Razpisne priložnosti (september 2024)

Asociacija, 30. september ― Za vas vsak mesec izberemo nekaj razpisnih priložnosti s področja kulture za samozaposlene v kulturi ter druge delavce in delavke na tem področju. Na spodnjem seznamu si lahko ogledate nekaj domačih in tujih priložnosti za razvoj na posamičnih področjih kulture. Umetniki, raziskovalci, novinarji in kulturni delavci iz Slovenije, Hrvaške in Kosova vabljeni, da se prijavijo na … Preberi več o Razpisne priložnosti (september 2024)

Zaključek akcije Počitnice s knjigo

Knjižnica Postojna, 30. september ― Poletna bralna akcija Počitnice s knjigo se je zaključila 17. septembra, na dan zlatih knjig. Uspešno jo je zaključilo kar 12o otrok, ki so v svoji zgibanki zbrali vseh 7 žigov. Vsem iskreno čestitamo in jih vabimo k prevzemu nagrad. Otroci prevzamejo nagrado v enoti, v kateri so oddali izpolnjene zgibanke.

Luknja v znanju? Sodelujte pri oblikovanju jesenskih vsebinskih delavnic za kulturni sektor!

Asociacija, 30. september ― V Društvu Asociacija smo vedno v iskanju novih načinov, kako podpreti kulturno skupnost ter zagotoviti, da imajo nevladne organizacije in samozaposleni v kulturi dostop do ustreznega znanja, orodij in virov, ki jim pomagajo pri vsakodnevnem delu, dolgoročnem načrtovanju in uspešni karieri. Kot veste, je svet kulture pogosto prepleten s specifičnimi izzivi, ki segajo od upravljanja … Preberi več o Luknja v znanju? Sodelujte pri oblikovanju jesenskih vsebinskih delavnic za kulturni sektor!
ODPRTI GLOBUS / GOING GLOBAL: UMETNOST MILENIJSKE GENERACIJE

ODPRTI GLOBUS / GOING GLOBAL: UMETNOST MILENIJSKE GENERACIJE

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 30. september ― Z deli se predstavljajo Katarina Caserman, Evgen Čopi Gorišek, Meta Drčar, Živa Drvarič, Katja Felle, Jure Kastelic, Gašper Kunšič, Dino Kužnik, Nana Wolke, Jana Zornik. Odprti globus je skupinska razstava desetih slovenskih umetnic in umetnikov, ki sta jim skupna generacijska pripadnost ter dejstvo, da živijo in delujejo živijo v tujini, kjer so uspešno vpeti v mednarodno umetniško prizorišče in prisotni na tamkajšnjem umetniškem trgu. Razstava bo na enem mestu predstavila zanimive umetniške produkcije avtorjev, ki čeprav niso neznani slovenskemu razstavnemu področju, razstavljajo večinoma v tujini. Večina del je nastala v zadnjih letih, nekatera bodo celo razstavljena prvič. Rojeni med letoma 1984 in 1996 so prvotno umetniško izobrazbo in formiranje pridobili doma v Sloveniji; večina jih je na Univerzi v Ljubljani zaključila diplomski študij (prva bolonjska stopnja), nato pa so študij (magistrski študij, druga bolonjska stopnja) nadaljevali v tujini, kjer so ostali. Več jih je študiralo na pomembnih umetniških akademijah (kot so na primer londonski Royal Collage of Art, Goldsmiths, Central Saint Martins), ki so jim služile kot dobra odskočna deska za uspešen začetek umetniške poti, drugi so se v umetniško sceno uspešno vpeli tudi drugače (samoiniciativno povezovanje, razstave in sodelovanje z galeristi, kuratorji, drugimi umetniki). Po besedah kuratorke, Katarine Hergouth izbrana deseterica umetnikov zaobjema pestrost različnih umetniških izrazov, tem in medijev. »Njihova dela so komentar sodobnega, digitaliziranega sveta, hkrati pa se dotikajo večnih, brezčasnih tematik.« Razstava ne temelji na iskanju skupnih točk v opusih umetnic in umetnikov, temveč jim želi ponuditi prostor za vzpostavljanje vezi nazaj, iz tujine v domovino. Razstava bo na enem mestu ponudila ogled izbranih zanimivih umetniških produkcij, pri čemer bo odpirala tudi vprašanja, kako je generacija, ki ji pripadajo, vplivala na njihovo dozorevanje (tako osebnostno kot umetniško) – generacija, ki
Zvoki in gibi raznolikosti

Zvoki in gibi raznolikosti

SIGIC - Izpostavljeno, 30. september ― Knjigarne Azil, Založba ZRC, Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU, Kulturni center Danilo Kiš in Kulturno društvo Albancev Migjeni vabijo na predstavitev monografije »Glasbeno in plesno delovanje žensk s priseljenskim ozadjem v Sloveniji« etnomuzikologinje Alme Bejtullahu, ki bo 30. septembra 2024, ob 19. uri, v Atriju ZRC.
Usoda Strahlove zbirke (3. del)

Usoda Strahlove zbirke (3. del)

Loški muzej, 30. september ― Za ogled del iz Strahlove zbirke umetnin moramo danes obiskati več nacionalnih in lokalnih muzejev po Sloveniji. Zbirka, ki še danes velja za največjo in najobsežnejšo zbirko 19. stoletja na Kranjskem, je bila leta 1930 prodana tako institucijam kot zasebnikom, čeprav naj bi se Karl Strahl že v začetku 20. stoletja zavzemal, “da po njegovi smrti ta dragocena zbirka ne pojde iz Kranjske dežele”, kot je leta 1909 poročal časnik Dom in svet.

Potica, z ljubeznijo

Vrabec Anarhist, 30. september ― Nekoč je živela ena mejhna punčka, ki je mela ful rada svojo babico in dedka. Živela sta zlo blizu njene hiše, zato ju je lahko obiskala skoraj vsak dan. The post Potica, z ljubeznijo first appeared on Vrabec Anarhist.
še novic