Sindikati pred praznikom kulture opozorili na številne težave zaposlenih v kulturi

SiGledal Novice, 6. februar 2023 ― Predstavniki sindikatov Sviz, Glosa in Zasuk so na današnji novinarski konferenci pred skorajšnjim praznikom kulture 8. februarja opozorili na številne težave zaposlenih v kulturi in samega sektorja. Vsi trije sindikati, ki so se tokrat prvič združili z istim ciljem, rešitve pričakujejo čim prej. Pri tem stavijo na kulturo dialoga in ne ulice.

Ljudje zmedeni, sekanje na Rožniku ostaja nepojasnjeno

Inštitut za politike prostora, 6. februar 2023 ― Zvoki sekanja na Rožniku so utihnili. Zdaj Mestna občina Ljubljana preko spleta napoveduje nove poseke na Grajskem hribu in Golovcu ter tudi na šmarnogorski Grmadi. Ljudje so zmedeni in ne vedo, kaj naj si mislijo. MOL se na pozive organizirane civilne družbe, da naj javno pojasni dogajanje na Rožniku, ni odzvala. Dvomom civilne družbe o... The post Ljudje zmedeni, sekanje na Rožniku ostaja nepojasnjeno appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Mankica Kranjec: pogovor ob fotografski razstavi Spregledane

Mankica Kranjec: pogovor ob fotografski razstavi Spregledane

OUTSIDER, 6. februar 2023 ― V galeriji Fotografija smo obiskali fotografsko razstavo umetniško-dokumentarnih ženskih portretov. Povod fotografskega projekta Mankice Kranjec je bila revalorizacija vprašanja, kaj se je na delovnih mestih in doma dogajalo v vmesnem pandemičnem času, na kar namiguje večpomenski naslov Spregleda/ne. Vendar se predstavitev ne omeji na z virusom povezano krizo. Ta se umakne v ozadje, v prvi […]
Glasbene iskrice Alberta Zaveršnika

Glasbene iskrice Alberta Zaveršnika

Celje.info, 6. februar 2023 ― Med učitelji, ki so v preteklosti poučevali na Glasbeni šoli Celje, je bil eden najbolj prepoznavnih obrazov zagotovo Albert Zaveršnik, dobro znan tako glasbenikom in neglasbenikom po Celju kot tudi ... Beri dalje The post Glasbene iskrice Alberta Zaveršnika appeared first on Celje.info.
MOČNEJŠE PERIFERIJE: JUŽNA KOALICIJA, delavnica za prihodnost

MOČNEJŠE PERIFERIJE: JUŽNA KOALICIJA, delavnica za prihodnost

Bunker, 6. februar 2023 ― Mreža Stronger Peripheries: A Southern Coalition (Močnejše periferije: Južna koalicija) je partnerstvo umetniških in raziskovalnih organizacij z obronkov Evrope. Poskušamo povezati umetnike in organizacije, ki so dobro lokalno usidrani, v mednarodno mrežo, ki povezuje različne periferije in jih tako ne postavlja v center, ampak vzpostavlja razpršeno mrežo zavezništev in sodelovanj. Partnerji skupaj organiziramo različna izobraževanja […] The post MOČNEJŠE PERIFERIJE: JUŽNA KOALICIJA, delavnica za prihodnost appeared first on .

Kulturni praznik: nagrajenci pogosto v drugem planu

SiGledal Novice, 6. februar 2023 ― Slovenski kulturni praznik je praznik, ko so podeljena najvišja priznanja za umetniške stvaritve in opuse. A praznik, ki naj bi slavil kulturo in v ospredje postavil nagrajence, pogosto zasenčijo protesti ali škandali. So, kot je zapisala dramaturginja Ira Ratej, škandali ob prazniku kulture torej simptom naše notranje duhovne puščave?

Kulturni praznik: Nagrajenci pogosto v drugem planu

Misli, 6. februar 2023 ― Slovenski kulturni praznik je praznik, ko so podeljena najvišja priznanja za umetniške stvaritve in opuse. A praznik, ki naj bi slavil kulturo in v ospredje postavil nagrajence, pogosto zasenčijo protesti ali škandali. So, kot je za STA zapisala dramaturginja Ira Ratej, škandali ob prazniku kulture torej simptom naše notranje duhovne puščave?
V spomin na Andreja Žigona postavili razstavo

V spomin na Andreja Žigona postavili razstavo

Notranjsko primorske novice » Kultura, 6. februar 2023 ― V spomin na Andreja Žigona postavili razstavo Featured Logatec – V avli upravnega centra je do 28. februarja na ogled razstava izbranih fotografij, ki so jo postavili v spomin na lansko 70-letnico rojstva in letošnjo 20-letnico smrti Andreja Žigona, logaškega pesnika, fotografa, vsestranskega ustvarjalca, popotnika in dobrotnika. Ob tem organizator, JSKD Logatec, vabi k dobrodelnosti za preživetje in šolanje lačnih otrok, saj je Žigon po prelomni nesreči svoje življenje in delo usmeril v pomoč najbolj revnim. Razstava izbranih fotografij (spomin na Andreja Žigona), upravni center, Logatec, 2.–28. februar 2023 Foto: arhiv JSKD Logatec Žigon je na svojih dobrodelnih akcijah, prireditvah, fotografskih razstavah in drugje zbiral sredstva za misijon Pedra Opeke na Madagaskarju. »Njegov zgled naj vzpodbudi tudi nas v bogatem zahodnem svetu, da odpremo srca za pomoč tem, ki nimajo osnovnih sredstev za preživetje,« pravijo na JSKD. Obiskovalce razstave in vse druge vabijo, da se prek spletne strani marysmeals.si darujejo organizaciji Marijini obroki (Mary’s meals), ki vzpostavlja programe šolske prehrane, ki jih vodijo lokalne skupnosti, v nekaterih najrevnejših območjih sveta in tako revnim omogoča vključevanje v šolo. V upravnem centru je razstavljenih 25 fotografij, ki se skozi posamezne tematske sklope povezujejo v zaokroženo celoto. Prispevalo jih je devet avtorjev, med katerimi sta dva osnovnošolca, Rebeka Hozjan, Eva Križaj, Miloš Križaj, Romana Oblak, Žan Oblak, Anja Rogan, Bojan Rupnik, Matevž Škufca in Tanja-Pina Škufca. »Razstava odstira posamezne poglede, občutja in razmišljanja, ki jih je vsak od avtorjev na svoj način zabeležil skozi fotografski objektiv,« pravi vodja logaškega JSKD Tanja-Pina Škufca. »Ustvarjalni navdih so črpali iz Žigonove tematike, potovanj, portretov in avtoštoparskih utrinkov ali pa so se posvetili prosti tematiki. Na serijah več fotografij ali na posameznih posnetkih vsak avtor skozi lastno simboliko in likovno kompoz

Razstava Pesmi v grafiki/ Srečko Kosovel

Knjižnica Postojna, 6. februar 2023 ― Galerija Hiša kulture v Pivki z razstavo PESMI V GRAFIKI / SREČKO KOSOVEL gostuje v naši knjižnici od 6. februarja do 4. marca 2023. Pesmi v grafiki je naslov večletnega projekta (2022–2025), ki raziskuje povezave med poezijo in likovno umetnostjo skozi medij grafike. Svoja dela predstavljajo sodelujoči umetniki: Jovana Đukić, Miha Majes, Monika Plemen in Maša Pušnik.

Slovenski PEN pozval, naj pesnica Svetlana Makarovič Prešernovo nagrado prejme na uradni podelitvi

SiGledal Novice, 6. februar 2023 ― Slovenski PEN je Upravni odbor Prešernovega sklada pozval, naj pesnico Svetlano Makarovič povabi k sprejetju Prešernove nagrade na odru Cankarjevega doma. Upravni odbor omenjenega sklada je namreč ta teden sporočil, da se bo na državni proslavi 7. februarja držal sprejetega scenarija, ki ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke.

Strokovno predavanje DIGI-SCENA, opismenjevanje in aplikacija

Knjižnica Postojna, 6. februar 2023 ― V sredo, 15. februarja, ob 18. uri vabljeni v čitalnico knjižnice na predavanje DIGI-SCENA v organizaciji Zavoda RISA in Centra KORAK, Kranj. Predavala bo strokovna sodelavka na projektu: Pika Škerlj, mag. kons.-rest. Glavni nosilec projekta DIGI-SCENA je Zavod RISA, center za splošno, funkcionalno in kulturno opismenjevanje, projektni partner pa Center KORAK za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo. V okviru projekta izvajajo izobraževanja po celi Sloveniji in razvijajo prilagojeno internetno aplikacijo.
še novic