD Nosferatu - simfonija groze na glasbo Andreja Goričarja

V CD Nosferatu - simfonija groze na glasbo Andreja Goričarja

Misli, 27. december 2022 ― V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo drevi filmsko-glasbeni dogodek v živo Nosferatu - simfonija groze. Ob projekciji neme filmske klasike nemškega režiserja Friedricha Wilhelma Murnaua bo premiero doživela nova glasbena partitura skladatelja in pianista Andreja Goričarja v izvedbi osemčlanskega Orchestra of the Imaginary.
Epidemiji malodušja se lahko upremo, če ne bomo zanemarili kulture

Epidemiji malodušja se lahko upremo, če ne bomo zanemarili kulture

Literatura v živo, 27. december 2022 ― V Berounu pri Pragi, kjer imata skupno domovanje, vodita avtorsko združenje Stranou (Ob robu) in mednarodni festival Evropski pesniki v živo, ki redno gosti tudi slovenska pesniška imena. Za svoje prevajalsko in posredniško delo sta oba prejela Lirikonov zlát in častni naziv »ambasadorja slovenske literature in kulture«, septembra letos pa sta bila tudi gosta prevajalske rezidence Sovretov kabinet na Dolu pri Hrastniku.
še novic