V Celju tokrat podelili dve Veronikini nagradi

V Celju tokrat podelili dve Veronikini nagradi

Celje.info, 29. avgust 2023 ― V celjskem Narodnem domu, ki je bil uporabljen kot nadomestna lokacija Staremu gradu, so nocoj podelili 27. Veronikino nagrado, zlatnik poezije in malo Veroniko. Strokovna komisija je letos izbrala dve ... Beri dalje The post V Celju tokrat podelili dve Veronikini nagradi appeared first on Celje.info.

Misleča smetana

Airbeletrina, 29. avgust 2023 ― Martin Justin je za AirBeletrino prebral dela Stanislava Lema in v njih iskal odgovore na vprašanja o umetni inteligenci. The post Misleča smetana appeared first on AirBeletrina.
Na Sinjem vrhu začetek mednarodne likovne kolonije Umetniki za Karitas

Na Sinjem vrhu začetek mednarodne likovne kolonije Umetniki za Karitas

Revija Primus, 29. avgust 2023 ― Avtor: STA, uredništvo Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino se je začela 29. mednarodna likovna kolonija Umetniki za Karitas. Deset umetnikov bo ustvarjalo do konca tedna pod geslom Mir tej hiši, je za STA povedala koordinatorka projekta Marjana Plesničar Jezeršek. Letošnje kolonije se udeležujejo Bagrad Arazyan iz Armenije, Eduard Belsky in Svitana Lebiga iz Ukrajine, Natalia ...
Z novim šolskim letom za manj kot dva pustimo avto doma

Z novim šolskim letom za manj kot dva pustimo avto doma

Inštitut za politike prostora, 29. avgust 2023 ― Za manj kot dva je avto doma! je slogan kampanje »Manj kot dva«, ki že drugo leto ozavešča prebivalce Slovenije o negativnih posledicah pretirane rabe avtomobila za kratke vsakodnevne poti ter spodbuja spremembe v potovalnih navadah. Namreč, več kot polovica dnevnih poti, ki jih opravimo z avtomobilom je krajših od dveh kilometrov. To so razdalje,... The post Z novim šolskim letom za manj kot dva pustimo avto doma appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Gremo v šolo skupaj, peš ali s kolesom, s Pešbusom ali Bicivlakom

Gremo v šolo skupaj, peš ali s kolesom, s Pešbusom ali Bicivlakom

Inštitut za politike prostora, 29. avgust 2023 ― Aktivna hoja v šolo peš, s kolesom ali s skirojem prispeva k zdravju in dobremu počutju otrok, pa tudi k razvoju njihove samostojnosti in zdravih potovalnih navad. Hkrati aktiven način hoje v šolo prispeva tudi k manjšemu številu avtomobilov v okolici šole in zato k bolj varnemu, manj hrupnemu in onesnaženemu okolju v času jutranjega... The post Gremo v šolo skupaj, peš ali s kolesom, s Pešbusom ali Bicivlakom appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Berlinsko tožilstvo ne bo vložilo obtožnice proti Lindemannu

Berlinsko tožilstvo ne bo vložilo obtožnice proti Lindemannu

Misli, 29. avgust 2023 ― Berlinsko tožilstvo je danes sporočilo, da so zaključili preiskavo zoper Tilla Lindemanna, pevca nemške industrijskometalne skupine Rammstein, in da ne bodo vložili obtožnice. Nedavno se je oglasilo več žensk, ki so zatrjevale, da so jih na zabavah po koncertih skupine omamili in napeljali k spolnim odnosom s pevcem.
Etnolog in kulturni antropolog Ambrož Kvartič za STA: Šege vzpostavljajo odnose med ljudmi in do presežnega

Etnolog in kulturni antropolog Ambrož Kvartič za STA: Šege vzpostavljajo odnose med ljudmi in do presežnega

Misli, 29. avgust 2023 ― Pri Mladinski knjigi je izšla knjiga Ambroža Kvartiča Od imena do spomina, ki prinaša pregled preteklih in sodobnih oblik šeg in navad skozi življenje na Slovenskem. Kvartič se je, kot je povedal za STA, projekta lotil z željo, da se bralec prepozna v zapisanem in morda obudi svoje osebne spomine, saj nas obredje skozi življenje spremlja od nekdaj.
Zgodovina za vse ob Savinjskem nabrežju

Zgodovina za vse ob Savinjskem nabrežju

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 29. avgust 2023 ― Ob Savinjskem nabrežju v Celju je od 25. avgusta do 25. septembra 2023 na ogled razstava Zgodovina za vse – 30 let: skozi izbor naslovnic in naslovov navdahnjenih v arhivskem gradivu. Avtor razstave je dr. Borut Batagelj, oblikoval pa jo je Andrej Mohorič. Razstava spremlja jubilej XXX. letnika Zgodovine za vse, ki jo izdaja Zgodovinsko […] The post Zgodovina za vse ob Savinjskem nabrežju first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
Polnih zagona kolesarimo v službo tudi jeseni

Polnih zagona kolesarimo v službo tudi jeseni

Inštitut za politike prostora, 29. avgust 2023 ― Po uspešno izpeljanem spomladanskem izzivu, v katerega se je vključilo več kot 1200 kolesarjev, se bomo na pot v službo s kolesi pognali tudi jeseni.  Pred nami so ponovno tedenski izzivi, nagrade in veliko več! Nacionalna pobuda »Polni zagona kolesarimo v službo« poteka od 28. avgusta do 6. oktobra. Jesenska izvedba izziva prinaša številne novosti. ... The post Polnih zagona kolesarimo v službo tudi jeseni appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Polni zagona kolesarimo v službo tudi jeseni

Polni zagona kolesarimo v službo tudi jeseni

Inštitut za politike prostora, 29. avgust 2023 ― Po uspešno izpeljanem spomladanskem izzivu, v katerega se je vključilo več kot 1200 kolesarjev, se bomo na pot v službo s kolesi pognali tudi jeseni.  Pred nami so ponovno tedenski izzivi, nagrade in veliko več! Nacionalna pobuda »Polni zagona kolesarimo v službo« poteka od 28. avgusta do 6. oktobra. Jesenska izvedba izziva prinaša številne novosti. ... The post Polni zagona kolesarimo v službo tudi jeseni appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Matjaž Bolčina: Ob robu trga

Matjaž Bolčina: Ob robu trga

OUTSIDER, 29. avgust 2023 ― Sedim na zidu za spomenikom, ob zahodnem robu Trga republike. Ne zahajam pogosto na ta kraj, tudi sicer se mi zdi precej zapuščen. Kar me pravzaprav ne moti. Nekateri prostori obstajajo kot krajine ustvarjalčevega duha in že zgolj njihov obstoj, četudi ne bi izpolnjeval nikakršnih programskih, funkcionalnih ali družbenih zahtev, je dovolj. Prostori s tako […]
Program Ars praznuje 60 let delovanja

Program Ars praznuje 60 let delovanja

MMC Drugo, 29. avgust 2023 ― Tretji program Radia Slovenija Program Ars letos praznuje 60-letnico nastanka. Vrhunec celoletnega prazničnega dogajanja bo septembra, ko bodo odprli razstavo plakatov Ars 60, izšel je tudi zbornik, 14. septembra pa bo slavnostni koncert.
še novic