27.03.2015 – Zagreb, Zekaem (ODPADE!)

Feedback, 19. november 2014 ― Opravičujemo se vsem ki ste hoteli priti na koncert, a je koncert žal odpovedan s strani organizatorja. Spremljajte naše ostale datume nastopov. Hvala za vaše razumevanje! Prireditev: koncert skupine Feedback... The post 27.03.2015 – Zagreb, Zekaem (ODPADE!) appeared first on Feedback | glasbena skupina FEEDBACK.

21.02.2015 – Izola, Kava Bar Tisa

Feedback, 19. november 2014 ― Vabljeni na koncert skupine Feedback v Izolo, v Kava Bar Tisa, na promocijo četrtega studijskega albuma Skrivnost. Prireditev: koncert skupine Feedback Datum: sobota, 21.02.2015 Lokacija: Kava Bar Tisa, Zaprta ulica... The post 21.02.2015 – Izola, Kava Bar Tisa appeared first on Feedback | glasbena skupina FEEDBACK.
Veliki Ernesto Cardenal bral v Ljubljani

Veliki Ernesto Cardenal bral v Ljubljani

Večer, 19. november 2014 ― Cankarjev dom je nocoj gostil veliko pesniško ime, Ernesta Cardenala, ki bo januarja dopolnil 90 let. Ljubljana je ena od postaj njegove pesniške turneje, obiskal bo še nekaj avstrijskih in nemških mest. Ljubljanskemu občinstvu se je predstavil z več sklopi pesmi, tudi z ljubezenskimi in mističnimi. Kot pravi slovenski ambasador kulture Marko Jenšterle, ki je ...

23.01.2015 – Maribor, Rokaj (ODPADE!)

Feedback, 19. november 2014 ― Opravičujemo se vsem ki ste hoteli priti na koncert, a je koncert žal odpovedan s strani organizatorja. Spremljajte naše ostale datume nastopov. Hvala za vaše razumevanje! Prireditev: koncert skupine Feedback... The post 23.01.2015 – Maribor, Rokaj (ODPADE!) appeared first on Feedback | glasbena skupina FEEDBACK.

20.02.2015 – Trst, Rock Out (IT)

Feedback, 19. november 2014 ― Vabljeni na koncert skupine Feedback v Trst (Italija), v klub Rock Out, na promocijo četrtega studijskega albuma Skrivnost. Prireditev: koncert skupine Feedback Datum: petek, 20.02.2015 Lokacija: Rock Out, Via Bramante... The post 20.02.2015 – Trst, Rock Out (IT) appeared first on Feedback | glasbena skupina FEEDBACK.

24.01.2015 – Lendava, MKI Mansarda

Feedback, 19. november 2014 ― Vabljeni na koncert skupine Feedback v Lendavo, v MKI Mansardo, na promocijo četrtega studijskega albuma Skrivnost. Prireditev: koncert skupine Feedback Datum: sobota, 24.01.2015 Lokacija: MKI Mansarda, Mlinska ulica 5, 9220... The post 24.01.2015 – Lendava, MKI Mansarda appeared first on Feedback | glasbena skupina FEEDBACK.
neil young

neil young

Radio Študent, 19. november 2014 ― CD, 1 (on) PLASTIC FLOWERS neil young 4.02 CD outlaws, 1 (on) OUTLAWS bill frisell 4.19 Plastic Flowers, uvodna pesem z novega, petintridesetega studijskega albuma po vrsti, 4. novembra letos objavljenega Storytone kanadskega ustvarjalca Neila Younga. To je bila njegova solo izvedba te pesmi, ene od desetih na albumu Storytone, ki jih je sicer Neil Young posnel z big bandom, orkestrom ali veliko zasedbo. V razširjeni izdaji omenjenega albuma v obliki dveh diskov dobimo vseh deset pesmi v podvojenih izvedbah, po eni strani v Youngovi solo izvedbi, po drugi v orkestrski. Naslednja, spet solo izvedba, je okoljevarstveniški poziv h ukrepanju: Who's Gonna Stand Up. CD, 2 (on) WHO'S GONNA STAND UP neil young 3.49 Nocoj bomo poslušali izbor z omenjene najnovejše plošče Storytone Neila Younga. Naslednja je spet njegova solo izvedba pesmi Glimmer. CD, 3 (on) GLIMMER neil young 3.10 Načeloma so mi, kot mogoče še komu, vsaj na tej plošči, pesmi Neila Younga, ko jih odigra sam, s kitaro, klavirjem, morebiti z ukulelami, bolj všeč, kot tiste v orkestrirani izvedbi. Menda si je Neil Young že dolgo želel storiti nekaj podobnega. Naslednja pesem, Say Hello To Chicago, pa mi je všeč v obeh različicah. Zdi se mi, da imata tudi obe izvedbi, torej ena solo in druga z big bandom, vsaka svojo draž, vsaka nekoliko drugačen poudarek. Zato ju sedaj poslušajmo skupaj. Say Hello To Chicago. CD, 4 (on) SAY HELLO TO CHICAGO (SOLO) neil young 4.54 CD, 5 (on) SAY HELLO TO CHICAGO (BIG BAND) neil young 4.57 Neil Young je bil v letu 2014 nadvse dejaven. Najprej je – v sodelovanju z Jackom Whiteom - objavil album z naslovom A Letter Home, ki ga je posnel na arhaično napravo za snemanje vinilnih plošč, Voice-O-Graph. Zatem se je očitno sprl z Davidom Crosbyjem, saj je izjavil, da ne bo nikoli več sodeloval z zasedbo CSN ali Crosby, Stills and Nash. In to prav zdaj, ko je letos, ob štiridesetletnici, na treh CDjih izšel izbor posnetkov z nastopov zasedbe Crosby, Stills,

20.12.2014 – Kamnik – ( ODPADE !! )

Feedback, 19. november 2014 ― Opravičujemo se vsem ki ste hoteli priti na koncert, a je koncert žal odpovedan s strani organizatorja. Spremljajte naše ostale datume nastopov. Hvala za vaše razumevanje! Prireditev: koncert skupine Feedback Datum: sobota,... The post 20.12.2014 – Kamnik – ( ODPADE !! ) appeared first on Feedback | glasbena skupina FEEDBACK.

Z vojaki 87. pehotnega polka od Galicije do Sv. Gabrijela

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 19. november 2014 ― Letos mineva 100 let od začetka prve svetovne vojne. V Medobčinski splošni knjižnici Žalec smo se že lani pridružili množici prireditev po Sloveniji v spomin in opomin na to svetovno morijo z Dnevom zbiranja spominov na prvo svetovno vojno. Zdaj pa smo organizirali še predavanje mag. Marka Štepca, zgodovinarja, muzejskega svetovalca in kustosa v Muzeju novejše zgodovine Slovenije. Predavanje z naslovom »Z vojaki 87. pehotnega polka od Galicije do Sv. Gabrijela« je popestrila tudi razstava zbranega gradiva na lanskem zbiranju spominov. Po uvodnem pozdravu se je Karmen Kreže, vodja domoznanskega ...
Od močne iniciative do brezzobe komisije na območju bivše SFRJ

Od močne iniciative do brezzobe komisije na območju bivše SFRJ

Radio Študent, 19. november 2014 ― Iniciativa za ustanovitev Regionalne komisije za ugotavljanje dejstev o vojnih zločinih in drugih hudih kršitev človekovih pravic na območju nekdanje SFRJ, krajše REKOM, ki danes zaobsega že več kot 2500 nevladnih organizacij, je s spremembo statuta korak bližje do ustanovitve meddržavne komisije. A spremembe statuta REKOM, izpeljane na poziv odposlancev predsednikov republik bivše Jugoslavije, komisiji odvzemajo moč in širino. Komentira dolgoletni član upravnega odbora Za REKOM Igor Mekina.
NAPREJ V PRETEKLOST

NAPREJ V PRETEKLOST

Radio Študent, 19. november 2014 ― Čeprav uradnih izjav ni dajal, je srbski premier Aleksandar Vučić minulo sredo gotovo nejevoljno pogledoval proti beograjskemu letališču Nikole Tesle, kamor se je s Haaga bojda le začasno vrnil vojnih zločinov obtoženi vodja Srbske radikalne stranke Vojislav Šešelj. Snidenje s političnim mentorjem in botrom po tem, ko ga je jeseni leta 2008 neiskreno zapustil in se kasneje pridružil novonastali Srbski napredni stranki, za aktualno prvo “ličnost” Srbije pač ne more biti prijetno. Še posebej če se politika radikalov, kljub načelni in predvsem deklerativni preusmeritvi v moderno nacionalistično s članstvom Srbije v Evropski uniji osmišljeno politično smer, ni nikoli zares prekinila. Za razliko od aktualnega srbskega predsednika Tomislava Tome Nikolića, ki se je s stranko razšel na precej oster način, je Vučić kot dolgoletni generalni sekretar stranke vezi z radikali pretrgal bolj diplomatsko, bolj zahodnjaško, bolj po francosko. Odstopil je s funkcij v stranki in hkrati oznanil, da se začasno umika iz političnega življenja. Čez slab mesec, ko so se strasti pomirile, pa je obelodanil svojo politično preobrazbo in se pridružil Nikolićevim naprednikom, kjer je malo zatem prišel do podpredsedniškega položaja. Da bo moral za svoje slovo od prve politične ljubezni polagati račune tudi, kljub odvzemu naziva za mnoge še vedno vojvodi, Šešlju, si seveda ni mislil. Vodja radikalne stranke se je takrat že dodobra privadil na zaporniške celice zapora v Scheveningenu, kamor ga je posadila haaška obtožnica za vojne zločine med jugoslovanskimi vojnami leta 2002, in ni bilo videti, da bo še kdaj krojil politično usodo Srbije. Šešljev sobotni miting v centru Beograda, ki ga je obiskalo nekaj tisoč s sentimenti nacionalistične Srbije 90-ih navdahnjenih nostalgikov in mladih brezupnih iskalcev zgrešene politične alternative, je jasno pokazal, da srbskega premiera radikalna politična preteklost ne more pregnati, da pa ga utegne še vedno preganjati njen vodja. Precej vitalen
HUD KASTRACIJSKI KOMPLEKS

HUD KASTRACIJSKI KOMPLEKS

Radio Študent, 19. november 2014 ― Psihoterapevtka vsakdanje izlive obupanke rešuje po Freudovi psihoanalitični teoriji o manku penisa. Igrata in režirata: Valentina Plaskan in Sara Horžen Tehnik: Linč *** Radijska nanizanka Vsakdanje bizarnosti obravnava tematike, s katerimi se posamezniki, ki so determinirani z različnimi življenjskimi izkušnjami, ozadjem in stilom življenja, vsakodnevno srečujejo v sodobni družbi. Na humoren način izpostavlja vprašanja o ljubezni, seksu, odnosih, vlogi moških in žensk v družbi in (ne)prilagajanju družbenim normam. Kratke zgodbe, prirejene za eter, so osnovane na dramskem delu španskega avtorja Joséja Luisa Alonsa de Santosa, ki jih je izdal v zbirki Ljubezenske in šaljive slike al fresco (v originalu: Cuadros de amor y humor, al fresco). S podporo Španskega veleposlaništva v Ljubljani je Radio Študent za svoj eter priredil 5 zgodb. Tem lahko prisluhnete vsak četrtek od 6. novembra do 4. decembra 2014 ob 19:50 na frekvenci 89,3 MHz ali na www.radiostudent.si.
ISIS 3. DEL

ISIS 3. DEL

Radio Študent, 19. november 2014 ― Islamski borci bodo zasedli poleg Kopra tudi Trst, ki je strateško pomembno pristanišče za izvoz opija v Liberijo. Kako bodo kalif Black Devil, Babaić, islamski borci in lokalni kolaboratorji zadeve še bolj zapletli, lahko slišite ta petek v jutranjem programu ob 10.40.
Reorganizacija ali likvidacija paradržavnega javnega sektorja?

Reorganizacija ali likvidacija paradržavnega javnega sektorja?

Radio Študent, 19. november 2014 ― Kljub temu da so včeraj iz ministrstva za javno upravo sporočili, da je razburjanje v zvezi z ukinitvijo pravne subjektivitete manjših javnih zavodov nepotrebno, je fronta nasprotnikov ukrepa, ki ga bodo v okviru celotnega paketa interventnega zakona jutri po seji Vlade obravnavali ministri, ki jih zadeva, vsak dan večja. Uradno so predlogi za reorganizacijo paradržavnega javnega sektorja sicer del predlogov za zmanjšanje stroškov občin, toda ključne prihranke in posledice prinašajo predvsem na področju vzgoje in izobraževanja ter kulture in informiranja. Nobena skrivnost tako ni, da predlogu sprememb, ki jih na področju manjših javnih zavodov z interventnim zakonom načrtujejo na ministrstvu za javno upravo, nasprotujejo tako v javnih zavodih kot na ministrstvu za izobraževanje in ministrstvu za kulturo, iz katerega za povrh še sporočajo, da pri pripravi tega predloga in teh rešitev niso sodelovali ter da z njimi vnaprej niso bili seznanjeni. Zato bodo gotovo ta četrtek po Vladi med ministri, ki jih osnutek interventnega zakona povsem neposredno zadeva, padale tudi težke besede. V državi namreč premoremo skoraj 1500 javnih zavodov, od katerih so jih več kot 1000 ustanovile oziroma po letu 1991 podedovale občine. Po podatkih AJPESa, na katere se zanašata ministrstvo za javno upravo in minister Boris Koprivnikar, pa je za ukinitev glede na kriterij manj kot 15 zaposlenih za odpis oziroma ukinitev njihove samostojne pravne subjektivitete zrelih skupno 228 občinskih javnih zavodov, od katerih več kot polovica deluje na področju kulture in informiranja. Kljub številnim ogorčenim odzivom in v osnutku predloga interventnega zakona jasno predvidenem roku, da bi naj manjši javni zavodi z manj kot 15 zaposlenimi prenehali obstajati s 1. januarjem 2015, iz ministrstva za javno upravo ne prav prepričljivo dodajajo, da pri v medresorsko in širšo razpravo posredovanemu osnutku predloga interventnega zakona ne gre niti za formalna gradiva niti ta zaenkrat še pač ni
Britoff goljufive banke

Britoff goljufive banke

Radio Študent, 19. november 2014 ― Ob 7.00: Japonski proizvajalec avtomobilov Toyota je napovedal poskusni zagon prodaje vozil, ki delujejo na gorivne celice. Vozila bodo v maloprodajo poskusno uvedli v prihodnjem mesecu, polni zagon prodaje pa načrtujejo za prvo polovico prihodnjega leta. Njihov model Mirai lahko po zagotovilih proizvajalca z eno polnitvijo vodikovih tankov prevozi do 600 kilometrov. Velika prednost avtomobilov na gorivne celice je to, da je njihov edini izpušni plin vodna para. Žal pa je omenjena tehnologija zaenkrat še precej draga. Toyota napoveduje, da se bodo maloprodajne cene sprva sukale nekje blizu slabih 60 tisoč ameriških dolarjev. United States Marshall Service organizira razprodajo več kot 50.000 bitcoinov, ki so jih tekom svojih operacij zasegli različnim ljudem. Do zasega je prišlo med operacijo proti sedaj že ukinjeni spletni strani Silkroad. Ta je bila znana kot spletna trgovina za različne z zakonom prepovedane dejavnosti, kot so prodaja nedovoljenih drog, prostitucija in druge. V ZDA zaplenjene bitcoine vrednotijo na od 19 do 20 milijonov dolarjev, za čim večji izplen pa jih na dražbi ne bodo prodajali v paketu. Irak je tamkajšnjo teroristično skupino Islamska država obtožil kraje več kot enega milijona ton žita. Islamska država naj bi žito uspela ukrasti v severovzhodni iraški provinci Nineveh. Ukradeno blago je bilo nato bojda preusmerjeno na zahod v sirska mesta, kjer ga obdelajo in nato prodajo. To ni bila prva tovrstna akcija Islamske države, saj so že pred nekaj meseci ukradli več kot 40.000 ton žita. V Belgiji so proti banki HSBC Private Bank vložili obtožnico, ki jo bremeni utajevanja davkov in pranja denarja. HSBC Private Bank je privatna podružnica oziroma franšiza krovne banke HSBC in ima svoj sedež v Švici. Preiskava različnih poslovnih nepravilnosti in nezakonitosti omenjene banke v Belgiji poteka že vse od leta 2012. V javnost so prve informacije o morebitnih škandaloznih dognanjih preiskovalcev pricurljale letošnjega avgusta. Več o
OFF nevarnega ruskega satelita

OFF nevarnega ruskega satelita

Radio Študent, 19. november 2014 ― V Kolumbiji je tamkajšnja uporniška skupina FARC potrdila, da je v nedeljo zajela kolumbijskega vojaškega generala Rubina Daria Alzeteja Mora. To je do sedaj najvišji vojaški uradnik, ki ga je uspela FARC zajeti tekom 50 letne državljasnke vojne. General je bil zajet na tako imenovanem rdečem območju, ki ga v Kolumbiji nadzoruje gverilski FARC. Alzate je navkljub opozorilom o preteči nevarnosti obiskal enega izmed tamkajšnjih energetskih objektov. Med potjo do cilja je generala skupaj z njegovim spremstvom zajela ena izmed FARC-ovih skupin. Poleg tega je FARC zajel še tri ljudi: kolumbijskega vojaškega poročnika, vojaškega odvetnika in kapitana čolna. Vsi izmed ugrabljenih so nosili civilna oblačila, da bi kar najbolj zmanjšali svojo opaznost med gverilci. FARC zato trdi, da je omenjena ugrabitev pravzaprav vojaško dejanje in da ugrabitev ne bi smela vplivati na mirovne procese v Kolumbiji. FARC spreminja svojo strategijo in pridržanih kolumbijskih vojakov ne razglaša več za ugrabljene, temveč zajete. Gverilska skupina je tako nedavno zajela dva kolumbijska vojaka in ju razglasila za vojna ujetnika. Kolumbijska vlada je že zagrozila, da bo zaradi dejanj FARCA prekinila nadaljevanje  poteka mirovnih pogajanj, ki so jih v državi znova pričeli pred dvema letoma. FARC kolumbijskim oblastem očita dvoličnost, saj kolumbijska vojska navkljub mirovnim pogajanjem izvaja vojaške operacije. Pogajanja so bila sicer začasno prekinjena v ponedeljek, saj je kolumbijska vlada želela uradno potrditi vpletenost FARCA v ugrabitev. Sedaj, ko je dejanje FARCA uradno potrjeno, je prihodnost mirovnih pogajanj negotova, kolumbijska vojska pa je že sprožila vojaško iskalno operacijo. Ameriška vojska ponovno straši pred zloglasno Rusijo. Po navedbah ameriške vojske ima Rusija v orbiti poskusni satelit, ki je zmožen priključitve na druge satelite. Posledično lahko prisluškuje in onesposobi druge satelite, ki krožijo okoli našega planeta. Pravzaprav je šele nedavna aktivnost sate

Satantango z Bélo Tarrom

Kinodvor, 19. november 2014 ― Jutri, 20. novembra, imate izjemno priložnost, da pred, med in po ogledu filma Satantango iz LIFFove retrospektive Veliko platno prisluhnete ustvarjalcu filma Béli Tarru in ga seveda tudi kaj vprašate. Režiser se bo udeležil projekcije v Kinoteki, ki se prične ob 15. uri. Vabljeni!
Mehika v ognju Intervju z Barbaro Vodopivec

Mehika v ognju Intervju z Barbaro Vodopivec

Radio Študent, 19. november 2014 ― Barbara Vodopivec je doktorska študentka Univerze v Münchnu. Deluje znotraj mednarodnega projekta, njena raziskovalna tema pa je turizem v slumih. Gre za antropološko raziskavo. Teren raziskave je ena izmed četrti v mehiška prestolnici Ciudad de Mexico, ki se je drži stigma, da je nevarna, revna in prepojena z drogo. Pred intervjujem, ki se je sicer odvijal v Ljubljani, je bila 3 mesece v Mehiki, kjer je začela z raziskovalnim delom. Z Barbaro smo se pogovarjali predvsem o aktualnih protestih, ki so se okrepili predvsem po tem, ko je v zvezni državi Guerrero, septembra, na protestih izginilo 43 študentov. Protesti so celoten oktober potekala po vsej državi, novembra so se še dodatno okrepili zaradi arogance lokalnih in nacionalnih oblasti, ki odkrito in prikrito sodelujejo z narkokarteli. Vabljeni k poslušanju.
Danes odprtje 12. mednarodni festival improvizacijskega gledališča Goli oder

Danes odprtje 12. mednarodni festival improvizacijskega gledališča Goli oder

Zavod Federacija Ljubljana, 19. november 2014 ― Na odprtju v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana si bomo lahko ogledali dve predstavi:Ob 19:00 bo na sporedu predstava Compagnie Combats Absurdes iz Francije z naslovom "Počasna improvizacija" inob 21.00 bo na sporedu "Tandem" z mednarodno igralsko zasedboVeč... Festival bo potekal med 19. in 23. novembrom v Stari mestni elektrarni in Prešernovem gledališču v Kranju.Več si lahko preberete na spletni strani festivala.  
Brez besed

Brez besed

Radio Študent, 19. november 2014 ― Osnutek predloga interventnega zakona je včeraj znova povzročil razburjenje. Po tem, ko je sviz že 14. novembra zagrozil z možnimi prostesti 3. decembra. Gre namreč še za enega izmed zakonov, ki se sprejemajo v imenu nujnosti varčevanja in je praktično enak osnutku predloga zakona Janševe vlade izpred dveh let. Ob vladni retoriki o delitvi ''bremena krize'' smo zopet priča pripravi zakona, ki bo, če bo sprejet, posegal v zakon o osnovnih šolah in vrtcih in zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja in sicer na področjih statusa osnovnih šol, šolskih okolišev in brezplačnemu prevozu v šole in vrtce, poleg tega pa po mnenjih sindikatov prinaša tudi večje obremenitve in odpuščanja. Po sindikatih so se včeraj dvignili tudi kulturniki, saj po osnutku predloga interventnega zakona, javni zavodi, katerih ustanovitelj so občine in imajo manj kot 15 zaposlenih, ne bi bili več pravne osebe. Temu je včeraj nasprotovalo tudi ministrstvo za kulturo rekoč, da to pomeni, da nekaterih vsebin javnega interesa država ne bi več mogla sofinancirati, kar bi pomenilo nepopravljivo škodo za knjižnice, muzeje, galerije in druge zavode. Financiranje teh zavodov bi po novem zakonu padlo na pleča občin, ki pa najvrejetneje tega ne bi bile zmožne, kar bi po besedah direktorja piranskega pomorskega muzeja, Franca Jurija vodilo v ''uničenje velikega dela kulturne in izobraževalne mreže''. Očitno se nam zopet obetajo množični protesti, saj kakor je na tiskovni konferenci 14. 11. dejal Branimir Štrukelj osnutek predloga interventnega zakona za kulturo ne prinaša nič dobrega. *Izjava se nahaja v posnetku   V Škucu bo danes otvoritev razstave vizualnega umetnika Alena Ožbolta. Ker nikjer ni najti nikakršnjega teksta o razstavi, smo se z vprašanjem kaj bo mogoče videti obrnili na umetnika. *Izjava se nahaja v posnetku
Srbske preglavice

Srbske preglavice

Radio Študent, 19. november 2014 ―   V tokratnem Balkan ekspresu  se bomo posvetili dogajanju v Srbiji, kjer so se v zadnjem obdobju soočali s nemalo katero težavo. Že pred časom je nogometno tekmo med Srbijo in Albanijo za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo prekinila diverzantska akcija neznanca oziroma skupine neznancev, ki so z uporabo brezpilotnega helikopterčka na daljinsko upravljanje, nad množico vihtela zastavo velike Albanije. Užaljenost srbskega premiera Aleksandra Vučića in večine srbske javnosti je povzročila tudi izjava albanskega premiera Edija Rama, ki je na prvem uradnem obisku kakšnega albanskega premiera v Beogradu po letu 1946 dejal, da je Kosovo de facto samostojno. Zakaj je ta izjava bila sprejeta kot sporna in kakšno je ozadje srbsko-albanskih odnosov? Drugi del oddaje smo namenili diplomatski ofenzivi Rusije na Balkanu, ki že vzbuja skrbi na Zahodu in v kontekstu katere lahko razumemo tudi nedavni obisk ruskega predsednika Vladimirja Putina v Beogradu. Kako Srbija krmari med Zahodom in Rusija? Prisluhnite.    
Srbske preglavice

Srbske preglavice

Radio Študent, 19. november 2014 ―   V tokratnem Balkan ekspresu  se bomo posvetili dogajanju v Srbiji, kjer so se v zadnjem obdobju soočali z nemalo katero težavo. Že pred časom je nogometno tekmo med Srbijo in Albanijo za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo prekinila diverzantska akcija neznanca oziroma skupine neznancev, ki so z uporabo brezpilotnega helikopterčka na daljinsko upravljanje, nad množico vihtela zastavo velike Albanije. Užaljenost srbskega premiera Aleksandra Vučića in večine srbske javnosti je povzročila tudi izjava albanskega premiera Edija Rama, ki je na prvem uradnem obisku kakšnega albanskega premiera v Beogradu po letu 1946 dejal, da je Kosovo de facto samostojno. Zakaj je ta izjava bila sprejeta kot sporna in kakšno je ozadje srbsko-albanskih odnosov? Drugi del oddaje smo namenili diplomatski ofenzivi Rusije na Balkanu, ki že vzbuja skrbi na Zahodu in v kontekstu katere lahko razumemo tudi nedavni obisk ruskega predsednika Vladimirja Putina v Beogradu. Kako Srbija krmari med Zahodom in Rusija? Prisluhnite.    
Srbske nemalo katere preglavice

Srbske nemalo katere preglavice

Radio Študent, 19. november 2014 ―   V tokratnem Balkan ekspresu  se bomo posvetili dogajanju v Srbiji, kjer so se v zadnjem obdobju soočali z nemalo katero težavo. Že pred časom je nogometno tekmo med Srbijo in Albanijo za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo prekinila diverzantska akcija neznanca oziroma skupine neznancev, ki so z uporabo brezpilotnega helikopterčka na daljinsko upravljanje, nad množico vihtela zastavo velike Albanije. Užaljenost srbskega premiera Aleksandra Vučića in večine srbske javnosti je povzročila tudi izjava albanskega premiera Edija Rama, ki je na prvem uradnem obisku kakšnega albanskega premiera v Beogradu po letu 1946 dejal, da je Kosovo de facto samostojno. Zakaj je ta izjava bila sprejeta kot sporna in kakšno je ozadje srbsko-albanskih odnosov? Drugi del oddaje smo namenili diplomatski ofenzivi Rusije na Balkanu, ki že vzbuja skrbi na Zahodu in v kontekstu katere lahko razumemo tudi nedavni obisk ruskega predsednika Vladimirja Putina v Beogradu. Kako Srbija krmari med Zahodom in Rusija? Prisluhnite.    
AKADEMSKIH 15 REŠEVANJA IZPITA NA PROSTEM

AKADEMSKIH 15 REŠEVANJA IZPITA NA PROSTEM

Radio Študent, 19. november 2014 ― Pisanje izpita na prostem? Na prvi pogled se zdi mnogo bolj prijetna izkušnja kot pisanje med štirimi stenami. Če ste podobnih misli, vam lahko drugo plat zgodbe predstavi kar 3800 kitajskih študentov, ki so prejšnji teden na takšen način reševali gaoko, ki velja za najzahtevnejši nacionalni preizkus znanja. Da, to je tisti izpit, zaradi katerega vsako leto na Kitajskem beležijo porast samomorov med mladimi, saj njegovi rezultati dokončno zapečatijo smer bodočega izobraževanja in kariere mladih Kitajk in Kitajcev. Da bi pri tako pomembnem testu preprečili goljufanje, se ta rešuje na prostem, pri čemer so pišoči razporejeni v natančno postavljeno mrežo klopi in ki jih nadzoruje kar 240 profesorjev. Ti pri tem uporabljajo tudi specialne daljnoglede in kamere. Študenti morajo pred pisanjem opraviti temeljit pregled, ki služi odkrivanju morebitnih pripomočkov za goljufanje. Študenti so namreč zaradi velikega pritiska, ki ga predstavlja preizkus, in s tem vpliva na njihovo prihodnost iz leta v leto bolj iznajdljivi.   Prejšnji petek so se v Grčiji odvili spopadi med policijo in študenti, ki so želeli simbolično okupirati atenske univerze v spomin na študentske proteste leta 1973. Sicer je vsako leto v navadi, da je večina univerz med 14. in 17. novembrom zaprtih v počastitev spomina na študentski upor proti desničarski hunti, ki je bila takrat na oblasti. V tem času se obeležuje tudi smrt protestnika med demonstracijami leta 1985. Simbolični protesti v novembrskem času tako niso nič nenavadnega, vendar so v preteklih letih zaradi poraznega stanja grškega visokega šolstva postali znamenje jasnega odpora in negodovanja. Temu primerno so se letos očitno odzvale tudi atenske univerze s poostrenim nadzorom, saj so se odločile, da prostore ne le zaprejo, temveč tudi dodatno zavarujejo. Spopadi med študenti in policijo so se začeli že v četrtek zjutraj, ko je policija ob pomoči solzivca in pendrekov razgnala študente, ki so poskusili okupirati pravno fakulteto.

CORPOaCORPO - Poklon Pippu Delbonu

SiGledal Novice, 19. november 2014 ― Od 24. do 27. novembra se bo v Trstu odvijal niz dogodkov CORPOaCORPO, poklon režiserju Pippu Delbonu. Pobuda, ki obsega gledališko predstavo in prikaz filmskega opusa priznanega italijanskega ustvarjalca, je nastala iz sodelovanja Stalnega gledališča Furlanije Julijske krajine, Slovenskega stalnega gledališča, zadruge Bonawentura – gledališča Miela, društva Casa del Cinema in Kinoateljeja. Pippo Delbono se bo udeležil otvoritvenega večera.
TEKOCHEE KRU

TEKOCHEE KRU

Radio Študent, 19. november 2014 ― Z veliko radostjo najavljamo gostovanje rimoklepačev iz Maribora, ki v svoji trdni obliki slišijo na ime Tekochee kru. In da, ker so se pred kratkim spoprijateljili s Sabljastim tigrom, ga bodo ob tej enkratni priložnostni, predstavili tudi vašim ušesom. Našpičite jih; ušesa - seveda!!! Povezava: https://sl-si.facebook.com/pages/Tekochee-Kru/8315031247  
Umrl je režiser in producent Milan Ljubić

Umrl je režiser in producent Milan Ljubić

Večer, 19. november 2014 ― Po hudi bolezni je minuli četrtek umrl slovenski filmski režiser in producent Milan Ljubič, so sporočili s Slovenskega filmskega centra. Njegov filmski opus šteje več deset filmov pretežno dokumentarnega in televizijskega značaja, poseben del njegovega opusa pa tvorijo portreti uglednih slovenskih ustvarjalcev. Ljubić, rojen leta 1938 v Tuzli, je študiral režijo na Akademiji za ...
TRISTAN HONSINGER

TRISTAN HONSINGER

Radio Študent, 19. november 2014 ― Tristan Honsinger se te dni zadržuje v Sloveniji. V petek je muziciral na festivalu Neposlušno, v nedeljo se je oglasil še v Bistrici ob Sotli, ta teden pa dnevno vodi delavnico, ki se je udeležuje dober ducat duš. V četrtek se bodo vsi skupaj predstavili v Menzi pri koritu, dan zatem pa bo ponovno solo godel v kamniški Kotlovnici.  Zanimiv tip.   
Ustvarjalci in kritiki v peskovniku

Ustvarjalci in kritiki v peskovniku

Trubarjeva hiša literature, 19. november 2014 ― V zadnjem času so se v slovenskem prostoru ponovno pojavile debate o kritiki. Postalo je že jasno, da ne gre za temo, ki bi se je v Sloveniji lotevali sistematsko, z denimo rednimi okroglimi mizami ali kakšnimi drugačnimi debatami. Pravzaprav različna mnenja privrejo na plan vselej, ko se nekdo prepozna v vlogi oškodovanca – se pravi tistega, ki je prejel negativno kritiko svojega dela. Izbruh se nadaljuje, ko se počuti napadenega še kritik, storilec, ki je tako še sam primoran prevzeti vlogo oškodovanca.

Podpiramo festival Naprej/Forward

ARNES, 19. november 2014 ― Tudi Arnes je eden izmed podpornikov festivala Naprej/Forward, 3. festivala medijske kulture in trendov, ki bo od 20. do 22. novembra 2014 potekal v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Dogodek že tretje leto zapored prinaša izbrane primere iz globalne medijske prakse ter najnovejše trende in nova znanja, ki jih novinarji, uredniki, fotografi, oblikovalci in drugi medijski ustvarjalci potrebujete, da bi javnosti lahko ponudili kakovostne, dostopne in verodostojne vsebine (program srečanja). Udeležba na festivalu je brezplačna, spremljali pa ga boste lahko tudi preko Arnesovih multimedijskih strežnikov.
Umrl je Milan Ljubić

Umrl je Milan Ljubić

Ekran, 19. november 2014 ― V četrtek, 13. novembra 2014 je po težki bolezni umrl Milan Ljubič, slovenski filmski režiser in producent ter dolgoletni sodelavec revije Ekran. Milan Ljubić se je rodil leta 1938 v Tuzli. Potem ko je drugo svetovno vojno s starši preživel v Bosni in na Hrvaškem, je leta 1948 prišel v Ljubljano. Tu je dokončal osnovno šolo in gimnazijo, nato pa se vpisal na Akademijo za igralsko umetnost v Ljubljani, kjer je diplomiral kot prvi diplomant iz filmske režije.

Hamletovanje: Hamlet gre na »party«

SiGledal Novice, 19. november 2014 ― V petek, 21. novembra 2014, ob 20. uri vabljeni v Kulturnico na Židovski stezi 1 k doživetju premierne uprizoritve predstave Hamletovanje. V predstavi, ki je nastala v sklopu BiTeatra, projekta mladih gledaliških ustvarjalcev, se igralca prepustita zabavi, ki jo prežema Hamletovo besedilo. In kje se zabava konča, kdaj je Hamletovanja konec?

Kreativni center Trzin – prostor sodela

Fakulteta za dizajn, 19. november 2014 ― Obveščamo vas, da bo v decembru odprl vrata Kreativni center Trzin, ki bo deloval kot prostor sodela in druženja kreativcev na območju občine Trzin (sodelujejo pa tudi kreativci okoliških občin Mengeš, Domžale..) Predstavniki Kreativnega centra vabijo študente FD, da se jim pridružijo, kajti kreativnost ne pozna meja. Pridite torej z: laptopi, brez (internet bo, stoli […]

Priložnost – Oblikovanje predlogov za CGP podjetja PRAH d.o.o.

Fakulteta za dizajn, 19. november 2014 ― V podjetju Prah d.o.o. potrebujejo prenovljeno celostno grafično podobo saj so se v določenih panogah razširili in preimenovali. V ta namen so oblikovali natečaj »PRAH CGP«. Na elektronski naslov izobrazevanje@prah.si bodo do 18.12.2014 sprejemali vaše predloge in ideje. Po pregledu vseh zbranih predlogov bodo do konca meseca določili zmagovalca, ga o tem tudi obvestili in […]

Beg pred otopelostjo – Branka Jurca: Pot v svobodo. Založba Litera, 2014.

Trubarjeva hiša literature, 19. november 2014 ― Zbirka kratke proze obsega dvajset že objavljenih krajših del s socialno, moralno ter psihološko obravnavo med – in povojne tematike. Natis v letošnjem letu je priložnost za ponovno obuditev pozabljene in slovenski publiki oddaljene proze socialnega realizma. Gre za repertoar, ki je deloma izhajal v revijah Obzorja in Sodobnost, hkrati pa je mešanica ponatisnjenih fragmentov zbirk Branke Jurca kot sta Pod bičem iz leta 1945 in trinajst let mlajšega Steklenega zvona.

Natečaj “Zgani se”

Fakulteta za dizajn, 19. november 2014 ― Mladinski svet Slovenije vabi k sodelovanju na natečaju z naslovom ˝Zgani se!˝, v katerem zbirajo različna avtorska dela na temo vključevanja (mladih ali državljanov nasploh). Sodelujete lahko z različnimi avtorskimi prispevki kot so fotografije, posnetki, kratki sestavki, poezija, slike, risbe, stripi idr. grafični izdelki. Natečaj je sicer namenjen predvsem mladim (v starosti 15-35 let), vendar […]

Youth Speak – Let your voice be heard!

Fakulteta za dizajn, 19. november 2014 ― V ponedeljek, 17.11. 2014 je na FD potekala predstavitev združenja AIESEC Slovenija. Predstavitve se je udeležilo lepo število študentk in študentov FD. Za tiste, ki se dogodka niste mogli udeležiti vam posredujemo povezavo, kjer lahko pridobite več informacij: http://www.aiesec.si/. Osnovni namen združenja je sicer opolnomočenje mladih, da bodo lahko aktivno sodelovali pri vodenju in odločanju […]

Zavod Volunatriat “Mesec odprtih vrat”

Fakulteta za dizajn, 19. november 2014 ― Na Voluntariatu se je začel »Mesec odprtih vrat«, ki bo potekal med 11. novembrom in 11. decembrom 2014. Vabijo vas, da jih obiščete, posedite v njihovi knjižnici in z njimi pokramljate. Predstavili vam bodo njihovo delo, odgovorili na vprašanja ali v vas zbudili neustavljivo željo, da se kmalu sami odpravite na kakšno prostovoljsko pustolovščino v […]
VIDEO: Dobrodelni božični venček spet proti vrhu glasbenih lestvic

VIDEO: Dobrodelni božični venček spet proti vrhu glasbenih lestvic

Večer, 19. november 2014 ― Priredba skladbe Do They Know It's Christmas?, ki jo je ob 30-letnici istoimenskega dobrodelnega singla izvedlo več glasbenikov z namenom zbiranja sredstev za boj proti eboli, je postala najhitreje prodajani singel. V prvem tednu po izidu so namreč prodali več kot 200.000 izvodov, piše britanski BBC. To je že četrta različica pesmi, pri kateri med drugim sodelujejo priznani glasbeniki, kot ...

Filmski dnevi LUX 2014 v Kinodvoru

Kinodvor, 19. november 2014 ― V okviru Filmskih dnevov LUX 2014 se bo v Kinodvoru predstavil film Banda punc (Bande de filles) francoske režiserke Céline Sciamma. Vstopnice za predstavo v Kinodvoru lahko prevzamete od 21. novembra dalje pri blagajni Kinodvora.

V iskanju svobode

Špehšpilja, 19. november 2014 ― Slovenci smo imeli srečo, da na proslavi ob razglasitvi samostojnosti ni prepeval Zlatko Dobrič, sicer bi se nam kaj lahko pripetilo, da bi morali gledati dokumentarno oddajo o osamosvajanju naše države z njim kot voditeljem. Takšna usoda je v nedeljo doletela Nemce, ko je kanal National geographic obletnico padca Berlinskega zidu obeležil s spominsko oddajo, ki jo je vodil še en pogrošni pevec z dvomljivimi igralskimi izkušnjami. En in edini The Hoff, ki je na silvestrovo leta 1989 ob zidu, ki je bil tedaj trden približno enako kot danes njegova kariera, prepeval Looking for freedom (Iščem svobodo), oblečen v jakno, ovešeno z lučkami za jelko, okrog vratu pa je nosil šal s klavirskim vzorcem, ki očitno ni bil najbolj vzorno oblačilo na svetu, saj se je pozneje reinkarniral kot Domiceljeva viktorska kravata. Dokumentarec Hasselhoff in Berlinski zid ni tipičen primer ameriške produkcije, saj zgodba poteka premočrtno brez daljših povzetkov in napovedi ob premorih za reklame. Za to revolucionarno potezo so se najbrž odločili, da so lahko sploh pokazali kaj zgodbe, sicer bi bila celotna oddaja zgolj montaža posnetkov, v katerih Hasselhoff med pogovori s preživelimi prebežniki preko zidu parafrazira naslov svoje nemške uspešnice ter poudarja njihova dejanja s pretirano gestikulacijo in gibi, zaradi kakršnih sem sam v osnovnošolski dramski skupini izgubil vlogo Tretjega dečka, ki v predstavi enkrat dvigne roko in pove pol stavka, ter sem se moral zadovoljiti z vlogo Drevesa, ki neomajno stoji in mu veter ne premakne niti veje. Žrtve njegovega nenamerno karikiranega podajanja so med drugim par, ki je pod zidom skopal predor (in se ob Hoffovih reakcijah najbrž sprašuje, zakaj je sploh zlezel iz njega); moški, čigar oče je prebil mejno pregrado z avtobusom, ojačanim z jeklom (vidiš, David, ljudi rešuje heavy metal, ne tvoja glasba); in možak, ki je rešil sorodnika iz Vzhodnega Berlina z motornim zmajem (če bi bil na njegovem mestu Hasselhoff, bi ponj poletel brez pripomoč
1929 Gorenje Jezero – V čolnu

1929 Gorenje Jezero – V čolnu

Stare slike (Cerknica), 19. november 2014 ― Čudovita slika Gornjega Jezera, pogled proti vasi z Malenšča na strugi Stržena. Nastala je po letu 1929, ker Mramorjev skedenj že stoji; je največji na spodnjem robu vasi. Sadovnjaka še ni ali pa je nasad še mlad, torej tudi veliko po letu 1929 slika ni nastala. Nakazana “bubi” frizura ženske na levi tudi sodi nekako […]
Windows

Windows

Radio Študent, 19. november 2014 ― Novice Legendarni domači rokerji Demolition Group napovedujejo prednovoletne klubske koncerte, na katerih bodo predstavili del novega materiala, s katerim se takoj v začetku naslednjega leta ponovno odpravljajo v studio. Njihove nove pesmi so nastajale zadnjo polovico leta v  z dežjem prepojeni poletni praznini, odsotnosti lastnega jaza in razkroju družbenega bitja v kloaki pohlepa in praznega niča. Kako so Demolition Group ta občutja zaobjeli z novim materialom, boste med drugim lahko preverili tudi na že tradicionalnem decembrskem koncertu v Menzi pri koritu, ki se ima letos zgoditi 11. decembra, za ostale koncertne datume pa lahko preverite naš Koncertni zapovednik; že ta vikend bodo neuničljivi starci razdejali Sežano in Slovensko Bistrico. Ameriška lo-fi folk glasbenica Angel Olsen je nase opozorila s sodelovanjem z Bonniejem Princem Billyjem, s s svojim bendom pa je drugo dolgometražno ploščo z naslovom Burn Your Fire For No Witness izdala februarja pri založbi Jagjaguwar. Sedaj predstavlja še video za skladbo z naslovom Windows, a brez skrbi, naslov nima prav nobene zveze z muhastim računalniškim operacijskim sistemom. Video, ki ga je posnel Rick Alverson, si lahko seveda ogledate malo nižje pod prispevkom. ↓↓↓ Foo Fighters so za popotnico novemu albumu in drugim aktivnostim napovedali še obsežno svetovno turnejo. Glede na to, ali se pridružujete trenutno trendovskemu sovraštvu Dava Grohla ali ne, boste veseli ali pa razočarani ob novici, da, kakor kaže, najbližje nam nastopijo šele junija naslednje leto na nemških poletnih festivalih. Boba Marleyja se že tako ali tako neizogibno povezuje s kanabisom in izdelki, povezanimi z njegovim uživanjem, sedaj pa namerava njegova družina tudi uradno poskrbeti za distribucijo te vsemogočne travice pod okriljem Marleyjevega lika in dela. Marley Natural Fine Cannabis naj bi bila tako vrhunska znamka te rastlinice in njenih derivatov, šlo pa naj bi za popolnoma legalen posel, ki ga podpira tudi več agenci
Gesamtkunstwerk Nick Cave

Gesamtkunstwerk Nick Cave

Airbeletrina, 19. november 2014 ― Več kot pišem o stvareh, pogosteje me skrbi, da morda nikoli nisem videla nobenega filma, prebrala nobene knjige, slišala nobene pesmi, da nikoli nisem z nikomer govorila, kaj šele kogarkoli razumela – da si z resničnostjo nikdar nisva prišli zares naproti, da jo vedno samo oplazim s pogledom, nato pa nanjo nalepim vse svoje projekcije, vse, kar sem domislila v svoji samoti, vse, kar s čimerkoli, kar ni jaz, ni v nikakršni zvezi, in česar v svoji oholi ignoranci ne bom nikoli zares uzrla. Da vse, česar se dotaknem, okužim s sabo in mu s tem odvzamem vsakršno možnost avtentičnosti, kot sogovornik, ki vas na kavo povabi zgolj zato, da bi lahko razpravljal o sebi.
Umetnost in ukane pripovedovanja zgodb

Umetnost in ukane pripovedovanja zgodb

Radio Študent, 19. november 2014 ―   Kakšna vplivna reč je retorični aparat »pripovedovanja zgodb«?! Gre za tehnologijo, ki so jo oblast in politične elite od nekdaj rade koristile. Danes, v času kognitivnega kapitalizma, se je njen ustroj samo še okrepil in razširil. Od tu nuja, da se podučimo o mehanizmih fabuliranja, da se jih naučimo prepoznati, razstaviti na prafaktorje in razumeti.   Kako ugotovimo, čigave interese zastopa določena zgodba po načinu in mestu izjavljanja? Kje lahko naletimo na poskus indoktrinacije v obliki propagandistične manipulacije realnosti in na kaj moramo biti pozorni, ko imamo opravka z multimedijsko predstavitvijo zgodb? To so izhodiščna vprašanja, ki nas bodo spremljala v današnjem Zeitgeistu, ki razkriva zgodbo o zgodbi, ki jo je profesor Luigi Bistagnino, predal in prodal organizatorjem ter udeležencem 2. Nacionalne konference »Spodbujamo zelena delovna mesta«, ki se je zgodila v hotelu Lev 4.11.2014.   Luigi Bistagnino je predstojnik magistrskega študija sistemskega oblikovanja na politehnični Univerzi v Torinu in zagovornik Modre Ekonomije. Politika Modre Ekonomije sloni na enačbi, da so stranski produkti določenega proizvodnega procesa lahko surovine za neko drugo obliko proizvodnje. S tem se povečajo izkoristki in profitabilnost celotnega sistema produkcije.   Bistagnino je svoj nastop na konferenci začel z grafično in čustveno uprizoritvijo modela aktualne, linearne oblike proizvodnje. Linearnemu ekonomskemu modelu, ki ga zaznamuje enosmeren, monopolistično urejen način delovanja in upravljanja, je nato predstavil alternativo – sistemsko oblikovan poslovni model. Ta sledi prej omenjenemu vodilu Modre Ekonomije, ki v originalu zveni: "The output of a system is the input of another one."(izjava se nahaja v posnetku)   Prišli smo do temeljnega načela, nauka in mantre Modre ekonomije in s tem se že skoraj bližamo kraju teoretsko-vsebinske analize Luigijevega nastopa, ki je bil … izrazito meglen. Bistagninijevo posploševanje faktov naj pon
Okna moje poezije so široko odprta

Okna moje poezije so široko odprta

Pogledi, 19. november 2014 ― Roger Perret je lani izdal odmevno pesniško antologijo, ki dokazuje neverjetno raznolikost poezije v Švici v letih 1900–2013. Pod naslovom Moderna poezija v Švici je zbral 600 pesmi 255 avtoric in avtorjev, in sicer ne le v štirih jezikih Švice, ampak tudi v jezikih izseljencev in priseljencev. 
Ko bo človek bog

Ko bo človek bog

Pogledi, 19. november 2014 ― V najetem enosobnem stanovanju živi samski človek. Ni mu hudo: hladilnik je poln, prostor je topel, denarja je dovolj, družbena pravila so določena in jasna. Nedaleč stran številne družine trepetajo v ruševinah in tesnobno pričakujejo najhuje. Hkrati na deponijah predelujejo tone zavržene hrane, medtem ko milijoni ljudi umirajo zaradi lakote. Sodobni svet sicer nima samo teh dveh obrazov, vendar je nasprotje med bogastvom in revščino, med privilegiranimi člani vrste homo sapiens in revnimi, od sveta in boga zavrženimi ljudmi, tako očitno, da ga ni mogoče spregledati.
Od knjige do štedilnika in nazaj

Od knjige do štedilnika in nazaj

Večer, 19. november 2014 ― Ko je Slovenski knjižni sejem leta 1972 – v začetku je potekal vsaki dve leti, zato je letos "šele" 30. – odprl svoja vrata, so mediji poročali o "upoštevanja vrednem dogodku za kulturo". Največji dogodek založniško-knjigotrške panoge pri nas je daleč od tega, da bi bil zgolj komercialna ali sejemska prireditev, poudarja predsednik upravnega odbora knjižnega sejma Zdravko Kafol. Sejem prinaša s ...
Aurora australis v dvorani Union

Aurora australis v dvorani Union

Večer, 19. november 2014 ― Simfonični orkester SNG Maribor bo na drugem koncertu, ki bo drevi ob 19.30 v dvorani Union, pod taktirko dirigenta Roberta Houlihana izvedel delo Aurora australis Božidarja Kosa in Pravljice za harmoniko, solo in orkester Václava Trojana. Skladateljski opus Božidarja Kosa je vsestranski in obsega številne žanre, pravijo v SNG Maribor. Njegov kompozicijski slog sloni pretežno na estetiki glasbene ...
Gallusova listina Tonetu Neuvirtu

Gallusova listina Tonetu Neuvirtu

Večer, 19. november 2014 ― Najvišje priznanje Javnega sklada Republike Slovenije (JSKD) za kulturne dejavnosti na področju ljubiteljske glasbene dejavnosti je prejel Tone Neuvirt, sicer tudi častni občan pesniške občine. Tokrat so ga odlikovali z uglednim skladovim priznanjem za življenjsko delo, z Gallusovo listina, ki pomeni poklon njegovemu dolgoletnemu delu, v katerem se je izkazal kot plodovit skladatelj, izvrsten ...

Na Balkan Expressu tudi slovenski filmi

Večer, 19. november 2014 ― V Firencah se je začel festival Balkan Express, ki se ga letos prvič udeležujejo tudi slovenski filmi. Med celovečernimi igranimi filmi bodo na ogled Zapelji me režiserja Marka Šantića, Šanghaj Marka Naberšnika in Čefurji raus! Gorana Vojnovića, med dokumentarnimi filmi pa Karpopotnik Matjaža Ivanišina in Mama Evropa Petre Seliškar. Med tujimi filmi bodo na prireditvi, ki bo potekala do 20 ...
še novic