POTOPISNO PREDAVANJE POLONE KOTNIK: Stran od poteptanih poti: moje potovanje od Himalaje do Kavkaza in vsepovsod vmes

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 9. maj 9. maja 2023 se je Polona Kotnik odpravila na skoraj 5 mesečno solo potovanje po 6 različnih državah, ki so se zvrstile popolnoma spontano, brez začrtanega strogega plana. Z enosmerno letalsko karto je najprej letela v Indijo, nato pa svoje potovanje nadaljevala po Indoneziji, Kirgizistanu, Uzbekistanu, Kazahstanu in Gruziji. Odkrivala je mnogo različnih kultur, jezikov in običajev, predvsem pa jo je vodila izjemna želja po druženju z domačini, predvsem v gorskem, odmaknjenem svetu. V Indiji je odkrivala kotičke globoko v Himalaji, v Indoneziji se je povzpela na dva vulkana, ...

Modrosti Indijancev v preboldski knjižnici

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 9. maj ― V četrtek, 9. maja 2024, smo v Občinski knjižnici Prebold prisluhnili zanimivemu potopisnemu predavanju o življenju s severnoameriškimi Indijanci. Z nami je bil svetovni popotnik, gornik, učitelj angleščine in avtor potopisno-doživljajske knjige »Zakaj pa ne?« David Stegu. Najprej smo se v sliki in besedi nekaj časa zadržali pri Komančih ter se nato preselili na sever, v zvezni državi Južna Dakota in Minnesota, kjer smo pobliže spoznali plemeni Dakota in Lakota. Pridružili smo se jim na posebni spravni ježi in ob tem videli, koliko bogatega znanja, ki presega vsakovrstne merske enote in ...
18. maj 2024 ob 10.00: Odprtje sezone na Pocarjevi domačiji v Zgornji Radovni

18. maj 2024 ob 10.00: Odprtje sezone na Pocarjevi domačiji v Zgornji Radovni

Gornjesavski muzej Jesenice, 9. maj ― Ob Mednarodnem dnevu muzejev Triglavski narodni park in Gornjesavski muzej Jesenice vabita na odprtje sezone na Pocarjevi domačiji v Zgornji Radovni. Ta dan ima Pocarjeva domačija široko odprta vrata! PROGRAM: 10.00 – odprtje začasne razstave Pastirci – pašna živinoreja in planšarstvo v Gornjesavski dolini V Gornjesavski dolini so se prebivalci od vekomaj borili z naravo [...] The post 18. maj 2024 ob 10.00: Odprtje sezone na Pocarjevi domačiji v Zgornji Radovni appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.

Majsko bralno druženje v sodelovanju Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 9. maj ― Bralno druženje v maju je bilo ozaljšano z belimi metulji v mislih, ki so bili simbolno najljubše živalice Mance Košir, pobudnice bralnih druženj v Sloveniji. Prvo in drugo leto je bila z nami na zaključnem druženju, obudili smo spomin na srečanji z njo v Žalcu in v Ljubljani. Družimo se že šestnajst let in ves čas je tiho z nami. Odslej najtišje. Manca je zapisala povsem svojo misel o branju, in sicer naj si kar mislimo, da mi beremo knjigo, v resnici ona bere nas. S knjigo odkrivamo svoje notranje zgibe, ...
Galerija Photon na sejmu Photo London 2024

Galerija Photon na sejmu Photo London 2024

Galerija Photon, 9. maj ― Galerija Photon letos že petič razstavlja na sejmu za fotografijo Photo London, enem od globalno vodilnih sejmov, posvečenih fotografiji. Sejem bo potekal med 16. in 19. majem, z možnostjo predogleda 10. maja, v Somerset House, na naslovu: Strand, London WC2R 1LA. Nas lahko najdete na stojnici z oznako W06 v zahodnem krilu stavbe Somerset. Na sejmu ...

Predstavitev avtorjev slovenskih knjig v Supernovi Kamnik

Kamnik.info, 9. maj ― Vstopite v čarobni svet besed in zgodb, ki nas bodo popeljala na nepozabna potovanja skozi domišljijo in raziskovanje različnih svetov. Supernova, vaše stičišče navdiha in kreativnosti, z veseljem napoveduje predstavitvene dogodke v sklopu knjižnega kotička, da bo ta res zasijal v polnem sijaju. Zavedamo se pomena podpore domačim ustvarjalcem, zato smo se odločili, da vam ... Prispevek Predstavitev avtorjev slovenskih knjig v Supernovi Kamnik je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik.info.
Ponudba v naših muzejih ob Mednarodnem muzejskem dnevu in svetovnem dnevu družine

Ponudba v naših muzejih ob Mednarodnem muzejskem dnevu in svetovnem dnevu družine

Gornjesavski muzej Jesenice, 9. maj ― Že leta 1977 je Mednarodni muzejski svet ICOM zaznamoval 18. maj kot mednarodni muzejski dan, tako z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi kot njihovega razvoja. Mednarodni dan muzejev 2024 poudarja ključno vlogo kulturnih ustanov za zagotavljanje celostnega izobraževanja. Ob Mednarodnem muzejskem dnevu vabimo vse obiskovalce k udeležbi na dogodke in brezplačnemu ogledu naslednjih občasnih razstav, [...] The post Ponudba v naših muzejih ob Mednarodnem muzejskem dnevu in svetovnem dnevu družine appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.
18. maj 2024, med 14.00 in 18.00: METEORITA, raziskovalno-zabavno popoldne, Fužinarsko naselje Stara Sava

18. maj 2024, med 14.00 in 18.00: METEORITA, raziskovalno-zabavno popoldne, Fužinarsko naselje Stara Sava

Gornjesavski muzej Jesenice, 9. maj ― Društvo Meteorita in Gornjesavski muzej Jesenice vabita na zabavno-raziskovalno popoldne Meteorita  ki bo v soboto, 18. maja 2024, med 14. in 18. uro v Slovenskem železarskem muzeju na Jesenicah, na Stari Savi. Prireditev pripravljamo ob Mednarodnem muzejskem dnevu in svetovnem dnevu družine in jo vključujemo v Tedne vseživljenjskega učenja. Čaka vas pester program: VR sprehod [...] The post 18. maj 2024, med 14.00 in 18.00: METEORITA, raziskovalno-zabavno popoldne, Fužinarsko naselje Stara Sava appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.
Cecilija Bernjak, vsestranska kulturnica

Cecilija Bernjak, vsestranska kulturnica

Štajerski tednik, 9. maj ― Deževen aprilski Domoznanski večer je privabil v razstavišče Knjižnice Ivana Potrča na Ptuju mnoge ljubitelje likovne umetnosti in literature. Čeprav je v dominikanskem samostanu hkrati potekala proslava ob ptujskem občinskem prazniku, je dan knjige in avtorskih pravic zasedel vse sedeže z obiskovalci, ki sodijo v krog prijateljev prekmursko-ptujske Hajdinčanke, vsestranske kulturnice, literatke in ljubiteljske slikarke Cecilije Bernjak.
Izdali novo literarno glasilo Lokvanj

Izdali novo literarno glasilo Lokvanj

Štajerski tednik, 9. maj ― Literarno glasilo Čar besede moje v Osnovni šoli ljudski vrt izhaja že 29. leto. V šoli imajo sicer že bogato tradicijo izhajanja šolskih glasil. Vzporedno s Čar besede moje izhaja tudi časopis Lokvanj, ki prinaša pomembnejše vesti o dogodkih in življenju v šoli, na podružnični šoli pa ima to vlogo glasilo Utrinki.
Radio Študent praznuje 55 let

Radio Študent praznuje 55 let

Misli, 9. maj ― Najstarejša evropska študentska radijska postaja Radio Študent (RŠ) v tem mesecu praznuje 55 let od ustanovitve. Obletnico bodo med drugim počastili danes v Kinu Šiška s koncertom štirih zvenečih imen aktualne domače glasbene scene: The Canyon Observer, Širom, Etceteral in Haloban, so sporočili iz RŠ.
Teden družin 2024 v SEM

Teden družin 2024 v SEM

SEM, 9. maj ― Teden družin 2024 v SEM Slovenski etnografski muzej se tudi letos na povabilo Zveze prijateljev mladine Slovenije pridružuje Tednu družin, ki z željo, da bi starši in otroci muzej prepoznali kot zanimiv prostor za kakovostno skupno preživljanje prostega časa. Med 15. in 22. majem 2024 (razen v ponedeljek, 20. maja 2024 - zaprto)  prijazno vabimo družine na brezplačne individualne oglede stalnih in občasnih razstav ter k obisku brezplačnih aktivnosti: Četrtek, 16. maj 2024, ob 18.00: Rdeča nit: Pametna žena, lev in vodni duh, pripovedovanje pravljic. Otroke in družine vabimo v domišljijski svet, kjer nas bodo na potovanje po preteklosti in domišljijskih deželah ponesle pravljice iz Alžirije in sosednjih dežel.  Za otroke 5+. Sobota, 18. maj 2024, 10.00-18.00: Mednarodni muzejski dan, dan odprtih vrat Sobota, 18. maj 2024, 16.00-17.00: Kranjska sivka in druge čebelice, delavnica za otroke in družine Vsak dan: Etnoabecedaž. Na interaktivni raziskovalni razstavi za otroke se pod imenom Etnoabecedaž skriva labirint, ki nas od črke A do Ž popelje v svet nekdanjih uporabnih predmetov. Vsak dan: Delavnica Malega mojstra. Prostor, kjer otroci skupaj s starši osvajajo različna znanja in veščine, predvsem tista, ki so povezana z ročnimi spretnostmi. Ob pripravljenih dejavnostih si lahko otroci ogledajo tudi filmčke pravih mojstrov. Prijazno vabljeni!  
še novic