PRISLUHNIMO PRAVLJICI: RADIJSKA IGRA KRALJIČNA NA ZRNU GRAHA

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 26. oktober 2017 ― Radijska igra je nadgradnja pripovedovanja pravljic. Pri najmlajših poslušalcih krepi slušno občutljivost, abstraktno mišljenje in nagovarja njihove notranje svetove. Na četrtkov večer smo v Občinski knjižnici Polzela prisluhnili glasbeni pravljici Kraljična na zrnu graha, v živo pa sta jo uprizorila igralec in tonska mojstrica. Igro je pripravila Radiotelevizija Slovenija – program Ars. Najbrž vsi poznamo to pravljico. Kraljevič naj bi se poročil, zato izbira med dekleti, ki bi rada s poroko postala kraljične. Toda prava kraljična ne more postati vsaka. Njeno kraljevsko občutljivost kraljevi dvor preizkusi tako, da pod številne žimnice položi ...

NOČ ČAROVNIC V KNJIŽNICI

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 26. oktober 2017 ― Dvorano Doma kulture Braslovče so že drugo leto zapovrstjo napolnile male in velike čarovnice, duhci, vampirčki in druge prijazne prikazni. Občinska knjižnica Braslovče je v sodelovanju s plesno skupino Mavrica Braslovče pod vodstvom Zinayide Vovk pripravila pravljično-plesni spektakel Halloween Party. Laura Jelen je majhno pravljico ponovno postavila na veliki oder. Tokrat smo se pridružili čarovnici Polonci Peteršilj in njenemu črnemu mačku Kamilu. Za čarovniško zabavo, ki bo opolnoči v veliki čarovniški votlini, bodo letos podeljevali nagrade za najboljšo čarovniško žival. Prva nagrada je superturbo čarovna metla. In zato Polonca potrebuje novo ...

Urbana prenova v malih in srednje velikih mestih

Inštitut za politike prostora, 26. oktober 2017 ― V torek, 24. oktobra 2017, je v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, v Ljubljani potekala Zaključna konferenca 25. bienala oblikovanja (BIO 25) in projekta Trajnostna urbana regeneracija (TrUR). Muzej za arhitekturo in oblikovanje, prostoRož in Inštitut za politike prostora smo združili moči, da bi predstavili svoje aktivnosti v malih in srednje velikih slovenskih mestih ter […]
Problematično poveličevanje Ade (Škerl)

Problematično poveličevanje Ade (Škerl)

Marijan Zlobec, 26. oktober 2017 ― Premiera komorne opere Ada skladatelja Tomaža Sveteta na libreto pesnika Iva Svetine po svoje, ne čisto biografsko, oživlja lik pesnice Ade Škerl (1924 – 2009), zlasti v enem časovnem segmentu njenega življenja in ustvarjanja, in jo v sklepnem prizoru skoroda poveliča kot svetnico; ob projekciji njene figure se pokaže kot kakšna Devica Marija ob oltarju, […]
31. oktobra SEM odprt

31. oktobra SEM odprt

SEM, 26. oktober 2017 ― Obiskovalce obveščamo o delovnem času muzeja za praznike: - v torek, 31. oktobra 2017 bo SEM odprt med 10.00 in 18.00 - v sredo, 1. novembra 2017 bo SEM zaprt Dobrodošli v SEM!

8. bienale Brumen: znani so nagrajenci!

Fundacija Brumen, 26. oktober 2017 ― V torek 24. oktobra so bile v Narodni galeriji podeljene nagrade Brumen. Letos je najvišja nacionalna oblikovalska priznanja prejelo 11 projektov, med njimi je bila podeljena tudi velika nagrada Brumen. Vse uvrščene, nagrajene in prijavljene projekte si lahko ogledate v novi spletni galeriji na galerija.brumen.org. The post 8. bienale Brumen: znani so nagrajenci! appeared first on Fundacija Brumen.

Refleksija: Hitchcock

SiGledal Novice, 26. oktober 2017 ― Predstava Hitchcock se v precizni režiji Weronike Szczawińske manifestira kot nekakšna igra variacij na Hitchcocka – tako elemente njegove filmografije, kot specifike njegovega odnosa predvsem do dela z igralkami.

Finski fokus

SiGledal Novice, 26. oktober 2017 ― Bralne uprizoritve finskih dramskih besedil, ki so bila prevedena v okviru Finskega fokusa, so v torek in sredo zaključevale mednarodni del Borštnikovega srečanja, ki pa bo v prihodnjih dneh dobilo svoj odzven še z nekaj gostujočimi predstavami.

Our Lives: Skupnost (25.11.2017 20:00)

Španski borci, 26. oktober 2017 ― Mednarodna improvizacijska poslastica, kjer se na odru srečajo umetniki iz sedmih držav. Ustvarjalci iz različnih okolij se posvečajo tematiki skupnosti. Skupaj se bomo, performerke in performerji ter gledalke in gledalci, dotaknili pomembnega človeškega vprašanja – kako si pravzaprav želimo živeti skupaj? Vsak trenutek je dober za to vprašanje in spotoma lahko iščemo odgovore.
Berto Peternelj: Čas, jaz in Cerkno (foto razstava)

Berto Peternelj: Čas, jaz in Cerkno (foto razstava)

C.M.A.K. Cerkno, 26. oktober 2017 ― ČAS JE REDOSLED DOGODKOV, ZAZNAVAMO GA S SPOMINOM. ENERGIJE SO V PRETOKU IN MATERIJA, KI JE ZGOŠČENA ENERGIJA V GIBANJU. OBLIKE, STANJA IN POLOŽAJI SE MNOŽIJO, IMAJO REDOSLED IN BREZ SPOMINA TEGA NE BI ZAZNAVALI. ČASA NE MOREMO IZMERITI KAJTI NAŠE URE LE OPONAŠAJO VRTENJE ZEMLJE. FOTOGRAFIJA JE POSNETEK TRENUTKA. ČAS V FIZIKI UVEDEMO KOT […]
Kako je takrat zgledala vsa ta scena

Kako je takrat zgledala vsa ta scena

Airbeletrina, 26. oktober 2017 ― Kako je torej takrat zgledal moj prvi stik z uradnimi mediji … Obstajali so Literatura, Nova revija, Sodobnost, Dialogi, Primorska srečanja … Za današnje pojme nepojmljiva pluralnost medijev, vsi s solidnimi nakladami in pozornimi bralci. Zgodbo Dolga in žalostna pesem (leta kasneje je močno predelana izšla v Norišnici pod naslovom Andaluzijski pes) sem poslal na Literaturo leta 1990 s spoštljivo prošnjo za kakšen konstruktiven feedback.
Prebiranje glasov ob finskem jezeru

Prebiranje glasov ob finskem jezeru

LUD Literatura, 26. oktober 2017 ― Od jutra čakam, da se jezero naseli vame. Presedam se s stola na stol, mrcvarim negotovost kot travno bilko med prsti. Počasi pospravim zadnji kos čokoladne torte s skuto. Arja mi na zemljevid vriše sprehajalne poti. Označi mi majhno pristanišče in vas, ki se nahaja nekaj kilomentrov stran od umetniške rezidence Jarvillina, kamor sem pripotovala včeraj. Pomislim na ptico, morda je odletela v Jyuvaskulo, mesto, ki je oddaljeno 15 km od rezidence.

Vurberk: Razstava 3. Slikarske kolonije

Štajerski tednik, 26. oktober 2017 ― Dvorana kulturnega doma na Vurberku je bila skoraj pretesna za vse, ki so prišli na odprtje ter na ogled razstave, ki so jo pripravili člani likovne sekcije domačega turističnega društva. Na ogled so postavili dela 49 slikark in slikarjev, udeležencev letošnje slikarske kolonije, že tretje po vrsti.

Gentrifikacija uspela, arhitekt pa …

OUTSIDER, 26. oktober 2017 ― Kaj pomeni biti resnično predan član kolektiva? Kdaj je pripadnost podjetju ali skupini absolutna? Morda takrat, ko posameznik svojo dobrobit povsem podredi dobrobiti skupnosti. Skrajnost morda zaznamujejo japonski kamikaze iz druge svetovne vojne, v gospodarstvu pa je lahko podoba takšne prizadevnosti ad absurdum, torej onkraj zdravorazumskega nagona po samoohranitvi, uslužbenec, ki mu na pleča naložijo…

Evropske poti zgodovinskih gledališč

SiGledal Novice, 26. oktober 2017 ― Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) od leta 2012 sodeluje s Perspectiv – Združenjem zgodovinskih gledališč Evrope. Poslanstvo te neprofitne organizacije je skrb za stavbno gledališko dediščino in širjenje vedenja o njej. Udejanja ga tudi s projektom šestnajstih partnerjev iz dvanajstih držav Evropska pot zgodovinskih gledališč, ki ga je v okviru programa Kultura v letih 2012-2017 finančno podprla Evropska unija.
Postojna 1955/56 – 3. a nižje gimnazije

Postojna 1955/56 – 3. a nižje gimnazije

Stare slike (Cerknica), 26. oktober 2017 ― Do ustanovitve osemletke na Rakeku smo tisti, ki smo želeli nadaljevati šolanje, obiskovali nižjo gimnazijo v Postojni. Najprej smo bili v prostorih, kjer je bila potem ljudska univerza, kasneje pa smo se preselili v “pravo gimnazijo” na trgu v Postojni. Ko smo jeseni leta 1953, enajstletne deklice in pobiči zapustili šolo na Uncu in Rakeku ter se podali […]
Proustova pisma bodo objavljena na spletu

Proustova pisma bodo objavljena na spletu

Misli, 26. oktober 2017 ― Okoli 6000 pisem francoskega pisatelja Marcela Prousta, avtorja znanega romanesknega cikla Iskanje izgubljenega časa, bo sčasoma digitaliziranih in brezplačno objavljenih na spletu, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Po napovedih pobudnikov bo objava prve serije pisem sovpadala s stoletnico konca prve svetovne vojne, ki bo naslednje leto.

Na filmska platna prihaja celovečerna drama Prebujanja

Misli, 26. oktober 2017 ― Na spored slovenskih kinematografov danes prihaja nov slovenski film Prebujanja, prvi celovečerni izdelek režiserja Petra Bratuše. Drama prikazuje tri pare, ki jih na pragu štiridesetih dohiteva kriza srednjih let. Skoznjo se tako fizično kot mentalno prebujajo, dokler jih v finalu ne poveže tragičen dogodek.

Društvo slovenskih režiserjev nagrado bert za življenjsko delo namenilo Borisu Cavazzi

SiGledal Novice, 26. oktober 2017 ― Društvo slovenskih režiserjev je nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske igre namenilo tudi Borisu Cavazzi. Kot piše v utemeljitvi, Cavazzi maske veličine ni bilo nikoli treba nadevati ali odlagati, ker je nikoli ni potreboval - največji vedo, da zadošča, če si samo človek s človeškim obrazom. Nagrado mu bodo izročili 23. novembra.
še novic