Spominska razstava ob 90. obletnici Ferda Mayerja

Spominska razstava ob 90. obletnici Ferda Mayerja

Marijan Zlobec, 27. maj 2017 ― Slovenska likovna scena je polna vsakršnih presenečenj, povzdigovanj in zatiranj, negovanj in potunkanj, sektaštva in spregledovanja, navduševanja in sovraštva, tako da nikoli ne bomo prišli na čisto, kaj vse se je v  njej zares, kaj šele v zaodrju dogajalo. Ob ogledu slikarske in grafične razstave slovenskega slikarja Ferda Mayerja (1927 – 1994) v Galeriji Družina […]
LUKA URŠIČ / THE PEOPLE ARE DREAMING

LUKA URŠIČ / THE PEOPLE ARE DREAMING

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 27. maj 2017 ― Umetnik Luka Uršič v svojem delu ponuja vstop v vizualno pripoved čutnih in racionalnih zaznav, ki se kopičijo v njem. Predstavlja scenske postavitve, ki interpretirajo njegov notranji doživljaj, ki v včasih bolj, drugič manj močnih sunkih sestavlja njegove sanje ali vizije. Simbolika umetnika in njegov prevod podzavestnega ne uokvirjata ene same zgodbe. Majhne dimenzije dela ustvarijo popolno okolje za individualen in intimen pristop h komunikaciji s podobami. S premišljeno kompozicijo skušajo te v gledalcu odpreti kanale, skozi katere lahko dostopa do njemu lastne notranje realnosti. Anja Zver kuratorica In his latest work, artist Luka Uršič invites the viewer to enter a visual tale of sensual and rational sensations that accumulate within a person. The scene things interpret the artist's inner experience, which constructs his dreams and visions in sometimes stronger, sometimes weaker gusts. the artist'a symbolism and his translation of the subconscious don't frame just a single story. The small dimensions of the piece create the perfect environment for an individual and intimate approach to communication via images. Through thoughtful composition, these try to open channels within the viewer to allow acces to the viewer's own internal reality. Anja Zver curator.

A Day In The Life

Muanis Sinanović, 27. maj 2017 ― (tekst je samopreveden iz “naškega” jezika) Tistega dne je bilo njegovo malo mesto nenavadno živahno. Bilo je pred začetkom poletja. Pomlad si je v neki bitki z zimo izborila neodvisnost.  Slavila je svojo zmago in ni še stopila v odvisnost od poletja. Mali mozolji v kdo ve kdaj izlitem betonu so spominjali na mehurčke ali … Continue reading A Day In The Life
Zlati abonma v novi sezoni z izrazitim deležem solistov

Zlati abonma v novi sezoni z izrazitim deležem solistov

Misli, 27. maj 2017 ― Cankarjev dom (CD) je oblikoval novo sezono zlatega in srebrnega abonmaja. Ponudba simfoničnih koncertov v Gallusovi dvorani, na kateri se predstavljajo mednarodni sestavi, bo izrazito poudarjala delež solistov. Koncerte komornega cikla v Slovenski filharmoniji bodo oblikovali uveljavljeni slovenski glasbeniki v sodelovanju s tujimi kolegi.
Skladatelj Jure Robežnik prejemnik Kozinove nagrade

Skladatelj Jure Robežnik prejemnik Kozinove nagrade

Marijan Zlobec, 27. maj 2017 ― Društvo slovenskih skladateljev je razglasilo letošnjega že štiriindvajsetega dobitnika Kozinove nagrade. To je skladatelj Jure Robežnik. Podelitev Kozinove nagrade 2017 in pogovor z nagrajencem bo v petek, 2. junija, ob 12.uri v Kogojevi dvorani DSS (Trg francoske revolucije 6). Jure Robežnik, foto MMC/Stane Sršen Kozinova nagrada je najvišje strokovno priznanje, ki ga Društvo slovenskih skladateljev podeljuje […]
Prvi Sea Star druži v duhu ljubezni in zabave

Prvi Sea Star druži v duhu ljubezni in zabave

Misli, 27. maj 2017 ― Umag je že od četrtka v vrvežu, saj v istrskem obmorskem mestu gostuje prvi Sea Star festival. Po spektakularnem četrtkovem odprtju in druženju z izvajalci iz regije, so bili v petek na vrsti prvi tuji headlinerji festivala Prodigy. Ob njihovem nastopu se je marsikomu naježila koža, občinstvo pa so poprej dodobra ogreli Dubioza kolektiv.

Karol Grossmann, pionir slovenskega filma

Mestni kino Ptuj, 27. maj 2017 ― Ob 120. obletnici prve ptujske kinopredstave se z različnimi zanimivimi dogodki potepamo po nadvse zanimivi filmski zgodovini. Avtor prvih slovenskih filmov, posnetih daljnega leta 1905, je živel in snemal prav blizu nas, v Ljutomeru. Kdo je bil Karol Grossmann in kakšna je njegova zapuščina? Med drugim se po njem imenuje Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, ki bo letos v Ljutomeru potekal že trinajstič. O
Junija bo pred Škucem ponovno živahno v družbi književnosti

Junija bo pred Škucem ponovno živahno v družbi književnosti

Misli, 27. maj 2017 ― Literarno-glasbeni festival Živa književnost bo med 2. in 9. junijem že 24. popestril dogajanje po starih ljubljanskih ulicah pred Škucem. Literarne večere bodo popestrili glasbeniki, v gosteh letošnje izdaje pa bosta Stephane Lambert ter Franco Buffoni. V popoldanskem času bo potekal otroški in in mladinski program O' živela knjiga.

Meddržavni literarni stiki v Mariboru

Koridor, 27. maj 2017 ― Mednarodni festival Alpe Adria – Festival prihajajoče literature (Alpe Adria Festival of Forthcoming Literature) je nastal po vzoru sorodnega festivala, ki ga na pobudo pisatelja Marka Gregura prirejajo v Koprivnici na Hrvaškem.   Mariborski festival je potekal med 18. 5. in 21. 5. 2017, organizirala ga je založba Litera, pri njegovi zasnovi in izvedbi pa […] The post Meddržavni literarni stiki v Mariboru appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 27. maj 2017 ― Pri Mladinski knjigi so izdali knjigo Pulitzerjevega nagrajenca Davida Caya Johnstona Donald Trump: Resnica o poti na vrh, pri založbi ZRC pa delo filozofinje Monique David-Menard Norost v čistem umu: Kant, Swedenborgov bralec. Založba Zala je izdala roman škotske avtorice Jackie Kay Rdeča prašna cesta in slikanico Andreje Gregorič Darilo.
1928 Gornje Jezero – Pri Vragu

1928 Gornje Jezero – Pri Vragu

Stare slike (Cerknica), 27. maj 2017 ― Pred gostilno Ivana Petriča, po domače Pri Vragu, se je tistega daljnega dne malo pred požarom, ki je 5. avgusta leta 1928 opustošil Gornje Jezero, zbrala druščina triintridesetih ljudi, od tega dva uniformiranca – mogoče graničar in žandar, štiri ženske in dva otroka. Pa še dva psa sta na sliki. Glede na to, da oreh ni olistan, po tleh […]
MGML na Kitajskem z razstavo Simptomi družbe

MGML na Kitajskem z razstavo Simptomi družbe

Misli, 27. maj 2017 ― Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML) se v Muzeju umetnosti Guangdong predstavljajo z razstavo Simptomi družbe. Izbor del predstavlja povezano sliko regije in v ospredje postavlja več kot 30 priznanih mednarodnih umetnikov ter umetnikov mlajše generacije. Razstava, ki jo odpirajo danes, bo na ogled do 15. julija.
Love And Revenge

Love And Revenge

Radio Študent, 27. maj 2017 ― V današnjem RŠ Intervjuju se pogovarjamo z libanonskim delom sicer še francosko-alžirskega projekta Love And Revenge - vizualno umetnico La Mirzo in producentom Rayessem Bekom. Love And Revenge nocoj v okviru Druge Godbe nastopajo v Kinu Šiška ...  
Omizje: Od besed do ušes

Omizje: Od besed do ušes

SIGIC - Novice, 27. maj 2017 ― Na okrogli mizi, ki bo 27. maja ob 20. uri potekala v Klubu Gromka, se bodo govorci dotaknili problematik, povezanih z glasbenim elitizmom, avtorskimi pravicami, ciljno publiko in spremembi le –te in platformah primernih za promocijo, s katerimi so se, ter se še vedno soočajo artisti bolj alternativnih žanrov prisotnih na slovenski sceni.
Elektroakustični horizonti nove muzike

Elektroakustični horizonti nove muzike

Odzven, 27. maj 2017 ― Misnomer II  je drugi solo album kitarista Domna Gnezde, lansko jesen izdan pri založbi Zavoda Sploh. Tokrat je v igri električna kitara, vpeta v sistem kitarskih ter modularnih efektov, posledično pa je to precej drugačen 'solo kitarski album'.
še novic