Mother! (2017)

Mother! (2017)

Deseta umetnost, 30. oktober 2017 ― Nor je svet, v katerem živimo. Bližamo se populaciji osmih milijard ljudi in svet je preplavljen. Propadanje ekosistemov, imigrantske krize, pad državne forme, izginotje vsakršnih moralnih zadržkov. Politika spominja na športni dogodek, medtem ko naši umazani čevlji še naprej teptajo nerodovitno zemljo. Nasilje in grožnje z jedrskim napadom. Zanikanje na vsakem koraku. Še sam Darren Aronofsky […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    [Pozor, hud prizor] - A Few Good Men (1992)  Joe (2013)  Wonder Woman (2017)  [Pozor, hud prizor] - Cool Hand Luke (1967)  Dans la maison (2012) Copyright © Deseta umetnost [Mother! (2017)], All Right Reserved. 2018.
085: 120 udarcev na minuto

085: 120 udarcev na minuto

FilmFlow, 30. oktober 2017 ― Novo sezono otvarjamo s filmom 120 udarcev na minuto (2017), tretjim celovečercem francoskega ustvarjalca Robina Campilla, v katerem spremljamo skupino mladih aktivistov, večinoma okuženih z virusom HIV, ki si v zgodnjih 90. letih v Parizu prizadevajo spremeniti prevladujoče mišljenje in odnos do aidsa. Na zanimivi debati o Campillovi kinetični queer drami, aktivizmu, aidsu in Festivalu […]
Drzna, kolektivno tkana godba

Drzna, kolektivno tkana godba

Odzven, 30. oktober 2017 ― Album Planets of Kei so podpisali slovenski kitarist Samo Šalamon, vojvodinski violinist Szilard Mezei in italijanski pihalec Achille Succi. Izšel je letos pri poljski založni Not Two Records, trojec ga je posnel lansko jesen v Mariboru. Je album sodelavcev in glasbenih somišljenikov, ki so na njem prvič skupinsko zaigrali brez vnaprejšnjega dogovora, kaj in kako.

Reformacija praznuje 500 let

Kamra.si, 30. oktober 2017 ― Reforma, reformator, reformacija. Te besede v letu reformacije odmevajo močneje in pogosteje, v zadnjih dneh še toliko bolj. Spominjamo se dr. Martina Luthra in njegovih 95 tez, ki jih je izobesil na grajska vrata wittenberške cerkve in sprožil reformacijsko gibanje.

V Kinodvoru do konca 2017

Kinodvor, 30. oktober 2017 ― Ogledali si boste lahko številne nove filme, med njimi tudi tiste, ki na naš redni spored prihajajo naravnost z 28. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala.
Pogovor o(b) filmu Futura: Na odprtem

Pogovor o(b) filmu Futura: Na odprtem

Mestni kino Ptuj, 30. oktober 2017 ― V sredo, 22. novembra, ob 19.00 vljudno vabljeni na nov zanimiv dogodek iz serije Pogovor o(b) filmu: Pogovor s kopico zanimivih gostov o(b) filmu Futura: Na odprtem Na ptujski premieri igranega filma, ki je bil posnet v naši neposredni bližini, v Varstveno delovnem centru Dornava, se nam bodo pridružili: Rudi Uran, režiser in soscenarist, Marko Vezovišek, igralec in soscenarist, Gordana Kosanič, vodja enote VDC Polž Lenart,

Motovilke, oktober 2017

CED, 30. oktober 2017 ― Pozdravljeni, pred dnevom reformacije, še enim pomembnim kulturnim praznikom, naj vas spomnimo, da smo prejšnji teden obeležili svetovni dan avdiovizualne dediščine. Ob tej priložnosti izpostavljamo pomemben restavratorski korak Televizije Slovenije, ki bo po več kot 30 letih na malih ekranih prikazala Primoža Trubarja. Naj vas opozorimo še na en korak Televizije Slovenije, ki je v[...]

Ptuj: Zbiralci se predstavljajo

Štajerski tednik, 30. oktober 2017 ― V ptujskem dominikanskem samostanu bodo pripravili tri predstavitve zbiralcev, ki svoj prosti čas in privarčevani denar namenjajo umetnosti, naravoslovju in tehniki. Prejšnji teden so v samostanski jedilnici gostili Rudija Ringbauerja in del njegove obsežne zbirke likovnih del, prihodnji mesec bodo predstavili Franca Goloba, decembra pa Marjana Eberla.

Literarni večer s Štefanom Kardošem

Kamra.si, 30. oktober 2017 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vabi na literarni večer s Štefanom Kardošem, ki bo v četrtek, 9. novembra 2017, ob 18. uri v ormoški knjižnici. Z avtorjem se bo pogovarjal urednik založbe Litera Orlando Uršič. Predstavila bosta Kardošev najnovejši roman Vse moje Amerike, ki ga je posvetil svojemu dedu, prekmurskim emigrantom v Ameriko in rojstni vasi Križevci na Goričkem. Po mnenju literarnih kritikov gre za avtorjev najkompleksnejši roman doslej, postavljajo ga celo v izbor najboljših slovenskih romanov zadnjih nekaj let. Vsebinska pestrost zgodb od 1. svetovne vojne do danes, izborni jezik s primesmi prekmurščine in pridih ironičnega obetajo zanimiv pogovorni večer. Veselimo se vašega obiska!
Berlinska filharmonija bo praizvedla novo delo Vita Žuraja

Berlinska filharmonija bo praizvedla novo delo Vita Žuraja

Misli, 30. oktober 2017 ― V Berlinski filharmoniji bodo v nedeljo praizvedli novo delo slovenskega skladatelja Vita Žuraja. Žuraj je skladbo Alavo za sopran in klavir solo ter komorni orkester ustvaril po naročilu Berlinske filharmonije kot dobitnik skladateljske nagrade Claudia Abbada. Ob tej priložnosti mu bodo izročili to prestižno nagrado.
Češko posthumno odlikovanje Jožetu Plečniku

Češko posthumno odlikovanje Jožetu Plečniku

Marijan Zlobec, 30. oktober 2017 ― Zelo redko se zgodi, da dobi nekdo posthumno odlikovanje kar nekaj desetletij po svoji smrti. To se je v soboto zgodilo v Pragi, ko je predsednik Češke Republike Miloš Zeman posthumno odlikoval slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika z Redom Tomáša Garrigua Masaryka. Plečnik v Pragi, ok. 1920; Plečnikova zbirka, dokumentacija MGML Slovesnost je bila v Vladislavski dvorani […]

VIDEO: Predstavitev ŠUM#8, predavanje “Umetnost in njena vloga v medvrstnih konfrontacijah” in pogovor

ŠUM, 30. oktober 2017 26.10.2017, Galerija Škuc, Ljubljana Predavanje – Domen Ograjenšek: “Umetnost in njena vloga v medvrstnih konfrontacijah” Predavanje se je lotilo kratke analize estetskih in konceptualnih dinamik, ki prečijo serijo performansov Soočanja z rastlinskim Drugim Špele Petrič ter se z oporo na perspektive, ki jih odpirajo sodobne biosemiotične razprave, vprašalo o mejah umetniških sredstev pri soočenju s človekocentričnimi čutnimi […]

Pesem tedna: Hči Raymonda Petersona

Koridor, 30. oktober 2017 ― Minila so tri leta, odkar je bil Raymond Peterson, črnski pesnik iz New Yorka, z ženo in hčerko na Struških večerih poezije.   Sedem dni je hčerka Raymonda Petersona, nekaj najlepšega, kar se je od davnih dni mladosti pojavilo na mojem obzorju, razveseljevala naše oči.   Nikdar niso Makedonci, s Čedom Jakimovskim na čelu, z […] The post Pesem tedna: Hči Raymonda Petersona appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

RAZPIS ZA RAZSTAVLJANJE V FOTOGALERIJI STOLP V LETU 2020

Fotogalerija Stolp, 30. oktober 2017 ― Fotogalerija STOLP, vabi k sodelovanju in prijavi, umetnike posameznike in kolektive, ki ustvarjajo na področju fotografske umetnosti.   VSEBINA PRIJAVE: – jasno opredeljen vsebinski koncept projekta, – definiran okvir izvedbe in tehnični načrt, – navedba avtorjev s kratkim življenjepisom, referencami in kopijami objavljenih kritik, katalogov, časopisnih člank   oz. navedbami medijskih objav. - fotografsko gradivo v fizični ali elektronski obliki, – navedba kontaktov (ime in...
Begunje 1968/69 – 3. razred

Begunje 1968/69 – 3. razred

Stare slike (Cerknica), 30. oktober 2017 ― Pred nami so učenci 3. razreda iz osnovne šole Begunje in že drugo leto jih spremlja razrednik Janez Petrič. Slikanih je 14 deklic in 15 dečkov, kar pomeni skupaj 29 učencev. Med obujanjem spominov na šolske dni se v misli prikradejo lepe ure glasbenega pouka. Razrednik Janez Petrič je med glasbenim poukom igral na harmonij, ki je bil […]
Avstralski melanholik Nick Cave spet pred slovenskim občinstvom

Avstralski melanholik Nick Cave spet pred slovenskim občinstvom

Misli, 30. oktober 2017 ― V Stožicah bo nocoj nastopil legendarni avstralski glasbenik Nick Cave. Z zasedbo The Bad Seeds se bo v Ljubljani, kamor se vedno rad vrača, ustavil v sklopu evropske turneje, na kateri predstavljajo 16. studijski album Skeleton Tree, ki je dosegel vrhove lestvic po svetu in postal njihov najvišje uvrščen album vseh časov v Veliki Britaniji in ZDA.

Poletna mala šola arhitekture 2018

MAO, 30. oktober 2017 ― V MAO zopet prihaja počitniška šola arhitekture. Makete, načrti in fotografije v muzeju bodo izhodišče za naše arhitekturno raziskovanje. Arhitekturo bomo spoznavali tudi v živo, pluli z ladjo in oprezali za Povodnim možem. Grajski park v senci stoletnih dreves bo prostor razgibavanja možgančkov in telesa za nadobudneže med 6. in 12. letom starosti!
Oziraje po starih časih

Oziraje po starih časih

Odzven, 30. oktober 2017 ― Trio poleg pianista Marka Petrušiča tvorita še bobnar Iztok Repovž in basist Marko Korošec. Vsak od njiju se podpisuje pod eno od skladb, s čimer trojka razbije Petrušičevo izraznost, ki je strogo usmerjena v klasične jazzovske oblike zgodnjega obdobja.
še novic