Nova MEDNARODNA koprodukcija 40-60! (5.7.)

Ana Monro, 3. julij 2023 ― V sredo, 5. 7. ob 19:30, vabljeni v cirkuški šotor na Ambroževem trgu v Ljubljani na prvo javno uprizoritev nove mednarodne koprodukcije 40-60, ki jo pod imenom AnàSfera ustvarjata pionir uličnega gledališča na Slovenskem, Goro Osojnik, (Gledališče  Ane Monro) in osrednja oseba cirkuške scene v Srbiji, Milan Manić (Cirkusfera). Projekt nastaja ob finančni podpori Mestne ... The post Nova MEDNARODNA koprodukcija 40-60! (5.7.) appeared first on Ana Monro.
Rezultati natečaja: Baragovo semenišče

Rezultati natečaja: Baragovo semenišče

OUTSIDER, 3. julij 2023 ― Objavljeni so rezultati (→ ZAPS) enega najbolj pričakovanih natečajev tega leta. Javni enostopenjski natečaj za arhitekturno in urbanistično zasnovo dozidave stavbe Baragovega semenišča za Bežigradom v Ljubljani je bil razpisan januarja letos. Nikoli dokončano stavbo krožne zasnove je za ljubljansko škofijo načrtoval arhitekt Jože Plečnik, po 2. svetovni vojni pa jo je zasegla nova oblast in […]

Vročinski val – Katarina Kolenc // Mladi v Stopnišču

C.M.A.K. Cerkno, 3. julij 2023 ― Vročinski val je tik pred nami. Tak ali pa drugačen. Po celem dnevu kopanja v Idrijci, hlajenja pod starim košatim drevesom in grickanju lubenice, se nam ob 19.00 pridružite še na otvoritvi razstave Vročinski val, mlade fotografinje Katarine Kolenc. Katarina Kolenc (1994) se v svoji fotografski praksi ukvarja z upodabljanjem dokumentarnih in komercialnih zgodb, med […] The post Vročinski val – Katarina Kolenc // Mladi v Stopnišču appeared first on C.M.A.K. Cerkno.
Domen Cizej

Domen Cizej

Radio Študent, 3. julij 2023 ― V RŠ intervjuju gostimo tolkalca in skladatelja Domna Cizeja, ki smo ga ulovili pred njegovo rezidenco na 64. Jazz festivalu Ljubljana, ki se začne to sredo, 5. julija, in poteka do sobote, 8. julija.
Šuh + kombineža + iskra = Lent 2023!

Šuh + kombineža + iskra = Lent 2023!

Festival Lent, 3. julij 2023 ― Leto, ko smo spoznali, da lahko na odre prileti reeees marsikaj. Čevelj, kombineža, opojni zavitek. Pa vi, jasno. O, koliko vas. Zaradi vas je bil Festival Lent 2023 tisti Lent, ki je pokazal in potrdil: ni ognja brez iskre, ni poletja brez Lenta. In tudi Lenta ni brez, no, Lenta. Hvala!
Predstavitev Outsiderja #34 z avtorji slovenskega paviljona

Predstavitev Outsiderja #34 z avtorji slovenskega paviljona

OUTSIDER, 3. julij 2023 ― Poletna, 34. številka Outsiderja je že na poti iz tiskarn na prodajna mesta in v vaše nabiralnike. Tudi tokrat bomo izid nove številke proslavili skupaj z vami v javnem prostoru pred Trafiko*. V družbi avtorjev objavljenih projektov bomo predstavili del bogate vsebine številke, posvečene ogroženi dediščini, osrednji gostje večera pa bodo avtorji slovenskega paviljona na […]
Kuidas.works: osveščena večerja za ducat gostov

Kuidas.works: osveščena večerja za ducat gostov

OUTSIDER, 3. julij 2023 ― O televiziji ne razmišljamo pogosto kot o spodbujevalki razvoja arhitekture in oblikovanja. V tem pogledu je zanimiva estonska televizijska serija Restoran 0 (Restavracija 0), ki skozi prostorska vprašanja promovira filozofijo »brez odpadkov« in recikliranje. Ustvarjalci so si zastavili ambiciozen cilj: z inovativno rabo materialov in recikliranjem v enem tednu postaviti začasno restavracijo in pri tem […]
BOŠTJAN DRINOVEC: NEVIDNI SOPOTNIK / INVISIBLE COMPANION

BOŠTJAN DRINOVEC: NEVIDNI SOPOTNIK / INVISIBLE COMPANION

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 3. julij 2023 ― Kipar Boštjan Drinovec se z razstavo Nevidni sopotnik osredotoča na človekov odnos do narave. Njegova kiparska dela nastala v preteklih desetih letih povzemajo estetiko industrijskih instalacij in merilnih naprav, s tem pa napeljujejo na ambivalenten odnos človeka do okolja, njegovo intenco po ujetju in ukrotitvi naravnih procesov in pretvarjanju le-teh v lastno (gmotno) korist. S svojimi deli Drinovec torej odpira nekatera temeljna družbena in okoljska vprašanja, ki nimajo enoznačnih odgovorov. Njegove kinetične skulpture, nekakšni perpetuum mobili, pa naj delujejo na veter ali motor, so na videz avtonomni objekti, ki odražajo stvarnost eksponentnega napredka. Na drugi strani pa se zaveda neizbežnosti razvoja in vpeljevanja novih tehnologij in sistemov, ki tako pogosto sprva naletijo na odpor v družbi. Stroji in instalacije Boštjana Drinovca so na prvi pogled zelo domačni in običajni, zdijo se podobni nedefiniranim industrijskim sistemom, […] a so na drugi strani brez prave funkcije. Njihovo delovanje gre povsem v prazno, v nič, kar pomeni, da ne proizvajajo ničesar materialnega, razen da skušajo delovati in prepričati s svojo vizualno podobo ter izpostaviti tisto nevidno, kar nas obdaja. Njegovi perpetuum mobili lahko tako le spodbujajo k poglobljenim premislekom o stanju sveta in družbe, tukaj in zdaj. Miha Colner
Film o legalizaciji in ne za legalizacijo konoplje

Film o legalizaciji in ne za legalizacijo konoplje

Štajerski tednik, 3. julij 2023 ― Dokumentarni film Konoplja osvobaja je v svoj program uvrstil tudi Mestni kino na Ptuju, sicer pa ga vrtijo oz. ga bodo zavrteli še v drugih slovenskih kinematografih. Gledalcev je bilo na ptujski uprizoritvi le za vzorec, le »najpogumnejši« Ptujčani so si ga ogledali. Režiserja Miha Čelarja to ni presenetilo, saj je bilo tako tudi drugod. Konoplja je namreč še vedno stigmatizirana, zato so ljudje do te teme zadržani. Ponekod so njegovo predvajanje celo odklonili, ljudje pa si ga niso ogledali tudi zato, ker bi jih lahko drugi imeli celo za kadilce trave.

Jože Plečnik na Gorenjskem: včeraj-danes-jutri

ZVKDS, 3. julij 2023 ― ZVKDS OE Kranj in Zavod za kulturo Bled vabita na ogled razstave Jože Plečnik na Gorenjskem: včeraj-danes-jutri, ki je na ogled od 1.7.2023 do 15.9.2023, tokrat na Blejskem gradu. Avtorice razstave so: mag. Maja Avguštin, Hana Brus, Nataša Ülen in Irena Vesel. Vljudno vabljeni!   Jezik Slovenščina

Javni poziv za sofinanciranje izjemnih programskih stroškov v letu 2023

Ministrstvo za kulturo, 3. julij 2023 ― Ministrstvo za kulturo je v petek, 30. junija, objavilo javni poziv za sofinanciranje izjemnih programskih stroškov v letu 2023, ki jih bo v letu 2023 sofinancirala Republika Slovenija iz proračuna, namenjenega za kulturo (JP-PROG-2023). Rok za prijavo se zaključi s porabo razpoložljivih sredstev, vendar traja najdlje do 31. julija 2023.

Ajda Bračič: CAPTCHA

Sodobnost, 3. julij 2023 ― Nekega marčevskega jutra leta 2017 je iz New Yorka odpeljal črn cadillac in se čez veliki ameriški kontinent usmeril proti New Orleansu. V avtu je sedel Ross Goodwin, tehnolog in pisatelj, avtomobil sam pa je bil opremljen s kamero, mikrofonom ter sledilnikom GPS, ki so med vožnjo ves čas beležili podatke iz okolice. Na sovoznikovem … Ajda Bračič: CAPTCHA Preberi več » The post Ajda Bračič: CAPTCHA appeared first on .

Tone Peršak: Jezik – kultura – narod – država

Sodobnost, 3. julij 2023 ― Spodbuda za razmislek o vlogi in pomenu jezika in v njem utemeljene kulture za ohranitev slovanske skupnosti na širšem območju poselitve območja poznejših slovenskih dežel ter za postopno oblikovanje najprej kulturne in nato še narodne zavesti (in državotvornosti) Slovencev in za slovensko nacijo po osamosvojitvi Slovenije je vsakoletno nekajkratno množično in v mnogih primerih papagajsko … Tone Peršak: Jezik – kultura – narod – država Preberi več » The post Tone Peršak: Jezik – kultura – narod – država appeared first on .

Maja Murnik z Alojzom Ihanom

Sodobnost, 3. julij 2023 ― /…/ Murnik: Objavili ste šest knjig poezije, zadnja, Salsa, je izšla leta 2003. Ali še pišete poezijo? Ihan: Ja, občasno napišem nekaj poezije, čeprav to ni več moj rutinski način odsevanja mojega čutenja. Zaradi majhne količine pesmi, v povprečju jih napišem pet na leto, so pa resda daljše, se mi neka homogena knjiga ne sestavi, … Maja Murnik z Alojzom Ihanom Preberi več » The post Maja Murnik z Alojzom Ihanom appeared first on .
še novic