Majdi Širca priznanje revije Ekran za življenjsko delo

Majdi Širca priznanje revije Ekran za življenjsko delo

Misli, 23. november 2023 ― Priznanje revije za film in televizijo Ekran za življenjsko delo je nocoj v Slovenski kinoteki prejela Majda Širca. Filmska kritičarka, televizijska in filmska ustvarjalka, političarka in borka za vidnost, glas in pravice žensk je s svojim delom ključno prispevala k razvoju filmske in televizijske, pa tudi politične kulture v našem prostoru.
SKS: O avtofikciji in novodobnih pisateljih

SKS: O avtofikciji in novodobnih pisateljih

Misli, 23. november 2023 ― Na Pisateljskem odru Slovenskega knjižnega sejma (SKS) je tekla beseda o fenomenu (avto)biografij in vedno bolj priljubljenih del, ki se jih označuje z oznako avtofikcija. Po besedah urednika Aljoše Harlamova je za avtofikcijska dela značilna iskrenost, čeprav opisane stvari v tem žanru niso nujno resnične.

César Aira: Kako sem postal nuna

Koridor, 23. november 2023 ― Sto strani dolga pripoved se pred nami odvije kot popačena odrska predstava, kjer so gibi pretirani in sočasno zelo premišljeni, v nas pa nemalokrat vzbudi tako smeh kot grozo. The post César Aira: Kako sem postal nuna appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

POTOPISNO PREDAVANJE: TANZANIJA IN RUANDA, GORILE V MEGLI

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 23. november 2023 ― V četrtek, 23. novembra 2023, smo v Občinsko knjižnico Polzela povabili Sonjo Salobir Lindsay. Celjanka, učiteljica nemščine in angleščine ter nekoč tudi turistična vodnica je do zdaj obiskala dobršen del sveta. Trdi, da vsako potovanje človeka spremeni za vse življenje. In še kako res je. Pred več kot dvajsetimi leti je med potovanjem v Afriko spoznala moža Storeyja, Američana iz Teksasa, ki očaran nad lepotami Slovenije v njej srečno živi. Za dvajseto obletnico, odkar sta se spoznala, sta se leta 2017 spet odpravila v Afriko obujat spomine na takratne poti. In ...

Obisk prvošolcev v Občinski knjižnici Polzela

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 23. november 2023 ― V četrtek, 23. novembra 2023, je bilo v Občinski knjižnici Polzela veselo in živahno. Povabilu na obisk knjižnice sta se odzvala dva razreda prvošolcev v spremstvu šolske knjižničarke in svojih učiteljic. Dobrodošlico smo letos izrekli kar 53 učencem. Najprej so prisluhnili predstavitvi knjižnice s poudarkom na pravilih lepega vedenja v njej, lepega ravnanja s knjigami, izvedeli so še, kako postanemo njeni člani. Zapomnili so si, kje naj iščejo knjige z velikimi tiskanimi črkami, police za poučne knjige in knjižne novosti. Nato je sledila čudovita pravljica o bistri medvedki s knjigo. Prikupna ...
Zbirka webinarjev o različnih vidikih trajnostne mobilnosti za organizacije in podjetja

Zbirka webinarjev o različnih vidikih trajnostne mobilnosti za organizacije in podjetja

Inštitut za politike prostora, 23. november 2023 ― V okviru projekta SmartMOVE smo v mesecu oktobru in novembru 2023 skupaj s projektnimi partnerji izvedli cikel spletnih izobraževanj o različnih plateh trajnostne mobilnosti. Nabor strokovnjakov s področja je na zanimiv in vključujoč način ter z video prikazi primerov predstavil ključne teme in možnosti, ki jih imajo delodajalci oziroma organizacije ter zaposleni, da bi pripomogli... The post Zbirka webinarjev o različnih vidikih trajnostne mobilnosti za organizacije in podjetja appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
30. november ob 17. uri: promocija dopolnjene izdaje knjižice Delavska malca; Kolpern

30. november ob 17. uri: promocija dopolnjene izdaje knjižice Delavska malca; Kolpern

Gornjesavski muzej, 23. november 2023 ― V okviru projekta "KUHAM DOMAče", ki ga sofinancira Občina Jesenice, Razvojna agencija Zgornje Gorenjske organizira v dvorani Kolpern v četrtek 30.11. kulinarično obarvan dogodek. Vabljeni na promocijo knjižice Delavska malca, ki je nastala, in se dopolnjevala, v sodelovanju z Gornjesavskim muzejem. Letos smo knjižico dopolnili z recepti jedi. To so jedi, ki so bile postrežene [...] The post 30. november ob 17. uri: promocija dopolnjene izdaje knjižice Delavska malca; Kolpern appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.

Volilni občni zbor DSP

Društvo slovenskih pisateljev, 23. november 2023 ― Spoštovane članice, spoštovani člani, upravni odbor Društva slovenskih pisateljev sklicuje občni zbor v torek, 12. 12. 2023, ob 17. uri. Občni zbor sklicujemo z namenom izvedbe rednega volilnega občnega zbora za izvolitev novega vodstva DSP: predsednika društva, članic in članov upravnega in nadzornega odbora ter članic in članov častnega razsodišča za mandatno dobo treh let. […]
Tina Gorenjak Celjanom spregovorila, kako najti ljubezen

Tina Gorenjak Celjanom spregovorila, kako najti ljubezen

Celje.info, 23. november 2023 ― Na dan slovenskih splošnih knjižnic, ki je bil 20. novembra, so v Osrednji knjižnici Celje v goste povabili gledališko in filmsko igralko, pevko in pisateljico, Celjanko Tino Gorenjak.  Z njo ... Beri dalje The post Tina Gorenjak Celjanom spregovorila, kako najti ljubezen appeared first on Celje.info.

Recenzija antologije mladih pesnic in pesnikov Bog si ga drka na nas (O trku kritike družbe falocentrizma z erotiko)

Vrabec Anarhist, 23. november 2023 ― Pesnice so čez patriarhalno kulturo tako ali drugače naredile križ, izstopile iz sveta utopičnih pričakovanj enkopravnosti in pokazale, da erekcija ni stvar spola, temveč da je povezana z družbeno močjo, ki je v osnovi samodestruktivna. The post Recenzija antologije mladih pesnic in pesnikov Bog si ga drka na nas (O trku kritike družbe falocentrizma z erotiko) first appeared on Vrabec Anarhist.

MePZ Odmev Kamnik na gostovanju v avstrijski občini Trofaiach

Kamnik.info, 23. november 2023 ― Na pobudo občine Kamnik se je mešani pevski zbor Odmev Kamnik v novembru po petih letih ponovno odpravil na gostovanje v Trofaiach. Kraja sta povezana iz časa prve svetovne vojne, saj so takrat v Trofaiach, zaradi bližine soške fronte, začasno preselili smodnišnico, občini pa že od leta 1998 tesneje sodelujeta in eno izmed močnejših sodelovanj ... Prispevek MePZ Odmev Kamnik na gostovanju v avstrijski občini Trofaiach je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik.info.
V centru Ljubljane svoja vrata odpira nov lokal

V centru Ljubljane svoja vrata odpira nov lokal

Planet Siol.Net, 23. november 2023 ― Tam, kjer je bila v Ljubljani nekoč Emonska klet, je sedaj svoja vrata odprl nov lokal, imenovan The Place. Ta v center Ljubljane privablja vse, ki so željni dobre hrane in žive glasbe. Lahko bi rekli, da je The Place več kot le lokal, je izkušnja, ki obiskovalce naravnost navduši, saj združuje najboljše iz sveta gastronomije ter glasbene zabave. Preverite dogodke, ki jih pripravljajo v naslednjih dneh ter v decembru in še pravočasno rezervirajte svojo mizo.
še novic