Preberite izbrano pesem natečaja male Veronike

Preberite izbrano pesem natečaja male Veronike

Celje.info, 7. maj ― Znan je letošnji prejemnik male Veronike, celjske pesniške nagrade, ki spodbuja in nagrajuje mlade pesnice in pesnike. Na letošnji natečaj za najboljšo dijaško pesem leta in nagrado mala Veronika je ... Beri dalje The post Preberite izbrano pesem natečaja male Veronike appeared first on Celje.info.
Haloban

Haloban

Radio Študent, 7. maj ― Radio Študent se ob 55-letnici vrača v hram urbane kulture Kino Šiška! Tudi po 55 letih RŠ ostaja osrednje vozlišče glasbene, kulturne in teoretske alternative, neustavljiv vir kritične in neodvisne refleksije ter eden osrednjih poligonov za nove novinarske in medijske kadre.
Fant in čaplja

Fant in čaplja

MMC Gledamo, 7. maj ― Najnovejši film Hajaa Mijazakija, prvi po desetih letih, je bil nekakšna demonstracija mojstrovega primata. Studio Ghibli zanj ni pripravil promocijske kampanje, pred premiero niso objavili napovednika ali slikovnega gradiva, kaj šele daljšega sinopsisa.

Podelitev listine ob vpisu babištva na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva

Ministrstvo za kulturo, 7. maj ― Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je danes v Narodni galeriji predstavnicam Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije ter Združenja Naravni začetki izročila listino ob vpisu babištva na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine.
Podelitev listine ob vpisu babištva na Unescov seznam

Podelitev listine ob vpisu babištva na Unescov seznam

SEM, 7. maj ― V veliki dvorani Narodna galerija v Ljubljani je danes v organizaciji Ministrstvo za kulturo in partnerjev, potekala svečana podelitev listine ob vpisu babištva na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Multinacionalna nominacija Babištvo: znanja, veščine in prakse je bila na Unescov Reprezentativni seznam vpisana 6. decembra 2024. Listino je predstavnicam Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije ter Združenja Naravni začetki izročila ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko. Zbrane je uvodoma nagovorila generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino Špela Spanžel, slavnostni govornici pa sta bili ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko in ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel. Kot predstavnice Slovenskega etnografskega muzeja, ki opravlja naloge nacionalnega Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine, so se podelitve udeležile direktorica Natalija Polenec, Nadja Valentinčič Furlan, Nena Židov in Anja Jerin.

Gostovanje SNG Drama Ljubljana na 29. Mednarodnem festivalu malih odrov v Reki

SiGledal Novice, 7. maj ― Med 6. in 12. majem v Reki poteka 29. Mednarodni festival malih odrov. Umetniška direktorica in selektorica Edita Karađole Šegvić je v tekmovalni program letošnjega festivala, ki gosti gledališča iz Hrvaške, Avstrije, Črne gore, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Slovenije, uvrstila tudi prvo slovensko uprizoritev drame angleške dramatičarke Lucy Kirkwood Otroci.

40-60 nadaljuje turnejo po PRESTOLNICAH!

Ana Monro, 7. maj ― Goro Osojnik in Milan Manić sta novo sezono svoje avtorske predstave 40-60 začela 25. 4. v Ljubljani, 28. 4. sta nastopila v Budimpešti, 19. 5. bosta gostovala v Beogradu, v začetku poletja se bosta v okviru Ane Desetnice 2024 še enkrat vrnila v Ljubljano, septembra pa sta vabljena v Zagreb.             ... The post 40-60 nadaljuje turnejo po PRESTOLNICAH! appeared first on Ana Monro.
Znani nominiranci in nominiranke za nagrado desetnica 2024

Znani nominiranci in nominiranke za nagrado desetnica 2024

Društvo slovenskih pisateljev, 7. maj ― Desetnica je nagrada za otroško in mladinsko književnost, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev za uveljavljanje izvirnega otroškega in mladinskega leposlovja. Nagrada se podeljuje za obdobje zadnjih treh let. Tudi letos je izbor del, ki ustrezajo Pravilniku o nagradi desetnica, pripravila red. prof. dr. Dragica Haramija, o nominiranih delih pa je odločala žirija v sestavi: Magdalena […]
Aprilske novosti v Knjižnici SEM ter priporočila za branje

Aprilske novosti v Knjižnici SEM ter priporočila za branje

SEM, 7. maj ― Iz Knjižnice SEM vam prinašamo novice o naših novih pridobitvah in predlagamo tri nova priporočila: Monografija Planšarstvo v Bohinju (Gorenjski muzej, 2024), s podnaslovom »Vse svoje življenje sem pustil v siru«, je nastajala prek pol stoletja, ko je Anka Novak, dolgoletna kustosinja Gorenjskega muzeja, raziskovala najprej planšarstvo na Gorenjskem, potem pa se je z ustanovitvijo Planšarskega muzeja v Stari Fužini osredotočila na Bohinj. Z osebnim opazovanjem na planinah, arhivskim delom in pogovori z Bohinjci je zapisala to veličastno zgodbo, ki jo je za objavo uredila Saša Roškar. Alessandro Testa v svoji najnovejši knjigi Ritualising cultural heritage and re-enchanting rituals in Europe (Carolina Academic Press, 2024) analizira delovanje in prepletanje kulturne dediščine ter novih verskih praks in ritualov, ki oblikujejo občutke tipičnosti, tradicionalnosti, avtentičnosti in  družbene pripadnosti. Te pojme, ki ležijo v samem jedru evropskih lokalnih skupnosti, etnografsko in konceptualno sistematizira, saj naj bi bili bistvenega pomena za razumevanje današnjih evropskih kultur. Nenehno naraščajoča proizvodnja in uporaba izdelkov iz plastike že dalj časa predstavlja precejšen izziv na področju njihovega restavriranja in konserviranja. Zato je izčrpen in pregleden priročnik Thee B. van Oosten Properties of plastics: a guide for conservators (Getty Conservation Institute, 2022) dolgo pričakovan in dobrodošel pripomoček tako za študente kot za profesionalce v muzejskih in drugih restavratorskih delavnicah, ki skrbijo za predmete kulturne dediščine in sodobne umetnosti. Preverite še ostale novosti v knjižnici

Trafika – Tadej Zupančič: predstavitev knjige London Estates

OUTSIDER, 7. maj ― Pri londonski založbi FUEL je naš sodelavec Tadej Zupančič izdal monografijo London estates: Modernist council housing 1948–1981, v kateri so (i)zbrane fotografije modernističnih občinskih – neprofitnih – stanovanjskih sosesk v britanski prestolnici, ki jih objavlja na svojem Instagram računu @notreallyobsessive. V živo bo slovenskemu občinstvu knjigo prvič predstavil v soboto, 25. 5. ob 11.00 pri […]
Kako razumeti ljudsko umetnost in kdo jo ustvarja?

Kako razumeti ljudsko umetnost in kdo jo ustvarja?

SEM, 7. maj ― Kako razumeti ljudsko umetnost in kdo jo ustvarja? Odgovore ponuja razstava Ljudska umetnost med domom in svetom: Zbirki SEM in ljudske umetnosti NSK skupine IRWIN. Razstava, na kateri slovenska ljudska umetnost sreča globalno ljudsko umetnost NSK, preprašuje pomenski okvir ene od zbirk tradicije in jo postavlja ob zbirko artefaktov, ki nastajajo v sodobnih identifikacijskih družbenih procesih. Ob tem sporoča, da je ustvarjanje skupnostne identitete premišljen proces, v okviru katerega poteka tudi izbor simbolnih vizualnih sestavin, ki naj predstavljajo skupnost. V primeru slovenskega naroda so bili vir teh sestavin predmeti tradicijske kulture, v primeru državljanov države NSK pa sodobna umetniška produkcija NSK. Več na Ljudska umetnost med domom in svetom: Zbirki SEM in ljudske umetnosti NSK skupine IRWIN. Vabljeni v SEM!

Knjigobežnica s prijetnim bralnim kotičkom v Supernovi Kamnik

Kamnik.info, 7. maj ― Supernova Kamnik je od nedavnega bogatejša za knjigobežnico oz. prijeten bralni kotiček s knjižnimi policami, ki služijo izmenjavi knjig. V osrednjem kamniškem trgovskem centru so letošnji mednarodni mesec knjig in branja počastili na prav poseben način, saj so, le kak dan ali dva pred svetovnim dnevom knjige, ki ga obeležujemo 23. aprila, v prostorih Supernove ... Prispevek Knjigobežnica s prijetnim bralnim kotičkom v Supernovi Kamnik je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik.info.
Počitniški 3M 2024

Počitniški 3M 2024

SEM, 7. maj ― Program muzejev na Metelkovi ploščadi Otroci, lepo vabljeni na Počitniški 3M, ki ga organiziramo Muzej sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM), Narodni muzej Slovenije – Metelkova (NMS), Slovenski etnografski muzej (SEM), Lončarski atelje SEM in Slovenska kinoteka. Vsak dan bomo v drugem muzeju skozi igro, druženje in ustvarjanje osvajali umetnost, zgodovino, etnologijo ter kulturo! Počitniški 3M bo letos potekal: •    1. termin: 8. – 12. julij 2024 (prijave zbiramo do ponedeljka, 1. julija) •    2. termin: 19. – 23. avgust 2024 (prijave zbiramo do ponedeljka 12. avgusta) Družili se bomo od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro. Teden vključuje pet celodnevnih aktivnosti in kosilo. Program je namenjen osnovnošolcem med 6. in 12. letom. Število prostih mest je omejeno. Počitniški teden lahko odpade zaradi premajhnega števila prijav. Pridržujemo si pravico do spremembe programa v primeru slabega vremena. O vseh posebnostih vas bomo pravočasno obvestili. Cena tedenskega programa je 140 EUR (za drugega otroka iz iste družine lahko uveljavljate 10 % popusta). Prijave za Počitniški 3M so mogoče le za cel teden! Zbiramo jih do zapolnitve mest oz. do tedna dni pred izvedbo termina. Prijave in dodatne informacije: Slovenska kinoteka (Metelkova 2a), Vitja Dominkuš Dreu, izobrazevanje@kinoteka.si Program Lončarski atelje SEM V lončarskem ateljeju se bomo to poletje znova prepustili domišljiji. Iz gline bomo oblikovali naše najljubše junake iz knjig in filmov. Naredili bomo tudi vse kar sodi zraven, njihove prijatelje in nasprotnike, njihova domovanja, orodje, ki ga uporabljajo, živali, če jih imajo in še vse drugo kar nam pride na misel ob njihovih zgodbah. Če nam bo na koncu ostalo še kaj časa, se bomo spoprijeli še z lončarskim kolesom, si s pomočjo mentorja naredili krožnik in ga po lončarsko okrasili. Slovenski etnografski muzej Na potovanju med muzejskimi predmeti bomo raziskovali in odkrivali naš širni svet. Spoznavali bomo šege in navade, oblačila, hrano in
Vlado Žabot: Gral

Vlado Žabot: Gral

MMC Drugo, 7. maj ― Gral Vlada Žabota je roman, za katerega je ena najbolj ključnih besed primež. Odvija se v močvirju, v katerem peščica vojakov biva v nekem liminalnem prostoru med ujetništvom in zagozdenostjo v neznanem jim delu sveta.
še novic