Potopis: O Ugandi

Potopis: O Ugandi

OUTSIDER, 6. maj ― Priložnost za potovanje v Afriko sem dobila, ko je prijateljica Caro predlagala, da bi skupaj potovali po Ugandi. Sama je imela namen tri mesece preživeti v Keniji, kjer bi se dodatno izobraževala kot mizarka, ter po treh mesecih potekle kenijske vize nadaljevati svoje popotovanje po vzhodni Afriki. Nisem zares spontana oseba, a ko me prešinejo […]

NAGRADA ZA NAJBOLJŠO KRATKO ZGODBO 2024 JE PODELJENA

Sodobnost, 6. maj ― Žirija je nagrado za najboljšo kratko zgodbo podelila Zali Vidic za kratko zgodbo Zadeva: Prošnja za nakup stolov.   UTEMELJITEV   Naslov Zadeva: Prošnja za nakup stolov Zale Vidic vzbuja dve nasprotujoči asociaciji, saj ga lahko bralec razume kot prozaičen in suhoparen naziv uradnega dopisa ali – diametralno nasprotno – kot ime nadvse intrigantnega detektivskega […] The post NAGRADA ZA NAJBOLJŠO KRATKO ZGODBO 2024 JE PODELJENA appeared first on .

Trgovina: Boris Y. Božič: Pentimento / Prekrivanje

Tolminski muzej, 6. maj ― V katalogu, ki spremlja likovno razstavo domačega umetnika Borisa Y. Božiča v Tolminskem muzeju, je umetnostna zgodovinarka Nataša Kovšca zapisala: "Razstavo akademskega slikarja, fotografa in glasbenika Borisa Božiča smo zasnovali kot pregled njegovega več kot štiridesetletnega ustvarjalnega dela, ki vključuje slikarska in fotografska dela ter risbe, nastale v časovnem razponu od zgodnjih osemdesetih let do danes. Med razstavljenimi deli, ki ...
11. maj 2024, od 16. ure dalje: Srečanje s sosedi ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU

11. maj 2024, od 16. ure dalje: Srečanje s sosedi ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU

Gornjesavski muzej Jesenice, 6. maj ― Občina Kranjska Gora in Slovenski planinski muzej vabita na Srečanje s sosedi ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU. Kdaj in kje? V soboto: 11. 5. ob 16. uri pri Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. Naši prijatelji s Koroške bodo že šestnajstič priromali na Dovje in v Mojstrano. Prišli bodo čez Jepca sedlo, kjer si [...] The post 11. maj 2024, od 16. ure dalje: Srečanje s sosedi ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.

[Pobuda] Za žive meje!

Inštitut za politike prostora, 6. maj ― Žive meje so ena od značilnosti kulture urejanja naših naselij. Iz prostora izginjajo prav v času, ko jih tako ljudje kot narava v urbanem okolju potrebujemo še bolj kot v preteklosti. Žive meje so preprosta, učinkovita in cenovno zanimiva rešitev, ki lokalni skupnosti ponuja številne priložnosti za vključevanje prebivalcev v podnebno politiko in povezovanje lokalne... The post [Pobuda] Za žive meje! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Louise Vogel Kielgast (Gehl) »Zdravi prostori so odločitev!«

OUTSIDER, 6. maj ― Na povabilo urbanističnega studia Prostorož je konec aprila (25. 4. 2024) Ljubljano obiskala direktorica programa za zdravje pri mednarodno priznanem (urbanističnem) biroju Gehl. Louise Vogel Kielgast je ena najvidnejših svetovno priznanih strokovnjakinj na področju ustvarjanja zdravih prostorov sodobnih mest. Tekom svoje kariere je vodila projekte širom sveta: v Sydneyu, Ženevi, Parizu, Londonu in Kopenhagnu… Med […]

[Publikacija] Podnebne akcije: Projekti članic Mreže za prostor za naslavljanje podnebnih sprememb

Inštitut za politike prostora, 6. maj ― Podnebne spremembe nam vedno odločneje trkajo na vrata in našo kolektivno zavest. Letos smo prvič že zgodaj aprila izmerili temperaturo 30 stopinj celzija. In glede na izkušnje preteklih let ne vemo, kaj pričakovati od poletja. Se bodo vrstili rekordni vročinski valovi, v katerih bomo iskali senco in bežali iz pregretih mest? Bo pridelek na poljih... The post [Publikacija] Podnebne akcije: Projekti članic Mreže za prostor za naslavljanje podnebnih sprememb appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Srečanje s sosedi ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU

Gornjesavski muzej Jesenice, 6. maj ― Občina Kranjska Gora in Slovenski planinski muzej vabita na Srečanje s sosedi ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU. Kdaj in kje? V soboto: 11. 5. od 17. ure pri Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. Naši prijatelji s Koroške bodo že šestnajstič priromali na Dovje in v Mojstrano. Prišli bodo čez Jepca sedlo, kjer si [...] The post Srečanje s sosedi ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.

Maraton Slovenskih filmov, ki jih vse preredko vidimo z Marcelom Štefančičem, jr.

Kinodvor, 6. maj ― V četrtek, 2. maja, so se na Kinodvorovo platno vrnili slovenski filmi - tokrat tisti, ki jih vse preredko vidimo. Po izboru kuratorja programa, Marcela Štefančiča, jr., smo si ogledali filme Ko zorijo jagode (in se posladkali s prvimi letošnjimi jagodami), Trst, Minuta za umor, Po isti poti se ne vračaj ter Ovni in mamuti. Vse projekcije so potekale s 35mm filmskega traku.

OTVORITEV KNJIGOMATA

Knjižnica Postojna, 6. maj ― Vabimo vas na otvoritev knjigomata Mestne knjižnice Postojna, ki bo v torek, 14. maja, ob 18. uri. Na otvoritvi se nam bo pridružil direktor knjižnice, mag. Uroš Mlinar, ki bo predstavil uporabo knjigomata, nagovoril pa nas bo tudi župan Občine Postojna, Igor Marentič. Za glasbo, ob kozarčku pijače, bo poskrbel Kevin Klun Valenčič.
Poletna mednarodna šola “Resilient Cities” v Ljubljani in Bratislavi

Poletna mednarodna šola “Resilient Cities” v Ljubljani in Bratislavi

Fakulteta za dizajn, 6. maj ― Ekonomska Fakulteta v Ljubljani podeljuje slovenskim in tujim študentom, ki študirajo v Sloveniji 15 štipendij, ki omogočajo brezplačno udeležbo na poletni šoli. Pridružite se nam na edinstveni mednarodni izobraževalni poletni […] The post Poletna mednarodna šola “Resilient Cities” v Ljubljani in Bratislavi appeared first on Fakulteta za dizajn.
še novic