International matchmaking seminar v Rigi

CED, 25. oktober 2017 ― Ali za sodelovanje pri projektu s podporo Ustvarjalne Evrope in/ali Finančnega mehanizma EGP potrebujete latvijskega partnerja oz. želite z njim nadgraditi sodelovanje? Potem je mednarodni dogodek z naslovom »Creative Dialog« (22.–23. nov. 2017) v organizaciji CED Latvija pravšnji za vas. Rok prijave: 3. nov. 2017.
Avstrija misli, da je za Slovenijo migrantska kriza končana

Avstrija misli, da je za Slovenijo migrantska kriza končana

Marijan Zlobec, 25. oktober 2017 ― Nocojšnji sprejem ob avstrijskem državnem prazniku je z nagovorom avstrijske veleposlanice v Sloveniji, njene ekscelence mag. Sigrid Berka postregel z nekaj dejstvi, ob katerih se zdi, kot da med Slovenijo in Avstrijo praktično ni nobenih problemov. Veleposlanica Republike Avstrije v Sloveniji, mag. Sigrid Berka, fotografije Marijan Zlobec Morda se je najbolj vtisnila v spomin ugotovitev […]

40 let ustvarjanja in delovanja skupine SAETA

MGML, 25. oktober 2017 ― Vabimo vas na ogled dokumentarnega gradiva in likovnih del članov glasbene skupine SAETA, skladateljev ter umetnikov s katerimi je skupina ustvarjala in sodelovala dolgih štirideset let. Na mednarodni pregledni razstavi bodo predstavljene notacije, risbe, scenografija, fotografije, kolaži, slike, filmi in video.
Danton Supple

Danton Supple

Radio Študent, 25. oktober 2017 ― V tokratnem RŠ Intervjuju se bomo pogovarjali z glasbenim producentom Dantonom Supplom, ki je v svoji dolgi karieri sodeloval z mojstri zvoka kot so Brian Eno, Phil Spector, Hugh Jones in drugimi.
Slovenski cvet praznoval 40-letnico

Slovenski cvet praznoval 40-letnico

Slovenci.si, 25. oktober 2017 ― Zbor Slovenski cvet, to je zbor naših rojakov iz Porurja v Nemčiji, točneje iz Moersa, je v soboto, 14. oktobra 2017, obeležil 40-letnico. Na praznovanje so v kraj Kirchhellen pri Bottropu povabili rojake in nemške prijatelje ter goste iz Nemčije ter Slovenije. To ni bil običajni zborovski koncert, ampak veselo in razgibano praznovanje, iz katerega […] The post Slovenski cvet praznoval 40-letnico appeared first on Slovenci.
DARKO RUNDEK APOCALYPSO NOW

DARKO RUNDEK APOCALYPSO NOW

Radio Študent, 25. oktober 2017 ― Darko Rundek, ki bo jutri s svojo novo razširjeno zasedbo in edinstvenim audiovizualnim dogodkom Apocalypso now nastopil v Kinu Šiška se je pred časom mudil v Ljubljani in se ustavil tudi na Radiu Študent. Ob tej priliki smo mu zastavili nekaj vprašanj.
Na Dunaju o Florjanu Lipušu za njegovih 80 let

Na Dunaju o Florjanu Lipušu za njegovih 80 let

Slovenci.si, 25. oktober 2017 ― Slovenski inštitut na Dunaju in Klub koroških študentk in študentov na Dunaju vabita na literarni večer ob 80-letnici koroškega pisatelja Florijana Lipuša. Potekal bo v petek, 10. novembra 2017, ob 19. uri v prostorih Kluba koroških študentk in študentov (1070 Dunaj, Mondscheingasse 11). Program: • Pozdrav in uvod: Jana Trap, predsednica Kluba • Florijan Lipuš […] The post Na Dunaju o Florjanu Lipušu za njegovih 80 let appeared first on Slovenci.

Neforma 59 (21.11.2017 21:00)

Španski borci, 25. oktober 2017 ― V novemberski Neformi se srečata dve dvojici. Plesni par sta mati in hči, Jasna Knez in Maša Kagao Knez, glasbeni tandem pa Uroš Rojko in Luka Juhart. V plesu preplet tradicije izraznega plesa, sodobnega plesa in afriških vplivov, v glasbi sodobna klasika, premišljene kompozicije in virtuoznost. 21. novembra lahko na velikem odru Španskih borcev v živo spremljate kaj bo ob srečanju in mešanju vplivov, izkušenj ter znanj nastajalo.

Ponedeljek ob osmih (27.11.2017 20:00)

Španski borci, 25. oktober 2017 ― Fino je delat. Fino je gledat dobre predstave. In človek se veliko nauči. Fino je delat takšne predstave, kakršne bi sam rad gledal. Takšne, o katerih se da kaj pogovorit. Kaj vprašat. Take, ob katerih se porajajo odgovori in vprašanja. Fino je plesat. Fino je v plesnih predstavah najti prostor za ples. Ples pa ni vse. Ples ni predstava, je pa lahko začetek. Lahko je del nje.
Tokrat domači Mladi virtuozi kot Sozvočje kitare in roga

Tokrat domači Mladi virtuozi kot Sozvočje kitare in roga

Marijan Zlobec, 25. oktober 2017 ― Uvodni koncert mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi z mladima gruzijskima pianistoma je imel velik odmev, zapisi tu pa še posebej v tujini, največ v Gruziji in Litvi, kjer je bilo veliko delitev, všečkov in čestitk na FB, prav tako video zapisov nastopa, čeprav slovenskih radijskih, kaj šele televizijskih medijev to ne zanima. Oba nastopa sta namreč […]

Izplesana (18.11.2017 21:00)

Španski borci, 25. oktober 2017 ― Ženska, ki išče svoje mesto in identiteto, se izrazi v poeziji in besedi. Besedni izraz se prelije v glasbo, gib in vokal. Želja izraziti svoj polni jaz, bije v srcu vsake ženske, ki v življenju ni zmogla biti vse, kar je želela, ker jo je svet cenil le zaradi njene zunanje lepote, vedno znova pa je spregledal njen pogum, značaj ali spretnost. Ženska, ki se z vsakim letom in vsako generacijo vedno bolj doživlja kot duhovno bitje, ki jo vleče v presežno sfero, pa jo kljub vsej...

Matej Filipčič: Gledališki objekti – Razpoka v kozmičnem jajcu

Koridor, 25. oktober 2017 ― Matej Filipčič je režiser, scenograf, producent, avtor različnih umetniških in arhitekturno-gledaliških projektov. V zgodbi so mu pomembni prostor in scenografski elementi, katerih prav detajli tvorijo dovršen skupek, ambientalno doživetje in celotno zgodbo. Verjame, da so scenografije same docela povedne in venomer žive, organske. Njegove razstave gledaliških objektov tako niso presenečenje. Premeščeni v galerijo predstavljajo novo […] The post Matej Filipčič: Gledališki objekti – Razpoka v kozmičnem jajcu appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Veliko presenečenje kvalitete slikarke Suzane Brborović v Equrni

Veliko presenečenje kvalitete slikarke Suzane Brborović v Equrni

Marijan Zlobec, 25. oktober 2017 ― V znani ljubljanski galeriji Equrna so sinoči odprli samostojno razstavo Made in Germany slovenske slikarke Suzane Brborović, ki v glavnem živi in ustvarja v Nemčiji, še posebej v Leipzigu, kjer je končala podiplomski ali mojstrski študij na likovni akademiji. Kurator razstave je Arne Brejc. Suzana Brborović v Equrni, vse fotografije Marijan Zlobec Suzana Brborović je […]

UPOGIB (15.11.2017 20:00)

Španski borci, 25. oktober 2017 ― V okviru programa UVOZ-IZVOZ k nam prihaja predstava Rachida Ouramdana, UPOGIB! Pred seboj imamo predstavo samo, imamo pa tudi to, kar se dogaja v zaodrju. Imamo oster snop svetlobe in hkrati pritajeno svetlobo vse naokoli. Imamo stran A in stran B. Imamo gibanje, kot del koreografije, vendar imamo tudi gibanje, ki ga koreografija ne predvideva pa vseeno tvori predstavo.
V Cankarjevem domu fotografska razstava Martina Baeblerja

V Cankarjevem domu fotografska razstava Martina Baeblerja

Misli, 25. oktober 2017 ― V Mali galeriji Cankarjevega doma bo od danes do 17. decembra na ogled fotografska razstava v Parizu živečega umetnika Martina Baeblerja z naslovom Latentno. Baebler se bo predstavil z eksperimentalnim fotografskim projektom oziroma aplikativno raziskavo vpliva svetlobe na fotografski analogni zapis na negativu velikega formata.
Blog časa

Blog časa

eRast, 25. oktober 2017 ― Življenje je prezapleteno, da bi ga lahko zapisali v alinejah ali po priročniku. Pravzaprav se skozi leta izluščijo sestavine, na…

Strategija svetlega zelenega otoka

OUTSIDER, 25. oktober 2017 ― Ko govorimo o trajnosti, se večinoma navezujemo na zmanjšano porabo virov. Širši, holistični pristop k trajnosti pa rešitve nadgrajuje s tistimi, ki neposredno vplivajo na boljše bivanje. Dajejo prednost uporabnikom oziroma skupnosti, ki bi jim bilo v novih rešitvah omogočeno zaživeti bolj zeleno, zdravo, svetleje in brez negativnega vpliva na okolje. Dober primer tovrstne strategije…

Anamarija Zorč: Brzovlak

Koridor, 25. oktober 2017 ― Včeraj me je povozil vlak, a nisem opazila, le poravnala sem si do vratu zapeto bluzo, dvignila glavo in šla naprej po tirnicah v napačno smer.   Nič se ni zgodilo, danes je eden od običajnih dni, vem, kam moram, narekuje mi glas po mikrofonu na postaji, vse je v redu, držim se sistema, kot […] The post Anamarija Zorč: Brzovlak appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

PISARNE D’OFFICE

OUTSIDER, 25. oktober 2017 ― Generacije, rojene nekje od sredine osemdesetih do konca devetdesetih let preteklega stoletja se je, sploh v zadnjem času, prijel skupinski vzdevek ‘milenijci’. O njih, ali bolje rečeno, o nas, se šepeta marsikaj. Pravzaprav se govori toliko in tako nenavadne stvari, da smo še sami začudeni in se šele retroaktivno identificiramo s temi dognanji o sebi.…

November v Kinodvoru

Kinodvor, 25. oktober 2017 ― V Kinodvoru in na izbranih lokacijah po mestu (kavarnah, knjižnicah, muzejih, galerijah ...) že lahko najdete naš novembrski mesečnik: Kinodvor bo med drugim v znamenju Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala LIFFe, pa Kinobalona na LIFFu in pofestivalskih filmih. Vabljeni k prebiranju.

Festival Borštnikovo srečanje se preveša v drugo polovico

SiGledal Novice, 25. oktober 2017 ― Festival Borštnikovo srečanje je v polnem zagonu. Na Prvem odru Prve gimnazije v Mariboru se je v ponedeljek z bralnimi uprizoritvami v slovenščino prevedenih finskih dram začel Finski fokus, videli smo že polovico tekmovalnih in spremljevalnih predstav, vsak večer se predstavljajo tudi študenti UL AGRFT. Odzivi na festival so dobri, prihaja tudi do diskusij, jutri pa se festival preveša v drugo polovico in vabi na strokovni del ter dve mednarodni predstavi.
V mestu Madison več let v družbi Rodina in Napoleona

V mestu Madison več let v družbi Rodina in Napoleona

Misli, 25. oktober 2017 ― V mestu Madison v ameriški zvezni državi New Jersey so po naključju odkrili mojstrovino francoskega kiparja Augusta Rodina. Okoli osem desetletji je bil v občinski sejni sobi vsem na očeh bel marmorni doprsni kip, za katerega niso vedeli, da ga je izklesal Rodin, in upodablja velikega francoskega zavojevalca Napoleona Bonaparteja.

Poljski skladatelj Szymanowski v Palermu dobil svojo ploščo

Misli, 25. oktober 2017 ― Na vrtu največje operne hiše v Italiji Teatro Massimo v italijanskem mestu Palermo so v ponedeljek odkrili ploščo v spomin na poljskega skladatelja in pianista Karola Szymanowskega. Posvečajo jo enemu najimenitnejših poljskih skladateljev 20. stoletja, ki je Siciliji, kjer je iskal svoj navdih, posvetil opero Kralj Roger.
Filmska glasba in pop-song - Mitja Reichenberg (poročilo z dogodka)

Filmska glasba in pop-song - Mitja Reichenberg (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 25. oktober 2017 ― V sredo, 25. oktobra, se je v Trubarjevi hiši literature zgodilo že osmo predavanje cikla Poslušajmo filme, ki ga pripravlja Mitja Reichenberg. Tokrat je bilo govora o popularnem delu filmske zakladnice, torej o tem, kako vstopa v film popularna glasba. Glasba je obstajala že davno pred filmom, bilo je le vprašanje časa, kdaj se bosta obe industriji staknili. Film je bil prvotno mišljen kot oblika zabave, namenjen je bil razveseljevanju ljudi z gibljivimi sličicami – prvi filmi so bili dolgi nekje od 10 do 60 sekund in so prikazovali prizore iz vsakdanjega življenja, ob njih pa so igrali razne koračnice in popevke. Zato smo si v tem srečanju pogledali, kako sta se industriji združili. 
še novic