ŽIVA BOŽIČNIK REBEC: STRATA 9.073 (KERNEL PROCESSING)

ŽIVA BOŽIČNIK REBEC: STRATA 9.073 (KERNEL PROCESSING)

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 17. oktober 2023 ― Tako kot se kovina spremeni v rjo, se tudi časovne prepreke odpovedo svoji konsistentnosti, ko so zvedene na plasti, iz katerih sestojijo tla, po katerih hodimo. Vsi znani svetovi in časovnice se neizbežno sploščijo. Ključna je smer navzdol, saj razstava kaže pod zemljo ter prikazana dela povezuje skozi spekulativne predore, tokove premikanja prsti ter infrastrukture ekstrakcije. Predrte plasti zemlje razkrivajo sledi opuščenih delitev ter valut neznanega izvora in merila, ostankov zaustavljene rasti, ki obdrgnejo pogled na sedanjost ter se razmnožujejo za mrežnico in živčnimi končiči opazovalcev kot topološki ugrabitelji, katerih naloga je izvesti, kar je bilo iznenada trajno zaustavljeno. Globine zakrijejo le, kar se zdi preveč nevarno ali grozeče, da bi to razpoznali samo na sebi – v polnem merilu in v definiciji, ki razodeva, četudi počasi, postopoma, razmerje med njegovo koncepcijo in zasnovo. S tem, ko se poda v podzemlje, razstava izkoristi razdrobljeno fenomenskost in razišče okolja, kjer svetloba ne izboljšuje pogleda, temveč ga ovira. Prekomerno izpostavljene bele lise in pogoltnjeni robovi; v temi stvari postanejo jasnejše. Tema bi vsekakor lahko bila izvorna abstrakcija, saj zasičenost čutnega sistema z vizualnimi dražljaji zmanjša na absolutni minimum. Oblike nastanejo na pragu domišljije: razcepijo kognitivni aparat ter ga združijo z njegovo presegajočo drugostjo. V popolni temi se obstoječe in zaznano uskladita. Paranoična dvoumnost fizične prisotnosti izruva nezanesljivost vida ter slednjega znova vzpostavi ne kot videz, temveč kot materialno vpisanost. Zunanjemu opazovalcu se prizorišča morda zdijo prežeta s premeščanjem: samih del, njim pripisanega pomena (simbolnega okvirja ali mreže, iz katere izhajajo – vsakršen poskus razumevanja naleti na odpor, premik v noetični podlagi del), pa tudi prsti, zraka in ionov, zaradi katerih sledi železa oksidirajo in se preoblikujejo v krvaveče madeže rje in razbitin. Vendar učinki premestitve bledijo, ko se spu
Na odprtju frankfurtskega sejma o pomenu branja tudi v času vojne

Na odprtju frankfurtskega sejma o pomenu branja tudi v času vojne

Misli, 17. oktober 2023 ― V Frankfurtu je potekala otvoritvena slovesnost 75. Frankfurtskega knjižnega sejma (FKS), na katerem je Slovenija častna gostja. Sejem je odprla slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, ki je v nagovoru med drugim izpostavila pomen knjige za Slovence in pomembnost branja knjig za razvoj analitičnega in kritičnega mišljenja.

V Občinski knjižnici Braslovče je zadišalo po pravljici

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 17. oktober 2023 ― V torek, 17. oktobra 2023, smo se v Občinski knjižnici Braslovče odpravili v čudovit živalski svet. Spoznali smo dve živali, in sicer lenivca ter otrokom manj znanega tapirja. Ali ste vedeli, da se lenivec samo enkrat na teden spusti z drevesa in da je tapir odličen plavalec? Seveda se nismo samo učili o živalih, skozi pravljico smo ugotavljali, kako bi delovalo prijateljstvo med tako različnima živalma. Eden počasen in vedno zaspan, drugi živahen in razigran. Zaključili smo, da je takšno prijateljstvo mogoče, le nekoliko več truda je treba vložiti vanj. Dobili smo ...

Naprej v lep ustvarjalni čas

Vrabec Anarhist, 17. oktober 2023 ― Že zgodaj sta bila v meni dva »nareka«: da moram ostati kar najbolj normalen, domač v svojem okolju – s tržaškimi Italijani vred. In po drugi strani zajemati iz primorske literarne zapuščine, pa ne tiste rodoljubne, pač pa iz kosovelovske biološke angažiranosti. The post Naprej v lep ustvarjalni čas first appeared on Vrabec Anarhist.
Posipanje z zvezdnim prahom

Posipanje z zvezdnim prahom

Odzven, 17. oktober 2023 ― Skladatelj Mitja Reichenberg, ki v svoj opus vrhunsko vključuje vse mogoče zvočne pojave, je na plošči Invisible Spaces Of Stardust naredil korak v neznano, nekam v obrobje zvočnih pojavov.
Jesensko listje

Jesensko listje

MMC Gledamo, 17. oktober 2023 ― Šest let po tem, ko je po Drugi strani upanja grozil z upokojitvijo, se Aki Kaurismäki vrača – in lakoničnega občutka za humor še ni izgubil. Jesensko listje je njegov odgovor na velikopotezno romantično dramo: ljubezen trdno zasidra v proletariatu.
Frankfurtski sejem v začetku zasenčen z vojno na Bližnjem vzhodu

Frankfurtski sejem v začetku zasenčen z vojno na Bližnjem vzhodu

Misli, 17. oktober 2023 ― Frankfurtski knjižni sejem je pred začetkom zasenčen z vojno na Bližnjem vzhodu. Javnost je vznemirila izjava direktorja Juergena Boosa o solidarnosti z Izraelom ter preložitev podelitve nagrade palestinski avtorici Adanii Šibli. To je sprožilo obsodbo uglednih pisateljev in umik arabskih založnikov. Odzvala se je tudi ministrica Asta Vrečko.

Medalje, male umetnine, delavnica za družine

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 17. oktober 2023 ― Dragi otroci, spoštovani starši, vabimo vas na oktobrski Muzejski vikendMEDALJE, MALE UMETNINEPtujski grad, sobota, 21. 10. 2023, od 10. do 13. ure Ogledali si bomo razstavo Medalje, male umetnine v luči Habsburške monarhije in si izdelali odlikovanje. Brezplačna muzejska delavnica je namenjena družinam z otroki, starimi 5 let ali več. The post Medalje, male umetnine, delavnica za družine appeared first on PMPO.
1946 Rakek – Obesek FD Rakek

1946 Rakek – Obesek FD Rakek

Stare slike (Cerknica), 17. oktober 2023 ― Iz lesa narejen obesek z nogometašem, datumom 7. julij 1946 in napisom FD Rakek mi je podarila gospa Helena Lovrenčak. Tega leta so na seji upravnega odbora ugotovili, da nogometna sekcija še ni pričela z delom, ker nima žog. Doreta Breclja so pooblastili za nabavo dveh. Sedmega julija so priredili veselico. Izkupiček je bil 6.546,05 […]
20. oktober ob 18. uri: Magnezij in čokolada, muzejski večer z Natalijo Gros Kunaver; Slovenski planinski muzej

20. oktober ob 18. uri: Magnezij in čokolada, muzejski večer z Natalijo Gros Kunaver; Slovenski planinski muzej

Gornjesavski muzej Jesenice, 17. oktober 2023 ― Vabljeni na muzejski večer kjer se bo ob predstavitvi kataloga ob izteku razstave o športnem plezanju Po prstih v stene avtorica Saša Mesec pogovarjala s športno plezalko Natalijo Gros Kunaver. Natalija Gros Kunaver, trikratna mladinska svetovna prvakinja v težavnosti (1999, 2000 in 2002) in prvakinja v skupnem seštevku v kombinaciji svetovnega pokala (2007), evropska prvakinja [...]
še novic