The Domestics - Routine & Ritual

The Domestics - Routine & Ritual

SPRP, 6. januar 2015 ― Člani skupine The Domestics. Foto: James Booth Odkrili smo zanimiv bend in izdajo. Torej, The Domestics so navrgli drugi album z naslovom »Routine & Ritual«. Na izdaji se nahaja 15 štiklov, ki nam poženejo kri po ožilju. Gre namreč za hardcore punk paljotko, ki nas vabi na divji ples in premetavanje. Album je izšel 25. decembra pri založbi TNS, fizično pa je dostopen na vinilni plošči ter CD-ju. ROUTINE & RITUAL by THE DOMESTICS Člani skupine The Domestics prihajajo iz vzhodnega dela Anglije (EAXHC), kjer so nastali bendi kot so Extreme Noise Terror, Raw Hrup in Stupids, če naštejemo le nekatere. Kot zanimivost naj povemo, da je kot gost pri skladbi »Fuck Your War« svoje vokalno/brutalne sposobnosti predstavil tudi Dean Jones iz Extreme Noise Terror. Svoj navdih za ustvarjanje glasbe so The Domestics našli v bendih Poison Idea, Black Flag, Negative Approach, Minor Threat, Circle Jerks, Off!, Dead Kennedys, Discharge, Bad Brains ipd. Zdaj vemo s kom imamo opravka. The Domestics so tudi socialno ozaveščen bend, ki v besedilih premagujejo frustracijo in depresijo, poudarjajo pa pozitivne vrednote v sceni in družbi. Band deluje od leta 2011, leto kasneje pa so izdali prvenec »Keep It Lean«. V svoji zbirki imajo tudi G.D.P. E.P. izdajo ter live album. Svoj prispevek pa so dali še na kompilaciji Without Kibou There Is Nothing... Volume 1 In 2, ki sta izšli v preteklem letu.

Ruske knjige na ogled v Slovanski knjižnici

Kamra.si, 6. januar 2015 ― Slovanska knjižnica vas med 7. 1. in 13. 2. 2015 vabi na ogled razstave zbirke ruskih knjig, ki sta jih Slovanski knjižnici pred nedavnim darovala Združenje ruskih založnikov in Ruski center znanosti in kulture. Razstavo si lahko ogledate na Einspielerjevi 1, v razstavnem prostoru knjižnice v pritličju, pa tudi v razstavnem prostoru v 2. nadstropju ob vhodu v Slovansko knjižnico. Avtorice razstave so bibliotekarke Nela Križnik Primožič, Simona Pečenik in Maša Šipič.
krOFF nasilja v Kašmirju

krOFF nasilja v Kašmirju

Radio Študent, 6. januar 2015 ― V nemirni regiji Kašmir na meji med Indijo in Pakistanom je spet izbruhnilo nasilje. Sprti strani sta že avgusta prekinili mirovna pogajanja - obstreljevanje sicer poteka že od oktobra, a se je nasilje včeraj močno intenziviralo. Včeraj in danes je bilo v obstreljevanju ubitih več deset ljudi. Tamkajšni prebivalci množično zapuščajo svoja domovanja, z doma je odšlo okrog deset tisoč ljudi. Konfliktu, ki se vleče že od sredine dvajsetega stoletja ni videti konca. Poleg želje po nadzorovanju regije s strani Indije in Pakistana je v regiji prisotno tudi avtonomistično gibanje. Iz Francije prihajajo pozivi o prenehanju sankcij proti Rusiji. Francoski predsednik Hollande je pomirjen po decemberskem srečanju s Putinom, ki mu je zagotovil, da Rusija nima interesa aneksirati Vzhodne Ukrajine. Po včerajšnji napovedi premeiera Mira Cerarja na posvetu slovenske diplomacije, da bo vlada sledila odločitvi predhodnice in bivšega predsednika republike Danila Türka podprla pri njegovi kandidaturi za generalnega sekretarja Združenih narodov, je v protinapad energično krenila opozicija. V SDS in Novi Sloveniji so ponovili stare očitke o Türkovi neprimernosti za vrh Zdruenih narodov zaradi njegovih predsedniških izjav in odnosa do žrtev zločinov po drugi svetovni vojni. V SDS-u pri tem seveda niso zmogli pozabiti na Hudo jamo in drugo razredno temo, argumentom, s katerimi največja opozcijska stranka nasprotuje kandidaturi ex-predsednika, pa se je priključila tudi Nova Slovenija. Tretja opozicijska stranka, Združena levica se do Turkove kandidature ni opredelila.
britoff predvolilnega nasilja

britoff predvolilnega nasilja

Radio Študent, 6. januar 2015 ― Na zadnjem dnevu pred volitvami je na jugu Sri Lanke na shodu v podporo vodji opozicije Maithirpala Sirisena prišlo do streljanja. Poškodovani so bili trije ljudje. Kmalu za tem so pripadniki opozicije napadli prostore vladajoče stranke v istem mestu, o nasilju pa poročajo tudi iz drugih delov SriLanke. K sreči so danes volitve... Napadalca ameriške narodnostni, ki sta decembra sodelovala v neuspešnem poskusu državnega udara sta se v Združenih državah že znašla pred sodnikom. Obtožnica ju bremeni kršenja zakona o nevtralnosti, kar Združene države Amerike ostro obsojajo. Zanimiv obrat za državo, ki je najverjetneje kriva za največ državnih udarov po drugi svetovni vojni. Združene države Amerike obsojajo tudi Izrael zaradi zamrznitve sredstev, ki jih je z davki zbrala Palestinska oblast. Izrael se je za zamrznitev 127ih miljonov dolarjev odločil, ker je Palestina oddala kandidaturo za priključitev mednarodnemu sodišču za vojaške zločine v Haagu. Kdaj bo Palestina dobila nazaj denar ni znano, so pa iz State Departmenta še opozorili, da ima lahko vlaganje obtožnic v Haag vpliv na višino denarne pomoči, ki jo Amerika dodeljuje Palestini. Patriotski Evropejci proti Islamizaciji Zahoda, krajše PEGIDA, organizira množične shode po Nemčiji. Včeraj se je v Dresdnu shoda udeležilo 18 000 domoljubov, kljub temu da je shod za rasističen označila tudi nemška premierka Angela Merkel. Se je pa zato širom Nemčije zvrstila še množica anti anti islamističnih protestov. V Berlinu so bili zavedni Nemci v manjšini in večja množica odprto-mislečih jim je preprečila pohod skozi Brandenburška vrata.  

Muzej pomembne krame

Kinodvor, 6. januar 2015 ― Ob predvajanju filma 20.000 dni na Zemlji, ki opisuje namišljeni dan v življenju glasbenika in kulturne ikone Nicka Cava, smo se v duhu filma in po zgledu The Museum of Important Shit v Kinodvoru odločili "zagnati" Muzej pomembne krame - to je muzej, ki ovekoveči vašo neuporabno sentimentalno kramo. Vsi hranimo doma kakšne nekoristne, čisto običajne predmete, ki imajo za nas veliko vrednost zaradi spominov, ki nam jih obudijo. V Kinodvoru bomo poskrbeli, da bodo te Proustove magdalenice primerno ovekovečene. Vašo kramo v obliki fotografije ali fizični obliki bomo zbirali od 6. januarja do 1. decembra 2015 in jo ob koncu leta 2015 razstavili na razstavi "Muzej pomembne krame" v Kinodvorovi Galeriji. V nadaljevanju pa preberite, kako sodelovati!
Priprtih mej OFF

Priprtih mej OFF

Radio Študent, 6. januar 2015 ― Venezuelski predsednik, Nicolas Maduro, je z obiskom Pekinga začel turnejo po državah zaveznicah in nekaterih članicah organizacije OPEC, s katerim bo skušal zmanjšati posledice, ki jo ima svetovno dogajanje na področju cen nafte na venezuelsko gospodarstvo. Padec cen nafte na globalnem trgu so v Venezueli ob začetku novega leta povzročile nov val recesije, nadaljnjo stagniranje, predvsem na nafti slonečega venezuelskega gospodarstva, pa bo Maduro po obisku Kitajske, ki velja za glavno posojilodajalko Venezuele, skušal preprečiti z dogovorom z naftnimi zaveznicami. Venezuelska oblast si prizadeva zmanjšati naftni izvoz in črpanje na globalni ravni, ob tem pa Maduro obljublja tudi nekatere notranje gospodarske ukrepe, med katerimi je denimo kopičenje naftnih rezerv, prevetreno upravljanje z njimi in ustanovitev nove agencije za distribucijo surovin. Cene nafte so se v Venezueli od junija praktično razpolovile, Maduro pa kljub slabemu gospodarskemu stanju v državi ne pozabi s prstom pokazati na sovražnika s severa - Združene države Amerike. Libanonske oblasti so zaradi množičnega pritoka beguncev iz Sirije uvedle omejitve za vstop iz sosednje države in tako zaostrile politiko do beguncev. Če je do zdaj zaradi več let trajajočega državljanskega konflikta ogroženo sirsko prebivalstvo mejo lahko prestopalo brez večjih omejitev in je lahko v Libanonu brez kakršnih koli dokumentov bivalo do šest mesecev, bodo Sirci po novem za vstop v sosednjo državo potrebovali vizum. V njem bodo morali natančno navesti razloge za prestop meje in izpolniti nekatera merila, podobne administrativne procedure pa čakajo tudi tiste, ki se bodo v soseščino podali zaradi dela. Libanonske oblasti bodo vizume izdale za določeno obdobje, za zdaj pa ostaja nejasno, kaj bodo novi ukrepi pomenili za Sirce, ki se že nahajajo v Libanonu in nimajo uradnega statusa beguncev. To je sicer zadnji v nizu ukrepov, s katerimi si libanonske oblasti prizadevajo zmanjšati priliv sirskih beguncev v
Zaloopane novice

Zaloopane novice

Radio Študent, 6. januar 2015 ― Ponavljanje danes ni le priljubljena filozofska tema, temveč tudi način življenja, nekakšen mehanizem, ki žene današnjo kulturo. Še posebej, če gre za mehanizem ponavljanja, imenovan loop oziroma zanka. ... loop ... pa je tudi naslov plesne miniature fizično teatralne ekipe KUD Ponor Bitnamuun, ki se danes ob 21.00 ponavlja v prostorih Galerije Equrna. O tem, kako se sama tematika ponavljanja in loopanja kaže skozi koreografski okvir miniature, govori Andreja Vezovnik, ena izmed performerk in snovalk. * Izjava se nahaja v posnetku   Minimalizem, ki torej nastane kot posledica redukcije skozi ponavljanje, se skozi tematiko praznine giblje proti vseprisotni kulturi spektakla. * Izjava se nahaja v posnetku Poleg gibalne snovi, ki jo skupaj z Vezovnik uprizarjajo še Tea Grahek, Tini Rozman in Hana Alhadi, predstava sestoji še iz vizualnega in zvočnega gradiva, ki sta ga prispevala Klavdija Jeršinovec in Primož Pucelj. Ni pa nepomembna niti prostorska umestitev, saj se predstava odvija v galerijskem in ne gledališkem prostoru. * Izjava se nahaja v posnetku     Kako izgleda 20.000 dan v življenju slavnega rokovskega poeta Nicka Cavea? Tako kot to prikazuje film 20.000 dni na zemlji, ki od danes naprej prihaja na redni Kinodvor spored. Film, ki sta ga režirala Iain Forsyth in Jane Pollard in ki je bil predpremierno gledalcem predočen na Liffu, pa ni dokumentarni portret, temveč prej nekakšna konstrukcija filmskega mita o Nicku Caveu, ki skuša realnost in fikcijo preplesti na Caveu lasten umetniški pristop. Vsebinsko in narativno film namreč predstavlja fiktivni dan, 20.000 dan življenja Nicka Cave, ki skuša skozi univerzalno reprezentacijo izrisati njegov portret. In še hišna novica: po projekciji filma bodo pripovedovalci Radia Študent v Kinodvorovi kavarni prebirali in interpretirali Caveovo prozo in poezijo.
Leto iskanja evropske hrbtenice

Leto iskanja evropske hrbtenice

Radio Študent, 6. januar 2015 ― Četudi je pričujoče leto rosno mlado, se obeta nadaljevanje več razsežnih zgodb. Takoj po zasuku števke smo doživeli prvi tresljaj zahodnega finančnega sistema. Da ustroj stoji na šibkih temeljih, odraža dejstvo, da kljub masivnim zadolžitvami držav, visokim meram brezposelnosti, varčevanjem pri socialni varnosti, trhli gospodarski rasti - navkljub naštetim faktorjem, so borze v decembru proslavljale rekordne vrednosti. Ameriški indeks Dow Jones je prebil vrednost 18.000; blizu rekordov so bili indeksi tudi po ostalih delih zahodnega sveta. Tu ne govorimo o rekordih nekaj let, temveč najvišjih vrednostih od pričetka omenjenih indeksov. Streznitev po prebujenju iz mokrih sanj finančnih prisklednikov je padec Dow Jonesa za več kot 500 pik od prvega januarja. Po istem principu je pod udarom tudi finančni sektor stare celine, četudi poseduje Evropa še mnoštvo drugih odprtih ran. Leto ne bo prijetno za bruseljske evrokrate. Prvi test so parlamentarne volitve v Grčiji. Izhod slednje iz prijetne, vendar med seboj oderuške družine Evropske unije, bi postavil nevaren precedens. Na podoben mlin zliva vodo tudi britanski premier Cameron. Četudi je britanski referendum o članstvu napovedan za 2017, je Cameron podal možnost, da se datum prestavi vnaprej. Slednje je vsaj delno posledica več volilnih porazov njegove stranke, z govorom o referendumu pa poskuša rešiti svojo stranko na letošnjih parlamentarnih volitvah. Volivce jim krade Neodvisna partija velike britanije, okrajšano UKIP, neke vrste zmes nacionalistov, konservativcev in evro-skeptikov. Po drugi strani je na zunanjepolitičnem področju referendum izsiljevanje. Vsaj zaenkrat je nemška železna kanclerka v odgovorih ostra. Tudi njena pozicija vodje centralno stoječe evropske države je seveda nezavidljiva. Evropski kontinent se še zdaleč ni izvil iz krize. Ali še pomnite pred dvema letoma, ko je morala Evropska unija pomagati Španiji, Italiji in Portugalski. Takrat je bila na spisku problematičnih držav še

Pri Evroviziji bi sodelovali celo Nepalci

Večer, 6. januar 2015 ― Več kot 900 kandidatov se je že prijavilo na razpis za prostovoljce, ki bi bili maja letos med izborom za pesem Evrovizije na Dunaju v pomoč glasbenikom, novinarjem in delegacijam iz 39 držav. Avstrijska javna televizija ORF prijave sprejema še do konca januarja, so danes sporočili z Dunaja. Vsi bi radi bili zraven Od začetka zbiranja prijav novembra lani se je na razpis prijavilo že več ...
Roparski OFF

Roparski OFF

Radio Študent, 6. januar 2015 ― Bitstamp, tretja največja borza Bitcoinov, je utrpela hekerski napad. Nepridipravi so z vdorom v sistem s strežnikov prenseli okoli devetnajst tisoč virtualnih kovancev, kar preračunano znaša 4,3 milijona evrov. Z borze so že sporočili, da poslovanje zaradi napada ne bo ogroženo, saj je rezerv za pokritje izpada dovolj. Zaradi omenjene nevšečnosti je spletna stran za uporabnike nedostopna, ponovno naj bi se vzpostavila v naslednjih dneh. Z današnjim dnem svoj mandat začenja novi ameriški kongres. Sedeže obeh domov so trdno zasedele republikanske riti, te namreč zasedajo v predstavniškem domu 248 mest, medtem ko se bodo demokratske zadnjice grele le na 188 sedežih. Podobna slika je v senatu, kjer bodo imeli republikanci 54 glasov nasproti 44 demokratskim, dva senatorja pa nastopata kot neodvisna. Vodja republikanske struje v senatu Mitch McConnell je že napovedal, da bo prvi zakonodajni ukrep sprejetje zakona za potrditev gradnje naftovoda Keystone, ki naj bi potekal od Kanade preko celotnega ozemlja Združenih držav Amerike do Mehiškega zaliva. Projektu ostro nasprotujejo okoljevarstveniki iz demokratskih vrst, nestrinjanje z njim javno izraža tudi ameriški predsednik Barack Obama. Napovedi so, da bo lahko pri spornem zakonu uveljavljal celo veto. Potem, ko se pretekli teden poročali o spodletelem puču v Gambiji, se je zgodba lova na neuspele atentatorje preselila v Združene države Amerike. Potem, ko sta ameriška državljana gambijskega rodu Papa Faal in Cherno Nije iz Gambije priletela na ameriška tla, so ju tamkajšnje oblasti aretirale. Ameriški tožilci so nato pripravili obtožnico, ki osumljencema očita sodelovanje v napadu na gambijskega predsednika ali raje diktatorja Yahya Jammehea (izg. Jaja Džameja), ki na svojem tronu sedi že dvajseto leto. Obtožba ju bremeni zarotništva proti miru in je osnovana na Zakonu o nevtralnosti iz davnega leta 1794, ki državljanom Združenih držav Amerike prepoveduje sovražno delovanje proti državi, s katero same niso v
Marakeška pogodba

Marakeška pogodba

Radio Študent, 6. januar 2015 ― Ob včerajšnjem svetovnem dnevu brajice, pisave prilagojene slepim in slabovidnim, je Svetovna zveza slepih (WBU) pozvala vlade vseh držav, naj podpišejo in ratificirajo Marakeško pogodbo. Pogodbo je po dolgotrajnih naporih WBU in sorodnih organizacij junija lani sprejela Svetovna organizacija za intelektualno lastnino, njen glavni namen pa je olajšati dostop do branja del slepim, slabovidnim in drugim z motnjami branja. Ti se pri prevajanju in prilagajanju del srečujejo s številnimi birokratskimi in tudi finančnimi ovirami, ki jih bo Marakšeka pogodba, potem ko jo bo ratifcirialo najmanj 20 od trenutno 81 podpisnic, odpravila.  Govorili smo s predsednikom Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Tomažem Wrabrom. 

[VIZUALNE UMETNOSTI: tuje] Komentar razstave: Peter Kogler

Koridor, 6. januar 2015 ― Muzej sodobne umetnosti Zagreb 18.12.201420.2.2015 Kustosinja: Snježana Pintarić Avstrijski umetnik Peter Kogler, znano ime mednarodne umetniške scene zadnjih trideset let, se predstavlja zagrebški javnosti v Muzeju sodobne umetnosti. Rojen je bil v Innsbrucku leta 1959, dvajset let kasneje pa je zaključil študij na likovni akademiji na Dunaju, kjer tudi danes deluje in živi z ženo arhitektko. V 80. letih, ko je formiral svoj slog, je živel v umetnostnih žariščih - New Yorku in Los Angelesu, kjer je vpijal metode tedanjih umetnikov, kot so John Baldessari, Mike Kelley in Raymond Pettibon. Ta najpomembnejša leta so odredila smer, v kateri še danes deluje – zanimali so ga pop art, minimalizem, znanstvenofantastični filmi, leta 1984 pa se je začel ukvarjati tudi z računalniško umetnostjo. Kot ostali predstavniki srednje generacije avstrijskih umetnikov (Franz Graf, Heim Zobernig in Erwin Wurm), ki so svoje delovanje začeli v istem času, je tudi Kogler začel svojo umetniško pot sprejemavši tradicijo konceptualne in medijske umetnosti ter z raziskovanjem področij, v katerih se mešajo različne discipline in mediji – performans, video, film, slikarstvo, računalniška umetnost, skulptura in arhitektura. Med leti 1993 in 2005 je bil zaposlen kot profesor Računalniške in video umetnosti na Akademiji likovnih umetnosti na Dunaju, od leta 2008 pa svoje znanje grafike prenaša na študente Akademije likovnih umetnosti v Münchnu. O njegovi kvaliteti govorijo njegova dela, ki so bila razstavljena na mnogih prestižnih mednarodnih razstavah; na Beneškem bienalu (1986, 1993, 1995), na Documenti IX (1992) in Documenti X (1997) v Kasslu. Ob tem je imel veliko število samostojnih razstav: v Schirn Kunsthallu v Frankurtu na Majni; v Lizboni; v paviljonu Secesije na Dunaju 1987; v Ženevi; v Kunstvereinu v Hannnovru; v MoMA v New Yorku itn. Mnoga svoja dela je predstavil tudi na javnih prostorih: na postaji podzemne železnice na Karlsplazu na Dunaju (2012); na želežniški postaji v Gradcu
Show 510: Second Sketch for Ascent and Descent/A Secret Postscript (Resonance FM)

Show 510: Second Sketch for Ascent and Descent/A Secret Postscript (Resonance FM)

Radio Študent, 6. januar 2015 ― The Resonance Radio Orchestra was up in Scotland in August 2014 when Resonance104.4fm broadcast Remote Performances, live from Outlandia, Glen Nevis, in a collaboration between the radio station and artists London Fieldworks. This live radiophonic work is called Second Sketch for Ascent and Descent. It was written, arranged and produced by Ed Baxter, and features Ed Baxter (bass guitar), Tam Dean Burn (voice), Ewen Campbell (whistling), Miriam Iowerth (xylophone), Peter Lanceley (electric guitar, singing), Charlie Menzies (fiddle), and Michael Umney (piano). In November 2014 we asked eminent American country singer Bob Cheevers to read a script for a new work. At the end of that recording he improvised a fragmentary text which – since it fitted perfectly with the theme, unbeknownst to Bob – we’ve now combined with the other Remote Performances material as A Secret Postscript.
Show 509: SLOWNESS by Martin Georgievski from Kanal103

Show 509: SLOWNESS by Martin Georgievski from Kanal103

Radio Študent, 6. januar 2015 ― Slowless is a conceptual sound of elements of music slowed down beyond recognition with sounds retrieved from violin, vocals, synthesizers and other noise sounds from the city. This sound might be sound of any city you want it to be. Each city has its own unique sound, but anyone who works with the sound knows that every city has a inimitable soundscape . So let’s make a musical journey through the cities. Martin Georgievski is a conceptual artist, sound designer, musician, and graphic designer. Experimenting with different sounds of guitar, synths and field recordings, Macedonian producer Martin Georgievski a.k.a Amplidyne Effect creates an interpolation of ambient, experimental and electronic music, ranging from subtle drones to noise-rock. This is a piece specially produced for RADIA.fm inspired and dedicated to the city.

Rowan Atkinson alias gospod Bean danes praznuje 60. rojstni dan

Misli, 6. januar 2015 ― London, 6. januarja (STA) – Angleški filmski, gledališki in televizijski igralec Rowan Atkinson danes praznuje 60. rojstni dan. Eden najboljših britanskih komikov svoje generacije je poznan predvsem po telesni in situacijski komiki. Najširše občinstvo ga pozna kot gospoda Beana in kot glavnega igralca v televizijski seriji Črni gad, ki so jo snemali med letoma 1983 […]
Zgodba brez zgodbe - Jean Genet: Zaljubljeni jetnik. Založba: Aleph, 2014. Prevod: Suzana Koncut

Zgodba brez zgodbe - Jean Genet: Zaljubljeni jetnik. Založba: Aleph, 2014. Prevod: Suzana Koncut

Trubarjeva hiša literature, 6. januar 2015 ― »Poskusi razložiti, zakaj si tako dolgo ostal z nami. Zakaj si prišel in ali je bilo naključno. Prišel si za teden dni, zakaj si ostal dve leti?« To vprašanje Jeanu Genetu desetletje po njegovem bivanju med palestinskimi borci postavljajo naključni Palestinci, ki jih srečuje na različnih koncih sveta in ki vedo, koliko časa je preživel med njimi. Genet ga v delo Zaljubljeni jetnik, ki je v veliki meri, če ne celo v celoti, avtobiografsko (v nadaljevanju bom zato pripovedovalca enačila z avtorjem) najverjetneje ni vključil zaradi lepšega – ve namreč, da to zanima tudi bralce. Do omenjenega odlomka se je namreč potrebno prebiti skozi skoraj tristo strani, na katerih se nam odstira na stotine fragmentov, zgodb ljudi, ki jih je Genet spoznal v obdobju bivanja med fedajini, političnih in zgodovinskih vprašanj, ni pa nam popolnoma jasno, kaj je pisca v zvezi s palestinskim bojem tako pritegnilo, da se je začel med borci počutiti domače.

Januarja v Slovenskem gledališkem inštitutu

SiGledal Novice, 6. januar 2015 ― V mesecu januarju Slovenski gledališki inštitut med drugim pripravlja javno vodstvo po stalni razstavi, ustvarjalno delavnico za otroke, srečanje in pogovor s prejemnikoma Borštnikovega prstana Anico Kumer in Petrom Ternovškom, pogovor z Uršulo Cetinski ter interaktivno vodstvo za šole v okviru Festivala Bobri.
»Kakšen je bil tvoj obraz, preden sta se srečala tvoj oče in tvoja mati?« - Marguerite Yourcenar: V pobožen spomin. Založba Beletrina, 2014

»Kakšen je bil tvoj obraz, preden sta se srečala tvoj oče in tvoja mati?« - Marguerite Yourcenar: V pobožen spomin. Založba Beletrina, 2014

Trubarjeva hiša literature, 6. januar 2015 ― Zdi se, da se je kar nekaj pomembnih francoskih pisateljev in pisateljic 20. stoletja v svoji zreli dobi lotilo pisanja neke vrste avtobiografskih del. Če jih omenim samo nekaj - Proustovo Iskanje izgubljenega časa, Otroštvo Nathalie Sarraute in Gidovo doslej še neprevedeno delo Si le grain ne meurt. Mednje pa lahko zagotovo prištejemo tudi nekoliko manj znano nedokončano trilogijo Labirint sveta francosko-belgijske pisateljice Marguerite Yourcenar. Avtorica, ki je zlasti znana kot prva ženska članica znamenite Francoske akademije, se v svojem delu sistematično loteva življenj svojih prednikov; v V pobožen spomin po materini, v Severnih arhivih po očetovi strani, še nepreveden tretji del Quoi ? L'éternité pa govori o njenem skupnem življenju z očetom po materini smrti. Severni arhivi so bili v slovenščino prevedeni leta 2010, letos pa smo končno dobili tudi prevod prvega dela trilogije.
9. januar 2015 ob 18. uri: odprtje razstave Delu čast in oblast – Kulturni dom Joža Ažmana, Bohinjska Bistrica

9. januar 2015 ob 18. uri: odprtje razstave Delu čast in oblast – Kulturni dom Joža Ažmana, Bohinjska Bistrica

Gornjesavski muzej, 6. januar 2015 ― V petek, 9. januarja, ob 18. uri bo Gornjesavski muzej Jesenice v sodelovanju z Gorenjskim muzejem v avli Kulturnega doma Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici pripravil razstavo in muzejski večer Delu čast in oblast – predelovalni obrati jeseniške železarne. Predstavili bomo življenje in delo delavcev obratov, kjer so včasih izdelovali pločevino, cevi, varilne elektrode in [...]

Darilo bralcem: ogled predstave 20th Century Fog - Megla stoletja

Ekran, 6. januar 2015 ― Novoletno darilo bralcem, avtorjem, soustvarjalcem in drugim prijateljem revije Ekran: skupaj s kulturnim centrom Španski borci vam PODARJAMO OGLED PREDSTAVE Matjaža Zupančiča: 20th Century Fog - Megla stoletja. Predstava bo na sporedu v petek, 16. in v soboto, 17. januarja 2015 ob 20. uri, za vsak termin pa je na voljo 20 brezplačnih vstopnic! Piši nam na info@ekran.si za rezervacijo, karte so na razpolago dokler ne poidejo.

Darilo bralcem Ekrana: ogled predstave 20th Century Fog - Megla stoletja

Ekran, 6. januar 2015 ― Novoletno darilo bralcem, naročnikom, soustvarjalcem in drugim prijateljem revije Ekran: skupaj s kulturnim centrom Španski borci vam PODARJAMO OGLED PREDSTAVE Matjaža Zupančiča: 20th Century Fog - Megla stoletja. Predstava bo na sporedu v petek, 16. in v soboto, 17. januarja 2015 ob 20. uri, za vsak termin pa je na voljo 20 brezplačnih vstopnic! Piši nam na info@ekran.si za rezervacijo, karte so na razpolago dokler ne poidejo.

V Narodni galeriji in Galeriji Fotografija dela Klavdija Slubana

Misli, 6. januar 2015 ― Ljubljana, 6. januarja (STA) – Klavdij Sluban ni fotoreporter, ki bi pokrival zgodbe s terena. Sam zase pravi, da je pohodnik, ki “raje odkriva kot pokriva”. Fotografija mu je izgovor, da se odpravi na potovanje, fotografska kamera mu služi kot orodje, s pomočjo katerega se srečuje s svetom. Cikla fotografij s potovanj bo predstavil v […]

Praksa pri Nickeldeonu, Berlin

Fakulteta za dizajn, 6. januar 2015 ― Pri nemškem podjetju Nickeldeon ponujajo šestmesečno prakso študentom, ki se zanimajo za nove medije. Več informacij lahko pridobite na spletnem naslovu: http://www.dwdl.de/jobboerse/06958_vimngermanygmbh.html kjer boste našli še več ponudb za praktično usposabljanje v tujini. vir: mednarodni obvestilnik Zveze ŠKIS  
britoff kanadskega zaprtja

britoff kanadskega zaprtja

Radio Študent, 6. januar 2015 ― Pozdravljeni v zadnjem letošnjem britoffu. V tokratni odprti ediciji britoffa si bomo ogledali zakonske spremembe s področja avtorskega prava, ki jih uvaja Kanada, veljati pa začnejo že z drugim januarjem. Gre za prilagoditev tehnološko razviti konsumpciji avtorskih del. Osredotočili se bomo na dva najbolj sporna člena. Tako se uvaja “notice and notice” mehanizem, ki lastniku avtorskih pravic ob njihovi kršitvi omogoča, da od ponudnika internetnih storitev zahteva, naj kršiteljem avtorskega prava pošlje pisno obvestilo. To velja v primeru, ko nosilec avtorskih pravic sam odkrije kršiteljev IP naslov. Če se kršitve ponavljajo, lahko car z avtorskimi pravicami kar naprej pošilja obvestila. Hkrati kanadska vlada ni predvidela nobene vladne agencije kot mediatorja med kršiteljem in lastnikom avtorskih del. Tako bodo pogovori najvrjetneje tekli direktno med navadnim uporabnikom in odvetniško firmo, ki zastopa veliko multinacionalko. Ponudniki IT storitev, bi morali podatke o takih kršitva nato hraniti še vsaj eno let, za primer, ko bi prišlo do tožbe na sodišču. Kanada je naslednja v vrsti držav, ki je pokleknila pod pritiski velikih filmskih in glasbenih založnikov.

KONČNA POROČILA ZA LETO 2014

Javna agencija za knjigo, 6. januar 2015 ― Pogodbeniki JAK RS, ki so bili v letu 2014 sofinancirani iz naslova javnih razpisov in pozivov (JR1-PROGRAM-2013-2015, JR2-VKP-2013-2015, JR1-KG-2014, JR2-USP 2014, JR3-KNJIGA-2014, JR8-MRŠ-2014, JR9-PVP-2014), morajo do 15. oz. 31. januarja 2015 oddati končna vsebinska in finančna poročila v e-aplikaciji. Obrazci končnih poročil so dostopni v spletni aplikaciji na naslovu https://jakrs.e-razpisi.si. Podrobnejša navodila za uporabo aplikacije in izpolnjevanje dokumentacije so na spletnih naslovih https://jakrs.e-razpisi.si in www.jakrs.si.   Za pogodbenike s sklenjenimi pogodbami na področju razpisov JR6-E-KNJIGE-2014 in JR8-MRŠ-2014 sta obrazca končnega poročila na spletni strani JAK (Razpisi in pozivi/ Zahtevki in poročila/Poročila 2014). 

KONČNA POROČILA ZA LETO 2014

Javna agencija za knjigo, 6. januar 2015 ― Pogodbeniki JAK RS, ki so bili v letu 2014 sofinancirani iz naslova javnih razpisov in pozivov (JR1-PROGRAM-2013-2015, JR2-VKP-2013-2015, JR1-KG-2014, JR2-USP 2014, JR3-KNJIGA-2014, JR8-MRŠ-2014, JR9-PVP-2014), morajo do 15. oz. 31. januarja 2015 oddati končna vsebinska in finančna poročila v e-aplikaciji. Obrazci končnih poročil so dostopni v spletni aplikaciji na naslovu https://jakrs.e-razpisi.si. Podrobnejša navodila za uporabo aplikacije in izpolnjevanje dokumentacije so na spletnih naslovih https://jakrs.e-razpisi.si in www.jakrs.si.   Za pogodbenike s sklenjenimi pogodbami na področju razpisov JR6-E-KNJIGE-2014 in JR8-MRŠ-2014 sta obrazca končnega poročila na spletni strani JAK (Razpisi in pozivi/ Zahtevki in poročila/Poročila 2014). 

SPIRIT v letu 2015 z novim programom Izzivi mladim

Fakulteta za dizajn, 6. januar 2015 ― Vir in informacije: Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma – SPIRIT Slovenija, 18. 12. 2014, http://www.spiritslovenia.si/ Namen projekta je mladim povečati zaposljivost, podjetjem pa ponuditi sveže, inovativne rešitve za njihove izzive. Javna agencija SPIRIT Slovenija bo v letu 2015 v okviru svoje blagovne znamke Mladim se dogaja pričela z izvajanjem […]

V amsterdamskem Rijksmuseumu v tem letu razstava modnih grafik in tiskov

Misli, 6. januar 2015 ― Amsterdam, 6. januarja (STA) – V amsterdamskem Rijksmuseumu v letošnjem letu napovedujejo razstavo, na kateri bodo na ogled najlepše grafike in tiski z upodobitvami kostumov in modnih oblačil iz zbirke muzeja, ki pokriva obdobje med letoma 1600 in 1950. To bo prva predstavitev del iz izjemno obsežne zbirke, s katero se ponaša ta amsterdamski muzej. […]

Po Trbovljah s kumerati, januar 2015

Kamra.si, 6. januar 2015 ― V okviru knjižničnih domoznaski večerov - Po Trbovljah s kumerati, se bodo v sredo, 7. januarja 2015 v čitalnici Knjižnice Toneta Seliškarja Trbovlje predstavili članice in člani Mešanega mladinskega pevskega zbora Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje, ki ustvarjajo pod mentorstvom Blaža Rojka. Predstavili se nam bodo v pogovoru s Katro Hribar Frol in seveda s pesmijo. Pridružite se nam ob 19. uri. Vabljeni!

Knjigi Nicka Cava

Kinodvor, 6. januar 2015 ― V času predvajanja filma 20.000 dni na Zemlji sta v naši Knjigarnici po znatno znižanih cenah na voljo Caveovi v slovenščino prevedeni knjigi: Smrt zajčija Munra (redna cena = 27,20 €) dobite za 14,90 € in Ko je oslica zagledala angela (redna cena = 33,10 €) za 19,90 €. Ne zamudite!
1991 Rakek – Zadnja štelnga

1991 Rakek – Zadnja štelnga

Stare slike (Cerknica), 6. januar 2015 ― Na sliki je zadnji letnik rakovških fantov, ki so šli na nabor za JLA. Iz tega potem ni bilo nič. Vemo, kako in zakaj. Imeli so se pa fajn in to je važno. Dobili so tudi nagrado za najlepši voz, ker so se pripeljali s konjsko vprego in ne s traktorjem. Konje je krmaril Ferjan […]
Hrup in mir

Hrup in mir

Dnevnik, 6. januar 2015 ― Mesta so glasna. Niso pa vsa enako glasna. Decembrske radosti tule raje odmislimo, saj je v tem primeru ideološko zapovedano veseljačenje povezano z glasnostjo, z uradno organiziranim truščem in njegovim trošenjem. Ljubljana je kar tiho mesto. V...
Prva svetovna vojna na Slovaškem

Prva svetovna vojna na Slovaškem

Večer, 6. januar 2015 ― V mariborskem Muzeju narodne osvoboditve bo do 1. februarja na ogled razstava o prvi svetovni vojni, ki jo je ob 100-letnici njenega začetka pripravilo veleposlaništvo Slovaške v naši državi v sodelovanju z muzejem v mestu Trenčin.
Še eno leto obletnic vojn

Še eno leto obletnic vojn

Večer, 6. januar 2015 ― Leto 2014 je zaznamovala stota obletnica začetka prve svetovne vojne. Tudi naslednja tri leta bomo še živeli z njo in letos posebej, konec maja, bo minilo stoletje od prvega spopada na soški fronti. Hkrati s spominjanjem začetka in posledic prve svetovne morije se bomo spominjali konca in posledic druge svetovne vojne. Kriza in boji za posest nad strateškimi dobrinami na pragu Evrope dajejo ...

Umetniki in kuratorji

Večer, 6. januar 2015 ― Do petka, 9. januarja, bo vsak dan od 12. do 16. ure in od 16.30 do 19. ure v mariborski galeriji Media Nox na ogled likovna razstava Umetnina v nastajanju. Na njej so združili študente 3. letnika umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti v Mariboru in Akademije za likovno umetnost v Ljubljani. Razstavljajo Gašper Capuder, Živa Drvarič, Eva Jera Hanžek, Martina Jurak, Gašper Kunšič, Voranc ...

Mali priročnik biznisa

Večer, 6. januar 2015 ― V Mestnem gledališču Ptuj bo v petek in soboto (9. in 10. januarja) ob 19.30 za izven na sporedu monodrama Roka Vilčnika z naslovom Mali priročnik biznisa - Od pizdeka do tajkuna v režiji Matjaža Latina. Junaka našega časa bo uprizoril Nenad Nešo Tokalić.
Umrl italijanski pevec Pino Daniele

Umrl italijanski pevec Pino Daniele

Večer, 6. januar 2015 ― V Rimu je v nedeljo v 60. letu za posledicami infarkta umrl priznani italijanski pevec in kantavtor Pino Daniele. Izvajal je rock, jazz in blues, a je kljub temu vselej ostal zvest neapeljski tradicionalni glasbi. Prvi album Terra mia je izdal leta 1977. Ob smrti pevca je italijanski premier Matteo Renzi dejal, da je "izginila glasbena ikona". Daniele velja za enega svetovno najbolj prepoznavnih ...
Benetke, Carigrad, Maribor

Benetke, Carigrad, Maribor

Večer, 6. januar 2015 ― V Umetnosti galeriji Maribor v letu 2015 pripravljajo razstavni program, ki se, kot pravijo, pomika med kontrastnimi polji socialističnega realizma sredi prejšnjega stoletja in sledmi "izgubljenega" pop arta v Sloveniji v drugi polovici stoletja z jesenskim postankom v surovi realnosti fotografij Ivana Dvoršaka in somišljenikov Mariborskega kroga. Razstava Naši heroji ob podpori Evropske unije in ...
še novic