Nemški tovarnar, ki je že pred nastopom komunizma vodil družbeno odgovorno podjetje

Vrabec Anarhist, 31. januar 2023 ― Krušni oče je roman, ki prepisuje že tolikokrat izpisano zgodbo, ki se vrti na vijačnici med identiteto, politiko in zgodovino, njegova posebnost pa je, da izpostavi človeške subjekte, ki si po svojih najboljših močeh prizadevajo za košček svobode in pri tem mobilizirajo vse življenjske zaloge. The post Nemški tovarnar, ki je že pred nastopom komunizma vodil družbeno odgovorno podjetje first appeared on Vrabec Anarhist.

Lipuševa znova in na novo o minevanju

Vrabec Anarhist, 31. januar 2023 ― Cvetka Lipuš namreč pritiska na nevralgične točke žarečih točk pesniško uspešno: z občutkom, brez sentimentalnosti, v duhu želje po igrivosti, sproščenosti. Krhkost je v Odhajanju za začetnike ojačana z zdravo mero distance in šaljivih zasukov. The post Lipuševa znova in na novo o minevanju first appeared on Vrabec Anarhist.

Prek miru do ravnovesja

Vrabec Anarhist, 31. januar 2023 ― Filokalija velja za največje delo pravoslavne krščanske tradicije. Poleg Svetega pisma je zaklad krščanske duhovnosti in se imenuje tudi biblija pravoslavne duhovnosti. V grščini filokalija pomeni ljubezen do lepega, ljubezen do lepote duše. The post Prek miru do ravnovesja first appeared on Vrabec Anarhist.
Zoran Furman in Otroci sveta v Občinski knjižnic Žalec

Zoran Furman in Otroci sveta v Občinski knjižnic Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 31. januar 2023 ― Januarska pravljična urica je bila v Občinski knjižnici Žalec malce neobičajna. Organizirali smo namreč potopisno predavanje za otroke. Popotnik Zoran Furman je tako skozi fotografije in besedo naše otroke, tako najmlajše kot malo večje (starše), popeljal na potovanje v Azijo, Afriko ter Srednjo in Južno Ameriko. Otroci so spoznali življenje svojih vrstnikov na drugih koncih sveta, ki se odvija daleč stran od televizije, tablic in telefonov. V teh deželah se otroci igrajo s preprostimi, doma narejenimi igračami. Še majhni skrbijo za še mlajše bratce in sestrice, pomagajo na poljih ali prodajajo ...

Sožitje na februarskem pravljičnem druženju v Občinski knjižnici Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 31. januar 2023 ― Nekaj nasmejane in nekaj kujave energije smo danes prinesli v prostor, kjer se družimo s pravljicami in Sožitjem. Kaj je zdaj to, ne bomo se kujali, zapojmo pesem! Smo jo res in dobra volja se je razlila kot pobegla voda iz struge. Poslušali so ljudsko pravljico Siromakove živali iz zbirke Izplesani copatki. Zgodbice iz te knjige jih vedno spravijo v glasen smeh. V starih številkah Cicibana smo poiskali uganke, nobena ni bila dovolj zavita v besedno igro, da je ni bi uganili. Še nekaj snežnih in zasneženih pesmi smo našli, nakar ...
Živa Pečenko: Skupaj gre bolje

Živa Pečenko: Skupaj gre bolje

OUTSIDER, 31. januar 2023 ― Kako pomembna je pravica do obveščanja o nameravanih posegih v prostor, pravica do udeležbe pri odločanju o prostorskih spremembah in pravica do dostopa do pravnega varstva v okoljskih zadevah, se najbolje izrazi pri posegih v prostor, ki jih opazijo vsi. Takrat lahko nastopijo nasprotovanje javnosti, protesti in kritike. Sodelovanje javnosti – participacija ima v Sloveniji […]

15. festival Bobri

Kinodvor, 31. januar 2023 ― Filmski družinski program v Kinodvoru bo na festivalu ponudil osem filmov aktualne sezone, poseben dogodek ob svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu in premiero filma Kiti, varuhi planeta. Med 25. marcem in 15. aprilom. Program je že objavljen! Tudi za vrtce in šole.

Smučarske sanje: premiera in pogovor

Kinodvor, 31. januar 2023 ― Na premieri slovenskega filma Smučarske sanje v ponedeljek, 30. januarja, smo se po projekciji pogovarjali s filmsko ekipo. Z nami so bili režiserka in soscenaristka Haidy Kancler, koscenaristka Iza Strehar, producent Boštjan Virc in svetovalec za montažo Žiga Virc. Pogovor je vodil Toni Cahunek.

Gostovanje razstave Ferdo Mayer

Medobčinski muzej Kamnik, 31. januar 2023 ― V likovnem razstavišču Univerzitetne knjižnice Maribor bo v petek, 3. februarja 2023 ob 18. uri potekala otvoritev razstave, v Mariboru rojenega, in na Gorenjskem delujočega akademskega slikarja Ferda Mayerja. Umetnika bo predstavila kustosinja razstave Saša Bučan, MMK. Vljudno vabljeni. The post Gostovanje razstave Ferdo Mayer appeared first on MM:K.
Ob letošnjem Zimskem festivalu tudi mednarodno klavirsko tekmovanje

Ob letošnjem Zimskem festivalu tudi mednarodno klavirsko tekmovanje

Misli, 31. januar 2023 ― Festival Ljubljana je letošnji šesti Zimski festival združil s prvim mednarodnim klavirskim tekmovanjem. Dogodka bosta potekala konec februarja in v začetku marca. Tekmovanje je zadnja nova zgodba pri festivalu, je na novinarski konferenci povedal direktor in umetniški vodja Darko Brlek, ki upa, da bo to še utrdilo Ljubljano kot mesto glasbe.
Nov razpis za URBACT akcijska omrežja je odprt!

Nov razpis za URBACT akcijska omrežja je odprt!

Inštitut za politike prostora, 31. januar 2023 ― Sodelujte z mesti širom Evrope pri iskanju odgovorov na skupne urbane izzive   ODPRTJE RAZPISA: 9. 1. 2023 PRIJAVE DO: 31. 3. 2023 Akcijsko omrežje sestavlja od 8 do 10 partnerskih mest vseh velikosti – občin, lokalnih oblasti, razvojnih agencij ter metropolitanskih ali regionalnih institucij, ki prihajajo iz različnih držav EU in iz različnih regij. Vodi jih... The post Nov razpis za URBACT akcijska omrežja je odprt! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Gibanje otrok med šolo in igro

Gibanje otrok med šolo in igro

Revija Hiše, 31. januar 2023 16. februar 18.00 Ogledaljarna Vidovdanska 2 Ljubljana Gibanje otrok med šolo in igro Gibalna učinkovitost in vzdržljivost sta bistvena za razvoj otrok. Gibanje pri otrokih gradi miselne sposobnosti, boljša telesna koordinacija in občutek za ravnotežje so bistveni za boljšo izboljšanje Beri dalje →
še novic