Zmagovalec letošnjega Cannesa je Ken Loach s filmom Jaz, Daniel Blake

Zmagovalec letošnjega Cannesa je Ken Loach s filmom Jaz, Daniel Blake

Misli, 22. maj 2016 ― Zmagovalec 69. filmskega festivala v Cannesu je film Jaz, Daniel Blake britanskega režiserja Kena Loacha. Socialna drama je nocoj prejela zlato palmo. Film pripoveduje o 59-letnem mizarju, ki mu po srčnem napadu zdravnik začasno prepove delati, on pa se poda v socialno službo po pomoč. Tam mu povedo, da je po njihovem mnenju sposoben za delo.

Anthony Doerr: Vsa ta nevidna svetloba

Koridor, 22. maj 2016 ―   Govoriti o drugi svetovni vojni pomeni govoriti o temačnem tolmunu zgodovine, iz katerega je zajemalo že mnogo ljudi, zato ne bi bilo nič čudnega, če bi se zgodbe na to temo počasi že izpele – a temu ni tako. Spomnimo se samo aktualnega oskarjevca za tujejezični film, madžarskega Savlovega sina; tudi dobrih 70 let […] The post Anthony Doerr: Vsa ta nevidna svetloba appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Sobotne ustvarjalnice za otroke (4.6.2016 10:00)

Španski borci, 22. maj 2016 ― Vsako soboto je na sporedu nov ustvarjalni projekt za razvijanje ustvarjalnosti, na voljo pa je tudi kotiček za prosto slikanje. Delavnice vodita Simon Drofelnik in Mateja Herbst iz Galerije C.C.U. V Juniju bomo ustvarjali pravljične mozaike (4. 6.), slavne jezne ptiče (11. 6.), pisane mozaične sončnice (18. 6.) in prav poseben nakit za vse priložnosti in okuse... (25. 6.).

Komu lažemo, če ne sebi? (24.6.2016 20:00)

Španski borci, 22. maj 2016 ― Ali prestrašeno dekle lahko postane pogumna in odločna ženska? Se lahko razpršena in nemirna punca preobrazi v osredotočeno in umirjeno žensko? Ali tista, ki se ves čas skriva pred svetom, lahko zraste v žensko, ki si upa nastopati pred ljudmi? Lahko dekle, ki ves čas skuša ugoditi drugim, postane ženska, ki se odloči, da bo prenehala s tem in poskrbela zase?

Impro liga FINALE (19.6.2016 20:00)

Španski borci, 22. maj 2016 19. junija bo v Španskih borcih potekala sklepna prireditev letošnje improligaške sezone – Impro liga FINALE! Na tekmi se bosta med sabo spopadli dva najboljši ekipi, ki sta na svojo pozicijo prilezli prek potu, krvi in žrtvovanja poganskim božanstvom. Improvizatorji bodo brez scenarijev, rekvizitov in režiserjev ustvarili prizore, ki jih boste lahko videli samo na FINALU!

Mañana es mañana (16.6.2016 19:00)

Španski borci, 22. maj 2016 ― Francosko-katalonski duo Jur Domingo in Julien Vittecoq (Cridacompany) je zagotovo eden najbolj prepoznavnih »produktov« znane francoske šole novega cirkusa Le Lido. V predstavi Mañana es mañana, inovativni, samosvoji fuziji cirkusa, plesa in glasbe, sta se jima pridružila še dva priznana francoska umetnika, prav tako diplomanta Le Lido, in sicer, Anicet Leone Gabriel Andrès Agosti in Marta Torrents. Predstava v okviru devetega festivala sodobne klovnade in novega cirkusa Klovnbuf.

Večer plesa - Paše paše plesat (9.6.2016 18:30)

Španski borci, 22. maj 2016 ― VEČER PLESA ali PAŠE PAŠE PLESAT je praznik vseh plesalcev in mentorjev PS Intakt, kjer se v celovečerni predstavi predstavijo vse skupine plesalcev od otrok do odraslih. In prav v tej medgeneracijski paleti, polni radosti do plesa je naša posebnost. To je dan, ko z umetniško stvaritvijo na odru zaključimo še eno bogato plesno leto. Letos nas kot tema zanima PLES V PREPLETU FUZIJ, kot zmes v kateri lahko najdemo vse in nič. Ostane le še PLES.

ČUDežNI! (6.6.2016 20:00)

Španski borci, 22. maj 2016 ― V predstavi plesnega gledališča “ČUDežNI!” je zgodba zasnovana na klasični zgodbi Alice v čudežni deželi, glavne protagonistke ne srečamo nikoli. Zgodbo pripovedujejo osebe, ki z njo prihajajo v stik. Dogajanje je prestavljeno v sedanjost študentskega življenja. Predstavili bomo tudi fotografsko razstavo, ki popelje gledalca v zakulisje nastajanja ČUDežNIh.

Plesni večer (5.6.2016 20:00)

Španski borci, 22. maj 2016 ― V Plesnem večeru se bo predstavil Plesni Epicenter, kjer pleše staro in mlado, ker nikoli nisi prestar za tako čudovito umetnost kot je ples. Skozi ritme polke in valčka se različne melodije prepletajo z gracioznim gibanjem baletnih plesalk. Radovednost, igrivost, milina, ponos, pogum, živahnost, zaupanje zažari skozi gib in ples zlatih dam, ko telo ni več povsem prožno, a ljubezen neskončna.

Plešem zeleno (5.6.2016 17:00)

Španski borci, 22. maj 2016 ― Plešem drevo, cvetlice, bučke, grah, vodo, plešem ljubezen, harmonijo, vesolje, sanje, energijo, plešem življenje ... plešem Zeleno. Vse to so otroci, ki v gibalnem izražanju in plesu vabijo v objem narave in naravnosti. Pridi – zapleši! Letna plesna predstava otrok Plesnega Epicentra,

Festival Spider (2.6.2016 18:30)

Španski borci, 22. maj 2016 ― V Ljubljano se vrača že peto nadaljevanje mednarodnega festivala Pajek, katerega glavni dogodek bo potekal v četrtek 2. junija v Španskih borcih, kjer se bo zvrstilo kar sedem novih mednarodnih plesnih predstav in performansov. Naslednji dan, v petek 3. junija popoldan, pa bo sledil še zaključek festivala z brezplačnim performansom, in sicer na strehi Mednarodnega grafičnega likovnega centra.

Rekordni strip

STRIP.ART.NICA, 22. maj 2016 ― Lyon, 22. maja Na zidu predora Croix-Rousse v središču Lyona se vije več kot 1,6 kilometra dolg strip, ki ga je v okviru lyonskega stripovskega festivala ustvarilo več sto francoskih in španskih študentov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. S tem so podrli svetovni rekord v dolžini stripa. Mathieu Diez, direktor stripovskega festivala, ki te dni poteka v Lyonu, je […]
APZ izza odra do jutranjih ur

APZ izza odra do jutranjih ur

Marijan Zlobec, 22. maj 2016 ― Nobeno apezejevsko slavje doslej se ni končalo z uradnim koncertom, naj bo v Slovenski filharmoniji ali Cankarjevem domu. Sinoči ali že danes zjutraj so nas metali ven iz Prvega preddverja Cankarjevega doma, potem pa smo šli še v Emonsko klet. Apezejevka Branka Berkopec Peterle in Lojze Peterle Tako je, če se s starimi prijatelji srečaš […]
Anthony Doerr – Vsa ta nevidna svetloba

Anthony Doerr – Vsa ta nevidna svetloba

KEVD'R, 22. maj 2016 ― Iz pod kositrnega neba se v dolgih spiralah spuščajo beli lističi, kot na tisoče ptic v smrtnem krču se vrtinčijo nad ožgano, trpinčeno, izčrpano zemljo. Ko dosežejo svoj cilj, ko prifrfotajo v grčave dlani tistih, ki so ostali na njih piše preprosto: Nujno obvestilo prebivalcem, takoj zapustite mesto. Pustite za seboj dom, ki je v… More Anthony Doerr – Vsa ta nevidna svetloba
Apezejevci mladi že devetdeset let

Apezejevci mladi že devetdeset let

Marijan Zlobec, 22. maj 2016 ― Devetdesetletnica Akademskega pevskega zbora je velik praznik slovenske zborovske kulture, lahko bi dodali, da je to hkrati mednarodni praznik, saj je APZ, po vojni pa APZ Tone Tomšič  gostoval po svetu in deležen tako rekoč nešteto nagrad in priznanj. Omenjenih jih je bilo veliko, a še zdaleč ne vse. Koncert je bil sicer pod častnim […]
1975 Cerknica – Zakuska nagrajencev

1975 Cerknica – Zakuska nagrajencev

Stare slike (Cerknica), 22. maj 2016 ― Fotografijo je 15. oktobra 1975 posnel Štefan Bogovčič v cerkniškem hotelu Jezero. Fotografija prikazuje veselo družbo pri zakuski po svečanostih ob proslavljanju 25-letnice samoupravljanja na Brestu. Ob tem jubileju je Republiški svet zveze sindikatov Slovenije Brestu podelil priznanje samoupravljalcem za izjemne dosežke pri razvijanju in utrjevanju samoupravnih družbenih odnosov. Na Brestu je namreč že 1. […]
Rahločutnost in pristranost?

Rahločutnost in pristranost?

Časnik, 22. maj 2016 ― Seveda bi lagal, če bi rekel, da nisem vesel zmage Suzane Džamaladinove alias Džamale. Vesel bi bil tudi, če bi se objektivno izkazalo, da sta bila njena pesem in nastop povsem zanič. Navijač je pač podarjene enajstmetrovke vesel skoraj enako kot zaslužene. Kar vam bodo glede na pretrese zadnjega meseca potrdili tako vijoličasti kot zeleni.

Pogovor z Eugenijusom Ališanko

Poiesis, 22. maj 2016 ― Verjamem, da si se že utrudil od tega vprašanja, a vendar bom najin pogovor začel s prav tem vprašanjem: rodil si se v izgnanstvu, v Rusiji. Kako je to vplivalo nate, na tvoje pesniško snovanje? Kako se spomniš svojega otroštva in kakšno vlogo le-to igra v tvoji poeziji? Ja, že večkrat so mi zastavili podobno vprašanje in vsakič me je presenetilo in postalo mi je nerodno, da še vedno nimam jasnega odgovora nanj. Morda odgovor niti ne more biti jasen, saj moje življenje in zgodovina (ne nujno zgolj moja) nista konsistenten determinističen proces; življenje in zgodovina rasteta drugače od mojega telesa, velikokrat prav v nasprotni smeri. Zato sta moje otroštvo in izgnanstvo izziv, raje vprašanje kot odgovor. Tako bi na tvoje vprašanje odgovoril, da ima moje književno delo – tako pesniško kot esejistično – smisel prav v tem, da kreira mojo preteklost, jo oblikuje, jo spreminja. Iz Sibirije sem se vrnil v Litvo skupaj s starši (in babico), ko sem imel dve leti, zato nimam prave izkušnje izgnanstva – večino dogodkov iz tistega časa sem moral rekonstruirati iz zgodb mojih staršev in sorodnikov. Otroštvo je bilo vznemirljivo, toda to sem začel razumevati šele pozneje in skušam razumeti še danes. Vtisi [...]

V milanski Scali bodo prihodnjo sezono odprli z Madame Butterfly

Misli, 22. maj 2016 ― V milanskem opernem gledališču Scala bodo sezono 2016/17 odprli z originalno različico opere Madame Butterfly Giacoma Puccinija. Na premieri 7. decembra bo za dirigentskim pultom stal glasbeni direktor Scale Riccardo Chailly, režijo so zaupali Alvisu Hermanisu. Na programu operne hiše bo v prihodnji sezoni 15 različnih oper.
V Cannesu se bo s podelitvijo nagrad sklenil filmski festival

V Cannesu se bo s podelitvijo nagrad sklenil filmski festival

Misli, 22. maj 2016 ― V Cannesu se bo s podelitvijo nagrad drevi zaključil 69. mednarodni filmski festival, ki je od 11. maja narekoval korak filmski javnosti. Za prestižno zlato palmo, glavno festivalsko nagrado, se letos poteguje 21 filmov ustvarjalcev, kot so Ken Loach, Olivier Assayas, brata Dardenne, Jim Jarmusch, Asghar Farhadi, Cristian Mungiu in Pedro Almodovar.
10 filmov o Romih

10 filmov o Romih

Koridor, 22. maj 2016 ― Ustaljeni stereotipi, pozitivna diskriminacija, glasba in ples ter podobno so stvari, ki nam ob omembi Romov verjetno prve padejo na pamet. Kakšna pa je njihova umetniška oziroma filmska reprezentacija? Pričujoči seznam vključuje deset kronološko razvrščenih filmov, v največji meri pa izbor temelji na osebnih preferencah. Večina izmed njih ima kar veliko skupnih potez: v prvi […] The post 10 filmov o Romih appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
še novic