Razstavi v Trstu

Razstavi v Trstu

ARS Likovni odmevi, 13. januar 2016 ― V Trstu je še do konca meseca na ogled razstava z naslovom Svet je drugje, 1910 – 1941, ki jo je pripravila Tržaška pokrajina v galeriji Magazzino delle idee, preurejenem razstavišču v neposredni bližini gledališča Miela oziroma pristaniških skladišč. Gre za predstavitev likovnega dogajanja v Julijski krajini med leti 1910 in 1941, ki sodi v […]

Pregled leta 2015: Literatura

Koridor, 13. januar 2016 ― Če 2015 primerjamo s prejšnjim letom, lahko ugotovimo, da je bilo bistveno bolj prizanesljivo in obarvano z veselimi dogodki; literarno sceno je v 73. letu starosti zapustil akademik, literarni esejist, raziskovalec in urednik ter član SAZU-ja, Andrej Inkret, sicer pa je bilo dogajanje precej umirjeno;  tako kot prejšnja leta  smo dobili veliko novih nagrajencev.   […] The post Pregled leta 2015: Literatura appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Marku Kremžarju priznanje ZNP za življenjsko delo, za medijsko novost projektu Domovina

Večer, 13. januar 2016 ― Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je priznanje Boruta Meška za življenjsko delo 2015 podelilo publicistu in literatu Marku Kremžarju, za debitanta oziroma medijsko novost pa projektu Domovina. Na nocojšnji slovesnosti je predsednik ZNP Tino Mamić v nagovoru ocenil, da se medijska Slovenija še vedno ne more pohvaliti s pluralizmom. Upravni odbor priznanja Boruta Meška je pri izbiri Kremžarja, ki je večino svojega življenja preživel v Argentini, poudaril njegovo poglobljeno, vsestransko in za demokratizacijo Slovenije pomembno publicistično delo. Pri projektu Domovina, ki vključuje urejanje dnevnoinformativnega portala in izdajanje časnika štirikrat letno, je odbor izpostavil, da je ustanovitev neodvisnega medija brez velikega kapitala in političnih botrov zelo pogumno dejanje. Kremžarja po mnenju odbora odlikuje izjemno širok in pester literarni in publicistični opus, ki obsega tako lirsko poezijo, kratko prozo in drame kot tudi ...

Pismo bralcev o kinu Udarnik iz časopisa Večer

Zavod Udarnik, 13. januar 2016 ― Pismo bralcev je bilo objavljeno 18. decembra v časopisu Večer. Naj hodimo Mariborčani v kino v Ljubljano? V Delu berem, da od 14. 12. v ljubljanskem Kinodvoru vrtijo film Mladost Paola Sorrentina z vrhunsko igralsko zasedbo. Vzdihnem, kot že tolikokrat prej, da tudi tega filma za nas ne bo, razen, seveda, če si ga bomo […]

Boštjan Ribič: …

Koridor, 13. januar 2016 ― Nagovoril sem se,   najedel, napil,   naplesal.   Izfukal vse.   Sfantaziral vse iluzije. Izgovoril sem, da sem sit, pijan, plešoč, prefukan.   Fantastičen.   Izgovoril sem vso svojo iluzijo. Tako najeden, da se smejem svoji praznini. Tako pijan, da plešem in še in še … Tako zjeban, da ne bom več fukal. In […] The post Boštjan Ribič: … appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

V SSG Trst premiera drame Pes, noč in nož v režiji Matjaža Fariča

Misli, 13. januar 2016 ― V Slovenskem stalnem gledališču v Trstu bodo v petek premierno uprizorili dramo mladega bavarskega dramatika Mariusa von Mayenburga z naslovom Pes, noč in nož, ki jo je na oder postavil režiser in koreograf Matjaž Farič v tandemu z dramaturginjo Stašo Bračič. Drama predstavlja slehernika, ki je ujet v utesnjujoč mentalni labirint.

Laibach se odpravljajo na novo turnejo po "okupirani Evropi"

Misli, 13. januar 2016 ― Laibach so se na turnejo po "okupirani Evropi" prvič odpravili leta 1983, še v času hladne vojne, ko so meje in zidovi med državami še obstajale. Turnejo bodo v letošnjem letu ponovili, pod uradnim naslovom Naše pesmi, vaše sanje 2016. Uvodni koncert bo na sporedu že nocoj v Nürnbergu, na poti po Evropi pa bodo do 17. aprila.
Krize in novi začetki:umetnost v Sloveniji 2005 – 2015

Krize in novi začetki:umetnost v Sloveniji 2005 – 2015

Marijan Zlobec, 13. januar 2016 ― Razstava Krize in novi začetki: umetnost v Sloveniji 2005 – 2015 v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (odprta bo do 3. aprila) prav gotovo zastavlja več vprašanj, kot daje odgovorov nanje. Če kuratorji Bojana Piškur, Igor Španjol in Vladimir Vidmar mislijo, da so s to razstavo nekaj bistvenega povedali o slovenski ustvarjalnosti v zadnjem desetletju, jim […]

Lev Nikolajevič Tolstoj: Ana Karenina

Koridor, 13. januar 2016 ― Po desetih letih se je na oder SNG Drame vrnila ena težje uprizorljivih zgodb – Tolstojeva Ana Karenina. Čeprav je vlogo režiserja ponovno prevzel Dušan Jovanović, smo tokrat priča popolnoma drugačnemu delu. Leta 2006, ko se je s šestindvajsetčlansko igralsko zasedbo prvič “spopadel” z obsežnim besedilom, je želel prikazati celotno dogajanje v romanu. Tokratna uprizoritev […] The post Lev Nikolajevič Tolstoj: Ana Karenina appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Laibach na turneji po "okupirani Evropi"

Večer, 13. januar 2016 ― Laibach so se na turnejo po "okupirani Evropi" prvič odpravili leta 1983, še v hladni vojni, ko so meje in zidovi med državami še obstajale. Turnejo bodo letos ponovili, pod uradnim naslovom Naše pesmi, vaše sanje 2016. Uvodni koncert bo že nocoj v Nürnbergu, na poti po Evropi pa bodo do 14. aprila. Na turneji bo skupina predstavila tudi del programa, ki ga je izvajala v severnokorejskem Pjongjangu, dodala pa bo še nekaj novih interpretacij pesmi iz glasbenega filma Moje pesmi, moje sanje ter nekaj starejših skladb iz obdobja albuma WAT (2003), ki je v evropski begunski krizi ponovno zelo aktualen, sporočajo iz agencije Antonov. Na turneji po "okupirani Evropi" se bodo Laibach v četrtek ustavili v Berlinu. Njihov koncert v dvorani Haus der Kulturen der Welt sodi v sklop raznorodnih festivalskih dogodkov, ki v luči 100-letnice velike vojne tematizirajo predvsem zvočni del vojne. Dogodek je že nekaj časa razprodan. Med drugim se bodo ...
Mojca Pokrajculja

Mojca Pokrajculja

Mestno gledališče Ptuj, 13. januar 2016 ― Za več informacij o predstavi kliknite na slikoOtroški abonma – Kresnička, Zvezdica in izvenKoroška ljudska pripovedkaMojca PokrajculjaGostuje Lutkovno gledališče LjubljanaSobota, 16. januarja 2016, ob 10.00 in 11.30Mojca Pokrajculja pometa in najde krajcar. Le kaj bi si zanj kupila? Orglice ali kar kolo. Mogoče pa pisker? Takega rdečega, z belimi pikami, pod katerega se varno skrije pred temo in mrazom. V pisker pa bi radi še premraženi lisica, volk, medved in zajec. Ko povedo, kaj vse znajo, jih Mojca Pokrajculja prijazno povabi k sebi. Naslednji dan gredo vsi na delo. Zajec vrtnari, medved čebelari, lisica Mojci pomaga čistiti pisker, volk čuvaj pa odganja vsiljivce. Po delu zaplešejo in zapojejo, kako se s skupnimi močmi res veliko naredi. Ponoči pa seveda nekdo poliže med …

FOTOKNJIGA

Galerija Fotografija, 13. januar 2016 ― Delavnica je zamišljena kot intenzivno preizpraševanje o področju fotoknjig in je namenjena vsem, ki jih zanima izdaja lastne umetniške knjige. The post FOTOKNJIGA appeared first on Galerija Fotografija.

Tumbe

Galerija Fotografija, 13. januar 2016 ― Simone Sassen je fotografinja, ki svoje fotografije, nastale večinoma med potovanji, razstavlja tako doma na Nizozemskem kot tudi v tujini (Nemčija, Španija ...). S svojimi fotografijami med drugim opremlja tudi knjige svojega moža, Ceesa Nootebooma, priznanega nizozemskega pisatelja, ki je prav tako letošnji gost festivala Fabula. Skupaj sta izdala knjigo Tumbas, obsežno delo s portreti in fotografijami grobov pesnikov in pisateljev. The post Tumbe appeared first on Galerija Fotografija.
Zlati globusi: Zvezda večera voditelj Ricky Gervais

Zlati globusi: Zvezda večera voditelj Ricky Gervais

Deseta umetnost, 13. januar 2016 ― Najbolj pomembni zlati globusi so v 73. izvedbi šli v roke režiserju filma Povratnik (Iñárritu), za glavni vlogi v drami pa Leonardu DiCapriu in Brie Larson. Toda glavno ime večera je bil angleški multitalentirani voditelj Ricky Gervais, ki je v svoj humoristični nastop zavil izdatno mero neprijetne resnice. »Neka hollywoodska publikacija je objavila, da zato, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Prisoners (2013)  Wer (2013)  Exodus: Gods and Kings (2014)  This Is the End (2013)  47 Ronin (2013) Copyright © Deseta umetnost [Zlati globusi: Zvezda večera voditelj Ricky Gervais], All Right Reserved. 2016.

Guzmánova dokumentarca tudi v Kinoteki in ugodnost pri nakupu vstopnic

Kinodvor, 13. januar 2016 ― Obiskovalci z vstopnico iz filma Biserni gumb si lahko v Kinoteki filma Salvador Allende (četrtek, 14.1. ob 21. uri) in Nostalgija po svetlobi (petek, 15.1. ob 19. uri) ogledajo po znižani ceni 3,40 €. Velja tudi obratno: obiskovalci z vstopnico Guzmánovih filmov v Kinoteki si lahko v Kinodvoru film Biserni gumb ogledajo po znižani ceni 4,50 €! Vabljeni.

Marko Munih za STA: Kriteriji se znižujejo, programi ne sledijo tokovom

Misli, 13. januar 2016 ― Maestro Marko Munih je pet desetletij sooblikoval slovensko glasbeno življenje. Nedavni jubilej je okronal z monografijama, prihodnjo sredo bo prejel zlato plaketo JSKD za življenjsko delo na področju glasbenih dejavnosti. Nad glasbeno podobo Slovenije je zaskrbljen. Kriteriji se znižujejo, vzrok temu, kot je povedal za STA, pripisuje politiki.

V CD premiera slovite otroške opere Brundibar

Misli, 13. januar 2016 ― V Cankarjevem domu (CD) bo drevi premiera svetovno znane otroške opere Brundibar, ki je nastala ob 70-letnici konca druge svetovne vojne v produkciji Glasbene matice Ljubljana, CD, Slovenskega komornega glasbenega gledališča in Akademije za glasbo Ljubljana. Namen uprizoritve je mlade generacije prek glasbe seznaniti s tragedijo holokavsta.
Teharska sodna knjiga (1715–1849)

Teharska sodna knjiga (1715–1849)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 13. januar 2016 ― Teharska sodna knjiga, ki jo hranimo v okviru SI_ZAC/0006 Zbirka rokopisov vsebuje podatke o volitvah teharskih sodnikov, prisedni­kov in starešin, uporabljali so jo tudi za pisanje zapisnikov sodnih obravnav pred teharskim sodiščem (na podlagi teh zapisnikov so strankam izdajali sodne listine). Prvi vpis je nastal 13. maja 1715, zadnji pa 10. ja­nuarja 1849. Teharsko koseško […]

Mladen Blažević: Akomodacije, refrakcije, kabrioleti

Poiesis, 13. januar 2016 ― ko sedim pred steklom mi pogled odtava v zelenilo ki se nahaja v levem kotu zaradi nagnjenega vratu in nošenja torbe v desni roki   vendar včasih se besede ki visijo in se sušijo razletijo v roju okoli mene in zabijejo v hrbtenico kot žeblji   tedaj si nadenem očala da jih povežem v besede   in zgodi se nekaj na subatomski ravni kar ne razumem izgubi se v naprezanju očesnega živca ali trzljaju širjenja zenic   morda bi bilo več svetlobe če bi živel v hiši brez strehe več svetlobe je v hiši brez strehe   ko se oknom odstranijo polkna ne potrebujejo sklopk varovalk podnevi je dan ponoči je noč   samo predmeti razmetani po hiši nekoč so bili živi   ne morem jih pokopati pod skupnim imenom   Prevedel Borut Petrovič Vernikov   (pesem je bila prevedena v sklopu prevajalsko pesniške delavnice »Reka v Ljubljani / Rijeka u Ljubljani«, ki se je 28. novembra 2015 v soorganizaciji Poiesis, Književnosti uživo, Zavoda Gulag in KUD Sestava odvila v Hostlu Celica v Ljubljani)

Na glasbeni akademiji v Zagrebu odprli koncertno dvorano

Misli, 13. januar 2016 ― Na glasbeni akademiji v Zagrebu so v torek slovesno odprli koncertno dvorano Blagoja Berse. Z vrhunsko tehnično opremljeno dvorano v novi zgradbi akademije se je končalo 13-letno obdobje projektiranja in izgradnje novega hrvaškega glasbenega hrama, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.
Povej mi, kaj bereš, povem ti, kdo si - Andreja Kalc (Lara Paukovič)

Povej mi, kaj bereš, povem ti, kdo si - Andreja Kalc (Lara Paukovič)

Trubarjeva hiša literature, 13. januar 2016 ― Povej mi, kaj bereš, povem ti, kdo si je ime sklopa že tradicionalnih literarnih večerov, ki jih v Trubarjevi hiši literature pripravlja Tina Košir Mazi in na katerih ljudje iz sveta literature, pa tudi kulture nasploh, razpravljajo o knjigah, ki so se jih v zadnjem času najbolj dotaknile. Na dogodku, ki je potekal 7. januarja 2016, je Košir Mazi gostila rusistko in slovenistko Andrejo Kalc, aktualno dobitnico nagrade Radojke Vrančič za najboljšo mlado prevajalko.

Muzikal in politični film obenem

Večer, 13. januar 2016 ― V Slovenski kinoteki so v ponedeljek premierno predvajali dokumentarni film o ženskem pevskem zboru Kombinat. Po besedah novinarja Ervina Hladnika Milharčiča, ki je vodil pogovor z avtoricami filma po projekciji, je film muzikal in politični oziroma družbenokritični dokumentarec obenem.Zbor pevk, ki se imenujejo Kombinatke, je nastal na dan upora 27. aprila 2008, ko se je skupina deklet zbrala na ustanovni skupščini v ljubljanskem Rogu. Bilo jih je 21 in že takoj so si bile edine, da bodo pele pesmi upora in zasledovale štiri vrednote: solidarnost, tovarištvo, pogum in pokončnost, se v filmu začetkov zbora spominja članica Maksimiljana Ipavec.O uporu in vlogi Kombinatk so v dokumentarcu, ki so ga tri leta snovale avtorice Zvonka T. Simčič, Valeria Wolf Gang in Urša Bonelli Potokar, spregovorile sociologinje Renata Šribar, Vesna Leskošek in Tanja Rener. Šribarjeva je opozorila na pomen zbora v času vstajniških gibanj, pri čemer je spomnila, da je zbor nastal že veliko pred njimi ...

Matere, ki morajo pomiriti svoje otroke

Večer, 13. januar 2016 ― Na vprašanje Hladnika Milharčiča, zakaj so se odločile za film, ki v središče postavlja zgolj ženske, je Simčičeva odvrnila, da so želele povedati zgodbo o ženskah, ki jo pripovedujejo ženske.Na novinarjevo opažanje, da je dokumentarec kljub tematiki upora poln pozitivnih čustev, pa je odgovorila Valeria Wolf Gang s prispodobo. "Kombinatke smo hotele predstaviti kot matere, ki morajo pomiriti svoje otroke - gledalce in jim zagotoviti, da upanje še vedno ostaja."

Dijakom prijazno?

Večer, 13. januar 2016 ― Nekaj ključnih nesporazumov se veže na zadnjo uprizoritev Ane Karenine v ljubljanski Drami. Prvi je, zakaj delati dramatizacijo romana za maturante, ki imajo letos Tolstojev roman kot obvezen naslov na slovenski maturi. Pretežak roman za nove generacije dijakov, je menila celo ruska pisateljica Marina Stepnova, sicer ljubiteljica Tolstoja, ko je bila na obisku v Sloveniji.Čemu potrebujejo dijaki dramsko priredbo, če je vendar treba razumeti in dojeti romaneskno strukturo dela v celoti? Če smo že slovenščino na maturi zastavili samo na najvišjem nivoju, torej zahtevno in upoštevajoč za materinščino obvezne visoke osnovne standarde. Ker današnja mladina nima koncentracije za tako epsko širino, ji je treba pomagati z dialogi, ekstraktom in izpostavljanjem temeljnih misli in poant zahtevnega dela? Ponuditi aktualno branje Ane Karenine v slikah? Ali res?To me malo spominja na tiste priročnike s kratkimi vsebinami literarnih del, ki so pred leti preplavili trg in šli za med. Samo da so ...

Razpis za 16. Pesniški turnir

Večer, 13. januar 2016 ― Založba Pivec razpisuje natečaj za najboljšo izvirno neobjavljeno pesem. Na njem lahko s po eno pesmijo, ki ne sme biti daljša od 60 verzov, sodelujejo avtorji s pesmimi v slovenskem jeziku, stari vsaj šestnajst let. Avtor, ki bo poslal več pesmi ali predolgo pesem, bo izločen.Žirija, v kateri bodo poznavalci sodobne slovenske poezije, bo izmed sodelujočih izbrala štiriindvajset najbolj uspešnih avtorjev. Ti se bodo v začetku aprila pomerili na dveh polfinalnih turnirjih tako, da se bo polovica od izbrane štiriindvajseterice pomerila na enem, druga polovica pa na drugem. Na obeh polfinalnih srečanjih bo strokovna komisija izmed dvanajstih pesmi izbrala štiri, dve pa občinstvo z glasovanjem, kar pomeni, da bosta pesmi, ki bosta prejeli največ glasov občinstva od štirih izbranih s strani komisije, napredovali v finale. Dvanajst izbranih pesnikov bo v soboto, 23. aprila, s svojimi pesmimi, ki jih bodo sami interpretirali, sodelovalo na 16. Pesniškem turnirju v Mariboru. Strokovna komisija ...
še novic