Jatun Risba - Možnost odnosa (2023) Avtorski video/ Performans

Jatun Risba - Možnost odnosa (2023) Avtorski video/ Performans

DIVA nove pridobitve, 1. oktober ― Jatun Risba v delu 'Možnost odnosa' v zraku in prostoru zarisuje alkemično matrico za mreže družabnosti, ki prihajajo. Kvadratni meter praznega prostora - simbol bremena naraščajočih življenjskih stroškov, vključno z nepremičninami - je z modrim trakom začrtan na tla galerije. Kvadrat z modrimi robovi je hkrati svetišče upanja za prihodnost in grozeče brezno oceana z naraščajočo gladino morja ter spomini na mnoge, ki so umrli, medtem ko so ga prečkali. Umetnica...
Jatun Risba - Čaščenje v duhu in ognju (trailer) (2023) Dokumentarni video

Jatun Risba - Čaščenje v duhu in ognju (trailer) (2023) Dokumentarni video

DIVA nove pridobitve, 1. oktober ― Video esej »Čaščenje v duhu in ognju« je rezultat samostojne terenske raziskave o tradicionalnih religioznih ceremonijah, plesih in Zār obredih posedovanja duha, ki jo je Jatun Risba opravila v osrednji Etiopiji v začetku leta 2015. Delo na terenu je olajšala dragocena pomoč Melaka Alemayehu in Fasike Wossenu. (Vir: Jatun Risba)
Jatun Risba - Čaščenje zemlje in sožitja (trailer) (2023) Dokumentarni video

Jatun Risba - Čaščenje zemlje in sožitja (trailer) (2023) Dokumentarni video

DIVA nove pridobitve, 1. oktober ― Video esej »Čaščenje zemlje in sožitja« je rezultat samostojne terenske raziskave o delovnih pesmih, ljudskih trubadurjih (azmari) in tradicionalnih družbenih običajih, obredih in praznovanj, ki jo je Jatun Risba opravila v osrednji Etiopiji v začetku leta 2015. Delo na terenu je olajšala dragocena pomoč Melaka Alemayehu in Fasike Wossenu. (Vir: Jatun Risba)
Jatun Risba - Merkato (trailer) (2023) Dokumentarni video

Jatun Risba - Merkato (trailer) (2023) Dokumentarni video

DIVA nove pridobitve, 1. oktober ― "Merkato" je tretji video esej, ki ga je umetnica Jatun Risba posnela med terensko raziskavo v osrednji Etiopiji v začetku leta 2015. Ponuja vpogled v družbene koreografije in materialno kulturo tržnice Merkato v Adis Abebi. Merkato je največja tržnica na prostem v Afriki, ki obsega več kvadratnih kilometrov in zaposluje približno 13.000 ljudi v 7.100 poslovnih subjektih. Snemanje je omogočila dragocena pomoč in podpora Melaka Alemayehu in Ermiyasa Alemu. (Vir: Jatun Risba)
Deseta konferenca in podelitev nagrade živa

Deseta konferenca in podelitev nagrade živa

Loški muzej, 1. oktober ― V preteklem tednu je od 25. do 29. septembra v Regionalnem etnografskem muzeju na prostem ETAR v Gabrovem v Bolgariji potekala konferenca in podelitev nagrad živa za najboljši slovanski muzej ter najboljši slovanski kulturni in naravni spomenik. Ob 10. obletnici je bilo za nagrado letos nominiranih 20 muzejev iz 10 držav, med njimi tudi trije slovenski muzeji: Blejski grad, Muzej novejše zgodovine v Celju (Fotohiša Pelikan) in naš Loški muzej. Nagrado za najboljši slovanski muzej je letos prejel Deželni zgodovinski muzej Ruse iz Bolgarije. Nagrada za najboljše območje slovanske dediščine je bila podeljena Blejskemu gradu (Bled, Slovenija), častno priznanje za promocijo nesnovne kulturne dediščine je prejel Muzej Bećarac (Pleternica, Hrvaška).  

Šeflca

Vrabec Anarhist, 1. oktober ― zamíži za hip, ko ti pesek škriplje pod supergami, zamiži in le tale košček slike v levem spodnjem kotu, vsaj ta hip, vsaj ta trenutek. The post Šeflca first appeared on Vrabec Anarhist.
Ravnatelj in profesorica celjske gimnazije prejemnika stanovskega priznanja za delo na področju slovenistike

Ravnatelj in profesorica celjske gimnazije prejemnika stanovskega priznanja za delo na področju slovenistike

Celje.info, 1. oktober ― Ravnatelj in profesorica I. gimnazije v Celju sta konec septembra na sklepnem dogodku 34. Slovenskega slavističnega kongresa prejela stanovski priznanji za delo na področju slovenistike. Na zadnji petek v septembru ... Beri dalje The post Ravnatelj in profesorica celjske gimnazije prejemnika stanovskega priznanja za delo na področju slovenistike appeared first on Celje.info.

ZGODBA V ČEVLJIH v soboto v Švicariji

KUD Trivia, 1. oktober ― ZGODBA V ČEVLJIH v soboto v Švicariji Marija Mojca Pungerčar: ZGODBA O ČEVLJIH Sobota, 14. maj 2022, od 10.00 €“18.00 ure, Atelje 1, MGLC Švicarija Prijazno vabljeni na ogled dokumentarnega filma Zgodba o čevljih ob dnevu odprtih vrat ateljejev Švicarije! Podjetje Alpina iz Žirov je trenutno sredi prodajnega postopka DUTB izbranemu kupcu, čigar ime še ni javno. Kaj kupuje, kdor kupuje Alpinoč Kratki dokumentarni film Zgodba v čevljih je nastal leta 2001 v sodelovanju z Veroniko Klančnik. De...

Nominirajte najljubše!

Kinodvor, 1. oktober ― Na Kinodvorovih družbenih omrežjih smo odprli nominacije za najljubše filmske ustvarjalke in ustvarjalce, ki bi jih sledilke in sledilci nosili na majicah. Med predlogi bo posebna komisija izbrala štiri, ki jih bo portretirala vizualna umetnica Olja Grubić.

Mednarodna konferenca Moč narave v mestih

Inštitut za politike prostora, 1. oktober ― Moč narave v mestih Ozelenjevanje mest za prilagajanje na podnebne spremembe 12. november 2024, Ljubljana Obnova narave in krepitev njenih koristi za človeka in okolje dobivata s podnebnimi spremembami v urbanih politikah vedno večji pomen. Sposobnost narave, da lahko učinkovito blaži posledice podnebnih sprememb, je še posebno pomembna v urbanem okolju, kjer živi večina prebivalstva.... The post Mednarodna konferenca Moč narave v mestih appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
11. oktober ob 18. uri: Nastop pihalnega orkestra Jesenice – Kranjska Gora in javno vodstvo po razstavi o godbi, Muzej Kranjska Gora

11. oktober ob 18. uri: Nastop pihalnega orkestra Jesenice – Kranjska Gora in javno vodstvo po razstavi o godbi, Muzej Kranjska Gora

Gornjesavski muzej Jesenice, 1. oktober ― V letošnjem letu praznuje Pihalni orkester Jesenice-Kranjska Gora, saj obeležujejo 150 let od začetka tradicije godbene dejavnosti. V teh letih se je na Jesenicah in v okolici mnogo glasbenikov združevalo v različne godbe in orkestre, vsak je dodal svoj kamenček v pester mozaik ljubiteljske dejavnosti, ki živi še danes in jo še zelo živo ohranja [...] The post 11. oktober ob 18. uri: Nastop pihalnega orkestra Jesenice – Kranjska Gora in javno vodstvo po razstavi o godbi, Muzej Kranjska Gora appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.
še novic