Marija, Jezusova mati, nikoli ne bi rekla, da ni bilo vredno

Marija, Jezusova mati, nikoli ne bi rekla, da ni bilo vredno

Marijan Zlobec, 18. julij 2017 ― Veliko ljudi je prišlo nocoj na spominski večer v počastitev slavnega režiserja Tomaža Pandurja v Ljubljansko opero in na  predstavo ene same igralke, Jezusove matere Marije v interpretaciji Nataše Matjašec Rošker in v okviru 65. Ljubljana Festivala. Veliko občinstva za monodramo Brezmadežna/Immaculata, prav tako močan in dolg je bil aplavz, predstava pa v celoti daje […]

DUNKIRK v Kinodvoru

Kinodvor, 18. julij 2017 ― Po včerajšnji razprodani premieri na Filmu pod zvezdami si lahko Dunkirk, enega najtežje pričakovanih filmov letošnjega leta v režiji Christopherja Nolana,  od danes dalje ogledate v Kinodvoru v izbranih terminih.
Razkrite roke

Razkrite roke

ARS Svet kulture, 18. julij 2017 ― V oddaji Svet kulture govorimo o projektu Razkrite roke, ki sodobno oblikovalsko tematiko dopolnjuje s socialno angažirano vsebino. Nadaljujemo tudi s predstavitvijo novosti Cankarjeve založbe – vabljeni k poslušanju!    

Znanje poznavalca – srce amaterja

Naši zbori, 18. julij 2017 ―   Osmi in obenem zadnji koncert letošnjega Vokalnega abonmaja Slovenske filharmonije se je sklenil z gostovanjem enega uspešnejših avstrijskih dirigentov… The post Znanje poznavalca – srce amaterja appeared first on Naši zbori.
ZRCalnik – »Izložba v delu«

ZRCalnik – »Izložba v delu«

ZRCalnik, 18. julij 2017 ― Oblikovna in vsebinska zasnova ZRCalnika, kakršen je vzniknil na spletu novembra lani, je nastala boljkone gverilsko. Bolj kot vizualna podoba in uporabniška izkušnja je bila za nas pomembna osnovna zamisel: predstaviti, kaj se dogaja na ZRC SAZU, in to na poljuden in berljiv način. ZRCalnik smo si zamislili kot neke vrste izložbeno okno, pri tem… Več ZRCalnik – »Izložba v delu«
Bio-fermentirane Mate pijače

Bio-fermentirane Mate pijače

PIFcamp, 18. julij 2017 ― »Materva« je postala simbol kubanske diaspore in nostalgičnega odnosa do Kube pred Castrom. »Club Mate« je tipična in izjemno cenjena pijača, ki jo vidite v rokah večine post-fordističnih alternativnih inženirskih kultur (npr. hekerjev). »Nativa« pa je pijača, s katero je Coca-Cola naravnost pogorela na argentinskem trgu. Kar združuje te tri napitke je ideja, da bi … Continue reading Bio-fermentirane Mate pijače The post Bio-fermentirane Mate pijače appeared first on PIFcamp.
Naložbe v likovna dela bodo obvezni del investicij v javni prostor

Naložbe v likovna dela bodo obvezni del investicij v javni prostor

Marijan Zlobec, 18. julij 2017 ― Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo, ki ga je v parlamentarno obravnavo včeraj posredoval predsednik parlamentarnega odbora za kulturo dr. Dragan Matić, predvideva obvezni delež za nakup likovnih del, ki ga bodo morali odmeriti investitorji obnov in novogradenj v javnem prostoru ali interesu. Gre za rešitev, ki jo že […]
32. grafični bienale, Kriterij rojstva

32. grafični bienale, Kriterij rojstva

MGLC Ljubljana, 18. julij 2017 ― Ta teden na bienalu Točka poezije 32. grafičnega bienala Knjigarna in papirnica Konzorcij, julij–avgust Knjižni otok, posvečen pesniku Juretu Deteli, predstavlja knjige, ki korespondirajo z njegovo mislijo in pogledom na umetnost. Izbor je pripravil Miklavž Komelj. Torek, 25. julij 19.00–20.00: Bienale TOP 10: vodstvo v slovenskem (vodi umetnostni zgodovinar Gregor Dražil) in nemškem jeziku (študentka umetnosti z Dunaja in prostovoljka 32. grafičnega bienala Katarina Šavora), Ustvarjalni center Švicarija 20.00–21.00: Poletje v MGLC: koncert: The TAH in Le Baron, pop, MGLC Maria Bonomi: Za vedno grafika Javni vodstvi po razstavi sobota, 29. julij, ob 16. 30 uri, v angleškem jeziku nedelja, 30. julij, ob 16.30 uri, v slovenskem jeziku  

V parku pred arhivom gostuje astronom Hallerstein

Misli, 18. julij 2017 ― V parku pred Arhivom RS bo drevi kitajski veleposlanik Ye Hao odprl razstavo umetnice Huiqin Wang z naslovom Hallerstein in Svilna pot. Razstava ponuja vpogled v življenjsko zgodbo Hallersteina, slavnega posrednika znanosti, kulture in umetnosti, ki je prišel na Kitajsko po pomorski svilni poti. Zbrane bo nagovoril tudi predsednik DZ Milan Brglez.
Čisto drug čas

Čisto drug čas

Airbeletrina, 18. julij 2017 ― Daljši roman naj bi odražal svoj čas. Od Vojne in miru ali ciklusa Človeške komedije ne pričakujemo le tega, da nam bosta povedala neko zgodbo; od njiju si obetamo tudi celovit portret navad, družabnosti in razmerij, značilnih za Rusijo ali Francijo na začetku 19. stoletja. Daljši romani, se pravi besedila nad 400 ali 500 strani – oziroma dela, ki jih z manj tehničnim izrazom imenujemo »špehi« – pa imajo tudi neko drugo razmerje s časom. Dolg roman se mora soočiti z nalogo organizacije pripovednega časa. Urediti mora to dolgo trajanje, opisano na tisoč ali več straneh.
še novic