22. maj 2024 od 14.00 do 18.00: Parada učenja, Tržnica na Stari Savi, Kolpern

22. maj 2024 od 14.00 do 18.00: Parada učenja, Tržnica na Stari Savi, Kolpern

Gornjesavski muzej Jesenice, 14. maj ― Tudi letos se pridružujemo Paradi učenja, osrednji prireditvi ob Tednih vseživljenjskega učenja, ki bo 22. maja 2024 potekala na Tržnici Jesenice na Stari Savi. V sodelovanju s Fotografskim društvom Jesenice in OI JSKD Jesenice vas med 14. in 18. uro vabimo na ogled projekcije sprejetih fotografij in gostujoče fotografske razstave ABSTRACT 2024, ki bo v [...] The post 22. maj 2024 od 14.00 do 18.00: Parada učenja, Tržnica na Stari Savi, Kolpern appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.

Zaključek bralnega projekta Mali Savinjčani beremo za otroke Občine Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 14. maj ― V torek, 14. maja 2024, smo v Domu II. slovenskega tabora v Žalcu slavnostno sklenili 11. sezono bralno-spodbujevalnega projekta Mali Savinjčani beremo. Projekt povezuje Medobčinsko splošno knjižnico Žalec in vrtce Spodnje Savinjske doline, k sodelovanju pa so vabljeni predšolski otroci, stari od štiri do šest let. Tako je letos v Žalcu sodelovalo 270 otrok in 43 strokovnih delavcev Vrtcev Občine Žalec. Zaradi velikega števila otrok in njihovih staršev smo izpeljali tri zaključne prireditve, ob 16., 17. in 18. uri. Pridne bralce sta najprej nagovorili direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec Jolanda Železnik ...

Tantadruj za življenjsko delo letos prevajalcu Srečku Fišerju

Misli, 14. maj ― Nagrado treh primorskih gledališč tantadruj bo za življenjsko delo letos prejel prevajalec Srečko Fišer. Fišer je eden od velikanov slovenskega jezika v gledališču, njegovi prevodi in njegov odnos do jezika pa sta izjemno strokovna, je izbiro dobitnika utemeljil umetniški vodja SNG Nova Gorica Marko Bratuš. Podelitev bo 25. maja.

[Publikacija] Podnebno načrtovanje: Podnebnim spremembam prilagojene prostorske rešitve

Inštitut za politike prostora, 14. maj ― Ko smo spomladi 2023 v okviru Mreže za prostor prvič izvedli program Podnebnega načrtovanja so predavatelji več kot enkrat govorili o tem, da bo večja intenzivnost padavin za Slovenijo verjetno največji izziv povezan s podnebnimi spremembami. Navajali so tako modele, ki to napovedujejo, kot konkretne ukrepe, s katerimi moramo ta izziv nasloviti na sistemski ravni in na... The post [Publikacija] Podnebno načrtovanje: Podnebnim spremembam prilagojene prostorske rešitve appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

SLOGI in Drama: Od nemškega Jubilejnega gledališča cesarja Franca Jožefa do SNG Drama Ljubljana

SiGledal Novice, 14. maj ― V četrtek, 16. maja, ob 18. uri bodo v Drama Kavarni še zadnjič v letošnji sezoni pogledali v gledališko zgodovino v ciklu SLOGI in Drama. V njem sta Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) in SNG Drama Ljubljana aktualne uprizoritve še pred premiero osvetlila z vidika gledališke zgodovine ter jih postavila v širši zgodovinski, umetniški in družbeni kontekst.
Slovenska filharmonija v novi sezoni z vedno novo glasbo

Slovenska filharmonija v novi sezoni z vedno novo glasbo

Misli, 14. maj ― Glasba, vedno nova je slogan sezone 2024/25, ki so jo danes predstavili v Slovenski filharmoniji. Tudi v njej so ohranili utečen sklop šestih abonmajskih ciklov, v katerih bodo izvajali glasbo iz raznovrstnih obdobij z različnimi dirigenti in solisti, spomnili se bodo tudi na nekatere obletnice tako preminulih kot še živečih skladateljev.

17. Tabor Karajžewc

C.M.A.K. Cerkno, 14. maj ― 17. mednarodni tabor Karajžewc bo ponovno potekal v Kazarski grapi, in sicer od 31. velikega travna do 2. rožnika. Vabljeni da nam pišete vsi, ki bi se radi prijavili kot prostovoljci! Več informacij lahko najdete tukaj: https://karajzewc.wordpress.com/ PROGRAM Petek, 31.5.2024: 16:00 Nabiralniška delavnica in kuhanje karažewca – Darja Vrana17:00 Otroška delavnica: Izdelava lesenih igrač – […] The post 17. Tabor Karajžewc appeared first on C.M.A.K. Cerkno.
Doline brez odmevov

Doline brez odmevov

Odzven, 14. maj ― Z besedami protagonistke in s pisavo Iva Gajiča je pred nami pregled njenega življenja in dela. Življenje postavljamo na prvo mesto, ker ga je tudi sama, čeprav je bilo petje vedno tudi življenje.
Režiser Rasulof naskrivaj zapustil Iran in prišel v Cannes

Režiser Rasulof naskrivaj zapustil Iran in prišel v Cannes

Misli, 14. maj ― Priznani iranski režiser Mohammad Rasulof, ki so ga v Teheranu obsodili na večletno zaporno kazen in bičanje, je naskrivaj zapustil domovino, da bi se udeležil festivala v Cannesu, kjer bodo premierno predvajali njegov novi film The Seed of the Sacred Fig (Seme svete fige). Na Instagramu se je zahvalil vsem, ki so mu pomagali pri nevarnem podvigu.
Znani prejemniki nagrade Mies van der Rohe

Znani prejemniki nagrade Mies van der Rohe

OUTSIDER, 14. maj ― V torek, 14. maja, so v Barceloni podelili evropske arhitekturne nagrade Mies van der Rohe. Izmed 362 nominiranih projektov iz 38 držav je žirija v sestavi Frédéric Druot (predsednik), Martin Braathen, Pippo Ciorra, Tinatin Gurgenidze, Adriana Krnáčová, Sala Makumbundu in Hrvoje Njirić po dveh ciklih izborov in obisku 7 finalistov z arhitekti, naročniki in uporabniki […]
Muzeji za izobraževanje in raziskovanje

Muzeji za izobraževanje in raziskovanje

SEM, 14. maj ― Sporočilo za javnost Ljubljana 13. maj 2024 Muzeji za izobraževanje in raziskovanje, skupna razstava plakatov državnih muzejev Slovenije 18. maj–9. september 2024, Muzejska ploščad Metelkova Muzeji smo dinamična izobraževalna središča, ki spodbujamo radovednost, ustvarjalnost in kritično mišljenje. V okviru mednarodnega muzejskega dne, ki ga vsako leto praznujemo 18. maja, želimo javnost povabiti k razmisleku o izobraževanju v prihodnosti. Letošnja tema mednarodnega muzejskega dne Muzeji za izobraževanje in raziskovanje, ki ga organizira Mednarodni muzejski svet ICOM, poudarja pomen muzejev kot dinamičnih izobraževalnih ustanov, ki spodbujajo učenje odkrivanja in razumevanja različnih kultur. Muzeji skrbijo za izmenjavo in bogatenje kultur, krepijo vzajemno razumevanje, sodelovanje in mir med narodi. Slovenski državni muzeji smo pripravili skupno panojsko razstavo, ki bo na ogled pred Kavarno SEM pri Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani, kjer se vsak muzej predstavlja s svojimi aktualnimi programi in vsebinami, ki v središče postavljajo izobraževanje in raziskovanje. Z uvodno besedo nas tokrat nagovarja Nataša Robežnik, v.d. direktorice Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije: »Sodobni muzeji so ustanove, ki delujejo v korist družbe, raziskujejo, zbirajo, konservirajo, interpretirajo ter razstavljajo snovno in nesnovno dediščino. Muzeji so odprti za javnost, dostopni in vključujoči, spodbujajo raznovrstnost in trajnostni razvoj. Delujejo v sodelovanju s skupnostmi, pri čemer omogočajo raznovrstne izkušnje, ustvarjalnost in kritično mišljenje. Ob letošnjem mednarodnem muzejskem dnevu je še posebej poudarjena vloga muzejev na področju izobraževanja in raziskovanja. Z aktivno vključenostjo občinstva so muzeji postali prostor sodelovanja in soustvarjanja znanja. Muzejske izkušnje se oblikujejo skozi interakcijo med obiskovalci in muzejsko vsebino, kar omogoča obiskovalcem, da so aktivni ustvarjalci svojih izkušenj. Muzeji ponujajo raznolike in
Izzivalci

Izzivalci

MMC Film, 14. maj ― Kljub občasnemu spogledovanju z grozljivko je italijanski mojster Luca Guadagnino v prvi vrsti kronist koprnenja in erotičnega poželenja. V ta predalček sodi tudi teniška melodrama Izzivalci, ki pa je kljub estetski dovršenosti na trenutke površen film.
še novic