Potopisna predstavitev In smo šle – mame in hčere na Caminu

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 18. januar 2018 ― V četrtek, 18. januarja 2018, smo v Občinski knjižnici Polzela prisluhnili potopisni predstavitvi Mojce Grešak o pohodniškem doživetju na Jakobovi poti Camino del Norte, ki že več kot tisoč let privlači romarje vseh dežel. Dve mami, prijateljici in sorodni duši Mojca in Eva, sta s seboj vzeli svoji najstniški hčeri, Marjo in Sanjo, ter prvič odpotovali skupaj. Z nahrbtniki, vsaj dvakrat večjimi in težjimi od vsega, kar so si kdaj oprtale na hrbte, so prehodile 270-kilometrsko pot Irun–Santander, prvo tretjino Camina del Norte. Ne da bi vedele, kje bodo spale, kaj ...

RAVNOVESJE NA VISOKIH PETKAH, DA LAŽJE UBEŽIMO DEMENCI – pogovorni večer z avtorico knjige Slavico Biderman

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 18. januar 2018 ― Demenca je vse pogostejša beseda v različnih okoljih,  tudi tistih, ki skrbijo za radoživost in pestrost življenja, da bi ljudje tej bolezni ubežali. Avtorica knjige Ravnovesje na visokih petkah, da lažje ubežimo demenci je Slavice Biderman, slikarka, oblikovalka, glasbenica. V pogovoru z Ireno Štusej je govorila tudi o letih, ko je delovala v okolju dementnih ljudi (Francija, Slovenija), kjer je z različnimi dejavnostmi spodbujala njihovo telesno in umsko aktivnost. Sicer pa živi v Celju. Navajeni smo, da nam za bolezenske tegobe predpišejo zdravila, ki jih jemljemo v odmerjenem času in čakamo ...

Krasni novi svet

LUD Literatura, 18. januar 2018 ― Gipijeva Dežela potomcev nam prikazuje svet v nedoločljivi prihodnosti. Ni več držav, narodov in civilizacije. So samo še surovi in primitivni posamezniki, ki na zastrupljeni in opustošeni zemlji iščejo vsakodnevno hrano in bijejo svoj boj za obstanek.

Janušu nagrada mesta Celovec

Slovenci.si, 18. januar 2018 ― Pesnik, prevajalec in slikar Gustav Januš prejme tretjo literarno nagrado, ki jo je mesto Celovec poimenovalo po publicistu Humbertu Finku. Člana žirije Cvetka Lipuš in Josef Winkler sta izbrala slovenskega koroškega avtorja kot naslednjega v nizu prejemnikov nagrade. Literarno nagrado Humberta Finka podeljujejo izmenično z nagrado Gerta Jonkeja vsaki dve leti in je vredna 12.000 […] The post Janušu nagrada mesta Celovec appeared first on Slovenci.

Ljubezen na prvo bolezen (The Big Sick)

Koridor, 18. januar 2018 ― Romantična komedija, ki sledi standardnim principom žanra – srečen par, ki se je zaradi zunanjih dejavnikov prisiljen raziti, konflikt interesov in nepogrešljiv srečen konec. Vse to je Ljubezen na prvo bolezen. Film, ki sprejme vse slabosti in klišeje romantične komedije ter jih s svojo iskrenostjo naredi prepričljive in čustvene. Zgodba je navdahnjena z resničnimi dogodki, […] The post Ljubezen na prvo bolezen (The Big Sick) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
The Florida Project (2017)

The Florida Project (2017)

Deseta umetnost, 18. januar 2018 ― Projekt Florida je film osupljivih nasprotij. Je vpogled v življenje ameriškega nižjega razreda skozi oči šestletne deklice. Njene vsakodnevne vragolije pod žgočim floridskim soncem naredijo tisto, kar gledamo, za silo znosno, saj iz drugega plana vselej pretita revščina in kriminal. Režiser Sean Baker je nase resno opozoril pred dvema letoma na festivalu Sundance z gverilskim […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  4 comments on this item You might be interested in this:    World War Z (2013)  The Autopsy of Jane Doe (2016)  Zlati globusi: Zvezda večera voditelj Ricky Gervais  Bo Vojna zvezd znova spremenila Hollywood?  Dawn of the Planet of the Apes (2014) Copyright © Deseta umetnost [The Florida Project (2017)], All Right Reserved. 2018.
Umestitev Umetnine

Umestitev Umetnine

Airbeletrina, 18. januar 2018 ― Dnevi, ko sem prebirala Zolajevo Umetnino, so korelirali z dnevi, v katerih je postalo jasno, da Delo za vsaj tri mesece prekinja sodelovanje z zunanjimi (prekarnimi) sodelavkami_ci, da kulturne ter umetniške institucije letošnje leto kljub »koncu krize« začenjajo z nižjimi državnimi sredstvi kot v letih krize, da so nekatere – med njimi tudi vrhunske institucije – ostale povsem brez finančne podpore, da število kritiških zapisov o slovenski literarni in gledališki produkciji upada, narašča pa – tudi v polstrokovnih medijih, ki so nekdaj objavljali resne analitične kritiške tekste – pojavnost režiranih recepcij ter recepcij, vezanih na idejne preference.

Taborišča – intervju z Borisom Pahorjem ter projekcija dokumentarnega filma Mihaela Toša

Kamra.si, 18. januar 2018 ― Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta v Sinagogi Maribor tudi letos nadaljujejo s sklopom prireditev Šoa - spominjajmo se. Tako vas v torek, 23. januarja 2018, ob 18. uri vabimo v Salon uporabnih umetnosti na pogovor s pisateljem Borisom Pahorjem o holokavstu in življenju v taboriščih, ki ga je izkusil sam, potem ko so ga Nemci februarja 1944 deportirali, ter na projekcijo dokumentarnega filma Mihaela Toša. Vljudno vabljeni!

Anže Rozman – Ko te povabi v službo Hans Zimmer

Slovenci.si, 18. januar 2018 ― Za mnoge v filmskem in glasbenem poslu je poseben izziv delati v Los Angelesu za visokoproducijske hollywoodske filme. Takšno priložnost je dobil mlad in uveljavljen slovenski skladatelj Anže Rozman. Že pakira kovčke. K sodelovanju ga je povabil trenutno najbolj cenjen skladatelj filmske glasbe Hans Zimmer, avtor glasbe za številne izjemne filme, kot so Levji kralj, […] The post Anže Rozman – Ko te povabi v službo Hans Zimmer appeared first on Slovenci.

Muzejski vikend za družine

Kamra.si, 18. januar 2018 ― Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož vabi na Muzejski vikend, ki bo v soboto, 20. januarja 2018, od 10. do 16. ure, na Ptujskem gradu. Prireditev je namenjena družinam z otroki, starimi več kot 4 leta. Vstopnine ni. Ste vedeli, da si v muzeju lahko ogledate tudi živali? Pa ne mislimo na miške v kleti, netopirje na podstrešju ali golobe na grajskem dvorišču. V muzeju lahko vidite živali, upodobljene na slikah: konje, pse, mačke, celo muhe … in še kaj bi se našlo! Na tokratnem Muzejskem vikendu se bomo sprehodili po grajskih zbirkah in poiskali upodobitve živali, nato pa si bomo izdelali konjička na palici, ga zajahali in oddirjali v daljne kraje! Vabljeni!

Dan odprtih vrat za srednješolce – MODA & NAKIT – 9. in 10.2.2018

Fakulteta za dizajn, 18. januar 2018 ― DAN ODPRTIH VRAT FAKULTETE ZA DIZAJN ZA DIJAKE SREDNJIH ŠOL – TRAJNOST & MODA & NAKIT – 9. in 10. februar 2018 Fakulteta za dizajn, pridružena članica Univerze na Primorskem, vabi srednješolce, ki jih zanima poklic modnega oblikovalca in oblikovalca nakita, na dneve odprtih vrat TRAJNOST & MODA & NAKIT, ki bodo potekali ob informativnih dnevih 9. […]
Razstava Claustra Alpium Iuliarum ponovno v Narodnem muzeju

Razstava Claustra Alpium Iuliarum ponovno v Narodnem muzeju

Misli, 18. januar 2018 ― V Narodnem muzeju Slovenije na Muzejski ulici bodo opoldne odprli občasno potujočo razstavo Claustra Alpium Iuliarum - skrivnostna zapuščina starih Rimljanov. Na njej je predstavljen istoimenski poznorimski obrambni sistem, ki je potekal po območju Slovenije in Hrvaške in je bil opuščen v 5. stoletju. Razstava bo na ogled do 18. februarja.
Bobri – 10. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje

Bobri – 10. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje

MGLC Ljubljana, 18. januar 2018 20. 1.–8. 2. 2018 KRAJINA – MEGLINA Kako vidimo krajino? Ogled razstave in likovna delavnica na razstavi Povezave Borisa Jesiha za organizirane skupine otrok iz vrtcev in prve triade OŠ. Vodi Nika Rupnik. Izvajamo po dogovoru v času festivala. (nekaj mest je še prostih) Povezave / Animacijska delavnica na razstavi Borisa Jesiha nedelja, 28. 1., 11.00–15.00 Delavnica je namenjena otrokom od 9. leta dalje, k ustvarjanju vabljeni tudi starši. V sodelovanju z Društvom SLON. (delavnica je že zasedena)

Lunapark

Kinodvor, 18. januar 2018 ― Po razprodani Silvestrski predpremieri na naš redni spored prihaja najnovejša stvaritev Woodyja Allena. Lunapark, zaključni film Newyorškega filmskega festivala, postavljen pred slikovito kuliso Coney Islanda petdesetih let, odlikujeta čudovita fotografija Vittoria Storara in odlična igra Kate Winslet. Vabljeni na premiero v četrtek, 25. januarja ob 20.30. Vstopnice na voljo!

Escobar: Mikro pražarna kave z Vrhnike

OUTSIDER, 18. januar 2018 ― Za praznike sem očetu podarila zavojček kave, ki prihaja iz pražarne Escobar. Doma sem bila približno teden dni – skodelice kave in džezve pa so se rotirale hitreje kot dobrote na mizi, saj se zavojčku nikakor nismo mogli upreti. Pogovarjala sem se s Katjo, ki je del pražarskega dua Escobar. S partnerjem Omarjem uvažata kavo s…

Ministrstvo za kulturo po mnenju Asociacije teži k demontaži nevladnega sektorja

SiGledal Novice, 18. januar 2018 ― Pri društvu Asociacija so prepričani, da so rezultati programskega razpisa za nevladne organizacije v kulturi, na katerega neustreznost so sicer že opozarjali, najnovejši udarec, ki ga je v tem mandatu utrpela neodvisna umetniška produkcija. Kritični so do zmanjševanja količine denarja za nevladni sektor in omejevanja števila podprtih programov.
1938 Kačja vas – Mussolini na obisku II.

1938 Kačja vas – Mussolini na obisku II.

Stare slike (Cerknica), 18. januar 2018 ― Po pregledu obeh častnih čet in pozdravu jugoslovanskih vojakov v srbščini je godba jugoslovanske vojske zaigrala »Marcio Reale« in »Giovinezzo« (le kaj bi brez nje), Jugoslovani pa so pozdravili z »Živijo!« Ban Marko Natlačen je Mussolinija pozdravil s kratkim nagovorom. Sledil mu je general Lukić z dobrodošlico v francoskem jeziku (diplomatski jezik Kraljevine Jugoslavije je […]

Lidija Dimkovska: Wannseejski diptih

Poiesis, 18. januar 2018 ― Seveda vam lahko povem, kaj je takrat rekel Eichmann, saj sem to slišala na lastna ušesa. Kadar kdo govori o hrani, si zapomnim vse do zadnje besedice. Pravijo, da je to poklicna deformacija, čeprav sem iz kuharice postala gospodinja, ki je stregla kavo visokim gostom. Še zdaj ga vidim, kako je napel svoje telo, ko je pazil, da stol ne bi močno zaškripal, čeprav takrat rado še bolj zaškripa. Z roko je premeril, ali sta od skodelice kave do roba mize dve pedi, in s pogledom premeril še ostale. Ko sem na mizo postavljala še zadnjo skodelico kave, je rekel: »Morda vam bo to zvenelo banalno, toda ko sem zjutraj zajtrkoval maslo in marmelado, sem šele doumel, kaj Jud pomeni za naš Rajh. Gospodje, Jud je stvaritev iz praznih kalorij,« je dodal in lakte položil med kavo in rob jedilniške mize, s pogledom na Grosser Wannsee, in čitljivo dopolnil Protokol z dne 20. januarja 1942. »Kot čips je«, je rekel, »kot ameriški hamburger ali čokolada, naš narod polni z maščobami, škodljivimi za naše modre žile, enak je na Poljskem ali v Albaniji, milijonski ali pa preštet na prste, volk v jagnječji koži je, ki kali vodo našega svetega pastirja.« In [...]
V Park Cityju že 34. festival Sundance

V Park Cityju že 34. festival Sundance

Misli, 18. januar 2018 ― V Park Cityu v ameriški zvezni državi Utah se danes začenja 34. filmski festival Sundance. Festival, ki ga je leta 1985 ustanovil Robert Redford, je namenjen neodvisnemu filmu. Na njem svetovno premiero doživi marsikateri film, ki pozneje prejme pomembne nagrade. Letos bodo prikazali 110 celovečercev, od tega jih bo 99 doživelo svetovno premiero.
Mala Prešernova nagrajenka Maja Smrekar razstavlja na Reki

Mala Prešernova nagrajenka Maja Smrekar razstavlja na Reki

Misli, 18. januar 2018 ― V Galeriji Filodrammatica bodo danes odprli razstavo slovenske intermedijske umetnice Maje Smrekar z naslovom Preživetveni komplet za Antropocenega - napovednik. Razstava predstavi uporabno opremo za biološko preživetje v apokaliptičnih razmerah, obenem se loteva procesa izginjanja lokalnih kultur in ekonomij v primežu neoliberalne ekonomije.
TOP 25 romantičnih komedij 21. stoletja – III. del

TOP 25 romantičnih komedij 21. stoletja – III. del

Deseta umetnost, 18. januar 2018 ― Romantična komedija je še kako živa, tudi v indie sferi, kjer opažamo nove ambiciozne filmske ustvarjalce, ki si vtirajo svoj kreativni prostor v industriji s tako imenovanim umetnim dihanjem dobro začrtanemu, omejenemu žanru. In čeprav se zdi, da deluje logika “prilagodi ali umri”, ki jo nadaljujemo tudi v 21. stoletju, to ne pomeni, da stoletje […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Dark Skies (2013)  This Film Is Not Yet Rated (2006)  Wer (2013)  God Bless America (2011)  Killing Season (2013) Copyright © Deseta umetnost [TOP 25 romantičnih komedij 21. stoletja – III. del], All Right Reserved. 2018.
Kraljeva vojska, lačni psi

Kraljeva vojska, lačni psi

Odzven, 18. januar 2018 ― Srceder, nova plošča zasedbe Na lepem prijazni, je ena bolj nenavadnih izdaj v letu 2017, a zato tem bolj dobrodošla, tudi zato, ker je pod obleko »melodramatske pravljične grozljivke« precej aktualna in angažirana.
še novic