Generaciji Z in A – kaj sploh sta

MMC Drugo, 17. junij ― Kaj odraščanje od rojstva v digitalnem okolju pomeni za oglaševalsko industrijo? Govorimo predvsem o tako imenovani generaciji A, rojeni po letu 2010, o kateri so govorili na nedavnem slovenskem oglaševalskem festivalu.
SKUPINSKA RAZSTAVA: RAZŠIRJENI VID

SKUPINSKA RAZSTAVA: RAZŠIRJENI VID

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 17. junij ― Razstava Razširjeni vid, obsega 48 del 20 slovenskih umetnic in umetnikov. Tematsko se navezuje na fenomen zaznave z deli umetnic in umetnikov, ki v svojih slikah, reliefih, fotografijah, videih, objektih in instalacijah izkoriščajo vrzeli v percepciji za intenziviranje izkušnje gledanja. Iluzije, ki zavajajo naše oko in uho, ustvarjajo s poigravanjem z barvo ter z elementoma svetlobe in zvoka, z učinki njunih lomljenj in odbojev. Pojem »razširjeni« tako aludira tudi na tista dela, ki sicer imajo svojo vizualno plat, vendar na gledalca primarno delujejo z zvokom. V nekaterih izmed del umetniki dražljaje razsrediščijo in jih razpršijo v prostoru, tako da moramo okoli njih zakrožiti. Drugi izrabljajo optične učinke kontrastov med toplimi in hladnimi barvami ali neprosojnimi in transparentnimi materiali. Tretja dela razkrivajo, da za prevaro očesa zadostuje že ena barva, in sicer s prilagojeno osvetlitvijo, pri čemer umetniki naš pogled usmerjajo v zareze in odprtine v površini nosilca ter črpajo vtis gibanja ali valovanja iz absorpcijske lastnosti črne barve in odbojnosti beline, ki zadržuje pogled na povrhnjici, s čimer ploskev postane občutljiv senzor svetlobnih nians in subtilnih odtenkov. Spet četrta nas z nizi vzporedno položenih črt prepričajo o kinetični utvari, da podoba vibrira, se napenja in poglablja. Del umetnikov uporablja svetlobno občutljive elemente, kot so steklo, plastika in zrcala, v katerih gledalec odseva in postane del njih. Ali pa svetlobo osvobodijo njene običajne funkcije – da nekaj osvetljuje in tisto, kar gledamo, naredi vidno – s čimer sama postane predmet zaznave in našega prevpraševanja resničnosti.razstavi Razširjeni vid, ki obsega 48 del 20 slovenskih umetnic in umetnikov. Alenka Trebušak, kuratorka The Extended Vision is thematically linked to the phenomenon of perception, with the works of twenty artists whose paintings, reliefs, photographs, videos, objects and installations exploit the gaps in perception to intensify the experience

Ustanovljena prva slovenska literarna agencija za avtorske pravice

Misli, 17. junij ― V Ljubljani je zaživela prva slovenska literarna agencija, da bi predstavljala slovenske in tuje založnike ter avtorje na mednarodnih knjižnih trgih. Pri njeni ustanovitvi sta se povezali direktorica založbe Pivec Zala Stanonik in članica skupine Založniki brez meja Senja Požar. To bo nova literarna točka na območju Alpe - Mediteran.

Znanje je dota za celo življenje

Štajerski tednik, 17. junij ― Vodstvo občine Hajdina – župan, oba podžupana in direktorica občinske uprave – je ob koncu šolskega leta na sprejemu gostilo odličnjake devetega razreda OŠ Hajdina. Župan Stanislav Glažar je trinajstim osnovnošolcem podelil plakete – petice, ki jih bodo otroci imeli za trajen spomin.

25 let MoPZ Jezero Budina - Brstje: Lepa slovenska pesem je njihov ponos

Štajerski tednik, 17. junij ― V Domu krajanov Budina - Brstje je bilo junija nadvse praznično. Domači moški pevski zbor, MoPZ Jezero KD Budina - Brstje, je praznoval 25-letnico delovanja na dan, ko se je leta 1508 rodil oče slovenske besede Primož Trubar. Ob tej priložnosti si je oder delil z žensko klapo Angeluš, s katero jih veže pevsko in siceršnje prijateljstvo. Petje je njen konjiček, povezujeta jih ljubezen do glasbe in druženje. Hrvaško glasbeno dediščino predstavljajo na številnih odrih doma in na tujem. Izvajajo zelo raznolik repertoar, ljudske, starogradske, duhovne in druge pesmi, tudi krajša dela klasične glasbe.

Počasi, a zanesljivo prihaja ANA DESETNICA 2024!

Ana Monro, 17. junij ― Ana Desetnica 2024 vabi na tour de žur po Sloveniji, ki ga bo začela na prenovljenem Lentu in zaključila pri najmlajšem članu festivalske družine, vmes pa bo gostovala na tradicionalnih (ulice, trgi, parki) ter bolj nekonvencionalnih prizoriščih (parkirišča, dvorišča in zelenice stanovanjskih sosesk, podhodi) v drugih, že vrsto let ji zvestih mestih. Vrhunec se bo ... The post Počasi, a zanesljivo prihaja ANA DESETNICA 2024! appeared first on Ana Monro.

Hišna preiskava (27.6.2024 19:00)

Španski borci, 17. junij ― Hišna preiskava izhaja iz avtoričine raziskave o željah in se manifestira kot misija odkrivanja auto-usmerjene teorije zarote, ki prodira v plasti samozaznavanja in razkrivanja skritih mehanizmov, ki opredeljujejo njen fizični dobstoj.
Arhivska Barbara Celjska v Rogatcu

Arhivska Barbara Celjska v Rogatcu

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 17. junij ― V soboto, 15. junija 2024 je bila na Dvorcu Strmol v Rogatcu odprta razstava ABC Arhivska Barbara Celjska. Na razstavi je predstavljenih 16 reprodukcij listin, ki jih hranijo Madžarski državni arhiv iz Budimpešte, Arhiv Hrvaške akademije znanosti in umetnosti, Hrvaški državni arhiv v Zagrebu, Državni arhiv v Varaždinu ter Arhiv Republike Slovenije. Razstavljene listine slikajo […] The post Arhivska Barbara Celjska v Rogatcu first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Praznik glasbe

Statistični urad, 17. junij ― Leta 2022 je bilo v Sloveniji izvedenih približno 5.200 koncertov ter opernih in plesnih predstav, skupno jih je obiskalo več kot 1,2 milijona ljudi.

Na prevajalskem seminarju 11 prevajalcev iz sedmih držav

Misli, 17. junij ― V Ljubljani se nocoj začenja 14. mednarodni prevajalski seminar slovenske književnosti, ki ga pripravlja Društvo slovenskih književnih prevajalcev. Letošnji izbrane avtorice in avtor so Jedrt Maležič, Ana Schnabl, Tina Vrščaj in Peter Svetina. Seminarja, ki bo do 22. junija potekal še v Mariboru, se udeležuje 11 prevajalcev iz sedmih držav.
še novic